söndag 13 mars 2016

Vårvinterdag med grillade mackor

Så härligt att vi fick ytterligare en dag med fin-väder. Solen sken inte lika starkt som tidigare men den kämpade sig genom molnen lite då o då. Alltså den här tiden, vårvintern, är helt underbar uppe i Luleå. Det är så otroligt vackert med snön, solen, värmen, isen, takdroppet, ja jag kan fortsätta rabbla upp saker som gör detta till en underbar årstid. Men den måste upplevas för att man ska förstå.


I går grillade vi korv till lunch och i dag valde vi att grilla mackor. Grilla mackor ute på elden är bästa sättet att äta varma mackor på. Har ni provat det nån gång?

Jag är så lycklig att vi fick en kanonhelg med två mysiga ute-luncher med god grillmat. Nu hoppas vi på fler såna här helger framöver.


Vi har haft en liten "plåtlåda" stående utanför dörren som jag inte har vetat vad det har varit, men jag har tagit för givet att det är nå verktyg som Leif har lämnat där. Gissa om jag blev förvånad när han till lunch i går packade upp lådan och det var en portabel grill, perfekt för utflykter och kunna grilla lite på.

När man har grillat klart stänger man locken och fäller upp benen och då tar den knappt mer plats än en pizzakartong. Himla fiffig pryl som jag har blivit helt kär i.

Kalasmiddag - glutenfri och nästan köttfri

Min söndag har börjat på bästa sätt!
Långfrukost, Nyhetsmorgon på tv, datorjobb, mer te, solsken och en liten tårtbit.

Igår firade vi min syster som snart fyller år. Istället för att köpa presenter bjöd jag (och mamma) henne på en kalasmiddag. En middag utan gluten och utan kött (förutom lite pasta- och kycklingsallad till barnen, framför allt Isak som vägrar äta fisk). Vi fick några mysiga timmar tillsammans och med en massa mat.

Kalasmiddag - glutenfri och nästan köttfri

Snittar o bubbel


morotsstavar
dipp
rödbetor o fetaost på pinne
Mia (söt)

Buffé


räksoppa med dillmaränger
fetaostkräm (glömde jag att ta fram :) men den är jättegod till laxen)
sallad
morotspaj med glutenfri botten
pasta- och kycklingsallad (till barnen)

Efterrätt


mandelmassatårta med grädde och hallon

Nu ska jag städa bort det sista och sätta igång ytterligare en diskmaskin. Sen ska jag ut i solen. Undra om det blir en ute-lunch även i dag. Hoppas!

lördag 12 mars 2016

Snackskväll

I kväll är det dags för Melodifestival-finalen! Är ni laddade?


Bubblor på kylning och snacks i skålar, eller hur laddar ni? Vi har laddat skålarna med Estrellas nyheter. Min favorit är potatishjärtan med grill- och vitlöksmak. Goda, men framför allt så himla fina. Vem vill inte bjuda på ett hjärta!?

Sourcream & Onion har länge varit en favoritsmak för många, nu har den kommit i ett nytt utförande. Istället för räfflade är det släta chips. Vad vill ni ha - släta, finräfflade eller grovräfflade chips?

Efter gårdagens soliga härliga dag hade jag förväntat mig lika fint väder i dag, så jag blev en aning förvånad när jag vaknar upp till en dimmig gråmulen dag. Men har jag tur så hinner det ändras på några timmar för jag hade ju planerat en grill-lunch ute.

fredag 11 mars 2016

Premiär

I kväll var det säsongspremiär både för grillat till middag och Let's Dance på tv!


Årets första grillmiddag har avnjutits, den lär följas av många fler. För nya läsare kan jag berätta att på sommaren grillar vi nästan varje dag. Framför allt de dagar min man bestämmer middag.

I dag blev det en klassisk grillmiddag utan nymodigheter - egenmarinerad fläskfilé, ugnsrostade rotsaker och chili-bea. Så himla gott!


