måndag 13 januari 2014

Matsedel v.3 januari 2014

Dags för årets andra jobbarvecka och det känns som man aldrig har varit ledig. Tänk vad fort man anpassar sig. Nu njuter jag av dagens första kopp te och en knäckemacka, snart är det dags att väcka barnen och sätta igång morgonruschen. Undra hur många koppar te jag dricker på en dag? Följ mig på Instagram så får ni veta! Ni hittar mig som matro_sara där.

Ny vecka innebär ny matsedel och den här gången var det väldigt svårt att komma på sju middagar. Jag vet inte vart min inspiration försvann. Men till slut lyckades jag i alla fall komma på några middagar.

Matsedel v.3 januari 2014
Må: Dilltorsk och pressad potatis
Ti: Korv och makaroner
To: Köttbullar, potatis och sås
Sö: Porterstek

Eftersom jag kom igång så bra med att röja och städa i Idas rum igår tänkte jag fortsätta hela veckan med ett rum i taget så är det kanske riktigt fint till helgen. Hänger ni på?

Städlista v.3 januari 2014
Må: Tvättstugan och hallen
Ti: Möte hela kvällen så ingen städning hinns med
On: Toaletter och duschar
To: Köket
Fr: Klädkammaren och garderober
Lö: Gamla tvättstugan (förråd)
Sö: Vila :)

söndag 12 januari 2014

Nattjästa frukostbullar

Så fint Ida har i sitt rum nu. Få se hur länge det varar. I flera timmar har jag sorterat, slängt, torkat, dammsugit och bäddat rent, medan hon var på badhuset med en kompis. Undra vilket rum ska jag ta tag i nu? Tvättstugan står nog på tur. Men det får bli morgondagens projekt för nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen och förbereda en veckomatsedel. En matsedel som måste innehålla två snabbmatsdagar då vi knappt hinner hem o vända efter jobbet.

Morgonen började vi på bästa sätt - med en riktigt god frukost med nygräddade frallor som har jäst i kylskåpet under natten.


Nattjästa frukostbullar
25 gr jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt

Lös upp jästen i vatten tillsammans med olja, honung och salt.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl.
Täck bunken och ställ i kylen över natten.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, strö mjöl över den och dela i bitar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda på 225 grader ca 20 min.


Alltså det här är ju så gott och så enkelt. Varför gör man det inte oftare? Perfekt start på dagen!

På kvällen gör man en väldigt kladdig deg, men låt den vara kladdig. På morgonen har den jäst till nästan dubbel storlek och är fortfarande ganska kladdig. Men om man mjölar bakbordet och sen på degen så går det jättebra att göra frallor med hjälp av en degskrapa. Jag gör inget mer med dem än att ta ut bitar med degskrapan, dvs inget rullande.

En kletig deg på mjölat bakbord
Strö mjöl på degen och använd sen en degskrapa.
Frallorna blir lite olika storlekar och olika form,
eftersom jag inte arbetar med dem nå mer än att ta ut dem med hjälp av degskrapan.

Familjefrukost

Familjen sovmorgon har fortfarande jullovstider i kroppen. Så skönt! Idag steg jag och Ida upp vid nio, vilken lyx att inte behöva stiga upp före sju även lediga dagar som jag har gjort de senaste 14 åren. Skönt att vi till slut fick ett barn som i tidig ålder förstår att man ska sova på morgonen.


Igårkväll blandade jag ihop en deg som fick kalljäsa i kylskåpet under natten, som jag sen bakade ut och gräddade i morse. Så gott att äta nygräddade frallor till frukost.

Att ordna något speciellt till frukost är bästa sättet att få upp Olivia i tid annars sover hon bort halva da'n. Hon tar väl igen alla tidiga morgnar hon har tvingat upp mig före sex. Inte kunde jag tro då att det skulle komma en tonårstid då hon kunde sova och sova och sova...


Nu ska jag sätta igång att röja och städa i Idas rum som helt har förfallit under julen. Men nu ska det bli ordning så hon jag vågar ta hem en kompis. Oj vad det ska kastas!

Återkommer senare med lite recept och en veckomatsedel ska jag sätta mig o planera också. 
Ha en bra söndag!

lördag 11 januari 2014

Enklaste pastan?

