fredag 17 januari 2014

Tjejmiddag med bästa tjejerna

Nu ligger jag och bästa tjejerna utslagna i soffan efter en mysig tjejmiddag där vi åt och drack gott. Jag, Olivia och Ida åt familjefavoriten Kycklingtortilla, medan killarna valde SHL-matchen mellan Luleå och Linköping.

Godaste kycklingröran....
...blir till godaste kycklingtortillas.
Efter middag bakade jag en glutenfri kaka som jag var tvungen att provsmaka för att se om jag lyckades med mitt lilla experiment. Men det skulle jag inte ha gjort för nu är jag så mätt att jag knappt orkar ta mig upp ur soffan.

Kakan blev otroligt god. Den stora frågan är om den håller ihop så pass att man kan fika den utan att den faller sönder i handen. Får göra en ny provsmakning imorgon :)

Ni ser att jag o Ida har tjuvsmakat lite, eller hur?
3-1 till Luleå och 10 minuter kvar. Bäst jag koncentrerar mig lite på hockeyn nu. Ha en bra fredagkväll så hörs vi imorgon.

F-R-E-D-A-G

Efter en hektisk vecka är det ännu mer underbart med mina korta jobb-fredagar. I dag hann jag även med en massage innan det var dags att åka hem o äta lunch och som vanligt när jag äter ensam hänger datorn med.


Efter att ha haft nollgradigt och t.o.m plusgrader större delen av vintern har vi nu haft minus 20 alldeles för länge och det verkar inte bli varmare än på ett tag. Men i väntan på värme och sommaren har jag beställt lite sommardryck på Vinvaruhuset.se. En box rosévin och en flaska Campari åkte ner i varukorgen innan betalning. Det blir perfekt på vår nya altan som vi planerar att bygga till sommaren.

torsdag 16 januari 2014

Skära, fylla, rulla och knyta

Efter vår nyårsmat har jag fått lite frågor om hur vi gick tillväga med att skära köttet, fylla, rulla och binda ihop. Så jag tänkte försöka visa hur det går till. För det första är det bättre att använda fläskytterfilé istället för fläskfilé eftersom den är tjockare.

Börja med att göra ett snitt längs med filén. Rulla sen ut köttbiten/rullen sakta medan du fortsätter att skära försiktigt så att det blir en platt bit.
Skär försiktigt samtidigt som du försöker rulla upp köttbiten.
Till slut har ni en fin platt fläskytterfilé.
När man har en platt köttbit är det bara att fylla med valfria godsaker.


Att rulla ihop den går till på samma sätt som när man bakar kanelbullar. 
Var bara lite försiktig så att all fyllning hålls på plats.

Börja rulla!

Sen är det bäst att knyta ihop köttbiten så att den håller ihop och inte öppnar sig under tillagning. Börja i ena änden och dra snöret runt köttet och gör en knut.

Början!
Lägg sedan snöret längs med köttbiten en bit och sen ska den runt köttrullen och en ny knut ska göras på översidan.

Lyft lite på snöret så du kan göra en knut.
Knuten är gjord! Dra åt!
Snöret ligger rakt och fint med en knut på bra avstånd.
Fortsätt göra knutar på samma sätt med samma avstånd.

Sen fortsätter man så hela köttbiten. Efter tillagning i ugn så tar man bort snöret och man har en fin fläskfilérulle som håller ihop så fint och det är bara att börja skära upp i lagom stora skivor.


Här hittar ni hela receptet med fyllning, tillvägagångssätt, ugnstemperatur och tid.
Kanske blir det er lördagsmiddag!

onsdag 15 januari 2014

Vegetarisk lasagne

I går hade vi styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen där vi planerade vårens och sommarens evenemang och jag kom hem alldeles för sent för att orka höra av mig till er. Jag prioriterade att komma i säng i tid för jag börjar få lite halsont. Ofta kan det bero på för lite sömn istället för en förkylning och jag hoppas att så är fallet även denna gång.

Äter ni ofta vegetariskt? Vi äter det alldeles för sällan! Jag tänker ofta att vi ska bli bättre på det, men det går lite sisådär. Men i helgen åt vi faktiskt en god vegetarisk lasagne, fick ett tips av en på jobbet som hade sett den på SVTs Go'kväll.

