tisdag 6 december 2016

Chokladhus

Brukar ni göra pepparkakshus? Inte vi! Men i fjol gjorde vi ett chokladhus och jag är lite sugen på att göra det igen. Det känns nästan som att jag som älskar, verkligen älskar, choklad måste ha ett hus gjort av choklad, eller hur? 

Men vårt chokladhus får absolut inte stå framme för länge o samla damm för självklart vill vi äta upp den goda chokladen se'n också.

Bilderna är från i fjol när vi byggde ihop ett chokladhus under mellandagarna. Men jag glömde visst ta kort på det färdigpyntade huset. Så kan det gå! Snart har jag kanske ett nytt hus att fota....och då ska jag försöka komma ihåg att fota det färdiga resultatet.

Redo att pyntas. 
Älskar choklad!
En tjej redo att pynta!
Chokladpyssel
Smält choklad är klister och sen pyntas det med non stop och mini-marshmallows
Delar av pyntet

måndag 5 december 2016

Julklappstips: BookBeat

Hur går det med julklappsinköpen för er? 
Handlar ni mycket i fysiska affärer eller blir det mest nätshopping för er?

I år blir det nog mer nätshopping för mig. Jag har inte riktigt tiden att springa i affärer i år, istället sitter jag och surfar runt på nätet på kvällarna när jag har lite tid över. Nu när det är ljust endast ett fåtal timmar per dag är det såå viktigt för mig att gå på lunchpromenader, istället för att springa i affärer. Inte bara för motionens skull utan framför allt för ljusets skull. Så skönt att plugga in hörlurarna och sen ut o njuta av ljuset tillsammans med en bra bok.


Jag har ju tidigare skrivit om BookBeat och alla bra böcker jag hittar där både till barnen och mig själv. Snart är det dags att börja lyssna på Sofie Sarenbrants Tiggaren. Längtar! Sofie är en favoritförfattare som aldrig har gjort mig besviken, hennes böcker brukar vara spännande, och svåra att lägga i från sig, redan från första sidan.

Nu lagom till jul lanserar BookBeat prenumerationspresentkort. Så du kan ge bort 1, 3 eller 6 månaders prenumeration på BookBeat. Perfekt julklapp till någon som läser mycket eller till någon som du tycker borde läsa mer 😀

Presentkorten hittar du på www.bookbeat.se/presentkort
Klicka dig in där för att läsa mer om hur du ska göra.

Mycket bättre att ge bort en prenumeration på en massa böcker istället för att försöka välja en passande bok. Perfekt för mig som alltid har beslutsångest. Varför välja när man kan få många :)

Dessutom gäller fortfarande erbjudandet om en fri månad hos BookBeat om du registrerar dig via www.bookbeat.se/blogteam.


I samarbete med BookBeat

Redan

Oj vad trött jag var i morse när alarmet ringde. 
Men så fort som dagarna går så är det snart kväll och jag får sova igen. 

Det har varit en bra helg då vi har hunnit med mycket roligt men med lite för lite sömn o vila och det får jag lida för nu. Men det är det värt! Men visst skulle det vara skönt med fyra vardagar och tre dagar helg?


I dag är det bara utvecklingssamtal för Olivia som står på efter-jobbet-agendan i övrigt är det en ledig måndagkväll som gäller. Så jag tror det blir en sitta-i-soffan-kväll, för det har inte blivit många minuters soffhäng i helgen. Soffan, tända ljus och flera koppar te låter som en perfekt plan för kvällen, eller hur?

Men först är det några timmars jobb som gäller!

söndag 4 december 2016

Mini-julbord

Nu kunde jag verkligen inte vänta längre på att få äta lite julbordsgodsaker. På dagens julagenda stod att julköttbullarna skulle fixas och då passade det perfekt att äta julbord till middag då köttbullarna var varma och nygjorda. Många av mina favoriter fanns med i dag men det absolut godaste, gravad lax, saknade jag men snart är det dags att grava o njuta av olika sorters gravlax.


Mini-julbord

vitkålsjanssons
julköttbullar
julskinka
ugnsomelett
ägglåda med räkor
svampsås
äppelmos
ädelost
rödbetssallad
potatishalvor
gurkstavar
romanticatomater
vattenmelonbitar
Leksandshjärtan
Polarbröds julhjärtan
Finn Crisp


Det här var årets andra och hittills godaste julbord, det första åt jag på jobbets julfest (fast där fanns det dock gravad lax 😀). Få se om det blir något mer julbord innan julafton eller om det bara blir enstaka godsaker då och då, t.ex köttbullar och rödbetssallad.

Hoppas ni har haft en bra andra advent. Jag har haft en bra och mysig dag som det nu är dags att runda av med lite soffhäng och te.

lördag 3 december 2016

Firar familjen

Vilken härlig kväll vi hade i går, en sån man lever länge på.

Jag hade planerat en trerättersmiddag, med goda viner och god mat, för att fira att hela familjen var hemma tillsammans en helg. Det hör inte till vanligheterna numera känns det som. Vi bjöd även in goda grannar som det var alldeles för länge sedan vi träffade.

Vi började med lite snittar och prosecco medan maten blev klar i ugnen. Dels hade jag gjort de goda kantarellkrustaderna igen, men i miniformat den här gången, och dels en snabbvariant på skagensnittar.


Till varmrätt blev det älgrostbiff, potatishalvor, italiensk zucchini- och mozzarellagratäng, sallad, chili-crème fraîche och ostsås. Som vanligt tillagade vi rostbiffen på låg temperatur och den blev så mör och god som den alltid blir. Ett kanonrecept. Ni måste prova!


Efterrätten blev lite julinspirerad då vi bjöd på mjukpepparkaka i minimuffinsformat med lingonfrosting och toppad med en pepparkaksstjärna. Smaker helt i min smak.


Det var lite kul när jag upptäckte att Proseccon till snittarna och rödvinet till maten kom från samma producent (vingård). Det var inte så välgenomtänkt som man kan tro, det är två prisvärda viner som dyker upp lite då och då här hemma.


Nu är köket städat och diskmaskin fylld o diskar för fullt så jag ska lägga mig i soffan och vila lite till innan jag sätter igång med dagens roliga agenda. I dag ska vi nämligen klä julgranen har jag tänkt. Hög mysfaktor på det!

torsdag 1 december 2016

Pestokyckling

Vill ni ha ett snabbfixat kycklingrecept så här i advents- och jultider då man gör så mycket annat och kanske inte vill lägga ner så mycket tid på vardagsmiddagar. Istället fixar man med julklappar, julbakar, gör julgodis, planerar julfester och julbord och i bästa fall även myser med nära och kära.

Röd pesto, utan nötter, är en favorit hemma hos oss. Jag tror faktiskt att hela familjen älskar när maten smakar pesto och alla älskar även kyckling så det här blev populärt här hemma.


Pestokyckling

1 kg kyckling
3 msk röd pesto (Icas nötfria)
1 dl crème fraiche
2 dl grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda ner pesto, crème fraîche och grädde.
Låt koka ihop några minuter.
Servera till broccoli och/eller pasta.

Jag serverade broccoli på sidan om eftersom det inte är en favorit för alla i familjen. Annars funkar det lika bra att sätta ner den i kastrullen tillsammans med kycklingen. Du kan även tillsätta andra grönsaker t.ex. paprika eller soltorkade tomater för att förstärka den smaken lite. Variera efter eget tycke o smak.

tisdag 29 november 2016

Chili-pulled-pork-sallad

Vi äter pulled pork rätt ofta så jag trodde att barnen började bli less det, men det blev höga glädjetjut när jag berättade vad vi skulle äta. Det är ju så himla gott och så himla enkelt att göra! Jag gör alltid min pulled pork i en crock pot där den får ligga och tillagas på låg temperatur hela da'n medan jag är på jobbet. Har man ingen crock pot går det att tillaga pulled pork i ugnen.

Absolut godaste sättet att äta pulled pork är till sallad, enligt mig, men jag serverar oftast även pitabröd och tacochips tillsammans med alla grönsaker och köttet.


Chili-pulled-pork-sallad

1 kg fläskkarré eller fläskytterfilé
0,5 dl vatten
marinad/sås
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
servera med
grönsaker, crème fraîche, chilisås

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet. 
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med grönsaker, crème fraîche och chilisås i småskålar tacostyle.

Chili-pulled-pork är ett perfekt alternativ till tacos. Lite annorlunda smak men serveras på samma sätt med grönsaker, sallad, lök, dressingar, crème fraîche och något bröd och/eller tacochips, där var och en väljer det den vill ha. Kanske dags att variera fredagstacon för er?

Oftast använder man fläskkarré till pulled pork men det går lika bra med fläskytterfilé tycker jag, som jag gjorde den här gången. Pulled pork tillagas ofta i nån rökig barbecue-sås, men eftersom jag inte tycker om rökiga smaker göra jag alltid denna chili-variant. Tidigare hade jag även farinsocker i marinaden men nu när jag vill dra ner på socker så skippar jag farinsockret helt och hållet och känner absolut ingen skillnad.

måndag 28 november 2016

Måndagsmys

Lite kvällsmys med tända ljus, paprika, pepparkakor och ädelost förvandlar en vab-måndag till en mys-måndag. Jag har varit så sugen på ädelost och pepparkakor ett bra tag och nu äntligen fick jag njuta av denna goda jul-kombo. Egentligen var det ädelost som jag var riktigt sugen på så för att göra det lite mer lchf-vänligt serverade jag även paprika till ädelosten. Även det är en perfekt kombination, den lite starka, salta ädelosten och den fräscha, friska paprikan.


Nu ska jag stänga ner datorn och gå ner o lägga mig och hoppas att jag får sova en hel natt. I natt vaknade jag mitt i natten och låg vaken i nån timme. Inte roligt! Det är rätt ovanligt att jag är vaken på nätterna, tack o lov, för det är inte kul att ligga vaken och tänka "jag måste sova, jag måste sova". Se'n när man väl somnar då ringer väckarklockan och det är dags att stiga upp, hur trött man än är.

God natt!

söndag 27 november 2016

Middag när tiden är knapp

Tänkte slänga in ett middagstips så här mitt i adventsmyset. 

Om ni har ont om tid när det är dags för middag så kan ni göra som jag gjorde i går - laga tomatcurrykyckling. En supergod maträtt där man inte behöver steka kycklingen först, utan allt slängs ihop i en form och tillagas i ugnen. Det här är en perfekt maträtt för mig som hatar stekos och älskar mat som tillagas i ugnen så man under tiden kan duka, fixa sallad och annat småfix som behövs till middagen. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag gå och stryka lite juldukar och fundera på vad vi ska äta till middag denna första advent. Dessutom ska jag försöka få ihop logistiken till i morgon för det lutar åt att Ida måste vara hemma från skolan så som hon hostar. Det blir nog Olivia som får ta morgonpasset eftersom hon har sovmorgon. Himla tur att de har så få lektioner på gymnasiet nu för tiden så att Olivia ofta är hemma och kan hjälpa till.

Första ljuset

Första advent är här och vi har tänt första ljuset!


Jag och Ida har myst ner oss i soffan och tittar på Mysteriet på Greveholm, julkalendern från 1996, och får lite extra julkänsla. Älskar dessa gamla julkalendrar, ja de flesta i alla fall för det finns några sämre årgångar också.

Dagens adventsplaner är att vara inne och ta det lugnt med mycket vila. Ida har blivit förkyld med hemsk hosta och har sovit oroligt hela natten så både hon och jag är sega o trötta i dag. Vad har ni för planer?


Trevlig advent!

lördag 26 november 2016

Eksta pepparkakor

I morgon är det äntligen första advent, jag har tjuvstartat en del men snart är det advent på riktigt och jag behöver inte smyga med allt firande 😀 Eftersom årets jul går under temat "Varför vänta? Gör saker i tid" så har vi redan bakat lite pepparkakor. Vi har pepparkaksdeg kvar i kylskåpet så det kommer bli mer pepparkaksbak framöver. Bra att dela upp bakandet för då får man njuta av den underbara lukten flera gånger.

