tisdag 21 november 2017

Lövbiffsgryta

Nu är jag inne i en laga-mat-i-min-crock-pot-period igen. Det är så himla smidigt då maten klarar sig själv och dessutom är både ugnen och spisen lediga till annat. Det tar lite tid att lära sig hur länge det tar att tillaga saker i en crock pot, ibland lyckas man och ibland inte. Den här lövbiffsgrytan lyckades jag med.


Lövbiffsgryta

1 kg lövbiff
salt, svartpeppar
1 gul lök
2 msk dijonsenap
0,5 dl tomatpuré
4 tsk curry
1-2 dl vatten
3 dl grädde

Skär lövbiffen i strimlor. Hacka löken.
Bryn köttet och löken i omgångar, lägg över i crock-pot-grytan.
Krydda med salt, svartpeppar och curry.
Blanda ner senap, tomatpuré, vatten och lite grädde i grytan.
Låt koka i 3 timmar på låg temperatur.
Tillsätt mer grädde, koka upp.
Servera med kokt ris och sallad.

Jag tycker egentligen inte om senap, har det aldrig till korv eller julskinka, men i grytor ger det sån himla god smak oftast tillsammans med just tomatpuré. Här kryddar jag dessutom ganska rejält med curry och det blir en supergod smak på såsen.

Har du ingen Crock pot så kokar du grytan på spisen i ca 20 minuter istället och drar då ner på vattnet en aning och tillsätter all grädde på en gång.

Smarrig gryta
Älskar min nya crock-pot - snygg o praktisk.

måndag 20 november 2017

Zucchini- och champinjongryta

Många kör på köttfria måndagar och då passar jag på att tipsa om en köttfri supergod gryta denna måndag. Se till att det är tuggmotstånd i både zucchinin och svampen så kommer ingen sakna kött. Till kryddningen tar jag hjälp av smaksatt crème fraîche för enkelhetens skull.


Zucchini- och champinjongryta

250 g färska champinjoner
1 liten zucchini
1 gul lök
1 msk grönsaksfond
1-2 dl mjölk
2 dl crème fraiche tomat o basilika
salt, peppar

Dela champinjonerna, stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Finhacka lök och stek på svag värme. Lägg över i grytan.
Dela zucchinin i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg över i grytan.
Rör ner mjölk (börja med 1 dl) och crème fraîche. 
Låt allt koka ihop. Späd med mer mjölk om det behövs.

Många favoritingredienser samsas i en o samma gryta. Zucchini och svamp är perfekta substitut för kött enligt mig och tomat- och basilika-smaken på crème fraîche är favoriten. Oftast köper jag naturell crème fraîche och kryddar själv men ibland är det så skönt att ta till dessa smaksatta varianter. Har ni nån favorit ni kan tipsa mig om?

Jag serverade pasta och broccoli till grytan, men själv struntade jag i pastan.


I dag har jag varit till en kiropraktor för första gången i mitt liv. Spännande och lite läskigt! Men jag har stora förhoppningar om att hon ska lyckas få till min nacke och mitt huvud så jag slipper all värk. Jag ska tillbaka om drygt en vecka för besök nummer 2 och då kommer jag nog vara lite mer nervös för nu vet jag ju exakt när det kommer knaka.

söndag 19 november 2017

Matsedel v.47 november 2017

Hej mitt vinterland 🎶🎶

Nu är det riktigt vitt och fint ute och jag blir så sugen på att julpynta och julbaka. Men jag måste nog vänta ett litet tag till, men inte speciellt länge. Varför vänta på nå sånt underbart. Bättre att kunna njuta länge av denna underbara tid, istället för att stressa livet ur sig de sista dagarna.

Men nu var det inte jul som detta inlägg skulle handla om, utan det är dags för lite inspiration igen. Söndag betyder en ny matsedel till dig, en matsedel som ska hjälpa dig att planera och förbereda kommande veckan.


Matsedel v.47 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

*********************

Som vanligt den här tiden på söndagmorgonen ska jag nu njuta av te-kopp nummer två för dagen och se'n ska jag faktiskt försöka ta mig ut på en promenad medan det är ljust. Promenad och ljus är bästa sättet att bli lite piggare denna mörka årstid då man mest känner sig trött och hängig.