Vegetarisk lasagne

Rostade rotfrukter
700 g blandade rotfrukter 
(jag använde palsternacka, kålrot, morötter och sötpotatis)
3 vitlöksklyftor med skal
0,5-1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
olja

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg rotfrukter och vitlök i en långpanna ringla över olja. 
Strö på salt, peppar och timjan. 
Rosta i 250 grader tills rotfrukterna är gyllene cirka 20 min.


Tomatsås
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar krossade tomater á 400 g
rostade vitlöksklyftor (se ovan)

Fräs den finhackade löken i smör, tillsätt buljongtärning och tomater.
Skölj ur burkarna med lite vatten. 
Koka ihop, smaka av med salt, peppar och den skalade, rostade vitlöken från rotfrukterna.

Ostkräm
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt, men kokbar
200 g naturell färskost
0,5 dl mjölk
100 g lagrad hårdost, riven
1-2 vitlöksklyftor, pressade

Blanda crème fraîche, färskost, mjölk, gräslök, vitlök och den rivna osten, salta och peppra. 


Övrigt
lasagneplattor
200 g färska champinjoner, i bitar
1 squash, riven
2 dl kokta linser
10 st cocktailtomater, skivade
100 g lagrad hårdost, riven

Fräs svamp i smör, rör ner squash, salta och peppra. 
Varva tomatsås, plattor, rotsaker, linser, ostkräm och svampröra i en ugnsform. 
Avsluta med plattor och ett lager ostkräm. 
Toppa med tomater och riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 225° ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.


Det blev väldigt god smak, men jag förstår inte riktigt vitsen med rotsakerna. Jag hade i alla fall förstora bitar av dessa rotsaker, så nästa gång gör jag mindre bitar eller så mosar jag ihop dem lite grann innan jag tillsätter dem till lasagnen. Det blev många moment, först rotsakerna, sen tomatsåsen och ostkrämen och sen skulle man steka ihop svamp och zucchini innan det var dags att montera ihop lasagnen. Men inget moment var särskilt svårt eller tidskrävande. Jag som älskar att förbereda saker gjorde rotsakerna och tomatsåsen nån dag i förväg.

måndag 13 januari 2014

Dilltorsk VV

Tvättstugan är städad precis enligt planen och jag känner mig så duktig. Så nu tänker jag sitta i soffan resten av kvällen, dricka te och bara mysa på. Har ni följt mig på Instagram (@matro_sara) idag? Jag är nu uppe i sju koppar te på en dag och eftersom klockan inte är så mycket lär jag hinna med en till kopp innan jag går och lägger mig.

Idag var det dags för fisk till middag och då får jag sällan stående ovationer.


Dilltorsk VV (2 portioner 7 propoints)
2 tsk margarin flytande 80%
1 msk vetemjöl
2 dl lättmjölk 0,5%
300 g torsk
1 msk dill, hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl räkor skalade

Smält margarinet, tillsätt mjöl och rör om, häll på mjölken.
Koka upp under omrörning.
Lägg i dill, salt, svartpeppar och fisken i mindre bitar.
Låt sjuda på svag värme under lock ca 15-20 minuter.
Lägg i räkor och låt allt bli varmt. 
Servera med pressad potatis och sallad.


Jag använde ett torskpaket på 400 g och sen gjorde jag en och en halv sats av såsen. När jag smakade av var det en god dillsmak men när man sen åt fisken till potatis så tog potatisen bort ganska mycket av dillsmaken. Så nästa gång tar jag ännu mer dill. Jag hade inga räkor hemma men däremot hade jag en förpackning kräftstjärtar i lag som jag serverade på sidan om. Isak tycker inte om fisk och Olivia tycker inte om torsk så detta var inte speciellt populärt.

Matsedel v.3 januari 2014

Dags för årets andra jobbarvecka och det känns som man aldrig har varit ledig. Tänk vad fort man anpassar sig. Nu njuter jag av dagens första kopp te och en knäckemacka, snart är det dags att väcka barnen och sätta igång morgonruschen. Undra hur många koppar te jag dricker på en dag? Följ mig på Instagram så får ni veta! Ni hittar mig som matro_sara där.

Ny vecka innebär ny matsedel och den här gången var det väldigt svårt att komma på sju middagar. Jag vet inte vart min inspiration försvann. Men till slut lyckades jag i alla fall komma på några middagar.

Matsedel v.3 januari 2014
Må: Dilltorsk och pressad potatis
Ti: Korv och makaroner
To: Köttbullar, potatis och sås
Sö: Porterstek

Eftersom jag kom igång så bra med att röja och städa i Idas rum igår tänkte jag fortsätta hela veckan med ett rum i taget så är det kanske riktigt fint till helgen. Hänger ni på?