Jag har några olika pepparkaksrecept som jag varierar mellan, alla är goda på sitt sätt. I år använde jag det här receptet som det var jättelänge sedan jag använde senast.


Eksta pepparkakor


Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Det här är ett lättbakat recept där man inte behöver någon maskin utan man blandar ihop allt med en trägaffel. Jättesmidigt! Degen blir sedan perfekt, lätt att kavla ut och jobba med. Vi behövde inget mer mjöl när vi kavlade, men det kan ju bero på att vi alltid kavlar degen mellan två bakplåtspapper. Visst kommer ni ihåg hur man enklast bakar ut pepparkakor? Här kan ni se hur man på ett enkelt sätt bakar pepparkakor som behåller formen.

En plåt full med små fina pepparkaksstjärnor
Olivia hjälper till
Snart är det dags att ta bort all deg mellan alla hjärtan och stjärnor och sen ska det gräddas
Egentligen skulle vi tillbringat dagen i en baskethall men eftersom Ida vaknade med halsont och täppt näsa står vi över i dag och hoppas på snabbt tillfrisknande istället. Hon är inte jättesjuk men det gäller att lyssna på kroppen så att det inte blir värre, trots att basket är bland det roligaste hon vet.

Jag tror vi tar en bakdag i dag så att hon ändå får en rolig dag och slipper längta till basketen. Måste bara leta lite bakinspiration först. Vet inte alls vad vi ska baka för gott och roligt. Har ni några tips?

fredag 25 november 2016

God Helg med Smakbox

Ni får inte missa min tävling på Instagram där du har chans att vinna en Smakbox till en vän som är värd en julklapp. Sök upp matro_sara på Instagram så hittar du allt om tävlingen där.

Om du vill vara säker på att din vän får en Smakbox så kan du ge bort en prenumeration i julklapp. Du väljer själv hur många boxar du vill ge bort i följd, 1 till 6 st (6 st = årsprenumeration) och vilket datum första leverans ska ske. Det finns nog många som skulle uppskatta Smakboxar som julklapp, födelsedagspresent eller ett tack för att de finns. Du kan läsa mer på Smakbox.se

Foto av Annelie på www.blomsterochbakverk.se

Känns ganska naturligt att nästa tema är God Helg eftersom Smakboxen börjar skickas ut 30 november. Det är många med mig som tycker att advent, jul och nyår är årets smakhögtider. I denna Smakbox bjuds det på produkter, inspiration och recept för både mat och bak till advent och jul och även många festliga produkter till nyårsfirandet. Smakbox God Helg innehåller 18 produkter till ett värde av 402 kr.

Och självklart har jag en rabattkod till er nya prenumeranter, både om ni börjar en egen prenumeration eller ger bort en. 
Ange koden MATRO vid din beställning så får du 15% rabatt på din första box.

torsdag 24 november 2016

Chokladkaka med kokosmjöl lchf

Till helgerna lyxar jag gärna till det med lite efterrätt. Så gott och mysigt med en kopp te på maten med nå gott till. Dessutom blir middagen lite längre eftersom man då sitter kvar vid bordet en extra stund.


Chokladkaka med kokosmjöl lchf

175 g smör
125 g mörk choklad 86%
0,5-1 dl stevia-sötning
4 ägg
0,75 dl kokosmjöl
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt

Smält smöret tillsammans med choklad på låg värme. Låt svalna lite.
Blanda alla torra ingredienser i en liten skål.
Vispa ägg och sötning vitt och fluffigt.
Häll i den smälta chokladen och smöret i äggblandningen under omrörning.
Rör ner de torra ingredienserna i smeten.
Smöra en form och "bröa" med kokosflingor.
Häll i smeten och grädda i 15-20 min i 175 grader.
Låt kakan svalna i formen något innan du tar upp den eller vänder upp den.


Jag hade inne min kaka lite för länge så den blev lite torrare än jag hade tänkt mig, men det var ändå riktigt gott med en chokladkaka till teet. Jag har ätit den både som den är utan tillbehör och med grädde o bär till efterrätt och den passar lika bra på båda sätten.