Efter vår sena middag bänkade vi oss framför tv:n för att se premiären av årets Let's Dance. Många roliga personligheter i år så jag tror det kan bli en bra säsong. Har ni fått nån favorit än?

Alltså jag blir lika fascinerad varje fredag över hur trött man kan vara. Klockan har bara precis passerat 22 men det känns som klockan är en bra bit över midnatt. På veckorna när man ska upp tidigt dagen efter kommer jag sällan i säng till 22, men på fredagar är den en mindre kamp att hålla sig vaken så länge.

Caprese på pinne

Vi börjar morgonen med ett enkelt, fräscht och supergott drinktilltugg. Perfekt att fixa i ordning innan maten i kväll.


Caprese på pinne

mini-mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika

Halvera tomaterna och mozarellan.
Plocka bladen från basilikan.
Varva på en pinne.

Caprese där man varvar tomater, mozarella och basilika är en av mina favoritsallader, så det är ju inte så konstigt att jag älskar detta drinktilltugg. Så mycket gott i en o samma tugga.

************************

På mindre än 2 veckor har jag 3 evenemang att ordna (födelsedagsfest, skidläger och klassfika). Det ska planeras, fixas och bakas inför alla, så det har varit rätt hektiska dagar att få allt att gå ihop. Men nu är nog alla 3 färdigplanerade nu ska de "bara" genomföras. Hur roligt det än är att fixa o planera så är det några stressiga dagar innan man känner att man har koll på läget. Det hör ju inte till vanligheten att det är så många grejer på så kort tid, men nu lyckades allt hända samtidigt.


onsdag 9 mars 2016

French 75

Redan onsdag och alltför få dagar kvar till helgen. Inte ofta jag säger så :) Men jag har en massa jag vill hinna innan lördag och de lediga timmarna jag har kvar tills dess är alldeles för få. En omöjlig ekvation så jag får nog planera om en aning. Men planera och omplanera är min paradgren, så det ska nog gå bra.

Onsdag - lill-lördag - då passar det med ett drinktips tycker jag. En klassisk champagnedrink. Kanske inte dags för en drink just nu, men nu hinner ni handla hem ingredienserna till helgen. Kanske blir det helgens fredagsdrink?!


French 75

2 cl gin
2 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag (50/50 socker och vatten)
Champagne eller mousserande vin

Börja med sockerlagen. 
Ta hälften socker och hälften vatten. 
Värm upp och låt svalna. 
Blanda sockerlag med citronjuice och gin, skaka med is. 
Häll upp i glas och toppa med champagne, prosecco eller annat mousserande vin.

tisdag 8 mars 2016

Kebabtallrik

En middag som hela familjen älskar det är kebabtallrik. Enkelt och gott! Extra enkelt om man använder sig av färdigt kebabkött som bara behöver stekas och även färdig dressing i flaska. Då är det inte mycket matlagning som behöver fixas innan det är dags att äta. En perfekt middag för barnen att fixa. Och en perfekt middag då orken inte är på topp.


Kebabtallrik

lövbiff i strimlor eller färdigt kebabkött 
pommes strips
skuren isbergssallad
gurkstrimlor
tomatskivor
lökringar
orientdressing

Servera var för sig så får alla plocka ihop sen egna favorit-kebabtallrik.

Ida fixade i ordning sin tallrik innan jag var tvungen att fotografera den.

Guldläge med seo

Jag fick en sån fin present för någon dag sedan. En bok med spännande innehåll!

Nej det var ingen deckare utan en bok om sökmotoroptimering. Hur får jag fler att hitta till min blogg? Förutom att ni mina kära läsare kan tipsa andra om min blogg (Visst gör ni det?) så finns det några saker jag själv kan göra för att få en större blogg.


Jag är jätteglad och stolt över de tusentals läsare som redan hittar till min blogg varje vecka men "mycket vill ha mer". Så självklart vill jag att fler hittar hit och inspireras. Jag lägger ju faktiskt ner en hel del tid på bloggen och belöningen är många läsare och helst många läsare som kommenterar, mejlar och ger mig (positiv) feed-back på mina tips, recept och inlägg.

