onsdag 12 augusti 2020

Jordgubbssorbet - äggfri

Jag inser att jag fortfarande har kvar en massa recept från min födelsedag att dela med mig av. Den här goda och fräscha sorbeten bjöd jag på som efterrätt på kvällen tillsammans med en massa andra saker. Jag älskar mina små portionsskålar från Duni så självklart använde jag dem även till denna sorbet. Men vill man så kan man självklart frysa ner sorbeten i en stor låda och sedan gröpa direkt ur den när det är dags för servering.

Perfekt med en efterrätt som både är ägg- och mjölkfri, dvs vegansk, och även glutenfri, när man har många gäster och risk för många allergier. Det bästa som finns är när alla gäster kan äta allt!

Jordgubbssorbet

300 g jordgubbar
20 + 60 g strösocker
10 g glykossirap
60 g vatten

Mixa jordgubbarna med 20 gram av sockret så det blir en slät jordgubbspuré. 
Koka därefter upp vatten, resten av sockret och glykossirap. 
Ta av sockerlagen från spisvärmen häll den över jordgubbspurén. 
Blanda ihop allt väl och häll sedan sorbetsmeten i en frystålig stor burk eller portionsförpackningar.
Täck med lock och ställ i frysen i minst 12 timmar.
Ta fram sorbeten ca 15 minuter innan servering så den hinner mjukna om du har en stor förpackning. Portionsglas tinar på några minuter.

Mitt efterrättsbord

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Går det att ersätta jordgubbarna (pga allergi) med hallon el mango?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte provat, men jag tycker att det borde bli lika bra. Prova gärna och meddela sedan hur det blev.

      Radera