Jag använde 86%-choklad men du väljer själv hur mörk choklad du vill ha. Dessutom hade jag bara en halv deciliter sötning så kakan blev inte speciellt söt, men det börjar jag bli van vid nu när jag inte alls äter lika mycket socker som tidigare.

Bakning på gång
Bröa formen med kokos och häll i smeten
Färdiggräddad!
Chokladkake-pyramid!
Chokladkaka, blåbär och grädde är en perfekt efterrätt

I morgon är det fredag och det börjar bli dags att planera helgens efterrätt. Jag tror faktiskt att det blir pepparkakspannacotta. Känns som det passar till första advent. Har ni några efterrättsplaner?

onsdag 23 november 2016

Julklappstips - Tidningsprenumeration

Hur går det med era julklappsinköp? Jag har börjat köpa en del och har en plan med resten så jag tror att jag är klar om nån vecka. Så skönt! Fast vi har ju inte sett än att jag lyckas med det 😀

Här kommer ett tips på julklapp till någon vän eller till er själv. Jag älskar de stunder då jag sätter mig i soffan och bläddrar i en mattidning som har kommit med posten. Vardagslyx deluxe! Om du börjar prenumerera på Allt om mat nu får du dessutom de fina champagneglasen från Iittala, som jag själv har och älskar. Halva grejen med tidningsprenumerationer är de fina sakerna man får, eller hur? Klicka här för att komma till erbjudandet.

 

Du kan behålla tidningsprenumerationen själv men ge bort glasen i present, eller tvärtom behåll glasen och ge bort en prenumeration. Eller behåll allt själv 😀

Eller du är kanske mer intresserad av inredning och då passar ju andra tidningar bättre, kanske är då Allt i hemmet tidningen för dig. Där man nu får två härliga handdukar och en ljuslykta om man börjar prenumerera nu. Klicka här för att läsa mer om det erbjudandet.



Inlägget innehåller affiliate-länkar

Första advent på gång

Känner ni er redo för första advent?
Nu är det inte många dagar kvar tills vi tänder första ljuset och årets mysigaste månad sätter igång på allvar. Ikväll har jag tänkt städa så att huset är redo att pyntas för fullt till helgen, utegranen står redo det är bara att sätta i kontakten, både lussekatter och pepparkakor är bakade. Så jag har en bra känsla inför helgen.


På fredagkväll har vi julfest med jobbet så jag förmodar att det då även är dags för årets första julbord. Hoppas de har alla mina julfavoriter. Undra vad jag ska hitta på för julinspirerad mat på söndag för att fira att första advent är här. Vi brukar äta julmustkyckling på första advent, men det har vi ju redan ätit eftersom den här julen gå under temat "var ute i god tid" 😀

tisdag 22 november 2016

Lax med zucchinitopping

Plötsligt händer det!
Det är inte ofta vi äter fisk nu för tiden. Jag skulle gärna äta det oftare men det blir så mycket gnäll när det serveras fisk och det orkar jag inte med. Så istället lagar jag annat för att alla ska vara glada och trevliga. Men i kväll när Ida och Isak åt tidigare passade jag på att laga lax till mig, Leif och Olivia. Så gott och så efterlängtat.


Lax med zucchinitopping 

600 g lax
1 medelstor zucchini
1 gul lök
salt och peppar
2 dl crème fraiche

Riv zucchini på rivjärnets grova sida.
Skala och finhacka den gula löken och fräs den mjuk i olja.
Tillsätt den rivna zucchinin och stek ytterligare några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp blandningen i ett durkslag så att vätskan rinner av och zucchini svalnar.
Blanda sedan med crème fraiche i en bunke.
Lägg laxen i en smord ugnsform, salta. 
Bred zucchiniblandningen över laxen. 
Tillaga i ugnen i 175°C i 20-30 min.


Det här var gott men inte så där jättespeciellt, det smakade för lite zucchini trots det tjocka lagret. Tack vare att vi använde god lax från Luleå skärgård blev det ändå en kanonmiddag. Alltså vilken skillnad det är på lax o lax.


