tisdag 15 januari 2013

Gissa soppan

Till middag i dag var vi en minifamilj, bara jag, Leif och Ida, så då blev vi slöa och åt bara fil och korvmacka.

Soppan jag hade planerat till dagens middag väntar vi med till imorgon och eftersom det inte blev någon matlagning i dag så förberedde jag soppan för då kan jag vara slö även i morgon. Det enda jag behöver göra imorgon är att sätta kastrullen på plattan, tillsätta några få ingredienser och vänta några minuter innan middagen kan serveras. Perfekt när vi kommer hem trötta och hungriga från jobbet.

Först fräser jag gul lök, purjolök och skivade morötter.

Sen tillsätter jag saffran, oregano, basilika och buljongtärning.

Sen får allt koka med vatten och krossade tomater.

Vad tror ni det är för ingredienser jag ska tillsätta i morgon? Vad blir det för soppa?

måndag 14 januari 2013

Matsedel v.3 jan 2013

Det enda som är kvar av julen nu är en amaryllis i fönstret...och kakor i frysen. Jag kom på igår att jag har ju helt glömt bort de ingefära-starka Gammelstadskakorna jag bakade inför jul. Vi har inte ätit en enda under hela julledigheten och jag har inte haft en tanke på att de fanns i frysen. Men den som spar han har....

När det nu är dags för årets andra arbetsvecka är det även dags för årets andra veckomatsedel.
Matsedel v.3 jan 2013
Må: Helstekt kyckling (igen!)
Ti: Lax
On: Köttbullar och makaroner
To: Mozzarellafylld korv och potatis-/blomkålsmos
Fr: Fläskfilégryta och ris/bulgur
Lö: Jag och Leif ska på fest, barnen äter hos mormor och morfar
Sö: Hemmagjord pizza med rester av julskinkan

Trots att vi åt helstekt kyckling i fredags blir det även dagens middag. Gäller att passa på när färsk hel kyckling var så billig. Och när det är barnens favoriträtt blir det inga klagomål om att vi nyss åt det, annat är det när vi äter fisk alltför nära varann.

söndag 13 januari 2013

Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda'n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.
Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.


Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.

lördag 12 januari 2013

En bra lördag

Oj, nu är det redan kväll efter en riktigt bra lördag.

Efter den traditionella lördagslångfrukosten plockade vi bort det sista av julen. Adventsljusstakarna och stjärnorna togs bort, vissa byttes ut mot lampor och på andra ställen blev det mörkare (snyft!), julgranen tömdes på pynt och ljus o packades ihop och de röda dukarna ersattes med andra färger. Dessutom hann vi med dammtorkning och dammsugning innan det var dags att börja med matlagning och bakning för mig.


När de andra var på hockey såg jag till att få trevligt sällskap. Jag har pratat så mycket och gott om den knäckiga kladdkakan så jag kände mig tvungen att bjuda Anna och Maria på den. Vem tycker inte om kladdkaka? Med ett knäckigt täcke överst kan det inte bli fel!

Men först bjöd jag på en kyckling- och baconsallad med en massa godsaker bl.a. har kycklingfiléerna stekts och kokats i thaichilisås för att blir riktigt smakrika och mumsiga.


Jag tänkte att om vi börjar med en sallad så känner vi oss lite nyttigare inför kladdkake-ätandet :) Nu kallar tv-soffan igen...som vanligt på lördagskvällarna :)

Hoppas ni har en riktigt mysig, lugn, härlig och skön lördagskväll. Ses imorgon!

fredag 11 januari 2013

Kycklingfredag

Här har vi precis dukat bort middagen och barnen har satt sig framför tvn för att se Wild kids och vänta in Gladiatorerna. Gladiatorerna har blivit favoritprogrammet för Ida som har haft nedräkning hela da'n, redan när jag väckte henne frågade hon hur länge det var kvar tills det skulle börja.


Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.


På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.