Efter en dag i ishallen känns det skönt att sjunka ner i soffan med en kopp te och....se ännu mer hockey. Det blev lite omkullkastade planer idag, stackars Malmberget som Isaks lag skulle möta blev stående med bussen i flera timmar pga en lastbilsolycka som gjorde att vägen blockerades. Trots diverse förseningar så hann Isak i alla fall spela två matcher men jag hann tyvärr bara se den ena. Leif och Isak är kvar på ishallen för att se SHL-matchen mot Örebro och Olivia är med kompisar så det är bara jag och Ida hemma.


Orkade inte laga nå avancerat långkok idag utan istället gjorde jag en snabb, enkel och supergod pasta med stekt zucchini och champinjoner. Kan knappt bli enklare....eller godare.

Under tiden som du kokar bandspagetti, 
delar du champinjonerna och zucchinin i mindre bitar, 
steker i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar. 
Klart! Ät och njut!

Pepparkakskladdkaka med clementinglasyr

God morgon denna kyliga lördagmorgon. I dag har Isak hockeymatch och jag ska stå i fikaförsäljningen. Det innebär också att man ska baka fikabröd o ha med sig tillsammans med en kaffetermos. Jag passade på att prova ett nytt recept, originalet hittade jag på Heavenly cupcake men jag modifierade det en aning först.

Måste en kladdkaka innehålla choklad? Eller beskriver ordet mer konsistensen på kakan? Får den här kakan heta pepparkakskladdkaka eller tror ni då att den innehåller choklad?


Pepparkaksskladdkaka med clementinglasyr

Kaka
100 g smör 
3 dl råsocker
1,5 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl crème fraîche
1 clementin, saft och skal
1 msk socker
2 tsk vetemjöl

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa till en jämn fluffig kräm. 
Blanda ihop mjöl, kryddor och bakpulver. Sikta försiktigt ner i smeten. 
Smörj och bröa en form, ca 20x20cm. 
Fördela smeten jämnt i formen och släta ut den. 
Grädda kakan i 175 grader i cirka 15 minuter.
Under tiden vispar du ihop glasyrens alla ingredienser till en jämn och slät kräm. 
Ta ut kakan och bred över glasyren direkt. Bred ut den jämnt och ställ tillbaka kakan i ugnen. 
Grädda i ytterligare cirka 10 minuter tills glasyren stannat ordentligt men inte fått allt för mycket färg.
Ta ut och låt svalna. 

Den blev lite tunn för att vara en långpannekaka men det är bara bra eftersom det är en typ av kladdkaka. Hade kakan varit tjockare hade den nog bara blivit degig och tråkig. Glasyren var riktigt god och den kommer jag använda mig av fler gånger. Kanske till en riktig kladdkaka med choklad.

fredag 10 januari 2014

Älskade fredag

Fredag älskade fredag!
Det bästa med att julledigheten är slut är att fredagskänslan är tillbaka nu igen. Bästa känslan! När det är fest och helg mest varje dag går man ju miste om fredagarna. Håller ni med mig?


Till middag åt vi en vegetarisk lasagne som innehöll många moment vid tillagningen, men när man har tid tycker jag om att stå länge i köket o pyssla med maten. Det lär ta ett tag att skriva ner receptet åt er, men jag ska göra det för den blev väldigt god.

Innan jag började med middagen så bakade jag en pepparkakskladdkaka som jag tänkte ta med till Isaks hockeymatch imorgon där jag ska stå i fikaförsäljningen. Men först måste den provsmakas. Undra om jag har nån frivillig...

torsdag 9 januari 2014

Paus

Go'kväll alla bloggisar! Varken idag eller igår har jag lagat nån mat, barnen har inte ätit hemma och då passade jag på att ta ledigt från köket. Såna dagar äter jag antingen rester eller en tallrik havregrynsgröt. Men det innebär att det blir lite tomt här på bloggen.


Nu har semmelbilder börjat dyka upp lite här o var och Isak har redan hunnit fråga några gånger när jag ska baka semlor. Tyvärr är det ju ett tag kvar än. Men vi kan titta på bilderna och längta...

onsdag 8 januari 2014

Nytt år - Nya mål

Är det fler än jag som har tänkt börja äta nyttigare och motionera mer nu när vardagen är här igen? 
Hur går det för er?