Tusen tack pineberry.com för intressant läsning och alla tips.
Jag är lite nördig, men jag tycker faktiskt att sånt här är jätteintressant och roligt att läsa om.

måndag 7 mars 2016

Tomat- och currykyckling i ugn

Då är vardagen igång igen efter en veckas sportlov för barnen. Jag förberedde dagens middag genom att ta upp en påse kycklingfilé från frysen igår och förvarade i kylskåp fram till middagsdags i dag. När jag kom hem från jobbet vispade jag ihop såsen, skar kycklingen i bitar och tillagade den i ugnen utan att först steka den.

Åh som jag älskar såna här recept där man slipper steka maten först. Medan kycklingen stod i ugnen och blev klar så kokade jag ris, gjorde vitkålssallad och dukade. Och sen blev allt klart samtidigt. Perfekt!


Tomat- och currykyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser. 
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.

Oj så mycket beröm jag fick! Olivia och Isak öste beröm över kycklingen och tyckte att den var jätte-god. Länge sedan jag fick så mycket beröm av tonåringarna, så jag passade på att njuta i fulla drag. Jag åt vitkålssallad till kycklingen medan de övriga åt ris. Båda passade jättebra!

söndag 6 mars 2016

Tjejsnackskväll

Det är en lite trött bloggerska här i dag, var på en sån mysig tjejkväll i går med enormt god mat och enormt mycket surr. Kvällen började på bästa sätt - med löjrom och prosecco. Det är aldrig fel!

Vi började med att sitta i soffan, surra, dricka prosecco och äta tunnbröd med philadelphiaost o löjrom. Så himla mysigt och gott.


När löjrom och prosecco var slut flyttade vi till bordet och blev bjudna på en otroligt god fisk-och skaldjurssoppa. Så himla lyckat eftersom jag har varit sugen på det en längre tid men så fort jag har nämnt det här hemma har jag blivit nerröstad. Men nu äntligen fick jag njuta av en saffransdoftande soppa full med en massa godsaker. Ibland blir det så himla lyckat!


Efter tre portioner soppa (ja, jag sa ju att det var gott) och ännu mer surr var det dags för efterrätt. En smaskig glass med glasslikör och Lindts chokladkulor, lyckades jag också få ner. Fick även prova en ny te-sort. Var lite skeptisk först till smaken Earl Grey med honung eftersom jag inte tycker om honung i te. Men det var faktiskt riktigt gott och påminde om något annat, men jag kom aldrig på vad.

lördag 5 mars 2016

Festplanering

Planering är allt!
Med en bra planering så fixar man en fest utan stress (och gästerna blir imponerade). Det viktigaste för mig är att planera och förbereda så mycket som möjligt så att jag under festen kan slappna av och ha roligt med gästerna och endast behöver göra en del småfix. För vem vill stå i köket och jobba när väl gästerna är på plats? Jag laddar t.o.m kaffebryggaren i förväg.

Efter mitt schlagerparty fick jag en del frågor om hur jag lyckades få till allt och hur jag hann med att göra en 5-rätters-meny. Jag älskar skriva listor och pricka av eftersom sakerna är gjorda. Både på jobbet och hemma använder jag mig av mina älskade listor. Ordning o reda!

Så här såg min planering ut till schlagerpartyt och den fungerade perfekt. 
Om ni inte kommer ihåg menyn så hittar ni den här.


