måndag 1 juni 2009

Frukostbullar

Mors dag började jag med att äta nygräddade frallor som hade kalljäst hela natten. Dvs kvällen före hade jag gjort degen, rullat frallor och satt på en plåt för att jäsa hela natten. Sedan på morgon var det bara att slå på ugnen och ta ut plåten från kylen och sätta in i ugnen. Så härligt med varma nygräddade frallor.

Frukostbullar
25 g jäst (0,5 pkt)
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
0,5-1 msk salt
1 dl vetekli
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Slå på resten av vattnet och rör i olja, honung och salt.
Tillsätt vetekli och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter, degen ska bli ganska fast.
Knåda in resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Lägg en handduk över och låt jäsa i kylskåp över natten.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Det finns nog inget godare än att ha kalljästa bullar i kylen på morgonen, så man får härligt nybakat.

    SvaraRadera
  2. Har du sett att jag har två till recept på nattjästa frukostbullar?

    SvaraRadera