söndag 1 mars 2020

Matsedel v.10 mars 2020

Är det fler än jag som har Vasaloppet på i bakgrunden? En mysig tradition första söndagen i mars. Jag orkar inte sitta bänkad hela tiden, men tv:n får stå på i bakgrunden medan jag gör annat.

Förutom att se Vasaloppet har jag precis knåpat ihop en veckomatsedel till er. Hoppas ni hittar nå gott som ni vill prova. Berätta gärna i så fall! Nu ska jag fundera på vad jag ska laga för sportlovsmat till oss kommande vecka.


Matsedel v.10 mars 2020

Köttfri måndag
Röd curry är en god krydda som jag ofta glömmer bort. Här har jag blandat den med några favoritgrönsaker. Ät som ensamrätt eller servera med lite ris.

Tisdag
Olivias gamla favorit som hon lärde sig på skolans hemkunskap och bjöd oss på ganska ofta.

Onsdag
Smakrik och supergod kycklingrätt. Vem tackar nej till Västerbottensost?

Torsdag
En lite annorlunda men riktigt god fiskrätt med en vacker och god sallad.

Mysfredag
Variera fredagstacon med en tacotårta. Festligt och gott!

Veckans godsak
Choklad, choklad, choklad. Det kan aldrig bli för mycket choklad.

lördag 29 februari 2020

Kyckling och grönsaker - Allt i ett i ugnen

Jag skrev i onsdags att jag fick så mycket beröm för middagen och nu har jag förstått att ni vill ha ett bättre recept än det jag gav er då. Er önskan är min lag, så här kommer ett något bättre recept. Men eftersom det är ett litet "Man tager vad man haver"-recept är det svårt att ge er några exakta mängder.

Jag tror faktiskt att det som gjorde att barnen tyckte att detta var extra gott var att jag blandade kycklingen med soja och thaichilisås, två favoritsmaker. Dessutom använde jag kycklinglårfilé som är så mycket saftigare än kycklingfilé.


Kyckling och grönsaker - Allt i ett i ugnen

1 kg kycklinglårfilé
soja
thaichilisås
potatis
morötter
palsternacka
sötpotatis
zucchini
rödlök
färsk spenat
olja
salt, peppar

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek i stekpanna lite lätt, salta o peppra.
Blanda kycklingen med lite soja och thaichilisås.
Skala och dela alla rotsaker, grönsaker och lök i mindre bitar.
Lägg ut på en plåt, ringla lite olja över och salta.
Stek i ca 200 grader i ca 20 minuter, beroende på hur stora bitar du har.
När allt börjar mjukna lägger du in kycklingen på plåten också och låter den steka färdigt i ugnen med allt det andra.
Ta ut plåten när allt är färdig och blanda ner lite färsk spenat.
Servera till crème fraiche och thaichilisås.


Dessa rotsaker, grönsaker och lök använde jag men det funkar med det mesta. Nu hade jag detta hemma, nästa gång blir det kanske en bit kålrot och gulbetor istället.

fredag 28 februari 2020

Sportlov på gång

Jag vaknade lite för tidigt i morse, förmodligen för att jag låg o funderade på allt jag måste komma ihåg att packa. Men det positiva med att vakna tidigt är att jag kan vara tidigt på jobbet och det betyder att det bara blir två timmar minusflex när jag stämplar ut för sportlov redan vid lunch🙏 Det gillar jag!


Sedan blir det en veckas sportlov i Jämtland för mig, Ida och Leif. Vi har läst om andras sportlovsfirande i flera veckor och nu är det äntligen vår tur. Sist ut! De stora barnen stannar dock hemma och njuter av lugnet💕 Det kommer bli skönt med en veckas ledighet men det kommer bli en tråkig eftermiddag och kväll för oss då vi kommer sitta i bilen i ca 7 timmar och mest bara se skog och åter skog hela den tiden.

Vi hoppas att Ida klarar åka en hel del slalom trots att hon inte är tillbaka med full styrka efter benbrottet. Hon får se till att vila mycket också och inte åka hela dagarna som hon helst vill göra. Nu är det framför allt höften som krånglar, men hon kämpar på⭐⭐ Fysioterapeuten sa att man brukar räkna med ett års rehab efter benbrott och då är det ju faktiskt nästan ett halvår kvar. 

Mitt sportlov kommer däremot inte handla om slalom utan jag tänker passa på att jobba undan en del med bloggen. Förbereda några inlägg och samarbeten, samt fixa lite med det ekonomiska. Känns skönt att kunna lägga fullt fokus på bloggen i en hel vecka 💖


Ha en underbar fredag💖

onsdag 26 februari 2020

Mitt nya jag

Vilken harmonisk och stressfri vecka jag har och så tänker jag fortsätta ha det💕 
Jag borde stryka och hänga upp de nya gardinerna jag har tagit fram. Jag borde tvätta kläder inför sportlovet. Jag borde börja packa. Jag borde....göra en massa annat men det struntar jag i. Det kan jag göra se'n.

Men jag har skjutsat till o från träningar, jag har lagat mat och jag har gjort lite annat också, så jag ligger inte på latsidan helt o hållet. Men det här är mitt nya harmoniska jag 💖 Vi får se hur länge jag klarar hålla det 😀

Dagens middag fick jag himla massa beröm för av barnen dessutom. Sånt uppskattas 😍
Jag fyllde en plåt med olika rotsaker och grönsaker som jag ugnsstekte och på slutet la jag på bitar av förstekt kycklinglårfilé som jag hade blandat med soja och thaichilisås. Till det serverade jag crème fraîche med thaichilisås.

Jag älskar allt-i-ett-maträtter, så himla smidigt. Kan knappt bli mer perfekt en vardagkväll innan barnen ska på träningar.