Städlista v.3 januari 2014
Må: Tvättstugan och hallen
Ti: Möte hela kvällen så ingen städning hinns med
On: Toaletter och duschar
To: Köket
Fr: Klädkammaren och garderober
Lö: Gamla tvättstugan (förråd)
Sö: Vila :)

söndag 12 januari 2014

Nattjästa frukostbullar

Så fint Ida har i sitt rum nu. Få se hur länge det varar. I flera timmar har jag sorterat, slängt, torkat, dammsugit och bäddat rent, medan hon var på badhuset med en kompis. Undra vilket rum ska jag ta tag i nu? Tvättstugan står nog på tur. Men det får bli morgondagens projekt för nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen och förbereda en veckomatsedel. En matsedel som måste innehålla två snabbmatsdagar då vi knappt hinner hem o vända efter jobbet.

Morgonen började vi på bästa sätt - med en riktigt god frukost med nygräddade frallor som har jäst i kylskåpet under natten.


Nattjästa frukostbullar
25 gr jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt

Lös upp jästen i vatten tillsammans med olja, honung och salt.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl.
Täck bunken och ställ i kylen över natten.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, strö mjöl över den och dela i bitar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda på 225 grader ca 20 min.


Alltså det här är ju så gott och så enkelt. Varför gör man det inte oftare? Perfekt start på dagen!

På kvällen gör man en väldigt kladdig deg, men låt den vara kladdig. På morgonen har den jäst till nästan dubbel storlek och är fortfarande ganska kladdig. Men om man mjölar bakbordet och sen på degen så går det jättebra att göra frallor med hjälp av en degskrapa. Jag gör inget mer med dem än att ta ut bitar med degskrapan, dvs inget rullande.

En kletig deg på mjölat bakbord
Strö mjöl på degen och använd sen en degskrapa.
Frallorna blir lite olika storlekar och olika form,
eftersom jag inte arbetar med dem nå mer än att ta ut dem med hjälp av degskrapan.

Familjefrukost

Familjen sovmorgon har fortfarande jullovstider i kroppen. Så skönt! Idag steg jag och Ida upp vid nio, vilken lyx att inte behöva stiga upp före sju även lediga dagar som jag har gjort de senaste 14 åren. Skönt att vi till slut fick ett barn som i tidig ålder förstår att man ska sova på morgonen.


Igårkväll blandade jag ihop en deg som fick kalljäsa i kylskåpet under natten, som jag sen bakade ut och gräddade i morse. Så gott att äta nygräddade frallor till frukost.

Att ordna något speciellt till frukost är bästa sättet att få upp Olivia i tid annars sover hon bort halva da'n. Hon tar väl igen alla tidiga morgnar hon har tvingat upp mig före sex. Inte kunde jag tro då att det skulle komma en tonårstid då hon kunde sova och sova och sova...


Nu ska jag sätta igång att röja och städa i Idas rum som helt har förfallit under julen. Men nu ska det bli ordning så hon jag vågar ta hem en kompis. Oj vad det ska kastas!

Återkommer senare med lite recept och en veckomatsedel ska jag sätta mig o planera också. 
Ha en bra söndag!

lördag 11 januari 2014

Enklaste pastan?

Efter en dag i ishallen känns det skönt att sjunka ner i soffan med en kopp te och....se ännu mer hockey. Det blev lite omkullkastade planer idag, stackars Malmberget som Isaks lag skulle möta blev stående med bussen i flera timmar pga en lastbilsolycka som gjorde att vägen blockerades. Trots diverse förseningar så hann Isak i alla fall spela två matcher men jag hann tyvärr bara se den ena. Leif och Isak är kvar på ishallen för att se SHL-matchen mot Örebro och Olivia är med kompisar så det är bara jag och Ida hemma.


Orkade inte laga nå avancerat långkok idag utan istället gjorde jag en snabb, enkel och supergod pasta med stekt zucchini och champinjoner. Kan knappt bli enklare....eller godare.

Under tiden som du kokar bandspagetti, 
delar du champinjonerna och zucchinin i mindre bitar, 
steker i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar. 
Klart! Ät och njut!

Pepparkakskladdkaka med clementinglasyr

God morgon denna kyliga lördagmorgon. I dag har Isak hockeymatch och jag ska stå i fikaförsäljningen. Det innebär också att man ska baka fikabröd o ha med sig tillsammans med en kaffetermos. Jag passade på att prova ett nytt recept, originalet hittade jag på Heavenly cupcake men jag modifierade det en aning först.