Efter att ha haft lite semester med Viktväktarna under jul drar jag igång på allvar nu igen. Jag har inte räknat propoints och fyllt i min checklista men jag har ändå haft ett litet "Viktväktar-tänk" hela ledigheten. Och det är jag så stolt över! Men i ärlighetens namn så har det blivit ett o annat glas vin, många chokladbitar, lussekatter, pepparkakor och mycket god mat.

Frukt och bär är perfekt till mellanmål!

Men nu är vardagen här igen och då är det enklare att återgå till mina rutiner kring mat som fungerade så bra hela hösten. Lunchpromenaderna däremot får jag vänta ett tag på. För här är det glashalt och blött och så har det varit i en månad nu....minst. Kommer knappt ihåg när jag senast var på en härlig promenad utan halkigt underlag.

Ät mycket sallad till varje måltid!

En bekant, som var imponerad över min viktnedgång, ville ha några enkla kom-igång-tips
Detta var vad jag tipsade henne om.

Ät knäckebröd istället för mjukt bröd
Jag är en "mack-människa" och njuter av att äta mackor så jag kommer aldrig kunna utesluta mackor, men knäckebröd är inte speciellt "onyttigt". I dessa tider då det snackas Gi och Lchf är det lätt att dras med i rädslan för kolhydrater. 

Ät minimalt med eller ingen sås till maten
Jag har aldrig varit en "sås-människa" så det är inga större problem för mig att utesluta sås, men jag försöker ändå planera maten så att jag inte lagar typisk "sås-mat".

Mer frukt och grönt
Jag har fyllt upp frysen, kylen och fruktskålen med alla möjliga frukter, grönsaker och bär för att underlätta att äta nå snabbt, gott och nyttigt när man är hungrig mellan måltiderna.

Skippa all köpt snabbmat
Nu blir det ingen pizza, hamburgare eller pommes frites på ett bra tag. Ett beslut som är bra både för plånboken och vikten. Pizzan jag åt på nyårsdagen var ovanligt god och det beror nog på att jag inte hade ätit det på länge.

Sen pratade vi om självklarheter som att utesluta allt sött, ta mindre portioner, planera sitt matintag så att man aldrig blir vrålhungrig för då är risken större att man äter nå dumt. 

Mitt älskade Viktväktar-hjälpmedel!

tisdag 7 januari 2014

Janssons frestelse med skinka

Första arbetsdagen på det nya året är avklarad och det gick ju riktigt bra. Vi tog oss upp i tid t.o.m. Få se hur det går imorgon när även de stora barnens jullov är slut. Känns rätt skönt att vara igång med vardagen igen, trots att jag känner mig ovanligt trött just nu. Slumra till på soffan skulle inte vara helt fel, känner jag. Är det fler än jag som har börjat jobba idag efter en lång ledighet?

Nu har jag hunnit skriva ner det enkla och goda receptet på gårdagens "skink-janssons" som är perfekt att göra av rester från julskinkan.


Janssons frestelse med skinka 
400 g julskinka eller annan skinka 
1,2 kg rå potatis
2,5 dl matlagningsgrädde 
2 dl lättmjölk
salt
malen vitpeppar 
2 dl riven ost 

Skala och strimla potatisen. 
Strimla skinkan.
Smörj en stor form med flytande margarin. 
Varva potatis och skinka. Salta och peppra lite försiktigt mellan varven. 
Börja och sluta med potatis. 
Häll på gräddmjölken och strö till sist över lite riven ost. 
Tillaga i 200 grader i 60-70 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


Jag använde mitt vanliga janssons-recept men bytte ut ansjovis mot skinka, dessutom struntade jag i löken så att barnen skulle bli glada. Det var inget speciellt men ändå så gott. Ibland är det enkla det bästa. Barnen (och vi vuxna) åt flera portioner var - men det kan ju även ha berott på att vi alla var så hungriga eftersom det blev riktigt sen middag.

måndag 6 januari 2014

Sista natten...

Jag förmodar att det är många som börjar jobba i morgon efter en lång ledighet. Det känns lite jobbigt att jag måste lägga mig i tid ikväll för att orka upp tidigt imorgon men det ska bli skönt med lite rutiner igen, t.ex att äta på ganska fasta tider. Idag blev det inte middag förrän efter klockan sju. Alla åt jättemycket av min skinkjanssons, vet inte om det berodde på att det var jättegott eller att alla hade hunnit bli jättehungriga. "Hunger är bästa kryddan" heter det ju.


