torsdag 22 januari 2009

Kalops

Igår åt vi kalops och kokt potatis till middag. Tack o lov hade jag förberett kalopsen redan dagen innan. Igår kände jag mig riktigt hängig, ont i halsen och huvudet, så jag hade inte orkat laga den då. Men tack vare att jag hade gjort kalopsen i tisdags var det bara att värma den och koka potatisen, så det orkade jag.

Kalops
500 g grytbitar
2 msk margarin
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1,5 tsk salt
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
0,5-1 dl vatten
salt och malen vitpeppar

Bryn köttet i en stekpanna. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt, lagerblad och kryddpeppar.
Vispa ur stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan.
Koka under lock på svag värme 45-60 min. Späd ev. med resten av vattnet.
Skala och skär morötter och purjo eller gul lök.
Lägg morötterna i köttgrytan, efter ytterligare 10 min tillsätts löken.
Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ca 10-15 min ytterligare.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Servera till kokt potatis, inlagda rödbetor eller råkostsallad.

2 kommentarer:

  1. Åh vad gott med kalops - du inspirerar mig. Dessutom är jag superhungrig nu :-).

    SvaraRadera