Hoppas ni får en ljus o fin söndag!

lördag 18 november 2017

Dagens hjältar i går

I dag har det varit en lördag helt i min smak!

Vi har tagit det lugnt men ändå hunnit med en hel del. Ingen stress utan bara en härlig lördag. Vi fixade det sista ute inför vintern för nu har det kommit ganska mycket snö och det var hög tid att ställa undan alla cyklar. Vi har även köpt vår ute-gran så nu är vi redo för advent och jul och vi har pysslat på i köket och gjort storkok köttfärssås och lasagne och precis nu har jag limpor i ugnen. Så nu hoppas jag på gott kvällsfika.


Men mina tankar i dag har mest gått till gårdagskvällen. När vi gick hem från några bekanta så såg vi en kille i 20-årsåldern som låg och sov på sidan av vägen. Han hade druckit alldeles för mycket alkohol och hade somnat och vi lyckades inte väcka honom. Usch vilken obehaglig känsla, men tack o lov såg vi att han andades. Vi ringde efter ambulansen som kom och tog med honom till sjukhus, där vi förstod att han skulle få bästa vården och tillsynen.


Det har varit många "Tänk om..."-tankar i natt.
Tänk om han hade legat mer mitt i vägen...
Tänk om vi inte hade sett honom....
Tänk om han hade varit tvungen att ligga där hela natten i snö och kyla...
Tänk om han hade gått nån annan väg...

Efter lite detektiv-arbete på Facebook och Eniro lyckades jag hitta telefonnumret till hans föräldrar och kunde ringa och höra att allt hade gått bra med honom. Kändes skönt att få höra det och det känns skönt att vi hjälpte honom igår.

fredag 17 november 2017

Taco-kryddmix

Nu ska vi snart iväg på tacofredag! Är ni fler som äter tacos i dag? 

I väntan på middagen tänkte jag tipsa er om att man kan göra egen kryddmix. Jag brukar göra en stor sats så att jag har färdigblandat när det väl är dags att steka köttfärsen.


Taco-kryddmix

1,5 msk chilipeppar
2 msk mald spiskummin
1 msk maizena majsstärkelse
2 tsk kakaopulver
1,5 tsk salt

Blanda ihop alltsammans och tillsätt i ca 1 kg brynt färs.
Tillsätt sedan 1-2 dl vatten. 
Koka ihop.

Tacoköttfärs är gott till mycket. Visst har ni provat att ha det i gratäng, pizza, paj eller bara äta som sallad. Det var länge sedan jag gjorde en tacogratäng, så det måste jag se till att göra snart igen för gratänger är nog min favorit. Hur är er favorittaco? Vilka tillbehör är era favoriter?

onsdag 15 november 2017

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

Alltså detta måste ni prova redan till helgen! 
Åh det är så himla gott och jag skulle kunna äta hur många som helst. Krispig brödbit, underbar och lite syrlig kronärtskockskräm och en god salt skinka. Ni hör ju, så mycket gott i en o samma tugga.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

snedskurna baguetteskivor
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Jag blir så sugen att göra det här igen redan till helgen för det är verkligen såå gott. Vill man minimera kolhydraterna så struntar man i baguetterna och lägger lite kronärtskockskräm på en skinkskiva och rullar ihop istället.

Ugnsrostade brödskivor redo att toppas med godsaker.
I morse precis när Ida skulle gå i väg till skolan kollade jag termometern - minus 10! Jag hade helt missat att det var så kallt så det blev lite bråttom att hitta täckbyxor o täckjacka till henne. Tur att förrådet är städat och att vi har ordning på vinterkläderna, annars hade det blivit en småkylig morgonpromenad till skolan för henne.

tisdag 14 november 2017

Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

Nu är jag hemma i vardagen igen och det är full fart som vanligt, så i går hann jag verkligen inte blogga något. Men i dag hinner jag ge er denna godsak, en varm caprese som även innehåller vindruvor. Det blev mycket godare än jag trodde.


Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

250 g körsbärstomater
200 g vindruvor
olivolja
salt
2 mozarellabollar
basilika

Dela tomaterna och lägg dem med vindruvorna tätt i en ugnsform.
Tryck till tomaterna en aning så safterna frigörs.
Ringla över olivolja och salta.
Rosta mitt i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna något.
Bryt bitar av mozzarellan och lägg ovanpå tillsammans med finhackad basilika.