Få se hur trött Ida är i morgon för jag tror det dröjer innan hon somnar. Hon är en riktig nattsuddare och är snabb på att vända dygnet "vår lilla tonåring". Vilken tur att vi har skaffat en tv till köket så att jag kan locka med Barnkanalen när hon ska äta frukost.

Matsedel v.2 januari 2014

Nu är lunchen precis bortplockad, rester från gårdagens pulled chicken, och storbarnen passar på att slöa innan skolan drar igång och Ida är på väg till en kompis. Kylskåpet börjar bli tomt igen efter att ha varit överfullt över alla helgerna. Ska dock åka till Kvantum snart för att fylla upp det igen inför veckan.

Dags för årets första veckomatsedel och då tar vi hand om lite rester från julen. Nu ska både julskinkan och glöggen ta slut, vi börjar redan i dag med att göra en janssons frestelse men byter ut ansjovis mot julskinka.


Matsedel v.2 januari 2014
Må: Janssons frestelse med julskinka
Ti: Köttgryta med glöggrester
On: Vegetarisk lasagne
To: Korv och makaroner
Fr: Taco
Lö: Fläskfilégryta
Sö: Torskgratäng

söndag 5 januari 2014

Pulled chicken

Nu är det söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll för vi är ju lediga imorgon också. Underbart för mig som i vanliga fall inte tycker om söndagar. Jag har börjat planera den kommande veckan så smått ändå. Jag har även börjat fylla i saker i den nya almanackan för 2014, som har varit oanvänd än så länge. Där skriver jag in allt som ska göras, planeras och handlas, så att inget glöms bort.

Pulled pork var ett av de mest sökta recepten i Sverige i fjol och "alla" åt det (mitt recept är över två år gammalt och jag föredrar nog pulled beef framför pulled pork). Idag provade vi att långkoka kyckling i en (jul)kryddig sås.


Pulled chicken
1 kg kycklingfilé
3 msk rapsolja 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar
0,5 tsk rökt paprikapulver 
(tycker man om den rökiga smaken kan man ta mer)
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl tomatpuré
2 tsk soja
2 msk balsamvinäger
2 dl vatten

Finhacka lök och vitlök. Stek dem i oljan.
Tillsätt chilipeppar, paprikapulver, kanel, ingefära, salt, peppar och tomatpuré.
Lägg i kycklingen, ev. delad i två bitar. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Tillsätt soja, balsamvinäger och vatten. Koka upp. 
Sänk värmen så att det bara småputtrar. 
Koka under lock i två timmar.
Ta upp kycklingen och dra sönder köttet med två gafflar.
Tillsätt i en ny kastrull.
Häll över lite av såsen i omgångar, blanda om och värm på.

Du kan inte använda all sås som kycklingen har kokat i om du äter i t.ex. pitabröd för då blir brödet för blött.  Å andra sidan - ju mer sås desto smakrikare kyckling. 

Ida tyckte det var riktigt smarrigt och åt flera portioner.
Idag åt vi pulled chicken till libabröd, grönsaker och sambalkräm. Men man kan även äta det i tacoskal, hamburgerbröd eller baguette eller till pommes frites, bulgur eller ris. Variera efter eget tycke och smak. Kryddningen på kycklingen är också enkel att variera, jag har redan börjat fundera på hur jag ska krydda nästa gång.

Mums!
Koka kycklingfiléhalvor i två timmar och sen har du pulled chicken.

Hal jul

Jullovet börjar lida mot sitt slut, en dag kvar för mig, Leif och Ida medan storbarnen har lov även på tisdag och börjar först på onsdag. Jag har börjat packa ihop julsakerna lite smått men låter en del ljusstakar och stjärnor vara kvar en vecka till.

Tomten och Tomtetass
Har ni sett Tomtetass, bästa julfilmen! Den är så mysig och handlar om tomten och hans hund Tomtestass, en storfavorit här hemma. När vi ställde fram tomten, som varje år står och vaktar julklapparna under granen, så gick Ida och hämtade sin hund som nästan ser ut som Tomtetass. Visst blev det gulligt?

