Idag var det skolstart och Olivia börjar fyran på "stora" Tunaskolan och nu är det slut med fritids för henne. Hon verkade nöjd med nya klassen, de flesta känner hon sen tidigare. Isak börjar tvåan och skötte skolstarten själv eftersom det inte är så mycket nytt för honom.
Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar
& Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
& Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
& Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
& Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
& Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
& Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
& Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.
Det här är en enkel och god fiskrätt som inte behöver förberedas och klarar sig själv i ugnen. Det tar lite tid eftersom man använder ett fryst fiskblock, men å andra sidan blir allt klart samtidigt. Eftersom fisken ska vara fryst kan man laga den här fiskrätten när man har glömt att planera eller tagit fram något annat från frysen.
måndag 24 augusti 2009
söndag 23 augusti 2009
Laponiabröd
Idag har jag tagit in rabarber som jag skar i småbitar innan jag frös in. Det är så bra att ha i frysen och kunna göra paj, marmelad eller något annat gott under vintern. Till middag grillade vi en älgstek och den blev lika god som förra gången. Till det åt vi egen potatis och egna morötter som vi ugnsrostade.
I tisdags när jag och Leif firade bröllopsdag åkte vi på räkfrossa i Luleå skärgård med Laponia. Då åt vi ett jättegott bröd till räkorna. Idag provade jag baka ett liknande bröd.
Laponiabröd
1 pkt jäst
8 dl vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt
Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 50 minuter.
Det här är ett gott bröd till mat som blir extra salt tack vare flingsaltet på toppen. Jag tycker att linfrö i matbröd är såå gott så det tillsätter jag ofta.
I tisdags när jag och Leif firade bröllopsdag åkte vi på räkfrossa i Luleå skärgård med Laponia. Då åt vi ett jättegott bröd till räkorna. Idag provade jag baka ett liknande bröd.
Laponiabröd
1 pkt jäst
8 dl vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt
Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 50 minuter.
Det här är ett gott bröd till mat som blir extra salt tack vare flingsaltet på toppen. Jag tycker att linfrö i matbröd är såå gott så det tillsätter jag ofta.
torsdag 20 augusti 2009
Smoothie
Olivia är dålig på att äta frukost, så jag gör allt för att komma på nå som hon får i sig på morgon innan hon ska till skolan. Smoothie tycker hon om på kvällen i alla fall. Skolan börjar ju först på måndag så vi får väl se om hon får i sig det på morgonen också.
Smoothie
2,5 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl frysta hallon eller blåbär
Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.
Idag tog jag hälften hallon och hälften blåbär, men Olivia tycker det blir godare med bara hallon. Man kan använda vaniljyoghurt istället för naturell om man vill. Enligt originalreceptet skulle man använda endast en halv banan, men vi vill ha det lite sötare och tar en hel.
Smoothie
2,5 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl frysta hallon eller blåbär
Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.
Idag tog jag hälften hallon och hälften blåbär, men Olivia tycker det blir godare med bara hallon. Man kan använda vaniljyoghurt istället för naturell om man vill. Enligt originalreceptet skulle man använda endast en halv banan, men vi vill ha det lite sötare och tar en hel.
onsdag 19 augusti 2009
Blondie - vit kladdkaka
Nu har hockey-säsongen börjat. Leif och Isak for till Boden idag för att se Luleå hockey möta Modo. På fredag är det match i Piteå och sen rullar det på i ett halvår ungefär.
I helgen bakade jag en kladdkaka med vit choklad. De som tycker om vit choklad borde älska den här kakan. Jag tycker att den blev för söt. Men när jag åt den med färska bär och glass var den godare.
Blondie - vit kladdkaka
125 g smör
200 g vit choklad
4 st ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 Smält smör och choklad.
2 Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver.
3 Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4 Häll i liten långpanna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Jag tillsatte dessutom några småbitar mörk choklad 85% i den färdiga smeten för att kakan inte skulle bli lika söt.
I helgen bakade jag en kladdkaka med vit choklad. De som tycker om vit choklad borde älska den här kakan. Jag tycker att den blev för söt. Men när jag åt den med färska bär och glass var den godare.
Blondie - vit kladdkaka
125 g smör
200 g vit choklad
4 st ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 Smält smör och choklad.
2 Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver.
3 Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4 Häll i liten långpanna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Jag tillsatte dessutom några småbitar mörk choklad 85% i den färdiga smeten för att kakan inte skulle bli lika söt.
Etiketter:
baka i långpanna,
choklad,
efterrätt,
fikabröd,
kladdkaka,
mjuka kakor
måndag 17 augusti 2009
Röda vinbärsmarmelad med kardemumma
Vi har fullt av stora röda vinbär på våra buskar. Jag har fryst in en del för att ha till bakning under vintern, dessutom kokade jag marmelad smaksatt med kardemumma.