Nu ska jag ta en kopp ingefära-te och krypa upp i soffan. 

tisdag 25 februari 2020

Semlor igen

Idag äter jag semlor 😋 I alla fall två 😀

Nu börjar jag snart känna mig rätt klar med semlor, det har ju blivit några stycken i år. Jag tror faktiskt att jag har slagit semmelrekord för så här många semlor brukar jag inte äta.

Nu kanske jag även är redo att dra ner på sockerintaget, som så klart även det har varit lite väl högt pga alla semlor. Bästa sättet att få bort sockersuget är att dra in på alla kolhydrater, så snart blir det nog en sväng med lchf igen. Än är jag inte redo, men snart....


I övrigt så räknar vi ner till sportlovet nu, för nu är det inte länge kvar till vila och sovmornar. Ska bli så himla skönt med en vecka utan tider att passa. Det verkar inte bli jättebra väder men vad gör det när det är vilan jag längtar mest efter.

Men innan det är dags för sportlov så är det tre arbetsdagar kvar av den här veckan. Tre dagar då jag har några smågrejer jag vill hinna slutföra för att kunna koppla av ordentligt nästa vecka.

Undra om jag ska gå o ta en till semla nu, det är ju ändå fettisdag. Nej, jag skojar bara. Jag ska inte äta någon mer semla idag. Men jag ska sluta blogga och börja fokusera på hockeymatchen mot Växjö som vi ser på tv och där Lule leder med 2-0 inför sista perioden.

måndag 24 februari 2020

Varm smörgåstårta med skinka, purjo och champinjoner

I lördags då jag var home alone gjorde jag det enkelt för mig till middag och gjorde en supersmarrig varm smörgåstårta. Det är så otroligt gott. Jag är inte så mycket för vanliga varma mackor men det här, det är något helt annat och så mycket godare.

Fyllningen och brödet kan man variera efter vad man har hemma eller är sugen på. Den här gången blev det lite kylskåpsrensning och en lyckad sådan. Tänk att det kan bli så här gott av lite rester. Lovely! Servera med en sallad så har du en god och mättande middag.


Varm smörgåstårta med skinka, purjo och champinjoner

2 portioner

6 skivor rostbröd
Fyllning
1 dl crème fraiche
0,75 naturell färskost av philadelphiatyp
1 msk finhackad purjolök
0,5 dl skivade champinjoner
1 dl skinka i strimlor
Topping
1 tomat i skivor
1 bit paprika i strimlor
riven ost

Blanda ihop crème fraiche, ost, purjolök, champinjoner och skinka.
Lägg ut 2 skivor bröd på en plåt.
Bred hälften av fyllningen på brödet.
Lägg på 2 skivor bröd och bred på resten av fyllningen innan ytterligare 2 skivor bröd läggs överst.
Lägg på tomat och paprika på översta brödet. Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är genomvarmt och osten fått fin färg.


Det blev lite torrt och tråkigt överst så nästa gång sätter jag nog lite röra där också, eller så brer jag på lite smör eller färskost innan jag lägger på toppingen. Tidigare när jag har gjort varm smörgåstårta har jag använt annat bröd, typ Polarbröds jubileumskaka, men det blev oväntat gott med vanligt rostbröd också.


Har veckan börjat bra för er? Det känns som min vecka har börjat stressfritt och väldigt lugnt. Undra om det beror på att jag kom hem extra tidigt. Planen var att ha ett möte mellan 3 o 4 i andra lokaler än där jag jobbar, men mötet slutade redan före halv och eftersom jag redan hade lämnat arbetsplatsen så gick jag hem istället för att gå tillbaka och jobba ytterligare en halvtimme. Skönt att få lite bonustid innan skjutsningar, matlagning och kvällsaktiviteterna sätter igång.

Nu är dagens alla skjutsningar och aktiviteter avklarade och middagen är bortdiskad så nu börjar kvällslugnet lägga sig och alla pysslar med sitt på olika håll i huset. Mysigt!

söndag 23 februari 2020

Veckomatsedel v.9 februari 2020

Nu tycker jag det är dags för en veckomatsedel igen. 
Vet ni hur länge sedan jag senast publicerade en? Det är drygt åtta månader sedan, oops. Men det är ju bland annat för att jag i höstas körde med "5 godaste...." istället.

5 godaste.... kanske också återkommer, men nu först kände jag för en veckomatsedel och som brukligt publicerar jag den på söndagmorgon så att ni kan inspireras av den när ni gör er egna matsedel för kommande vecka.

Veckomatsedel v.9 februari 2020


Köttfri måndag
Ruccolasallad och fetaost är en perfekt smakkombination i en paj. Välj ditt egna favoritskal eller välj någon ny variant här.


Tisdag
Kycklingfärs är inget jag använder speciellt ofta, men här lyckades jag riktigt bra och fick till en god gratäng.


Onsdag
En av de godaste fisksopporna som finns och den är verkligen bara saffransdoftande för saffranssmaken tar inte över i den här soppan tillsammans med en massa godsaker.


Torsdag
Oj så länge sedan vi åt det här kom jag på nu när jag såg receptet. Det var en favoriträtt på helgerna ett tag. Framför allt för att Ida tyckte det var kul att hjälpa till att fylla schnitzlarna.


Mysfredag
En riktig favorit som passar så bra på fredagar då man vill äta något gott som är enkelt att tillaga. Igår gjorde jag en ny variant som jag njöt av i tv-soffan. Det receptet kommer snart men i väntan på det kan ni göra den här godingen.


Veckans godsak
På tisdag är det fettisdag och det kommer frossas i semlor. Vill ni baka något enklare men minst lika gott måste ni testa den här goda semmelkakan. Det har ju kommit en massa varianter de senaste åren, men det här är min storfavorit bland semmelkopiorna.