Helgmyset har börjat

Då har jag jobbat första arbetsveckan för det här året. Ska bli skönt med sovmorgon imorgon! Jag slutar, som ni nog vet vid det här laget, tidigt på fredagar så vi har hunnit med lite mellanmål och nu tar vi det lugnt framför datorer och tv:n.

Mums, hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.

Åh vad jag äter apelsiner just nu. Så gott!
Men tyvärr är jag lite allergisk så jag måste lugna mig lite.

torsdag 10 januari 2013

Morotsoppa med curry

Ikväll ska jag och två kompisar på Luleås bästa pastarestaurang, men med sämsta hemsidan, Pastabacken. Gott och trevligt lär det bli. Förhoppningsvis får man höra lite roligt skvaller också :) Men tillbaka till deras hemsida - jag som tycker om att leta och ge information på nätet via hemsidor, bloggar, facebook mm kan inte förstå att man inte ens lägger ut en meny. För den menyn ändras inte ofta - tack o lov för den är perfekt som den är. Man kanske skulle erbjuda dem lite webredaktörsarbete i utbyte mot lite mat :)

Visst kommer ni ihåg att soppa är perfekt att tillaga när det är stressigt. Skär grönsakerna i små bitar så blir de mjuka snabbt, koka, mixa, krydda, smaka av och ät. Det tar inte många minuter! Här är receptet på gårdagens starka goda soppa.
Morotsoppa med curry
700 gram skalade morötter
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 dl grädde

Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök.
Fräs morötter och lök i en stor kastrull någon minut.
Häll i vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
Mixa med stavmixer.
Smaka av morotsoppan med grädde och kryddorna.

Eftersom Ida tyckte att soppan var för stark så rörde jag ner en sked turkisk yoghurt i hennes tallrik och det mildrade smaken. Jag ville ha en ganska kryddstark soppa så jag använde nog lite mer kryddor än vad som står skrivet i receptet. Men är ni känslig mot stark mat kan ni ju börja med hälften av mängden och sen smaka er fram till bra styrka.


Det är sällan jag kommer ihåg eller har tid att titta igenom bloggen men när jag får kommentarer av er på gamla inlägg så läser jag, förutom kommentaren, inlägget och det resulterar ofta i att jag blir så sugen på just det receptet. Nu fick jag precis en kommentar på blåbärsformar och genast börjar jag planera in när jag ska baka dem. Fast blåbärsform-suget hinner nog gå över innan helgen för då har jag hunnit läsa någon annan kommentar på något annat inlägg :)

onsdag 9 januari 2013

På språng med soppa

Tur att det går fort att göra morotsoppa! För i dag var det mycket som skulle hända både före och efter middagstid. Isak har träning och jag ska på möte. Men med en snabbfixad middag klarar vi av att hålla alla tider. Soppan blev stark och god, enligt mig  men lite för stark, enligt barnen. Men med lite turkisk yoghurt kunde även de äta av den.


I dag hände en sak som irriterar mig m-y-c-ke-t när jag lämnade Isak. Träningen började 16.10 då ska de vara ombytta och klara 16.00 för genomgång. Trots att vi kom före 16.00 så var dörren till omklädningsrummet låst som ett tecken på att man kom för sent och inte fick vara med på genomgången. Om det nu är så viktigt att vara i tid måste ju tiden respekteras från båda håll, då kan man inte sätta igång tidigare. Klockan 16.00 öppnades sen dörren och de gick ut på is...för tidigt, så de hade lugnt kunnat vänta in rätt klockslag för genomgången. Och varför låsa dörren? Vad vill de lära barnen med det? Jag tycker att dessa vuxna personer ska be barnen om ursäkt för att de behandlades som att de kom för sent, trots att de inte gjorde det. Grrrr!
2013-01-10
Ska kanske göra ett tillägg att träningen var tillsammans med ett annat lag och jag tror att det var det lagets tränare som inte har lärt sig klockan än.