Bättre än förväntat! Jag trodde att vindruvorna skulle göra att det blev för sött och varma vindruvor lät inte heller helt rätt. Men det blev jättebra, så jag hoppas att ni vågar prova.

Receptet som jag utgick från hittade jag i Coops tidning Mersmak och det är Sandra Mastios recept.


I går såg jag fotboll hela kvällen, heja Sverige. Helt otroligt att de lyckades ta sig till VM, så nu är sommaren räddad för kommer bli kanonkul att heja på Sverige. Hoppas det blir en lika magisk sommar som 1994.

Ikväll är det hockey hela kvällen, heja Luleå. Än så länge leder de mot Färjestad och jag hoppas de lyckas få med sig en 3-poängare.

Jag har en massa att visa er från min Stockholmstripp men jag har inte hunnit/orkat tömma kameran och gå igenom alla bilder än. Men snart....

söndag 12 november 2017

Matsedel v.46 november 2017

Hotellfrukost i all ära, men nog är det rätt mysigt att sitta hemma vid köksbordet och äta frukost också. Lite extra myskänsla i dag eftersom det har kommit ett tunt lager snö ute som lyser upp så fint.

Jag ska alldeles strax fundera ut vad vi ska äta i veckan och sen skriva en handlingslista för det gapar rätt tomt i kylskåpet. Men först ska jag publicera en matsedel till er så att ni har något att inspireras av.


Matsedel v.46 november 2017

Måndag
Vi börjar med en köttfri måndag där vi fyller stora champinjonhattar med en god grönsaksröra som vi sedan gratinerar i ugnen och äter med en smarrig sallad.

Tisdag
Taco mitt i veckan brukar vara populärt. Jag brukar oftast serverar både vanliga tacos och en gratäng av något slag. Då blir alla nöjda o glada.

Onsdag
Underbar sås till denna kyckling. Jag äter den med vitkålspasta, broccoli och/eller sallad, men om ni inte undviker kolhydrater är den supergod till pasta.

Torsdag
Godaste och saftigaste laxen, med mycket dill. Ni måste prova!

Fredag
Det är lite småpyssel att få till dessa pastastubbar. Men låt er inte skrämmas för det är inte svårt och så värt det för det blir en riktig festmåltid.

Veckans godsak
Chips i kakdeg? Ett perfekt sätt att få till lite sälta till allt det söta, de har faktiskt blivit en favoritkaka för mig. Baka och låt gästerna gissa ingrediensen.

lördag 11 november 2017

Ädelostkrustader med banan

Tänkte tipsa om ett litet drinktilltugg till i kväll. För det är ju faktiskt lördag i dag trots att det känns som söndag för mig. Jag flyger hem i kväll så nu är min Stockholmshelg slut och helger brukar ju sluta med söndag. Men det blir skönt att ha en dag hemma innan vardagen drar igång igen. Och det ska faktiskt bli riktigt skönt med vardag igen också.

Sött och salt är en perfekt kombo, så här blandar vi den salta ädelosten med den söta bananen. Fikonmarmelad eller hjortronsylt brukar vara en vanligare kombination med ädelost, men ni måste testa detta.


Ädelostkrustader med banan

krustader
ädelost
banan

Lägg en bit ädelost i botten på krustaderna och toppa med en skiva banan. 
Gratinera i ugnen 200 grader 7-10 min. 
Serveras varma. 

En oväntad med god kombo och så himla enkla att göra.


Nu ska jag snart försöka få ihop resväskan och sen dra ut på sta'n för lite sista shopping. Fast väskan är nog redan för full så det blir bara några viktiga smågrejer som jag får köpa. Se'n ska jag faktiskt till Gamla stan och fika på ett, för mig, nytt fik. Hoppas det blir gott 😀

Ha en underbar lördag!

torsdag 9 november 2017

Svartvinbärsbubbel

Nu tycker jag det är dags för en drinktorsdag igen! 

Snart fredag och helg för många, men min helg har redan börjat för nu är det semester i Stockholm som gäller för mig. På agendan står framför allt Sthlm Food&Wine med tillhörande blogg-aktiviteter., men jag hoppas även hinna med lite shopping och café- o restaurangbesök.


