lördag 10 maj 2014

Snabb-bullar utan jäst

I dag har det varit en riktig slappar-lördag. Klockan är över tre och jag har inte gjort speciellt mycket i dag. Men nu ska det visst bytas rum här hemma så nu kommer det bli intensivt jobb i några timmar så att det mesta är färdigt innan de ska lägga sig och sova. Hoppas de blir nöjda med rumsbytet så att de inte vill byta tillbaka om nån vecka :)

Vi var lite bull-sugna men hade ingen jäst hemma så då provade jag baka bullar med bakpulver istället. De var väl ok men inte var de lika goda som riktiga kanelbullar bakade med jäst.


Snabb-bullar utan jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
7 dl mjöl
3,5 tsk bakpulver
Fyllning:
50 gram smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Garnering:
ev.ägg, vispat
pärlsocker

Smält smöret och blanda ner mjölken. Häll i en degbunke.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. 
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i bunken.
Arbeta degen väl. Degen liknar vanlig bulldeg eller sconesdeg kanske är en bättre beskrivning.
Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. 
Bred på smör, strö över kanel, socker och rulla ihop. 
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. 
Pensla ev.bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker 
eller gör som jag och bara strö på pärlsocker. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.


Det var lite scones-känsla när man åt och ett tips är att ta ordentligt med kanel för det var kanelsmaken som var det godaste :) Har jag bråttom och är sugen på något gott skulle jag nog välja att baka något annat istället. 

Degen är utkavlad och känns ganska lik en vanlig bulldeg.
Smör, kanel och socker innan degen rullas ihop och skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar