tisdag 19 november 2019

Startskottet

Nu har startskottet för julen 2019 gått hos oss.

Utegranen med belysning är på plats. Vi fick tag i en riktigt tät o fin gran i år, det är alltid lika spännande att komma hem och ta bort nätet för att se om granen ser så bra ut som man tror. Alltid samma lycka när man lyckas. I år har vi även en ny belysning med många små ljus, istället för de gamla traditionella lite större och färre ljus. Den lyser upp så fint ute på gården och jag blir glad varje gång jag tittar ut. Det är extra fint idag då våra gatlysena inte fungerar. Vilken tur att vi var tidiga med egen belysning.

Jag har även bytt till julgardniner, så mycket julkänsla för mig med de gardinerna. Mina egensydda julgardiner som jag har haft varje år sedan jag flyttade hemifrån för väldigt länge sedan. Jag får det till nästan 30 år sedan. Men jag måste väl ha räknat jättefel 😂

Julgardin och utegran.
Vi har inte en stor lampa på toppen av granen utan det är lampan som hänger över bordet inne som speglar sig i fönstret 😀

I söndags slog vi till med årets pepparkaksbak och det luktar fortfarande ljuvligt och juligt i hela huset. Snart är det dags att baka lussekatter, för egna är ju absolut godast. I helgen har vi tjuvsmakat både en köpt saffranslängd och köpta saffranssnäckor. De var riktigt goda, framför allt längden men inte slår det mina egna.


Funderar på när man vågar ta fram stjärnor och adventsljusstakarna. Jag brukar ju vara ganska noga med att de inte ska fram innan första advent, men jag kanske är lite wild and crazy i år och tar fram dem redan nästa helg. En hel vecka för tidigt 🌟

Nu gäller det bara att komma igång med julkappsinköpen också så jag inte har den stressen och pressen hängande över mig i december. Det är inte så många personer jag ska köpa till så det går nog fort att fixa, trots att vissa är svåra att handla till än andra. Det svåra brukar vara att sluta köpa, när jag väl kommer igång är det så kul att få ge så jag brukar köpa lite för mycket till var o en.

Har ni tjuvstartat eller är ni kanske julpoliser som håller stenhårt på traditioner och datum?

måndag 18 november 2019

Baconpasta

Då har vi startat igång en ny vecka och jag som har varit vaken sedan strax efter fyra behöver mer än vanligt en snabblagad vardagsmiddag idag. Nu är klockan halv sju och helst av allt skulle jag vilja gå och lägga mig för att försöka somna om, men snart ska Ida väckas och sen är det dags att åka till jobbet. Sova får jag försöka göra nån annan gång. Blir så irriterad när jag inte kan sova på nätterna, så onödigt att vakna klockan fyra.

Den här enkla baconpastan gjorde jag förra veckan och den blev riktigt uppskattad. Kanske läge att göra den igen idag.


Baconpasta

2 pkt bacon
ca 300 g pasta
0,5 dl tomatpuré
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
1-2 dl pastavatten
salt o peppar

Stek bacon (jag gör det i ugnen), klipp i bitar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara sedan lite pastavatten.
Koka ihop tomatpuré, grädde och crème fraiche.
Tillsätt stekt bacon och kokt pasta, samt 1 dl pastavatten.
Koka ihop till krämig sås. Tillsätt mer pastavatten om det behövs.
Smaka av med salt o peppar.

söndag 17 november 2019

5 godaste kakor med saffran

Är det fler än jag som har tjuvstartat med julens smaker? 
Jag blir ju inte mindre sugen på saffran efter att ha knåpat ihop det här inspirationsinlägget till er. Att baka med saffran blir både gott och vackert och saffranssmaken passar så bra ihop med andra smaker t.ex. hallon, lingon och apelsin. Lingongrädden jag tipsar om till saffranskladdkakan är en favorit som ni måste testa, så fräsch.

Det självklaraste man bakar med saffran är ju lussekatter och saffransbullar men här kommer fem andra tips.

5 godaste kakor med saffran


Saffransminimuffins med apelsinfrosting

Små härliga godsaker som passar perfekt som lite sött efter maten eller på ett buffébord tillsammans med andra godsaker. Saffran och apelsin passar perfekt ihop och en lite pepparkaka som garnering är aldrig fel.


Saffranssnitt med russin

De här kakorna gick åt i ett rasande tempo. Som vanligt när det gäller småkakor så är de superenkla att baka.


Saffranskladdkaka

Det har ju blivit väldigt populärt att göra kladdkaka av det mesta. Alla försök blir inte lika bra som denna saffranskladdkaka som jag gör till varje jul. Servera med lingongrädde så blir det riktigt perfekt.


Saffranssilviakaka

En god klassisk kaka som blir lite extra god i denna julvariant med saffran. Har ni inte provat den än så är det dags nu.


Saffranspannacotta

Ingen kaka men väl värd att tipsa om. Denna saffranspannacotta är en av mina pannacotta-favoriter, så len och så god.

lördag 16 november 2019

Minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamico

Åh så gott det här var, jag tror jag måste göra dem snart igen. Små pizzabitar toppade med massa av mina favoriter och passar perfekt till ett glas bubbel. Kan det bli bättre? Ruccola, bresaola, parmesan och balsamico är ju så himla gott var för sig och tillsammans blir det så klart en succé.


Minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamico

pizzadeg (jag valde en färdig rulle)
riven ost (inte parmesan)
Tomatsås med pesto
1 dl finkrossade tomater
0,5 dl röd pesto
salt
svartpeppar
torkad basilika
Topping
bresaola
ruccola
riven parmesan
balsomicokräm

Börja med att blanda ihop tomater, pesto och kryddor.
Rulla ut degen på en plåt.
Bred på tomatsåsen och strö över riven ost.
Tillaga i ugnen enligt förpackningens instruktioner.
Ta ut och skär i fyrkantiga bitar i lagom storlek, så att toppingen ryms men ändå inte för stora.
Lägg på ruccola, bresaola och riven parmesan och ringla över balsamicokräm.


Jag förberedde på förmiddagen genom att grädda pizzan några minuter kortare än instruktionen och skar i bitar. Sedan värmde jag på pizzan några minuter inför servering och la på toppingen. Det blev jättebra och så himla enkelt att slutföra precis innan gästerna kommer.

Det blir säkert lika bra att använda tomatsåsen som följer med pizzabotten, men jag ville få in lite pesto så därför blandade jag ihop egen tomatsås. Det smakade dock för lite pesto 😀

Skar bort kanterna så att alla bitar blev lika fina.
Jag lämnade några pizzabitar som de var utan topping till barnen.

Så himla mycket jag har hunnit i dag, det blir ju så när man inte äter frukost framför Nyhetsmorgon i flera timmar. Redan före 12 var vi på väg hem från Storheden där vi hade varit på en massa olika affärer och fått tag i en massa smått o gott som vi behövde. Väl hemma blev det lite lunch innan jag började städa och möblera om lite i vardagsrummet. Var tvungen att flytta lite möbler om vi ska få plats med granen så småningom. Det gäller att förbereda i tid...

Nu vilar jag i soffan ett tag med en kopp te och hockey på tv. Ikväll blir det tacos och surr hos grannarna. Bra avslut på en bra dag.

fredag 15 november 2019

Bra start

Fredag är här och en hel oplanerad helg ligger framför mig 💖
Kan det bli bättre?

Ja det kan det för jag ska alldeles strax åka i väg till jobbet och vi börjar arbetsdagen med hotellfrukost 💕 Med en sån start måste det ju bli en bra dag.


Nu när vi inte har några större planer för helgen så tror jag att jag ska börja med julförberedelserna. Varför vänta och stressa hela december? Vi längtar ju nu och har även en massa ledig tid i helgen. Så nu struntar jag i alla regler som finns kring jul och börjar redan i helgen❤️🌲 Så medan alla andra stressar i december ska jag ligga i soffan och njuta av allt julpynt samtidigt som jag äter en julgodisbit eller två 😍

Vad har ni för planer i helgen?

torsdag 14 november 2019

Gratinerade tacoskålar med köttfärs

Har ni sett de fina små tacoskålarna som finns i butikerna nu? Perfekt att använda till förrätt, drinktilltugg eller på buffén. Till vårt dubbelfirande i fredags fyllde jag dem med tacoköttfärs, salsa och ost innan jag gratinerade och serverade dem till välkomst-bubblet.

De gjorde succé, framför allt hos barnen. Men även de vuxna älskade dem och vi kommer definitivt göra dem igen.

Finn 1 fel!
Jag glömde salsa och ost på en tacoskål 😀 Men den blev också uppäten.

Gratinerade tacoskålar med köttfärs

tacoskålar
tacokryddad köttfärs
tacosalsa
riven ost

Fyll skålarna med köttfärs, klicka på salsa och strö över riven ost.
Sätt skålarna i en ugnsform.
Gratinera i 225 grader i ca 10 min.
Servera.


Tänkte ge er ett litet tips! Jag ser ofta att folk först värmer/gratinerar t.ex. krustader på en ful plåt för att sedan flytta över de varma grejerna på ett fint fat. Ett onödigt varmt och jobbigt moment. Värm/gratinera istället direkt i en form som tål ugnsvärme och som sedan kan ställas fram på bordet. Då slipper du ett tidskrävande moment när gästerna väntar på att få börja äta. Detta gäller också dessa tacoskålar.

Här nedanför ser du hur påsen till dessa tacoskålar ser ut så hittar du den på affären nästa gång det är dags för fest.

onsdag 13 november 2019

Äntligen förändring

Då kör vi onsdag och se'n är det nedförsbacke mot helgen💖

Allt hade kunnat vara perfekt om det inte hade varit för att det regnar ute så all den fina vita snön försvinner och dessutom blir det svinhalt överallt. Blir lite nervös för Ida som går med kryckor, bara hon inte halkar och gör sig illa.

Det känns som mycket börjar ordna sig nu - Ida går bättre o bättre💖 bloggen har mer läsare än någonsin (fortsätt gärna sprid att jag finns😍) och det finns hopp om jobbet igen💕 Nu hoppas jag att vi återigen kommer få mål och visioner på jobbet efter ett år i ovisshet.

Det är inte kul att jobba när man egentligen inte vet vad vi har för målsättningar och syfte och när, enligt mitt tycke, felaktiga saker och egenskaper belönas. För att jag ska trivas måste jag få jobba mot större mål o visioner och inte bara flyta med och göra det vi måste för dagen. Jag älskar utveckling och förändring 🌟
Kommer ni ihåg den lyckade ostprovningen jag hade hemma hos mig för ganska precis ett år sedan? Först var det ostprovningen och sedan bjöd jag på middag, det var så lyckat. Vill ni ordna en fest  med det lilla extra är det verkligen något jag kan rekommendera.

Ikväll ska jag på ostprovning igen (utan middag) och jag längtar. Det är så härligt att höra någon som är så kunnig och pratar så passionerat om ostarna. Ostarna blir lite extra goda. Förra gången provade vi fem ostar, ikväll säger ryktet att det är åtta stycken. Får berätta mer imorgon...