söndag 18 oktober 2009

Marinerade revbensspjäll

Isak är så nöjd med sina båda kalas och alla presenter. Igår innan han gick och la sig kom han och kramade om mig och sa "Tack mamma". Såå mysigt.

I fredags när jag var hemma marinerade jag revenbensspjäll nästan hela dagen som jag sen grillade klart i ugnen.

Marinerade revbensspjäll
1 kg tjockskurna revbensspjäll
Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar


Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre.
Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp.
Sätt en långpanna under med lite vatten i.
Stek spjället i mitten av ugnen i 175° ca 1 1/2 timme.
Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.


Efter halva tiden tog jag bort formen med vatten och satte istället in en ugnsform med potatis, morötter, rödbetor och lök under gallret med köttet. Rotsakerna blev då jättegoda när köttsaft och marinad droppade ner på dem. Det blev en god middag men man behöver gott om tid.

lördag 17 oktober 2009

Äppelpaj med kokos

Idag ska Isak ha kalas för mormor, morfar och moster med familj. Vi börjar med fika och till det blir det äppelrutor, kaknystan, äppelpaj med kokos, kokoskaka och kladdkaka. Mycket äpplen och kokos! Självklart är allt äggfritt. Till middag har Isak önskat sig tacos så klart. Dessutom tänker jag göra en tortillatårta.

Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äpplebitar.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.

En god och knäckig paj som jag fick mycket beröm för men jag förstår inte riktigt var det knäckiga kommer ifrån för jag använde ju inte sirap. Nästa gång tar jag nog 2 dl kokos för att få lite mer kokos-smak.

torsdag 15 oktober 2009

Äggfria äppelrutor

Idag har jag också varit hemma med en sjuk Ida, men hon verkar vara på bättringsväg så jag hoppas det inte är nån "2-veckors-sjuka" den här gången. På lördag ska Isak ha mer kalas så idag bakade jag äggfria kakor.


Äggfria äppelrutor
Kaka:
8 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
100 g margarin
Äpple-och havreströssel:
100 g margarin
2 dl havregryn
2 dl socker
1,5 msk kanel
4 dl äpplen

Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och mjölken.
Rör om och häll upp i långpanna.
Skala och riv äpplena. Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och rivna äpplen.
Bred ut över den ogräddade kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175-200 grader i 20-30 minuter.

De här blev jättegoda och saftiga. Äggallergikern Isak tyckte också om dem.

onsdag 14 oktober 2009

Limelax

Snart är det bara golvet som saknas i vårt nya sovrum. Har lite beslutsångest vilket trägolv jag vill ha.

Limelax
4 portionsbitar lax
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
3 dl kokosmjölk
1 lime, rivet skal och juice
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
2 msk finskuren gräslök

Krydda laxen och stek tills de har fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxbitarna och håll dem varma.
Häll kokosmjölken i stekpannan och smaksätt med pressad limejuice, limeskal, salt och peppar.
Hetta upp men låt det inte koka.
Tillsätt gräslöken och häll kokos- och limesåsen över laxen.
Servera till ris.

Det här var jättegott tyckte jag, men då är jag ju tokig i lime. Det mesta blir gott med lime. Barnen var inte lika förtjusta, fast de är inne i en "inte-tycka-om-fisk-fas" just nu. Jag hoppas den snart är över. När jag dukade bort stod gräslöken kvar på bänken, jag hade alltså glömt den. Men det gjorde inget för det var gott ändå.

Toscakaka

Nu har Ida feber igen. När ska alla i vår familj vara friska samtidigt? Igår när jag kom hem från Leos lekland där Isak hade haft sitt 8-årskalas för kompisar hade Leif bakat sin favoritkaka - tocsakaka.

Toscakaka
150 g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr
100 g margarin
2 dl skalad, hackad mandel
6 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Rör socker och margarin poröst. Rör ner äggen, ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör ner mjölken.
Häll smeten i en liten långpanna (ca 20x25 cm)
Grädda i 150-175 grader i 15 min.
Gör glasyren under tiden:
Smält margarinet.
Rör ner mandeln, sockret, mjölet och mjölken. Rör om.
När kakan har varit i ugnen 15 min:
Häll den varma glasyren över den varma kakan.
Grädda ytterligare 15 min.

söndag 11 oktober 2009

Knaprig äppelpaj

Nu kan vi äntligen använda oss av vår nyrenoverade dusch, det är så skönt. Men det är ändå en hel del kvar att fixa där, bl.a. taket och bastun. Det är inte långt kvar tills sovrummet är klart också.

Knaprig äppelpaj
4 äpplen
1/2 dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
Smuldeg:
150 g kallt smör
1 dl sötmandel eller solroskärnor
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Hyvla smöret och grovhacka mandeln till smuldegen.
Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg.
Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor.
Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter.
Fördela smuldegen på.
Grädda i mitten av ugnen i 225° ca 20 min.
Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.

Det här var verkligen en knaprig äppelpaj, det var gott med lite tuggmotstånd av mandeln. Jag använde stora äpplen och tog därför bara 3 st, men det blev lite för lite äpplen så nästa gång använder jag 4 stora. Dessutom tänker jag nästan dubbla mängden kryddor.

lördag 10 oktober 2009

Italiensk pastasallad

Till fredag-middag vill jag äta nå gott och mysigt, dessutom måste det gå fort att laga eftersom det är en vanlig arbetsdag och jag oftast kommer hem trött och hungrig efter kl.17. I går gjorde jag en italiensk pastasallad med bara godsaker i. Till det åt vi färdiggrillad kyckling, färdigbakad baguette och brieost.

Italiensk pastasallad
2-3 hg pasta
0,25-0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar

Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.

En jättegod sallad som gick fort att blanda ihop till en festlig fredagsmiddag.