torsdag 27 juli 2017

Limesås

Här har vi vaknat till ännu en solig och varm sommardag. Lovely! Innan jag går ut i solen - igen - tänkte jag ge er ett gott o fräscht sås-tips till kvällens grillmiddag. För jag förmodar att det är en hel del av er som tänker grilla i dag. Själv ska jag ha tjejmiddag och tänker inte bjuda på grillat. Vad jag bjuder på får ni vänta tills i morgon innan ni får veta 😀


Limesås

2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
flingsalt
svartpeppar

Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med flingsalt och lite svartpeppar.
Låt stå i kylen någon timme så att smakerna "sätter sig".

Så himla fräsch sås som passar perfekt till framför allt fisk, skaldjur och kyckling. Jag älskar dessa snabbgjorda kalla såser som passar perfekt på sommaren.

*************

Nu ska jag fortsätta förberedelserna inför kvällen - snabbstäda, handla, baka och sätta bubblor på kylning och sen ska jag njuta på altanen resten av dagen. Åh vad jag älskar dessa sommardagar!

onsdag 26 juli 2017

Underbar sommardag

Jag tog en liten blogg-paus i dag för att njuta av sommaren som äntligen dök upp 
och för att assistera Leif när han bygger i källaren 😀

På eftermiddagen när vi var tillräckligt varma och fikasugna cyklade vi ner till mina föräldrar för bad i älven och fika. Underbara härliga sommar!


Se'n blev det förstås grillat till middag och altanhäng resten av kvällen då gäster kom o gick och höll oss sällskap. Vissa sitter fortfarande kvar ute medan jag har gått in och tagit min kvällskopp med te och slösurfar lite. Det bästa med sommaren är dessa varma kvällar utomhus.

tisdag 25 juli 2017

Krossad örtpotatis

I lördags då vi hade grillmiddag med gäster gjorde jag krossad potatis i ugn som jag kryddade med färska örtkryddor och ost. Blev himla gott och en perfekt rätt att bjuda på eftersom den går att förbereda. Me like! 


Krossad örtpotatis

ca 1 kg potatis 
3 msk olivolja (jag valde olivolja med örter)
flingsalt
färska örtkryddor (jag valde citrontimjan och rosmarin)
riven stark ost

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. 
Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom lite lätt med hjälp av baksidan på en slev så de krossas en aning. 
Ringla över olja och flingsalt.
Strö över färska örter tillsammans med riven ost. 
Gratinera potatisen i ugnen i 225°C i cirka 25 minuter tills potatisen börjar bli krispig. 

Jag använde färskpotatis som jag bara skrubbade lite grann och lät resten av skalet sitta kvar. Funkade perfekt! Jag förberedde nån timme i förväg genom att göra allt klart fram till att potatisen skulle in i ugnen och gratineras. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker.

**********************

I går var det lite tyst här på bloggen och vet ni varför. Jo, sommaren kom på besök och jag njöt av att det äntligen var riktigt varmt. Dagen tillbringade vi hos mina föräldrar där Ida badade och vi fikade och myste på deras altan med Luleås bästa utsikt - över vattnet. På kvällen bjöd vi över grannar på hamburgergrillmiddag för äntligen kunde man sitta ute länge på kvällen utan att frysa. Ida gick ner o badade ytterligare en gång dessutom. Det är sommar det, när man är sugen på kvällsdopp.

söndag 23 juli 2017

Coleslaw med färsk vitkål

Coleslaw med färsk vitkål blir lite godare och lite bättre😀
Färsk vitkål är ju så himla gott så nu när den finns i affärerna passar jag på att äta allt möjligt med vitkål. I går när vi hade grillgäster passade jag på att göra en enkel coleslaw.


Coleslaw med färsk vitkål

färsk vitkål
2/3 turkisk yoghurt
1/3 majonäs
örtsalt
svartpeppar

Strimla vitkålen.
Blanda ner turkisk yoghurt, majonäs och kryddor. 
Rör om och låt stå svalt nån timme innan servering.

Coleslaw kan man göra på så himla många olika sätt. Igår använde jag turkisk yoghurt och därför tog jag lite mer majonäs, om jag använder crème fraîche eller gräddfil minskar jag ner på majonäsen. Se det här som ett grundrecept för sen kan man kan även tillsätta t.ex. morot, äpple, ananas eller lök och krydda med chili eller dijonsenap. Variera och smaka dig fram till din favorit.

**********************

Nu ska jag cykla in till stan för pizza och vin. Har jag tur blir det på en solig uteservering i annat fall blir det inne i den mysiga pizzabaren. Det blir bra hur som helst för nu är det inte vädret som står i fokus utan surr och lite catch-up som gäller eftersom det är över ett halvår sedan vi sågs senast.

Nyfikenhet

Nu vänder det!
Efter första semesterveckan som innehöll regn, kyla och förkylning är det på väg att vända nu. Jag börjar känna mig piggare och solen kämpar sig fram. Äntligen!