Ihopsamlade julsaker som ska packas ner i jullådan och ställas undan i 11 månader.
Det är samma sak varje år - när folk runt omkring mig börjar prata om att de är less julsakerna och börjar plocka bort dem redan vi nyår så kan jag inte förstå dem för det är ju så mysigt med allt rött, alla tomtar och alla ljuspunkter. Men sen går det en vecka till och då är även jag less och det känns så bra att få plocka bort allt med julen.

Inget vinterväder! Gräsmattan syns, vägarna är täckta av is och vatten, den här tiden brukar knappt vårt staket synas under alla snö och nu är det bara en liten liten snöhög som plogen har lyckats samla ihop.
Vi har haft ett långt, slappt, skönt och halkigt jullov. Det enda tråkiga med detta jullov är vädret. Jag hade sett fram emot långa promenader, skidåkning (för barnen) och mycket utevistelse. Istället har vi mest hållit oss inomhus för att inte slå ihjäl oss. Det är rena blankisen på gatorna med översvämningar på vissa ställen och en omöjlighet att gå på promenader (om man inte har broddar, stavar, flytväst och diverse hjälpmedel med sig).

lördag 4 januari 2014

Lördagsgodis

Trots att det är fest och helg mest varje dag så missade inte Ida att det var lördag idag. Lördag betyder lördagsgodis! Egentligen är hon inte så mycket för godis, hon tar nån klubba och sen är hon nöjd, men ändå vill hon alltid köpa lördagsgodis. Det vill säga de gånger hon kommer ihåg att det är lördag. Det innebär att det är oftare vi INTE köper lördagsgodis än vi köper...och det känns bra.


Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.

Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.

fredag 3 januari 2014

Clarion hotel Sense

På annandag jul hade jag och Leif förmånen att bo en natt på Luleås nya stolthet - det nybyggda Clarion hotel Sense. Kanske extra kul för Leif som under ett helt år har jobbat på bygget.

Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.

Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
Olivia och Ida tittar på utsikten och Isak chillar :)

I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.

Min plats!
Observera (i spegeln) att det bara ligger en uppsättning handdukar på hyllan. Vi var ju två!
Jag såg till att duscha först på morgonen :)

På våning 9 med en underbar utsikt över Luleå centrum (uppifrån) och havet ligger en restaurang (Kitchen & Table) och Skybar. Tyvärr var dessa julstängda så vi kunde inte prova restaurangens utbud, men vi hoppas att vi kommer tillbaka nångång när det är öppet.

Men som tur var serveras även frukosten däruppe så efter en god natts sömn fick vi i alla fall njuta av utsikten och den mysiga atmosfären.
Luleå sett uppifrån med isbrytarna en bit bort.

Det verkar alltid svårt att få till en bra logistik i frukostmatsalar, eller så är det jag som vill ha "fel" tillbehör och tycker att saker är på fel ställen. Efter att ha letat ett tag hittade jag dock det mesta jag ville ha, bröd, pålägg, frukt, te, pannkakor, äggröra mm.
Brödbordet hade finaste uppläggningen
Fräsch frukt är ett måste på ett bra frukostbord.
Inget överflöd bland påläggen men det mesta fanns ändå. Fast jag saknade leverpastejen.
Känns väldigt lyxigt att bo på hotell i sin egen stad. Det var ett skönt avbrott för oss och jag hoppas det blir fler tillfällen till det.

Mysfrukost serverad!

I morse var vi tvungna att stiga upp tidigt så att Isak skulle få i sig en ordentlig frukost innan dagens alla hockeymatcher. Strax före åtta kom Olivia ner o väckte mig för då hade hon redan fixat frukost till hela familjen. Och det var inte vilken frukost som helst. Där fanns allt! Hon hade, förutom att duka fram mackor och pålägg även, stekt de godaste pannkakorna, gjort skink- och osttoast och fixat en krämig äggröra. Förstår ni hur gott det var?!