Svartvinbärsbubbel

ca 450 g svarta vinbär
0,75 dl socker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
1 flaska torrt mousserande vin 

Koka upp svarta vinbär, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret smält och vinbären tinat. 
Mosa vinbären och passera genom en sil.
Tillsätt citronjuice. 
Låt svalna.
Fördela i 4 glas, fyll på med torrt mousserande vin.

Perfekt att få i sig lite c-vitaminfyllda svarta vinbär så här i förkylningstider. Mousserande vin är gott som det är men ibland är det kul att göra en twist och tillsätta lite frukt eller bär, Bellini t.ex. 

Vill du göra en alkoholfri drink så tillsätter du Sprite eller liknande eller kolsyrat vatten beroende på hur söt drink du vill ha.


Efter 12 timmar hemma är det nu dags att stänga resväskan igen och flyga tillbaka till Stockholm. Trots att det blev så få timmar hemma och att det kändes lite onödigt så var det trots allt skönt att komma hem, sova i min egna säng, dricka gott te och krama familjen lite.

Igårkväll var jag inte jätteladdad att åka tillbaka till Sthlm, jag var trött, hade sprängande huvudvärk och mådde allt annat än bra. Vaknade även i morse med huvudvärk from hell och var väldigt nära att ställa in resan. Men efter en varm dusch, en kopp te och framför allt huvudvärkstabletter så är jag nu redo för en helg i huvudstaden.

tisdag 7 november 2017

Kladdkakans dag

Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.

Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.



Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.



Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.



Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.



Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i valet o kvalet om jag ska vila eller om jag ska ta mig ut på en promenad för lite frisk luft.

Hallonglass

Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.


Hallonglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
350 g hallon

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner hallonen i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.

Glassmeten är minst lika god innan man fryser in den.
Mums! Oreoglass och hallonglass är en perfekt kombination.

Nu har jag precis kommit upp på rummet efter en smarrig hotellfrukost med färsk frukt, äggröra, leverpastejmacka och en massa te. Jag ska vila en stund framför Nyhetsmorgon innan konferensen drar igång och självklart startar den med lite fika 😀

Den här veckan kommer handla mycket om mat och fika. Gissa om jag njuter! Igår åt vi på Supper, jag har varit på väg dit flera gånger man har aldrig lyckats få bord tidigare. Men nu äntligen fick jag prova deras sydamerikanska smårätter och jag blev så nöjd så jag har redan börjat planera för nästa besök. Jag vill ju prova allt på deras meny!

söndag 5 november 2017

Matsedel v.45 november 2017

Vilken underbar helg jag har haft!
Jag fick en extradag ledigt tack vare att jag tog ledigt från jobbet även i fredags, men det känns som att helgen har varit längre än tre dagar. Vilken underbar känsla!

Som vanligt på söndagsmorgnar sitter jag med min andra eller tredje kopp te och skriver en veckomatsedel till dig medan Nyhetsmorgon är på i bakgrunden. Lugn o skön start på dagen.


Matsedel v.45 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

**************

I vanliga fall brukar jag även planera våra kommande middagar samtidigt med er veckomatsedel, men det gör jag inte i dag eftersom jag inte kommer vara hemma på hela veckan. I morgon åker jag till Stockholm med jobbet för system-leverantörens kunddagar och i slutet av veckan ska jag på Sthlm Food&Wine, som är en mat- och dryckesmässa ute i Älvsjö. En intensiv vecka med många roligheter, så jag hoppas att jag kommer hem fulltankad med energi för kommande sex veckor fram till jul.

fredag 3 november 2017

Italienskt menybyte

Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också 💕

Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.



Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna 😀 (salladen fick jag dock ha för mig själv).



Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.



Självklart var vi tvungna att ta in deras gamla goda klassiker också - parma-pizzan. Den är aldrig fel, så mycket gott på en supergod botten. Det är ingen vanlig pizza de gör utan de gör napolitansk pizza, dvs den gräddas i 450 grader i bara nån minut. Och pizzabotten i sig är supergod så man vill inte ens lämna kanterna. Så varning för att du bli mätt!



Ida vill alltid avsluta med gelato, deras italienska glass och självklart fick hon det även i går. Glass är ingen storfavorit för mig, men Taverna Gustos gelato kan jag knappt motstå. Och Ida som älskar glass älskar deras gelato. Smakerna varierar och den här gången valde Ida den med vit choklad.