I går före middagen satt vi ute på altanen ett tag och det var riktigt, riktigt skönt och solen värmde åter igen. Men det blev en ganska sen middag så vi valde att sitta inne o äta för det är inte mycket till grundvärme i luften.

Vi hade gäster och bjöd inte helt oväntat på grillat. Vi grillade thaichilimarinerad kyckling, majskolvar och halloumi, till det åt vi krossad örtpotatis, sallad med mozzarella, rödbetor o feta, coleslaw samt olika såser.


Jag bjöd på ett lättdrucket rödvin, ett riktigt sommarvin som passar till grillat och lättare rätter. På sommaren när det förhoppningsvis är lite varmare så känns det fräscht och gott med ett lättare rödvin medan jag på vintern gärna dricker ett kraftigare och smakrikare vin.

Vinfakta:
Curiosity Purrfect Blend har en mjuk och fruktig smak med inslag av vinbär, hallon och kryddor. Vinet har en medelstor doft med inslag av vinbär, hallon och kryddor. Curiosity Purrfect Blend är tillverkat av omsorgsfullt utvalda druvor av Tempranillo och Bobal. Tempranillo är Spaniens mest odlade druvsort och landets stora kvalitetsdruva. Bobal är en blå druva som har sitt säte i regionen Utiel-Requena som ligger i den centrala östra delen av Spanien.


Vi hade en riktigt bra och mysig kväll med god mat och trevliga gäster. I dag lär diskmaskinen gå i ett - som vanligt efter en lyckad middag/fest. Men det är det värt!

I dag blir det ingen ny matlagning för mig för ikväll ska jag på restaurang med två tjejkompisar/barndomskamrater och självklart väljer vi Taverna Gusto med stans godaste pizzor. Jag älskar deras napoletanska pizzor som verkar vara beroendeframkallande för jag är där väldigt ofta. 

lördag 22 juli 2017

Blåbärs- och limetårta

Lördagmorgon och dags för ett tårttips, eller hur? Jag brukar alltid ha jordgubbar på min födelsedag mitt i varmaste juli. Men i år fanns det bara dyra och tråkiga jordgubbar i affären och inga i vårt trädgårdsland så då skippade jag jordgubbar till förmån för svenska blåbär som jag hade i frysen.


Blåbärs- och limetårta


Tårtbotten

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)

Blåbärsmousse

200 gram blåbär
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp blåbären och mosa dem med en ballongvisp.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i blåbärsblandningen.
Vispa grädden och rör ned blåbärsblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Limegrädde

2 dl grädde
1 dl lime curd

Vispa grädden.
Rör lime curd så den blir lite mjukare och blanda sedan ner i grädden.

Montering

tårtbotten
blåbärsmousse
limegrädde
3 dl grädde
blåbär

Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat, bred på blåbärsmosse.
Lägg på ytterligare en tårtbotten, bred på limegrädde.
Lägg på sista tårtbotten.
Låt vila i kyl under natten.
Bred vispad grädde runt hela tårtan och garnera med blåbär.

En god och fräsch spontan-tårta som blev riktigt bra. Tänk på att limegrädden får mer limesmak efter en natt i kylskåp så ta inte för mycket lime curd för den smaken tar lätt över.

Tårtan blir bäst, tycker jag, om man monterar den kvällen innan den ska ätas men jag väntar med grädden och garneringen till samma dag som servering.

Ett lager blåbärsmosse på första tårtbotten
En till botten och sedan limegrädde.
En massa grädde runt hela tårtan och ett blåbärsberg överst.

Efter några dagar med en förkylning i kroppen, känner jag mig, peppar peppar, lite bättre i dag och hoppas jag orkar lite mer än jag gjort de senaste dagarna.  Jag har jobb att göra både i köket och i tvättstugan - som vanligt - och tänkte ta tag i det redan nu innan orken försvinner. 

Se'n har jag även planer på att fixa lite i trädgårdslanden - för det behövs! Efter alla dagar med regn har det växt nå otroligt och framför allt ogräset har växt. Det är inte min favorit-sysselsättning men det måste ju göras så det är väl bara att dra på sig trädgårdshandskarna och göra en insats.

Vad har ni för lördagsplaner?

fredag 21 juli 2017

Middagsfunderingar

Jag sitter och funderar på dagens middag och jag tror att vi kommer grilla något. Frågan är vad vi ska grilla och vad vi ska ha för tillbehör. Är lite sugen på coleslaw nu när det finns god färsk vitkål eller så kanske jag bara steker upp den med olivolja och örtsalt. Mums!

Igår grillade vi ribs (tunna revbensspjäll) som vi åt med salladsrester från min födelsedagsmiddag. Perfekt när det finns goda rester som underlättar matlagningen.


Oj vad klockan hann bli mycket, började surfa runt på annat medan jag skrev det här inlägget. NU börjar det verkligen bli hög tid att bestämma vad vi ska äta i dag.

I dessa semestertider höll jag på att glömma att det är F.R.E.D.A.G wohoo nu ska jag muntra upp mig med lite fredagskänsla, god mat och kanske lite efterrätt.

Njut kvällen så hörs vi i morgon!