Rostbiffsröra med pepparrot

Oj vad trött jag var i morse. Måndag och tisdag har det ändå gått ganska bra att stiga upp men i morse var det kämpigt. Två morgnar kvar till sovmorgon! Nästa vecka lär jag vara inne i morgonrutinerna igen...hoppas jag. Har ni kommit in i vardagen igen med rutiner och tidiga morgnar?

Jag har glömt ge er den sista röran jag bjöd på i mellandagarna. Ni kommer ihåg då jag bjöd på tre olika röror som man själv fick portionera ut på olika sorters kex, knäcke eller tacochips.
Rostbiffsröra med pepparrot
100 g rostbiff
liten bit purjolök
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk pepparrot

salt o svartpeppar

Skär rostbiff och purjolök i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev. mer pepparrot

I vanliga fall brukar jag ha rökt renkött eller hamburgerkött när jag använder pepparrot men nu hade jag rostbiff hemma och använde mig av det och självklart gick det också bra.


Lådan för rotsaker i kylskåpet är full med morötter så i dag blir det morotsoppa till middag. Jag funderar på att krydda den med curry, en av barnens favoritkryddor. Det tråkigaste med att äta soppa en jobb-dag är att jag inte hinner baka nå gott bröd. Få se vad vi tar istället.

tisdag 8 januari 2013

Fläskfilégryta med champinjoner

Har ni sett hockey med en riktig hockeyfantast någongång då det går dåligt för favoritlaget? Det gör jag lite då o då och blir lika rädd varje gång han skriker till. Som han gjorde just nu! Min man är INTE lugn när han ser hockey har man otur kan man få en tackling i tv-soffan t.o.m. för att han lever sig in i matchen så. Men nu kvitterade precis Luleå så nu låter han lite gladare :)

Efter jobbet åkte jag och hämtade mamma och pappa på flygplatsen, som kom hem från brorsan med familj i Kungsbacka, och eftersom jag hade förberett en fläskfilégryta bjöd jag så klart in dem på middag.

Fläskfilégryta med champinjoner
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé

1 burk hela champinjoner (eller färska)
1 paprika
1 rödlök
2-3 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl mellangrädde (eller 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
2 dl crème fraiche
salt peppar

Skär köttet i skivor, stek och krydda. 
Skiva rödlöken i halva ringar. Fräs tillsammans med paprika. 
Lägg i kött, lök, paprika och champinjoner i grytan. 
Tillsätt resten. Blanda och låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i ca 10 minuter. 
Smaka av med mer kryddor.

Såser med tomatpuré och dijonsenap blir såå goda, jag har flera recept med den blandningen och det är verkligen en bra kombination. Trots att jag inte gillar senap i vanliga fall. Det är inte ofta jag använder hela burkchampinjoner men nu måste jag nog börja med det för Ida blev helt galen i dem och åt nästan bara svamp. Jag åt stekt zucchini och sallad till grytan medan de andra även åt ris.

Matsedel v.2 jan 2013

God morgon! Då är skolan igång igen efter jullovet och alla kom upp i tid i morse. Nu kör vi mot ljusare tider och ser fram emot promenader på isen, skidåkning, korvgrillning, takdropp och allt annat som hör den härliga vårvintern till. För snart är den här!

Dags för årets första veckomatsedel! Efter att i drygt två veckors tid ha tagit dagen som den kommer och bestämt maten dag för dag beroende på vad vi var sugna på och vad som fanns hemma kände jag mig lite ringrostig i att försöka komma på middagar sju dagar i sträck.
Måndagens middag: Stekt korv, blomkålsmos och sallad
Matsedel v.2 jan 2013
Må: Stekt korv och blomkålsmos
Ti: Fläskfilégryta, stekt zucchini och ris
On: Morotssoppa
To: Ravioli (jag själv äter på restaurang)
Fr: Räkpaj
Lö: Helstekt kyckling
Sö: Fiskgratäng