Leif fick prova deras starka glass med nån sås av chili. Vet inte riktigt vad det var men det var starkt och kanske inte den perfekta gelato-kombon. Men en rolig grej!

onsdag 1 november 2017

Mousserande sparrissoppa

Soppa måste vara bästa förrätten!
Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.



Mousserande sparrissoppa

500 g grön sparris
1 gul lök
5 dl sparrisspad
1,5 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
1-2 paket bacon
Ev lite salt och svartpeppar
1,5 dl mousserande torrt vin

Knaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara topparna hela.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.
Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).
Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.
Servera med baconbitar och sparristoppar.

Så gott det här var! Jag måste göra sparrissoppa oftare och Du måste absolut prova detta. Perfekt rätt att förbereda. Dagen innan festen gjorde jag allt klart förutom att tillsätta vinet. Innan servering värmde jag på soppan och hällde i det mousserande vinet. Perfekt!

Lägg sparristopparna i en mugg eller skål och häll på soppan, toppa sedan med bacon.

Nu är Leif och Ida hemma igen efter en vecka i Jämtland, så nu längtar jag till på fredag då jag är ledig och kan mysa hemma med Ida hela da'n. Imorgon blir det en heldag på jobbet med en massa möten, men se'n ska jag vila o mysa i tre dagar innan det blir en vecka i Stockholm för mig.

tisdag 31 oktober 2017

Coleslaw på rödkål

Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.


Coleslaw på rödkål

ca 300 g rödkål
ca 100 g vitkål
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
nymald svartpeppar

Strimla kålen fint och lägg i en skål
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Rör om ordentligt.
Låt salladen stå i kylen i några timmar.

Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.


Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykta.

Istället för allt plocka fram allt Halloween-pynt har ju huset varit pyntat i rosa till min Rosa oktober-fest och efter festen kändes det bara som onödigt jobb att plocka fram alla halloween-grejer för några få dagar.

I kväll ska jag och Olivia äta Tapas på Luleås bästa Tapas-restaurang, så har vi tur så är vi inte hemma när vi får "bus-eller-godis-besök" och får då behålla allt godis för oss själva.

söndag 29 oktober 2017

Höstlovsmat

Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.
Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?


Höstlovsmat 

Måndag


Tisdag


Onsdag


Torsdag


Fredag


Veckans godsak


**********************

Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. 

Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla vana att alltid gå på en lunchpromenad.

Rosa oktober fest

Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.


Rosa välkomstdrink med rosa tilltugg

krustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruva
brieostkrustader med syltad rödlök eller rädisa


Rosa förrätt

sparrissoppa med baconströssel 
bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka 


Rosa varmrätt

ugnsstekt lax
rostad potatis, rödbetor och blomkål
fetaostkräm
coleslaw med rödkål
varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
sallad


Rosa efterrätt

hemmagjord hallonglass
hemmagjord oreoglass
grädde
hallon


Mer rosa

rosébubbel
bubbelvatten
rosa godis


När jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog att jag skulle färga maten rosa med karamellfärg eller liknande, men det finns ju riktigt mycket mat som är rosa naturligt. Det blev lite fusk med saker som drog lite åt lila hållet, men det är ju nästan rosa.

Så här mycket rosa mat kom jag på:
Välkomstdrink och drinktilltugg - rosébubbel, räkor, rädisor, rödlök och vindruvor går allt i rosa(lila) toner.
Förrätt - lufttorkad skinka, baconströssel och soppmuggarna var det rosa inslaget här.
Varmrätt - lax så klart, rosésallad, coleslaw av rödlök. Blandningen av tomater och vindruvor färgade mozzarellan lätt rosa på samma sätt som rödbetorna hjälpte till att ge rosa skimmer på potatisen och blomkålen.
Efterrätt - glass med hallon blev till en rosa efterrätt
Godisskålen var självklart fylld med endast rosa godis

Lite rosa rosor, rosa ljus, rosa pynt, rosa duk, rosa servetter, rosa muggar, rosa ljuslyktor, rosa uppläggningsfat och rosa skålar hjälpte till att göra detta till en fest i rosa skimmer. Så enkelt och roligt är det att fixa en tema-fest!

Men det absolut viktigaste för en lyckad fest är gästerna och jag hade turen att få samla fem av mina absolut bästa vänner 💕

fredag 27 oktober 2017

Flera nyanser av rosa

Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" 😀 Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?

Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.


I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.

Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!