Måste en kladdkaka innehålla choklad? Eller beskriver ordet mer konsistensen på kakan? Får den här kakan heta pepparkakskladdkaka eller tror ni då att den innehåller choklad?


Pepparkaksskladdkaka med clementinglasyr

Kaka
100 g smör 
3 dl råsocker
1,5 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl crème fraîche
1 clementin, saft och skal
1 msk socker
2 tsk vetemjöl

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa till en jämn fluffig kräm. 
Blanda ihop mjöl, kryddor och bakpulver. Sikta försiktigt ner i smeten. 
Smörj och bröa en form, ca 20x20cm. 
Fördela smeten jämnt i formen och släta ut den. 
Grädda kakan i 175 grader i cirka 15 minuter.
Under tiden vispar du ihop glasyrens alla ingredienser till en jämn och slät kräm. 
Ta ut kakan och bred över glasyren direkt. Bred ut den jämnt och ställ tillbaka kakan i ugnen. 
Grädda i ytterligare cirka 10 minuter tills glasyren stannat ordentligt men inte fått allt för mycket färg.
Ta ut och låt svalna. 

Den blev lite tunn för att vara en långpannekaka men det är bara bra eftersom det är en typ av kladdkaka. Hade kakan varit tjockare hade den nog bara blivit degig och tråkig. Glasyren var riktigt god och den kommer jag använda mig av fler gånger. Kanske till en riktig kladdkaka med choklad.

fredag 10 januari 2014

Älskade fredag

Fredag älskade fredag!
Det bästa med att julledigheten är slut är att fredagskänslan är tillbaka nu igen. Bästa känslan! När det är fest och helg mest varje dag går man ju miste om fredagarna. Håller ni med mig?


Till middag åt vi en vegetarisk lasagne som innehöll många moment vid tillagningen, men när man har tid tycker jag om att stå länge i köket o pyssla med maten. Det lär ta ett tag att skriva ner receptet åt er, men jag ska göra det för den blev väldigt god.

Innan jag började med middagen så bakade jag en pepparkakskladdkaka som jag tänkte ta med till Isaks hockeymatch imorgon där jag ska stå i fikaförsäljningen. Men först måste den provsmakas. Undra om jag har nån frivillig...

torsdag 9 januari 2014

Paus

Go'kväll alla bloggisar! Varken idag eller igår har jag lagat nån mat, barnen har inte ätit hemma och då passade jag på att ta ledigt från köket. Såna dagar äter jag antingen rester eller en tallrik havregrynsgröt. Men det innebär att det blir lite tomt här på bloggen.


Nu har semmelbilder börjat dyka upp lite här o var och Isak har redan hunnit fråga några gånger när jag ska baka semlor. Tyvärr är det ju ett tag kvar än. Men vi kan titta på bilderna och längta...

onsdag 8 januari 2014

Nytt år - Nya mål

Är det fler än jag som har tänkt börja äta nyttigare och motionera mer nu när vardagen är här igen? 
Hur går det för er?

Efter att ha haft lite semester med Viktväktarna under jul drar jag igång på allvar nu igen. Jag har inte räknat propoints och fyllt i min checklista men jag har ändå haft ett litet "Viktväktar-tänk" hela ledigheten. Och det är jag så stolt över! Men i ärlighetens namn så har det blivit ett o annat glas vin, många chokladbitar, lussekatter, pepparkakor och mycket god mat.

Frukt och bär är perfekt till mellanmål!

Men nu är vardagen här igen och då är det enklare att återgå till mina rutiner kring mat som fungerade så bra hela hösten. Lunchpromenaderna däremot får jag vänta ett tag på. För här är det glashalt och blött och så har det varit i en månad nu....minst. Kommer knappt ihåg när jag senast var på en härlig promenad utan halkigt underlag.

Ät mycket sallad till varje måltid!

En bekant, som var imponerad över min viktnedgång, ville ha några enkla kom-igång-tips
Detta var vad jag tipsade henne om.

Ät knäckebröd istället för mjukt bröd
Jag är en "mack-människa" och njuter av att äta mackor så jag kommer aldrig kunna utesluta mackor, men knäckebröd är inte speciellt "onyttigt". I dessa tider då det snackas Gi och Lchf är det lätt att dras med i rädslan för kolhydrater. 