Ha en bra tisdag så ses vi senare, jag ligger lite efter med en del recept till er som jag ska försöka hinna med att skriva in i kväll samtidigt som jag ser Sveriges mästerkock.

måndag 7 januari 2013

Helstekt älgkött med ädelost och bacon

Då har jag arbetat första dagen efter en ledighet då vi lyckades vrida på dygnet en aning så det var inte lätt att somna i gårkväll och det märktes på jobbet i dag för jag var lite trött och seg. Men i kväll lär det inte vara några problem att somna. I morgon börjar skolan igen för Olivia och Isak så det lär inte bli en lika lugn morgon då som jag hade i dag. De lär vara tröttare än jag var. Ska ta mig ut på en promenad nu för lite frisk luft brukar vara bra när man behöver piggna till. För än kan jag ju inte somna :)

Igår helstekte vi en biffrad från älg som vi fyllde med ädelost och bacon. Det går lika bra att använda annat kött eller annan ost. Men så här gjorde vi den här gången.
Helstekt älgkött med ädelost och bacon
800 g köttbit, t.ex. biffrad
140 g bacon
ca 50 g ädelost
Salt
Peppar

Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Mosa ädelosten, blanda med bacon.
Skär en djup ficka längs med köttet. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop med steksnöre.
Lägg köttet i en smord ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 62-65 grader (gäller för älg).
Låt köttet vila ca 10 minuter i folie. Skär sedan i skivor och servera.

Det här blir (så klart) jättegott även med rostbiff, entrecôte eller filé. Fungerar säkert med andra köttdelar också. Vi har tidigare haft problem att få till en mör och god biffrad men har nu kommit på att bästa sättet är nog att helsteka den i ugn. Hur brukar ni tillaga biffrad? Det är många som inte är så förtjusta i ädelost och då kan man använda t.ex. en vitlöksost eller annan smaksatt ost.


Nu är jag redo att ta emot nya bakbeställningar. Visst kommer ni ihåg att jag bakar till er om ni vill bjuda på hembakat men inte har tid eller lust att baka själv. Läs mer här.

Min veckomatsedel är inte riktigt klar än men jag hoppas kunna publicera den under kvällen.

söndag 6 januari 2013

Inte söndagsstek men nästan

Nu är det bara några timmar kvar på den här julledigheten och det känns bra att få lite rutiner igen - det tror jag hela familjen behöver. Vi har fått hem en trött Isak från Kiruna där de vann två av tre matcher. Bra jobbat! Och alla sakerna var med hem. Imponerande :) Jag tror det blir en tidig kväll för honom för det har inte blivit mycket sömn de två senaste nätterna.


Till middag idag helstekte vi en älg-biffrad som vi fyllde med bacon och ädelost, men nu är osten slut. Ni kommer väl ihåg att jag även gjorde kyckling med ädelost av julbordsosten? Till köttet åt vi potatisgratäng där vi blandade philadephiaost med grädden för att få den extra krämig. Isak som inte tycker om potatisgratäng (förmodligen pga hans tidigare mjölkallergi) fick råstekt potatis som är en av hans potatisfavoriter. Eftersom vi skivar potatisen, steker den och sen låter den gå klart i ugnen blir några skivor riktigt krispiga, nästan som chips.

Sirapslimpor

Isak verkar ha det bra i Kiruna, det blev en vinst och en förlust i går. Nu spelar de en match i dag innan de börjar tågresan hemåt och vi kan hämta honom vid tågstationen vid middagstid. I dag lär mycket handla om sport på tv och att förbereda inför kommande arbetsvecka - göra matsedel, fylla kylskåpet, tvätta kläder, packa väskor osv. Skolbarnen är lediga även i morgon men vi övriga ska upp tidigt. Hur ska det gå?!

Igår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat - Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.
Sirapslimpor
100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
2 msk brödkryddor
17 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl
Pensling: varmt vatten + sirap

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär.
Jäs i ca 45 minuter.

Grädda limporna nederst i 200° i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.