Sista kvällen på ett tag som hela familjen är samlad tillbringar vi i tv-soffan med hockey och lite efterrätt medan regnet öser ner utanför. Vid femtiden toksnöade det stora fina flingor och marken blev snabbt alldeles vit. Men det dröjde inte länge innan snön byttes ut mot regn, tyvärr. Vi vill ju ha ett snötäcke på marken som lyser upp så fint och ger oss julstämning, det är ju ändå första advent på söndag.

måndag 21 november 2016

Glöggmarinerat kött i ugn

Åh vilken god mat vi åt i går, hade nästan velat ha en sked för att få upp all sås. Och det bästa av allt den skötte sig själv i ugnen. Finns det nå bättre?! Det här glöggdoftande köttet kommer nog bli årets bjudmat i december hemma hos oss. Så ni som tror att ni kanske blir bjudna hem till oss kan strunta i att läsa receptet och vänta tills ni kommer på middag hos oss 😀


Glöggmarinerat kött i ugn

ca 1 kg kött
2 dl glögg till marinad
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 dl rödvinsglögg
1 tsk sambal
1 tsk soja
1 msk fond

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg det i en påse med ca 2 dl glögg.
Låt marinera i några timmar.
Ta sedan upp köttet från marinaden och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i ca 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris, eller bara kokt broccoli som vi åt till köttet och såsen.

Det här sättet att tillaga kött på är en gammal favorit, det nya är att jag smaksatte med glögg och det blev lika lyckat. Här hittar ni originalreceptet. Det blev lagom glöggsmak på såsen, ja ni hör jag är verkligen nöjd med det här experimentet.

Det är sällan jag saknar potatis eller ris men den här såsen blev så god så jag hade gärna mosat potatis med såsen för att få upp riktigt mycket sås.

söndag 20 november 2016

Räksalladens hemlighet

Vet ni vad hemligheten med en god räksallad är?
Handskalade räkor! 

Om man skalar sina räkor själv blir det så mycket godare. Färdigskalade räkor, frysta eller i lag, är inte på långa vägar lika gott. Tyvärr, för det är ju så mycket enklare att använda såna räkor.

Om man använder handskalade räkor är det övriga i salladen inte lika viktigt för det blir ändå supergott. Jag använder ofta ägg och/eller avokado för att den ska bli lite matigare så jag håller mig mätt längre, sen har jag lite vanliga grönsaker som sallad, gurka, tomater och paprika. Vad är era måsten i en god räksallad?


Nu sitter jag och myser i soffan med Nyhetsmorgon på tv:n - bästa morgnarna. En extra bonus är att hela familjen är hemma, känns som en ovanlighet nu för tiden. Jag ska snart förbereda (ta upp från frysen 😀) lite försenat födelsedagsfika till i eftermiddag i övrigt har jag inte bestämt något för dagen.

Jag tror faktiskt att jag ska ta fram lite adventssaker så att allt är på plats nästa helg då det är första advent. Varför vänta? Jag vet att många tycker att det är fusk och absolut förbjudet att börja för tidigt med advent- och julfirandet. Men varför gå o vänta på nå så underbart. Lika bra att börja njuta i tid.

fredag 18 november 2016

Julen är på väg...

Den lilla snön vi har haft har regnat bort så nu är det så mörkt och tråkigt ute. Det var ju så mysigt med det lilla snötäcket som lyste upp så fint. Men trots det tråkiga vädret så vet vi att julen är på väg och i år ska jag vara ute i god tid med allt så jag får njuta extra länge och inte bara en månad.


Julbaket började jag med redan förra helgen och kanske fortsätter jag nu i helgen eftersom det var så avkopplande att få baka. Jag är inte speciellt bra på återhämtning och i min stressade vardag är återhämtning jätteviktigt så jag måste blir bättre på att göra saker som är roligt och ger mig energi. För många andra kan bakning vara stressigt och jobbigt, men jag kände så tydligt hur mycket jag har saknat det och hur roligt det var.