Festplanering

tisdag

baka mini-chokladmuffins och frys ner

onsdag

handla

torsdag

blanda ihop vitlökssmör
koka jordärtskocksoppan, men tillsätt inte grädde o vin
göra is

fredag

stek rostbiffen på låg temperatur
smält choklad i grädde till mintchokladganachen
mixa persikorna och blanda med pressad citron
gör hallonsås till bellinin
sätt vinet på kylning

lördag

ta upp muffins från frysen
skala rotfrukter
vispa ganachen
skiva köttet
bubbla 2 flaskor vatten
duka
blanda dipp
spritsa hallonmousse och mintchokladganache på minimuffins

strax innan gästerna kommer

skär rotsaker i bitar
fyll hallonsås i glasen
gör klart tomat-, mozzarella- och basilikaspetten, förvara tallriken i kylen
Koka upp soppan, tillsätt grädde och smaka av

när gästerna kommit

Ta fram faten med snittar o tilltugg
Häll i Prosecco i glasen med hallonsås

under välkomstdrinken

gör vitlöksbrödspizzan, skär i bitar och servera
koka upp soppan igen och tillsätt vinet, servera

under tiden förrätten äts

tillaga rotsakerna i ugn

fredag 4 mars 2016

Fredagsbukett

Nu är det fredag igen och barnens sportlov är snart slut. På måndag är det dags att återgå till de vanliga rutinerna igen. Känns ganska skönt faktiskt, men jag tror inte att barnen håller med mig. Men det är bara två och en halv vecka i skolan tills det är påsk och ledigt igen så det känns nog inte alltför jobbigt för dem.

Jag har en fullbokad helg framför mig men hoppas ändå hinna med det jag älskar mest av allt - slöa :) Eftersom jag inte kommer vara hemma så mycket i helgen så struntar jag nog i att köpa någon fredagsbukett. Istället får jag njuta av bilderna på de fina rosorna jag fick på mitt schlagerparty.


Ha en bra dag och njut av din fredag!

torsdag 3 mars 2016

Prinsbakelser

Har precis vaknat till efter att ha slumrat i soffan. Så himla skönt efter att ha varit trött hela da'n. Jag kom i säng lite väl sent igår för när jag var på väg att gå o lägga mig fick man veta att Prins Daniel skulle ha pressträff 22.30. Och det kunde man ju inte missa!

När storasyster Estelle föddes bakade jag prinsessbakeler och jag är sugen på att baka något smarrigt i dag också. Både för att fira lillprinsen men även för att fira att det är fredag i morgon.


Prinsbakelser

3 st ägg 
2 dl socker 
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl vatten 

Fyllning/Garnering

1 dl hallonsylt, eller valfri god sylt 
Marsankräm (jag använde 2 dl mjölk och 5 msk pulver)
1,5 dl grädde 
250 g rosa marsipan 

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör tills smeten är slät och häll i vätskan.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda på 250 grader i 5 minuter.
Låt kakan svalna och stansa ut 12 bakelsebottnar cirka 7–8 centimeter i diameter med hjälp av en pepparkaksform eller ett glas.
Placera ut 6 bottnar. 
Bred ett lager sylt på varje botten. Bred ut lite marsankräm på sylten.
Lägg sedan på en botten över marsankrämen.
Skär ut 6 remsor som är lika höga som bakelserna och så långa att de räcker runtom. 
Täck med marsipanremsorna runt varje bakelse.
Spritsa grädden på toppen av bakelserna och garnera ev. med pärlor eller rosor.

Att baka prins-/prinsessbakelser är ett snabbt och enkelt sätt istället för att baka och fixa en hel tårta. Det går ju så mycket fortare att baka en rulltårtebotten som bara ska vara 5 minuter i ugnen istället för en tårtbotten som behöver nästan en timme i ugnen. Dessutom kan jag tycka att det är vackrare och finare att bjuda på bakelser istället för att ställa fram en hel tårta.