Röda vinbärsmarmelad till höger. Till vänster svartvinbärsmarmelad med whisky.
Röda vinbärsmarmelad med kardemumma1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,5 msk grovmalen kardemumma
0,5 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)
1. Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
3. Rör ner resten av sockret och koka upp allt ordentligt i cirka 3 minuter.
4. Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut genast med lock.
Jättegod sylt för mig som älskar kardemumma. Jag dubblade i stort sett kardemumma-mängden och det blev bra. Det blev lite för tjock konsistens när man bara använder syltsocker, nästa gång tar jag hälften vanligt strösocker. Jag låter marmeladen svalna helt och häller upp i plastburkar som jag fryser ner.
Svartvinbärsmarmelad med whisky
I morse var det bara lite drygt 10 grader och det blåste jättemycket så det kändes som höst. Jag är glad att jag hade medvind till jobbet annars hade det varit väldigt jobbigt att cykla. Nu lyser solen men det blåser en del fortfarande.
Igår plockade vi in lite svarta vinbär och jag provade att göra en marmelad smaksatt med whisky. I orginalreceptet ska det vara krusbär, men vi har för lite krusbär i år för att kunna göra nån marmelad.
1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
1 kg socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk whisky
Skölj ev. bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet.
Hetta upp långsamt och koka sakta under lock på svag värme, ca 15 min.
Tag grytan från värmen och rör försitigt ner sockret, lite i taget.
Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev. skum.
Ta kastrullen från värmen och smaksätt med vaniljsocker och whisky.
Jag använde ca 3 hg syltsocker och resten vanligt strösocker, marmeladen blev ändå ganska rinnig. Smaksättningen med whisky och vaniljsocker var god, så den kommer jag nog använda fler gånger. Men då gör jag marmeladen på något annat sätt så den får lite fastare konsistens eller tar lite mer syltsocker.
Igår plockade vi in lite svarta vinbär och jag provade att göra en marmelad smaksatt med whisky. I orginalreceptet ska det vara krusbär, men vi har för lite krusbär i år för att kunna göra nån marmelad.
Svarvinbärsmarmelad till vänster. Till höger röda vinbärsmarmelad med kardemumma.
Svartvinbärsmarmelad med whisky1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
1 kg socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk whisky
Skölj ev. bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet.
Hetta upp långsamt och koka sakta under lock på svag värme, ca 15 min.
Tag grytan från värmen och rör försitigt ner sockret, lite i taget.
Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev. skum.
Ta kastrullen från värmen och smaksätt med vaniljsocker och whisky.
Jag använde ca 3 hg syltsocker och resten vanligt strösocker, marmeladen blev ändå ganska rinnig. Smaksättningen med whisky och vaniljsocker var god, så den kommer jag nog använda fler gånger. Men då gör jag marmeladen på något annat sätt så den får lite fastare konsistens eller tar lite mer syltsocker.
söndag 16 augusti 2009
Rabarbersaft
Helgen har varit en trädgårds- och kökshelg. Vi har plockat in rabarber och både svarta och röda vinbär som jag sedan har gjort marmelad och saft av. Nu är den tråkiga pakteringen gjord och jag har flera burkar och flaskor i frysen. Idag provade jag två nya recept, röda vinbärsmarmelad med kardemumma och svarta vinbärsmarmelad med whisky. Dessutom gjorde jag en klassiker som jag brukar göra flera omgångar av varje sommar, rabarbersaft.
Rabarbersaft
6 kg rabarber
6 citroner
6 l kokande vatten
0.6 hg socker/liter saft
10 g vin- eller citronsyra/liter saft
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Den här saften tycker de flesta om, det är hela familjens favoritsaft. Jag brukar göra på 3 kg rabarber, det ryms bra i den stora paltgrytan och då blir det ett paket citronsyra som ska användas. Jag brukar minska ner på sockret lite också. Mitt recept ser alltså ut så här:
Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vin- eller citronsyra
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Rabarbersaft
6 kg rabarber
6 citroner
6 l kokande vatten
0.6 hg socker/liter saft
10 g vin- eller citronsyra/liter saft
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Den här saften tycker de flesta om, det är hela familjens favoritsaft. Jag brukar göra på 3 kg rabarber, det ryms bra i den stora paltgrytan och då blir det ett paket citronsyra som ska användas. Jag brukar minska ner på sockret lite också. Mitt recept ser alltså ut så här:
Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vin- eller citronsyra
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)