Ät minimalt med eller ingen sås till maten
Jag har aldrig varit en "sås-människa" så det är inga större problem för mig att utesluta sås, men jag försöker ändå planera maten så att jag inte lagar typisk "sås-mat".

Mer frukt och grönt
Jag har fyllt upp frysen, kylen och fruktskålen med alla möjliga frukter, grönsaker och bär för att underlätta att äta nå snabbt, gott och nyttigt när man är hungrig mellan måltiderna.

Skippa all köpt snabbmat
Nu blir det ingen pizza, hamburgare eller pommes frites på ett bra tag. Ett beslut som är bra både för plånboken och vikten. Pizzan jag åt på nyårsdagen var ovanligt god och det beror nog på att jag inte hade ätit det på länge.

Sen pratade vi om självklarheter som att utesluta allt sött, ta mindre portioner, planera sitt matintag så att man aldrig blir vrålhungrig för då är risken större att man äter nå dumt. 

Mitt älskade Viktväktar-hjälpmedel!

tisdag 7 januari 2014

Janssons frestelse med skinka

Första arbetsdagen på det nya året är avklarad och det gick ju riktigt bra. Vi tog oss upp i tid t.o.m. Få se hur det går imorgon när även de stora barnens jullov är slut. Känns rätt skönt att vara igång med vardagen igen, trots att jag känner mig ovanligt trött just nu. Slumra till på soffan skulle inte vara helt fel, känner jag. Är det fler än jag som har börjat jobba idag efter en lång ledighet?

Nu har jag hunnit skriva ner det enkla och goda receptet på gårdagens "skink-janssons" som är perfekt att göra av rester från julskinkan.


Janssons frestelse med skinka 
400 g julskinka eller annan skinka 
1,2 kg rå potatis
2,5 dl matlagningsgrädde 
2 dl lättmjölk
salt
malen vitpeppar 
2 dl riven ost 

Skala och strimla potatisen. 
Strimla skinkan.
Smörj en stor form med flytande margarin. 
Varva potatis och skinka. Salta och peppra lite försiktigt mellan varven. 
Börja och sluta med potatis. 
Häll på gräddmjölken och strö till sist över lite riven ost. 
Tillaga i 200 grader i 60-70 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


Jag använde mitt vanliga janssons-recept men bytte ut ansjovis mot skinka, dessutom struntade jag i löken så att barnen skulle bli glada. Det var inget speciellt men ändå så gott. Ibland är det enkla det bästa. Barnen (och vi vuxna) åt flera portioner var - men det kan ju även ha berott på att vi alla var så hungriga eftersom det blev riktigt sen middag.

måndag 6 januari 2014

Sista natten...

Jag förmodar att det är många som börjar jobba i morgon efter en lång ledighet. Det känns lite jobbigt att jag måste lägga mig i tid ikväll för att orka upp tidigt imorgon men det ska bli skönt med lite rutiner igen, t.ex att äta på ganska fasta tider. Idag blev det inte middag förrän efter klockan sju. Alla åt jättemycket av min skinkjanssons, vet inte om det berodde på att det var jättegott eller att alla hade hunnit bli jättehungriga. "Hunger är bästa kryddan" heter det ju.


Få se hur trött Ida är i morgon för jag tror det dröjer innan hon somnar. Hon är en riktig nattsuddare och är snabb på att vända dygnet "vår lilla tonåring". Vilken tur att vi har skaffat en tv till köket så att jag kan locka med Barnkanalen när hon ska äta frukost.

Matsedel v.2 januari 2014

Nu är lunchen precis bortplockad, rester från gårdagens pulled chicken, och storbarnen passar på att slöa innan skolan drar igång och Ida är på väg till en kompis. Kylskåpet börjar bli tomt igen efter att ha varit överfullt över alla helgerna. Ska dock åka till Kvantum snart för att fylla upp det igen inför veckan.

Dags för årets första veckomatsedel och då tar vi hand om lite rester från julen. Nu ska både julskinkan och glöggen ta slut, vi börjar redan i dag med att göra en janssons frestelse men byter ut ansjovis mot julskinka.


Matsedel v.2 januari 2014
Må: Janssons frestelse med julskinka
Ti: Köttgryta med glöggrester
On: Vegetarisk lasagne
To: Korv och makaroner
Fr: Taco
Lö: Fläskfilégryta
Sö: Torskgratäng

söndag 5 januari 2014

Pulled chicken

Nu är det söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll för vi är ju lediga imorgon också. Underbart för mig som i vanliga fall inte tycker om söndagar. Jag har börjat planera den kommande veckan så smått ändå. Jag har även börjat fylla i saker i den nya almanackan för 2014, som har varit oanvänd än så länge. Där skriver jag in allt som ska göras, planeras och handlas, så att inget glöms bort.