Tryck ut rundlar i kakan.
Nu blev jag ju ännu mer sugen på att baka och om det inte ska bli så himla sent i kväll också är det bäst jag sätter fart nu. Måste bara komma på vad jag ska baka.... Kanske en Oscar II-tårta, eftersom prinsen ska heta Oscar. Här hittar ni ett recept på den goda tårtan.

onsdag 2 mars 2016

Grekiska köttbullar i tomatsås med paprikasalsa

Då har tre dagar av barnens sportlov passerat och det har gått bra för barnen att vara hemma tillsammans alla tre. Det värmer ett mamma-hjärta. Jag har smitit i väg hemifrån tidigt och varit på jobbet redan klockan sju, tanken var att jag då skulle sluta en timme tidigare också. Men det har jag inte lyckats så bra med. Så istället för att ha lite kortare dagar under sportlovsveckan har jag fyllt på min flex med flera timmar. Få se om jag lyckas bättre på påsklovet.

Jag var ju väldigt skeptisk till veckans middagar i Linas matkasse, men jag måste medge att gårdagens middag med grekiska köttbullar i tomatsås var riktigt god.


Grekiska köttbullar i tomatsås med paprikasalsa

Grekiska köttbullar

5 hg köttfärs
75 g fetaost
1-2 vitlöksklyftor
finrivet skal från 1 citron
1,5 msk vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm malen kanel
1 krm nymald svartpeppar

Blanda köttfärs, smulad fetaost, pressade vitlöksklyftor, finrivet citronskal, vatten och kryddor.
Rulla färsen till 16 ganska stora köttbullar.
Fräs köttbullar i lite olivolja i en rymlig stekgryta eller i en stekpanna med höga kanter.

Tomatsås

1 gul lök
1 burk krossade tomater med basilika
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten

Fräs lök tillsammans med köttbullarna.
Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och vatten. 
Låt köttbullarna sjuda i såsen under lock 10-12 min.

Paprikasalsa

0,5 knippe bladpersilja
75 g fetaost
1 röd paprika
1 grön paprika
0,5 rödlök
1,5 tsk vitvinsvinäger
3-4 tsk olivolja
örtsalt

Grovhacka bladpersilja och smula fetaost.
Finhacka paprika och rödlök.
Lägg allt i en skål och blanda med vinäger och olivolja, krydda med örtsalt.
Servera grytan med paprikasalsan och nybakat bröd.

Som jag sa så var det här godare än förväntat. Paprikasalsan var riktigt god så den kommer jag göra fler gånger. Kombinationen med köttbullarna, tomatsåsen och papsiksalsan var klockren och jag hade nog inte kommit på att servera det ihop på det här sättet. Så där fick jag trots allt lite inspiration från inspirationskassen :)

Även barnen åt, det blev nog ingen favorit men de åt utan gnäll. Men jag fuskade och kokade lite makaroner till dem också.

tisdag 1 mars 2016

Mini-chokladcupcake med mintchokladganache

Visst är det dags för lite choklad på bloggen nu? Choklad kan man aldrig få för mycket av. Dessa små godbitar, som man måste ta fler än en av, består av min favorit-chokladmuffins och en suveränt god  mintchoklad-ganache. Bästa smak-kombon! Åh vad sugen jag blir på dessa nu, måste nog göra dem i helgen igen :)


Mini-chokladcupcake med mintchokladganache
Mini-chokladcupcake

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. 
Häll smeten i mini-muffinsformar till ca 3/4 av formen. 
Grädda i 225 gr i ca 12 min, prova med sticka.

Jag använde min minimuffinsform till dessa godbitar. Har ni inte det så fungerar en vanlig muffinsform också men då kan du sänka temperaturen 25-50 grader och öka på tiden med några minuter.

Det här är mitt favoritrecept på chokladmuffins och har ni inte provat det än så är det hög tid nu. Det blir så saftiga och goda.


Mintchokladganache

3 dl grädde
200 g mintchokladcrisp Marabou

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Bryt chokladen i bitar.
Smält ner chokladen i den varma grädden.
Sila sen bort krispen/krokanten.
Låt chokladgrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa chokladgrädden till önskad konsistens.
Spritsa på muffinsarna.

Jag älskar, verkligen älskar, choklad och mint så den här ganachen kan jag äta som den är direkt ur skålen. Se till att spritsa riktigt mycket på varje muffins annars blir nog dina gäster besvikna och vill ha mer.

