Men till slut kom jag på det....jag hade ju tänkt fel. Vi brukar frysa ner älgfärs i 5-hg-påsar men i fläskfärspåsarna är det bara 3 hg. Jag tog upp 4 påsar, 2 påsar av varje, av gammal vana räknade jag med att det var 2 kg och kryddade köttfärsen som om det var 2 kg men det var ju bara 1,6 kg. Så nu måste jag ju ändra receptet så det blir så här bra i fortsättningen också.
Julköttbullarna som blev rätt trots fel
1 kg älgfärs
6 hg fläskfärs
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar
Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar
Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Blanda i köttfärsen och rör så att allt blir blandat, men inte för länge för då blir köttfärsen seg.
Rulla smeten till köttbullar.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.
Det var nog inte bara kryddningen som gjorde att de blev extra bra i dag. Jag tror att de blev extra saftiga tack vare att jag blandade i fläskfärs i älgfärsen som är ganska torr. I dag åt vi köttbullarna med kokt potatis och gräddsås, men på julafton blir det rödbetssallad till köttbullarna istället, i alla fall för mig. Köttbullarna enligt det här receptet räcker nog till tre middagar, förutom det vi åt i dag frös jag ner två lådor.
Visst har ni slutat steka köttbullar i stekpanna på spisen? Det är så smidigt att steka i ugnen, det går fort och man slipper stekoset. Har ni inte provat än så lova mig att ni provar steka köttbullarna i ugnen nästa gång.
Jul Och stress ,tänkte att jag skulle prova något nytt ,har använt blandfärs och det fungerar alldeles utmärkt grabben åt 9 st till lunchen får nog fixa två plåtar till innan jul HoHoHo på er (tackar för ett bra recept)
SvaraRaderaStressa inte för mycket. Kom ihåg att njuta också!
SvaraRadera