Pulled pork var ett av de mest sökta recepten i Sverige i fjol och "alla" åt det (mitt recept är över två år gammalt och jag föredrar nog pulled beef framför pulled pork). Idag provade vi att långkoka kyckling i en (jul)kryddig sås.


Pulled chicken
1 kg kycklingfilé
3 msk rapsolja 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar
0,5 tsk rökt paprikapulver 
(tycker man om den rökiga smaken kan man ta mer)
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl tomatpuré
2 tsk soja
2 msk balsamvinäger
2 dl vatten

Finhacka lök och vitlök. Stek dem i oljan.
Tillsätt chilipeppar, paprikapulver, kanel, ingefära, salt, peppar och tomatpuré.
Lägg i kycklingen, ev. delad i två bitar. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Tillsätt soja, balsamvinäger och vatten. Koka upp. 
Sänk värmen så att det bara småputtrar. 
Koka under lock i två timmar.
Ta upp kycklingen och dra sönder köttet med två gafflar.
Tillsätt i en ny kastrull.
Häll över lite av såsen i omgångar, blanda om och värm på.

Du kan inte använda all sås som kycklingen har kokat i om du äter i t.ex. pitabröd för då blir brödet för blött.  Å andra sidan - ju mer sås desto smakrikare kyckling. 

Ida tyckte det var riktigt smarrigt och åt flera portioner.
Idag åt vi pulled chicken till libabröd, grönsaker och sambalkräm. Men man kan även äta det i tacoskal, hamburgerbröd eller baguette eller till pommes frites, bulgur eller ris. Variera efter eget tycke och smak. Kryddningen på kycklingen är också enkel att variera, jag har redan börjat fundera på hur jag ska krydda nästa gång.

Mums!
Koka kycklingfiléhalvor i två timmar och sen har du pulled chicken.

Hal jul

Jullovet börjar lida mot sitt slut, en dag kvar för mig, Leif och Ida medan storbarnen har lov även på tisdag och börjar först på onsdag. Jag har börjat packa ihop julsakerna lite smått men låter en del ljusstakar och stjärnor vara kvar en vecka till.

Tomten och Tomtetass
Har ni sett Tomtetass, bästa julfilmen! Den är så mysig och handlar om tomten och hans hund Tomtestass, en storfavorit här hemma. När vi ställde fram tomten, som varje år står och vaktar julklapparna under granen, så gick Ida och hämtade sin hund som nästan ser ut som Tomtetass. Visst blev det gulligt?

Ihopsamlade julsaker som ska packas ner i jullådan och ställas undan i 11 månader.
Det är samma sak varje år - när folk runt omkring mig börjar prata om att de är less julsakerna och börjar plocka bort dem redan vi nyår så kan jag inte förstå dem för det är ju så mysigt med allt rött, alla tomtar och alla ljuspunkter. Men sen går det en vecka till och då är även jag less och det känns så bra att få plocka bort allt med julen.

Inget vinterväder! Gräsmattan syns, vägarna är täckta av is och vatten, den här tiden brukar knappt vårt staket synas under alla snö och nu är det bara en liten liten snöhög som plogen har lyckats samla ihop.
Vi har haft ett långt, slappt, skönt och halkigt jullov. Det enda tråkiga med detta jullov är vädret. Jag hade sett fram emot långa promenader, skidåkning (för barnen) och mycket utevistelse. Istället har vi mest hållit oss inomhus för att inte slå ihjäl oss. Det är rena blankisen på gatorna med översvämningar på vissa ställen och en omöjlighet att gå på promenader (om man inte har broddar, stavar, flytväst och diverse hjälpmedel med sig).

lördag 4 januari 2014

Lördagsgodis

Trots att det är fest och helg mest varje dag så missade inte Ida att det var lördag idag. Lördag betyder lördagsgodis! Egentligen är hon inte så mycket för godis, hon tar nån klubba och sen är hon nöjd, men ändå vill hon alltid köpa lördagsgodis. Det vill säga de gånger hon kommer ihåg att det är lördag. Det innebär att det är oftare vi INTE köper lördagsgodis än vi köper...och det känns bra.


Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.

Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.