måndag 13 februari 2012

Lax Walewska

Idag promenerade jag hem från jobbet och när jag kom hem stod middagen färdig på bordet. Underbart! Leif hade gjort en jättegod röra med tomater och sidfläsk som han hade fyllt squash med. Men han tyckte inte det blev tillräckligt fint för att ta kort på och lägga ut på bloggen. Så är det i den här familjen - det räcker inte att göra god mat den måste vara fin också för att alla ska vara nöjda. Men han lovade att göra den nån mer gång så att jag kan lägga ut receptet med bild.

Igår gjorde jag en variant, med lax och räkor, på klassikern Sjötunga Walewska.
Lax Walewska
Laxen:
600 g laxfilé

Salta laxfilén och lägg den på ett smort ugnsfat.
Tillaga i 175 grader i ca 15 minuter. Kolla att den är klar.
Håll den varm under folie eller dylikt

Vitvinssås:
1.5 dl torrt vitt vin
0.5 fiskbuljongtärning
1.5 dl vatten
räkskal från 5hg räkor (räkorna används till garnering)
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3-4 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
2 dl nyriven parmesan eller annan stark ost
Ev salt och en knivsudd cayennepeppar

Koka ihop räkskal, vin, buljongtärning och vatten till hälften. 
Sila av spadet.
Blanda 1,5 matsked mjukt smör med 1,5 matsked mjöl till en jämn smet klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.
Tag såskastrullen av värmen och rör i osten.
Smaka av med salt, citronsaft och en doft av cayennepeppar.

Potatismos:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 dl riven ost

Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den.
Blanda och arbeta in smör, mjölk och kryddor. Vispa ev. med elvisp men akta så att det inte blir klister.
Tillsätt den rivna osten och rör om.

Garnering:
5 hg räkor (skalet används till såsen)
stekt grön sparris

Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets.
Spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.
Förgratinera det spritsade potatismoset på grill 300 grader, så det får lite färg men inte blir helt klart.
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen.

Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och potatismoset får fin färg.
Garnera och servera omedelbart.


Det blev en riktig festmiddag på söndagkväll. Olivia tyckte det var så snyggt och gott att hon t.o.m var tvungen att ta kort och lägga ut på Facebook. Det blev verkligen gott men det var många moment och mycket disk när middagen väl var klar. Jag glömde förgratinera moset innan jag la dit laxen, men det gick bra i alla fall. Vanligtvis brukar det vara äggula i mos som ska gratineras t.ex. till plankstek men jag vill ju ha det äggfritt så jag tillsätter lite riven ost så det blir krämigt och gott istället. Vill man lyxa till det lite extra tar man hummer istället för räkor, men eftersom vi alltid har räkor hemma var det enklare att använda det. Jag serverade laxen till gratinerade tomater som passar bra både smak- och färgmässigt till den övriga maten.

Imorgon är det Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar äta lite godare och ev. har vi efterrätt också, men jag jobbar till 17 imorgon så jag tror inte det blir nå speciellt.

1 kommentar:

  1. Firar inte alls "alla hjärtans dag" så här blir det pannkaka med fetaost och bacon till middag.

    SvaraRadera