Pasta- och köttfärsgratäng

Vi hade rester av pasta, köttfärssås och cream cheese som behövde ätas upp, så då var det inte svårt att bestämma middag igår. Och det är det här som gömmer sig i dagens matlåda. Att göra en gratäng är bästa sättet att få pastarester goda och tillsammans med köttfärssås och en krämig sås blir det kanongott.


Pasta- och köttfärsgratäng

färdigkokt pasta
köttfärssås
grädde
cream cheese
salt, svartpeppar
riven ost

Koka ihop cream cheese och grädde, krydda med lite salt o svartpeppar.
Blanda pasta och köttfärssås i en smord ugnsform.
Häll ostsåsen i gratängformen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills allt är varmt och osten fått lite färg.

Det här blev mycket godare än jag vågade hoppas på. Så himla kul när man lyckas så bra med rester. Olivia som inte tycker om köttfärssås tyckte det var jättegott. Isak som älskar spagetti o köttfärssås och inte vill att man "förstör" det med grädde eller liknande, tyckte också att middagen var jättegod. Hur kunde jag lyckas så bra :)

Jag använde 150 g cream cheese och 1,5 dl grädde till en gratäng som räckte till ca 6 portioner. Himla smidigt att göra ostsåsen på det här sättet istället för att göra en vitsås med mjölk o redning och sen riven ost.

måndag 29 februari 2016

Matkasse

Kommer ni ihåg att jag sa att jag skulle prova en matkasse? Jag jämförde matkassar via matkasse.se och beställde till slut Linas inspirationskasse. I dag kom första leveransen av mina tre inspirationsmiddagar. Förra gången jag provade inspirationskassen var jag så nöjd över tre kanonmiddagar så förväntningarna var höga. Tyvärr var det kanske pga de höga förväntningarna som jag blev lite besviken av dagens leverans.

Ida tycker det är som julafton när matkassen ska plockas upp.

Tre småkonstiga middagar har vi framför oss. Jag hoppas jag blir positivt överraskad när jag väl lagar maten. Det jag blev mest besviken över var färdiga dumplings som man bara värmer inför middagen. I en inspirationskasse förväntar man sig inte helfabrikat, eller hur?

Få se om jag följer recepten eller om jag hittar på andra maträtter med råvarorna som jag har fått hemlevererat. Det roligaste ska bli att prova grönkålschips som är så himla populärt just nu men som jag aldrig har provat.

Bake-off-bröd, köttfärs, dumplings, torskfiléer, fetaost, russin, grönkål, persilja, fryst ingefära och lök
var en del av det som gömde sig i matkassen.

söndag 28 februari 2016

Hemma-sushi

Vilken underbart god middag jag och Olivia åt i dag. Och så himla kul vi hade när vi tillagade den. För första gången har vi gjort egen sushi! Jag är lite imponerad över mig själv.

Av nån konstig anledning trodde jag att det skulle vara jättesvårt att få till god och bra sushi, men det var det ju inte alls. Så det här kommer vi göra fler gånger. Eftersom vi bestämde oss i dag för att göra sushi hade vi inte rå, fryst lax som vi kunde använda så istället köpte jag gravad lax. Det var ok, men inte lika gott som "sushi-lax".

Vi gjorde både Nigiri och Maki. Maki-rullarna fyllde vi med gurka, avokado och crab-sticks, På riskuddarna, Nigiri, la vi gravad lax och avokado.

Mums!
Ingredienser till våra maki-rullar

Betor - inte bara röda

Jag har fått nya favoriter!


Jag har alltid älskat rödbetor men allt blir ju så rött när man använder sig av dem. Så nu använder jag gulbetor eller polkabetor istället mest varje dag. Har ni provat? De smakar nästan som rödbetor men är så mycket enklare att hantera då man slipper all röd färg.

Ska jag tillaga något i ugnen så slänger jag in lite bitar av gul- eller polkabetor samtidigt i ugnen. Annars kokar jag dem hela på spisen. Perfekt variation!