Söta och goda limpor (om man tycker om sött) som jag hoppas Isak kommer tycka om. Han är inte så mycket för hembakat men han tyckte om jullimporna jag bakade inför jul och eftersom de är söta tänkte jag prova om även dessa limpor kan vara något i hans smak. Lite lustigt om det är det söta han tycker om för i vanliga fall är han inte så mycket för sött - han väljer alltid chips framför godis, han vill nästan aldrig fika kakor osv.

Usch jag har börjat få ont i halsen, hoppas det bara är nå tillfälligt. Vill inte vara sjuk nu när jag har varit ledig så mycket och pga Idas astma är jag alltid orolig att smitta henne med mina förkylningar. Inget kul! Ska gå och göra mig en stor kopp te för att värma mig och halsen. Ses senare!

lördag 5 januari 2013

Limpbakning pågår

Nu är Isak i Kiruna och laddar för deras första match som börjar snart. Vi steg upp före fem i morse för det var samling 5.30 på tågstationen. Det var en förväntansfull och ganska pigg kille vi väckte som steg upp och klädde på sig snabbt som bara den. Jag och Leif var inte lika pigga och åkte hem o somna om när vi hade vinkat av killarna. När jag sen steg upp strax efter nio hade tränaren precis lagt ut en bild på Facebook och skrivit att de hade kommit fram utan problem Skönt att veta! Det har ju varit en del strul med tågen den senaste tiden, i dag var första gången på flera dagar som tåget till Kiruna gick som planerat.


Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.

fredag 4 januari 2013

Sambalkotletter

Nu är sista semesterdagen över, nu är det "bara" en helg kvar och sen blir det lite ordning och rutiner igen. Det ska blir skönt att komma in i rutiner igen men jag kommer sakna att få sovmorgon varje dag, det är så skönt nu när Ida också kan sova länge på morgon. Efter måååånga år med morgonpigga barn njuter jag mer än jag nånsin har gjort av att få sova på morgon. 

Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletter i frysen. Några ska vi spara till sommarens grillkvällar men några tillagar vi nu under vintern. Kotletterna behöver kokas länge för att inte bli torra så det här är ett av mina favoritrecept.
Sambalkotletter
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor

Lägg kotletterna i en ugnsform. 
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över kotletterna. 
Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1,5 timme. Vänd kotletterna efter halva tiden.

Såsen kan se lite tråkig ut när man tar ut formen ur ugnen 
men det är bara att röra om lite så blir det genast bättre.

Det här är så gott och så enkelt. Jag har gjort liknande maträtter tidigare med både kött, kotletter och kyckling och lite olika kryddning på såsen och det blir lika gott varje gång. Ett kanonrecept! Fläskkotletter kan bli lite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagning i ugn gör dem möra och goda.


Nu laddar vi för fullt inför säsongspremiären av Gladiatorerna. Redan före lunch började Ida tjata fråga hur länge det är kvar tills klockan är åtta. När det börjar har jag tänkt duka fram julgodiset en sista gång för nu när jullovet är slut tycker jag att även julgodiset ska va slut.

Rimma, steka och griljera skinka

Nu är det kanske bara vi som är så tokiga att vi steker och griljerar en skinka 1 januari. Men jag publicerar det här inlägget nu (istället för att vänta till december då det är aktuellt igen) så vet jag och ni var jag har receptet/tillvägagångssättet nästa jul när det är dags igen. Hur många av er köper skinka av en bonde? Eller köper ni rimmad skinka eller ni kanske köper färdigkokt som bara behöver griljeras? Färdigkokt är ju väldigt bekvämt, men är det lika gott?


Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.



Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.



Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.

torsdag 3 januari 2013

Årets första tulpaner

Nu är tomtarna bortplockade! Samtidigt som jag såg skidåkningen gjorde jag lite nytta genom att plocka bort tomtar och lite annat julpynt - men inte allt.


Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)

Baguetter

God morgon! Ja, här är vi ganska nyss uppstigna trots att vi försöker vända tillbaka dygnet. Snart dags för frukost eller det är kanske lika bra att vänta till lunch. I dag blir det nog en tv-dag för oss med både skidor (Tour de ski) och hockey (junior-vm-semifinal) på tv, ytterligare en slappardag hemma i myskläder för oss alltså. Det har blivit många såna den här julledigheten, men då borde vi vara fulla av energi när väl skola, jobb och dagis sätter igång till veckan.

Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. 
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. 
Jäs under duk ca 1 timme. 
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. 
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl. 
Låt jäsa under duk ca 30 min. 
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min. 
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).


Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)

Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.

onsdag 2 januari 2013

Idas lockiga hår

"Mamma kan du lägga ut korten på Facebook...och på bloggen så alla får se hur fin jag är". Så här kommer, på beställning, bilderna på Idas lockiga hår efter en natt med flätor.




Så här såg hon ut igår kväll innan hon gick och la sig.

Det blev ingen bortstädning av julen i dag. Ida ville absolut inte att vi skulle plocka bort en endaste liten tomte, så jag avvaktar nån dag och sen kanske jag smyg-tar-bort tomtarna. Granen och ljusen får vara kvar ett tag till.

Spenatsoppa

Är ni många som har börjat jobba i dag? Jag har semester den här veckan men har i dag inlett "Operation vakna i tid", det gick så där. Jag kämpade mig upp halv tio och försökte få liv i Ida och Isak och lyckades efter ett tag. Nu måste vi bara se till att komma i säng i tid i kväll så vi kommer in i bättre rutiner. På lördagmorgon ska Isak vara 5.30 på tågstationen för att ta sig till Kiruna för hockeymatcher. Vi måste alltså stiga upp före fem! Tur att det är några dagar kvar.

För någon dag sedan åt vi Spenatsoppa, som jag aldrig har gjort tidigare. Vet faktiskt inte varför eftersom jag tycker om spenat. När jag började söka recept insåg jag att inget sopprecept var det andra likt. Alla recept jag tittade på skiljde sig på något sätt från de andra. Så här gjorde jag i alla fall.
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera.

Godast är soppan med nybakat bröd att doppa med.

Mmm så gott det här var och oerhört enkelt att göra. Eftersom man kan använda fryst spenat behöver man inte ens planera och ta upp den i förväg. Perfekt när man kommer hem trött och hungrig från jobbet och inte har hunnit förbereda nån mat. Alla utom Isak åt med god aptit.


När Isak var i 7-årsåldern var han tokig i Teenage Mutant Ninja Turtles och då lyckades jag lura i honom många soppor genom att döpa dem gröna sopporna till Turtles-soppa och de orangea (morotssoppa t.ex) till Michelangelo-soppa. Michelangelo är en Turtles med orange band runt huvud, armar och ben.


När tar ni bort julsakerna? Jag funderar på att börja lite smått i dag men jag är lite kluven för samtidigt som jag börjar bli lite less julsakerna tycker jag att det är så mysigt med ljusstakar, granen, tomtar och röda dukar. Vi får se hur det blir. Kanske städar jag bort julen i källaren men låter det vara kvar här uppe ett tag till.

tisdag 1 januari 2013

Årets första skinka

Nu har jag provsmakat årets första skinka. Nygriljerad och varm på en macka tillsammans med äppelmos är julskinkan som godast.


Det här är inte ett felpublicerat inlägg som borde ha skrivits innan jul. Vår julskinka hann inte bli färdigrimmad till jul så vi köpte en färdigkokt skinka inför jul och lät vår skinka ligga i saltlag i ytterligare några dagar. Nu när vi har varit utan skinka i några dagar är vi återigen sugna på skinka och ugnsstekte och griljerade den därför i dag på årets första dag.

Den stora pizzadagen

Jag blev nedröstad! Alla utom jag tyckte att det var självklart att även vi skulle äta hämtpizza i dag, som större delen av Sveriges befolkning. Då sparar vi nyårsresterna till i morgon istället.