Att Olivia är duktig i köket när hon vill är ingen nyhet men att hon kan vara vaken redan klockan sju en ledig dag Det är en nyhet. Undra om det någonsin har hänt tidigare :)

torsdag 2 januari 2014

Dags för vardagsmat igen

Det känns som det var riktigt länge sedan vi åt vardagsmat. Det har varit mycket jul- och festmat den senaste tiden. Men idag var det dags för spagetti och köttfärssås och jag gjorde ett riktigt storkok köttfärssås i min stora emaljerade gjutjärnsgryta. Perfekt mat att ha färdigt i frysen eftersom det blir lika gott, och kanske ännu godare, att värma.


All mat blir så mycket festligare att laga med ett glas vin bredvid sig, eller hur? En skvätt i grytan och en skvätt i glaset :) Jag är inte så mycket för att dricka alkohol till maten, för den absolut godaste måltidsdrycken är vatten. Men ett glas innan maten tackar jag sällan nej till (förutom när jag viktväktar).


Nu hägrar tv-soffan igen för det är junior-vm-hockey-dags. Vår nya soffan har verkligen blivit välanvänd det här jullovet. Oj, så mycket tid vi har tillbringat där :)

Fylld fläskytterfilérulle

Första vardagen på det nya året och det känns som måndag men det är torsdag. Inte lätt att hålla koll på dagarna. Är ni många som har börjat jobba nu? Vi är fortfarande lediga hela familjen så våra slappardagar fortsätter. I dag väckte jag dock Ida och Isak strax efter 9 för nu måste vi försöka vända tillbaka dygnet. Isak steg upp på en gång för han förstår att han måste somna i tid i kväll för i morgon börjar en hockeycup. Ida, vår 6-åriga tonåring, däremot var lite mer svårväckt.

Nyårsaftonens goda varmrätt - fylld bakpotatis och fläskytterfilérulle som vi fyllde med godsaker.

Fylld fläskytterfilérulle
1 kg fläskytterfilé
1 boll mozarella
röd pesto
babyspenat
soltorkade tomater
basilika
örtsalt, peppar
1 msk smör
salt och peppar

Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Bred pesto på köttet, lägg på skivad mozarella, soltorkade tomater och babyspenat.
Krydda med örtsalt, basilika och svartpeppar.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.

Detta fyllde jag fläskytterfilén med den här gången men man kan ju variera hur mycket man vill och fylla med det man själv tycker om t.ex. fetaost, lufttorkad skinka, inlagd paprika, oliver, tomatpuré. Eller vad har ni mer för förslag? Det här är en storfavorit hos hela familjen och ändå äter vi det alldeles för sällan.
Skär upp, fyll, rulla ihop, bind ihop.
Skiva, ät och njut!

onsdag 1 januari 2014

Sambalkräm

Förutom en hyfsad lång promenad har det blivit mycket soffhäng med många tekoppar idag. Till middag följde vi trenden med nyårsdagspizza till barnens stora glädje och för mig var det den första pizzan sen i somras. Nu blir det nog ett halvårs uppehåll igen.

Igår gjorde vi en kall sås/kräm med sambal och crème fraiche. Kan inte blir mycket lättare eftersom vi nästan alltid har dessa saker hemma dessutom.


Sambalkräm
1 dl crème fraiche
1 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Jag älskar kalla röror som är så enkla att slänga ihop inför middagen. Den här varianten kommer jag göra många gånger till sommarens grillkvällar. Jag tyckte den blev lite mild i smaken så jag tog lite extra, men smaka av hela tiden så att det blir bra för just din smak.

Nyårsmiddagen

God morgon! Har ni vaknat än? Här har vi hunnit äta frukost trots en lång och skön sovmorgon. Det är såå skönt att vakna av sig själv och inte av någon väckarklocka eller av något barn.

Vi hade en bra nyårsafton som avslutades på samma sätt som varje år - med att se kommunens stora fyrverkeri. Vi bor så bra till så vi behöver bara gå nån minut så har vi kanonplatser för att se det stora fyrverkeriet inne i stan.


Nyårsmiddagen
Drinktilltugg/förrätt
En liten flaska till mamma och en stor till barnen :)
varma krustader med brie och fikonmarmelad
vitlöksbröd
räkor
Prosecco
Pommac

Varmrätt
fylld fläskytterfilérulle
sambalkräm
sallad
öl
Pommac
rödvin

Efterrätt
blåbärs- och whiskyglass 
blåbärs- och vaniljglass
kardemumma- och digestiveströssel
te
julmust