Gulbetor 

använder jag nog mest för de blir så fina tillsammans med andra orange-gula rotsaker som man tillagar i ugn, t.ex. kålrot, morot och sötpotatis.


Polkabetor 

är så fina med de rosa ränderna till det vita, som polkagrisar. Tyvärr försvinner de rosa ränderna vid tillagning. I alla fall för mig. Är det nån som har nå tips på hur man ska tillaga dem för att de ska vara lika fina tillagade som råa?


Nu är te-pausen slut och jag ska fortsätta projekt städa-och-organisera-förråd. Jag har hunnit nästan klart med första förrådet och det är såå fint, jag blir så lycklig när jag kommer in där. Det mesta är sorterat i lådor, så nu är det lätt att hitta och lätt att sätta tillbaka. Var sak på sin plats! Jag älskar ordning o reda, önskar att resten av familjen också gjorde det :)

Ute strålar solen och det verkar vara ett underbart väder, men när städ-ilet satte igång i morse kunde jag inte strunta i det. Man vet aldrig när man blir sugen på att städa igen.

fredag 26 februari 2016

Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Nu är det dags att ge er receptet på Schlagerpartyts huvudrätt, svårt att kalla det varmrätt eftersom det var kall rostbiff med en god kall sås som jag serverade. En perfekt festrätt där allt går att förbereda nån dag i förväg och sen förvara i kylskåp var för sig. Precis innan servering lägger man upp allt på ett fint fat på några minuter. Perfekt, eller hur?


Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Sås

1 st ägg
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk dragon
1 dl olja
salt och peppar

100 g ruccola
1 ask coctailtomater
400 g rostbiff i tunna skivor

Sås
Blanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon med en stavmixer. 
Tillsätt oljan lite försiktigt och mixa till en tjock sås. 
Smaka av med salt o peppar

Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat.
Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över lite av såsen. 
Servera resten i en skål eller kanna vid sidan om. 

Ugnsstekt rostbiff på låg temperatur blir såå gott och är så värt att göra rostbiffen själv, framför allt i en sån här rätt där det är huvudfokus på rostbiffen. Här hittar ni ett kanonrecept på en mör och god rostbiff.

Dragon brukar inte vara nån favoritkrydda för mig men den här såsen är en favorit och till rostbiff och ruccola är den sååå himla god.


Jag serverade ugnsrostade rostsaker, gulbetor, kålrot, sötpotatis och morötter, till det här och det blev en vacker skål med orange-gula rotsaker. Gott med nå varmt till den kalla rostbiffen, framför allt nu när det fortfarande är vinter. Till sommaren kan jag tänka mig en stor skål med sallad istället eller kanske en bulgursallad.

Fredagsplock

Förut åt vi ofta småplock på fredagar. Lite smått o gott av våra favoriter, som knappt behöver nån tillagning. Räkor, chicken nuggets, salami, baguetter, frukt, grönsaker, tacochips o salsa är sånt vi ofta har till vår plockmiddagar. I fredags då vi återtog den gamla traditionen och hade en middag med småplock gjorde jag även de goda västerbottensstubbarna.


Hela familjen tycker om våra plockmiddagar då vi sitter länge och äter av alla godsaker och det finns alltid saker för alla smaker. Alla är nöjda o glada över en god middag med minimal ansträngning.

Nu är det fredag igen och jag har inte planerat nån middag så chansen/risken är stor att jag svänger förbi Kvantum på vägen hem och köper med mig lite godsaker för ännu en småplocksmiddag. Om jag inte kommer på något annat gott o smarrigt som inte kräver så lång tillagning. För på fredag vill jag inte stå nå länge vid spisen. En perfekt fredagsmiddag ska gå fort att fixa men länge att äta!

torsdag 25 februari 2016

Hallonbellini

Har ni fredagsdrinken klar till i morgon? Här kommer ett supergott tips annars! Hallon och mousserande vin - ett vinnande koncept.