Kebabpizza till mig, Leif och Olivia

Hawaii till Ida och Isak

Efter middagen duschade Ida och tvättade håret och sen ville hon ha småflätor att sova i. Så nu får vi vänta till imorgon för att se om hon får nå fina lockar.

Jordärtskockssoppa

Hur har ni börjat det nya året? Vi har haft en slappardag med sovmorgon till 10 för mig och Ida, och ännu längre för de andra. Efter vår sena frukost tog jag mig ut på en skön promenad i nollgradigt ganska blött väder. Nyårsdagen är den stora hämtpizzadagen. Blir det hämtpizza för er? Vi har kvar både pasta och kyckling från igår så jag tror det blir rester till middag. Dessutom har vi årets första julskinka i ugnen så det blir en god skinkmacka ikväll när skinkan är färdigstekt och nygriljerad. 

Till förrätt på nyårsafton åt vi en soppa serverad med vitlöksbröd formad som en stjärna. Åh jag älskar mina fina skålar med lock som passade perfekt till en förrättssoppa.
Jordärtskockssoppa
2 st schalottenlökar
300 g jordärtskockor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
3-4 dl grädde
salt
peppar
ev. chilipeppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor och skär i bitar.( Lägg ner jordärtskockorna i vatten med lite citron i så de inte mörknar.) 
Fräs löken på medelvärme i smör tills den blivit mjuk. 
Lägg i jordärtskockorna och låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. 
Häll på det vita vinet och vattnet, låt sedan koka ihop tills hälften återstår. 
Tillsätt grädden och låta allt sjuda ca 10 minuter. 
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten eller grädde för rätt konsistens.
Smaka av soppan med salt och peppar och servera i skålar. 


Det var första gången jag åt jordärtskockor, som inte ska förväxlas med kronärtskockor, och det var lite speciell smak. Jag tyckte det behövdes ovanligt mycket salt för att bli gott, dessutom använde jag chilipeppar för att få en aning hetta. Först tyckte jag inte det var gott men efter några tuggor ändrade jag mig och nu ser jag fram emot att äta det igen. De flesta barnen lämnade dock sin soppa, men det kan ha varit vinsmaken och inte jordärtskockssmaken som gjorde det. Nästa gång provar jag att använda buljong istället för vin.

Gott Nytt År

Gott nytt år på er alla blogg-vänner. Hoppas ni har haft en trevlig nyårsafton och att vi alla får ett riktigt bra 2013. Trots att vi inte hade planerat något för i kväll och länge trodde att vi skulle fira bara familjen i lugn och ro så fick vi gäster och en jättetrevlig kväll (i lugn och ro), som avslutades på traditionsenligt sätt med att se stads-fyrverkerierna på isen. Tyvärr försvann det mesta i dimma och rök.

Partyhattar är ett måste på en nyårsdukning, eller hur?
Förrättsoppan serverades i mina fina skålar med lock.
Gästerna välkomnades med en ordentlig eld istället för små marschaller.

Förrätt
Jordärtskockssoppa
Vitlöksbröd

Varmrätt
("fegisvarianten" innehöll bara skinka, tomat och ruccola)
Krämig pestopasta ("fegisvarianten" var vanlig pasta)
God sallad med bl.a. körsbärstomater, ananas, paprika och fetaost

Efterrätt
Vit chokladmousse med smakrika kaksmulor


Salladen och efterrätten hade Helen gjort och de var riktigt goda båda två. Speciellt sallader blir så mycket godare när andra gör, så det försöker jag alltid få andra att göra när det är knytis eller man hjälps åt med maten.

Eftersom vi kallade de mindre smakrika varianterna för fegisvarianter så ville ingen äta av dem utan alla åt de mer kryddade sakerna. Så nu har ni ett bra tips att ta till om ni har barn (eller vuxna) som är kinkiga i maten. För ingen vill ju vara en fegis :)