Eftersom jag i år ska göra allt lite tidigare blir det nog julmustkyckling till middag i dag istället för nästa helg som det brukar vara. Traditionen är att vi äter den goda jul-kycklingen till första advent, men traditioner kan brytas.... Tror även att jag passar på att hänga upp julgardinerna i helgen 😄

torsdag 17 november 2016

Vip-dagarna 2016

Eter två bra dagar, eller 1,5 bra dag och en halv mindre bra dag, i Stockholm är det nu Back to work som gäller. Tyvärr började det med en stressig dag med mycket jobb att ta igen och det lär nog bli likadant i morgon.

Men i morgon är det fredag och sen helg

Jag sov dåligt och steg sedan upp redan halv fem i tisdag för att hinna med flygtaxin och det kändes väldigt tydligt i morse när klockan ringde att jag inte har hunnit sova i kapp de förlorade sov-timmarna.


Tisdagskvällen på konferensen bjöd på överraskande god mat och trevlig underhållning. Mat till så många brukar kunna bli tråkig och kall, men de hade lyckats. Det började med en skagentoast och löjrom - alltid supergott, sedan blev det potatismos och majskycklingbröstfilé. Kycklingen var riktigt saftig och god, så den hade de lyckats med trots så många tallrikar som skulle serveras. Efterrätten däremot var ingen höjdare, bakat äpple med lite vaniljsås och tråkiga smulor. Synd på en i övrigt god middag.

Ser ni artisterna? Visst är det likt E-type och Magnus Uggla? Men det är inte de utan det var en som imiterade och han var så himla bra. Oj, vad jag skrattade och diggade med. Många favoritlåtar hann de med under kvällen som började med 80-talstema. Bästa låtarna!

tisdag 15 november 2016

Popcorn-soppa - veckans raket

Tänk vilken genomslagskraft ett tv-program kan ha. Fast det är ju inte vilket tv-program som helst utan det är mysprogrammet Så mycket bättre jag pratar om. I lördagens avsnitt bjöd Little Jinder på popcorn-soppa till lunch. Och gissa vilket inlägg som åkte som en raket upp till första-platsen på min topplista? Precis, receptet på popcorn-soppa. Ganska fascinerande att ett 6 år gammalt bortglömt recept på bloggen plötsligt blir "hot stuff". Och här hittar ni receptet om ni blir nyfikna.

måndag 14 november 2016

Saffransdeg à la Roy Fares

Jul, jul, jul, åh vad jag älskar jul. 
I lördags bakade jag lussekatter och saffransbullar med härlig vaniljfyllning och ni kan ju tänka er hur gott det luktade i huset. I år testade jag Roy Fares recept på saffransdeg och det här receptet kommer jag nog fortsätta att använda mig av. Det blev kanongoda bullar och degen var jättesmidig att jobba med. Degar som är lättjobbade är nog bland det bästa som finns. Kärlek 😀 Dessutom innehöll inte degen ägg, ytterligare pluspoäng för det.


Saffransdeg à la Roy Fares

Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Fördeg
Smula sönder jästen i en bunke.
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen med den.
Blanda ner vetemjölet, knåda ordentligt till en fin deg. Använd köksassistenten i 5 minuter.
Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Deg
Blanda i de resterande ingredienserna (smör, socker, salt och vetemjöl) i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.
Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Baka ut på valfritt sätt och lägg på plåtar.


Lussekatter

Baka ut degen till lussekatter, lägg på bakpappersklädda plåtar.
Tryck ner russin ordentligt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.


Vaniljsaffransbullar

Fyllning
120 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop fyllningen.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och bred på fyllningen.
Rulla ihop, skär i 1 cm breda bitar, lägg i pappersformar på plåt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Pensla ev. med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Det blir jättegott att använda mandelmassa i fyllningen och dra ner ganska rejält på sockret. Men eftersom vi har lite mandelallergi i familjen så skippade jag mandelmassan i år och det blev faktiskt oväntat bra även utan mandelmassa. Vilken tur!

Traditionell lussekatt med russin innan gräddning.
Man kan även göra fina gula flätor.
Fläta efter gräddning.