Hallonbellini

5 dl hallon (blir ca 2,5 dl hallonsaft)
5 tsk florsocker
Prosecco eller annat vitt mousserande vin

Pressa ur hallonen i en sil för att bara få saften.
Rör ner florsocker och rör tills det löst sig.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Häll hallonsås i ett glas fyll på med vin.
Proportionerna ska vara ca 1/3 hallonsås och 2/3 mousserande vin.
Garnera ev. med några frysta hallon.

Både hallon och mousserande vin är gott var för sig. Gissa då hur gott det är tillsammans! Det här är en favoritdrink för mig - så fräsch och så god. Dessutom går den att förbereda om man ska bjuda många för hallonsåsen/saften kan man fixa några dagar i förväg och ha i kylskåp. Strax innan gästerna kommer häller man hallonsåsen/saften i glasen och sen när gästerna är på plats fyller man på med det mousserande vinet.


Åh vilken dag! Först en arbetsdag full med möten och sen blev det full fart från det jag stämplade ut tills nu när jag sjönk ner i soffan med datorn. Skrapa bilrutor, hämta Oliva, hämta Ida, dammsuga, skura golv (snickare har varit här), laga middag, diska, shoppa kläder med tjejerna, släppte av dem på sporthallsinvigning, hem o diska, hämta tjejerna, tvätta, förbereda inför morgondagen. Puuuh. Nu ska jag njuta av en kopp te och varva ner lite.

onsdag 24 februari 2016

Spenatsoppa

Spenatsoppa måste vara bland det snabbaste att tillaga utan förberedelser, bara man har ingredienserna hemma. Ta spenaten direkt från frysen och koka upp med buljong, i med kryddor och grädde, koka några minuter och sen har du en underbart god middag. Längtar redan till morgondagens lunchlåda :)


Spenatsoppa

400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.

Jag blev så otroligt sugen på spenatsoppa i dag, vilken tur att jag hade alla ingredienser hemma. Den blev precis så god som jag hade hoppats på, så jag kunde knappt sluta äta. Jag tycker att lite cayennepeppar blir en perfekt krydda till den ganska milda spenatsmaken.


Ägghalvor är en självklarhet till spenatsoppa men jag tyckte soppan blev så himla god i sig så jag hade kunnat strunta i äggen.

BelliniFloat

God morgon! 
Jag har redan varit vaken i två timmar - alldeles för länge. Men Ida kom ner till mig i natt och istället för att ligga på Leifs lediga sida av sängen skulle hon ligga nära mig. Det blev alldeles för trångt och varmt för mig, så till slut steg jag upp och tog en morgon i lugn o ro istället. Det gäller att göra det bästa av situationen i alla lägen, så jag duschade länge, drack te o åt Finn Crisp, surfade på datorn och såg på Nyhetsmorgon och fick en ganska bra morgon trots allt. Men nu är det dags att väcka barnen och morgonruschen sätter igång.

Vill ni ha en fräsch efterrätt efter en mastig middag eller kanske vill ni, som jag, orka två efterrätter. Då är denna Bellini Float perfekt. Välj själv om du vill ha den med eller utan alkohol.


BelliniFloat ca 8 portioner

1 stor burk persikor med lag
4 msk pressad citron
hallonsorbet
mousserande vin eller Fruktsoda/Sprite/7up

Mixa persikorna med sin sockerlag och pressad citron.
Lägg ca 1 dl persikomos i botten på ett glas.
Lägg 1-2 kulor hallonsorbet i glaset.
Häll på lite mousserande vin eller läsk.
Servera genast.

Det här var både festligt o gott och passar perfekt till fest. Sorbet används ofta som en mellanrätt vid fler-rättersmiddag eftersom det är så fräscht och efter lite sorbet orkar man äta ytterligare lite till.

Persikorna mixade jag med citronen da'n före festen och förvarade i en tillbringare i kylskåpet fram till servering.