tisdag 17 januari 2012

Fläsk- och älggryta med rödvin

Idag har vi haft planeringsdag med jobbet hela da'n så nu är jag rejält trött och seg. Ska bli skönt att få gå och söva Ida om ett tag, risken är stor att även jag somnar. Längtar tills jag orkar stryka och hänga upp mina nya gardiner. Men det lär inte bli förrän till helgen.

I söndags kokade jag köttgryta i min Crock-pot nästan hela da'n så idag när vi kom hem trötta och hungriga var det bara att värma på den samtidigt som potatisen kokade. Eftersom vi har mycket kött både av älg och gris så gjorde jag en gryta med båda köttsorterna.
Fläsk- och älggryta med rödvin
5 hg grytbitar av gris
5 hg grytbitar av älg
4-5 dl vin
3 dl vatten
3 msk viltfond
2 tsk timjan
kantareller
2-3 dl grädde
minimorötter
broccoli
salt, peppar

Bryn grytbitarna i omgångar. Salta o peppra. Sätt över i gryta.
Tillsätt vin, vatten, fond och timjan.
Låt koka drygt 1 timme på spisen eller på låg temperatur i 6-7 timmar om du använder Crock Pot.
Fyll på med vin och vatten om det behövs.
Tillsätt grädde, minimorötter och broccoli. Koka tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Ida valde potatis, självklart valde hon ett hjärta.

Efter att köttet har kokat i Crock-poten i 7 timmar så var det så mört så det ramlade isär av sig själv i stort sett. Vin och timjan är mina nya favoriter i köttgrytor, tycker det blir så gott. Skönt att göra storkok någon gång då och då så att man har snabbmat i frysen. Det blev över så att det räcker till ytterligare en middag för oss.

måndag 16 januari 2012

Oemotståndlig rea och ost

På lunchen gick jag på Åhléns för att titta lite snabbt på gardiner - tänkte jag. Men det blev en längre sväng än jag hade tänkt mig för de hade "Köp 3 betala för 2" på all rea och sånt kan man ju inte strunta i. Det finns några reor jag inte vill missa för jag gör alltid fynd på dem och det är Indiskas och Åhléns. Förra veckan var jag ju på Indiska och köpte fina temuggar och idag hittade jag en massa roligt på Åhléns.


Den blommiga tårtspaden har jag tittat på länge men inte köpt. Den blir perfekt både till mitt och Idas sommarkalas. Den rostfria örtkrukan har jag en liknande av och den är så himla bra med stödet, har letat men inte hittat en sån förrän nu och då på rea. Perfekt! Varken jag eller Leif dricker kaffe ändå har vi en stor, alldeles för stor, kaffemaskin som tar en massa bänkplats, så nu har jag köpte en "kaffepressare" som inte tar så stor plats. Jag hoppas att man kan ta lös glaskannan och sätta den i vår gamla rostfria som är mycket finare, men där glaskannan gick sönder. Jag köpte även gardiner till vardagsrummet som jag tror blir jättebra där. Men det får ni se när de är på plats.

När jag kom hem hade jag fått en jättefin bok med 100 recept som innehåller Västerbottensost. Där fanns det mycket gott.

Vaniljtävling

Nu anordnar Vaniljimporten en tävling för 12 bloggare där även ni läsare har möjlighet att vinna. Bra, va?

8 matbloggare går till final och det är ni läsare som avgör vilka det blir genom att nominera en blogg. Jag hoppas ju så klart att ni nominerar mig och "Få lite matro".

Nomineringen sker via den här länken: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Det jag tycker är bra med den här tävlingen det är att även ni läsare har chans att vinna. Varje dag drar Vaniljimporten en vinnare bland de läsare som har nominerat en blogg. Han eller hon vinner 10 st vaniljstänger. Vinnarna publiceras här: http://www.vaniljimporten.se/sv/vinnare_nominering_se.html.

Dessutom får ni som nominerar ett erbjudande att köpa vaniljstänger i deras webbutik med 25% rabatt.

Nomineringsperioden pågår till 31 januari så under den tiden kan ni nominera, vinna vaniljstänger och köpa utvalda varor till rabatterat pris.

söndag 15 januari 2012

Fläskfilégryta med tomat och grön sparris

Idag var det nästan 20 grader kallt ute när vi vaknade så då passade vi på att frosta av frysskåpet i köket. Det var ett bra tag sen sist så nu när all is är borta får vi plats med enormt mycket mer. Så nu kan jag baka lite till! Nu är jag dock lite orolig att frysen håller på att gå sönder för den verkar ha svårt att komma ner i temperatur. Vi ska renovera köket inom ett år så jag vill inte köpa nå nytt innan dess.

Imorgon kommer det en tävling på bloggen där det kan vara bra att vara med från början, så glöm inte att titta in då.
Fläskfilégryta med tomat och grön sparris
1 fläskfilé
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 liten burk champinjoner
150 g fryst grön sparris
2 tomater
soja
salt o peppar

Koka upp vin, vatten, grädde, fond och sambal.
Bryn filén i skivor, salta och peppra. Sätt i grytan.
Häll av champinjonerna och sätt i grytan.
Låt koka 5 minuter.
Tillsätt fryst sparris i bitar och tomater i bitar.
Koka tills sparrisen är mjuk ca 5 minuter.
Smaka av med soja, salt, peppar och ev. mer sambal.
Servera till pasta och mozzarella.
Det var en liten bit fläskfilé vi hade i frysen så jag fick dryga ut den med lite grönsaker så att det skulle räcka. Det blev lite frys- och skafferirensning.

lördag 14 januari 2012

Tulpaner och varma mackor

Vardagsrumsbordet med ny duk.
Till veckan ska jag leta nya gardiner.

Nu sitter jag och njuter av ett nystädat hus eller en nystädad övervåning i alla fall. Tyvärr är det sällan vi har två nystädade våningar. När vi väl är klar med en våning då är vi så less att städa så då väntar vi med nästa våning.
Tulpanbukett 1 i vardagsrummet tillsammans med en amaryllis
som snart har sett sina bästa dagar.

Jag fick blommor av min man idag. Det händer inte ofta! Vi behöver ju inte prata högt om att jag beordrade honom att åka förbi affären och köpa en bukett tulpaner när han var på väg hem från Isaks hockey:) Fast han köpte två buketter så då kan man ju låtsas att den ena var från honom i alla fall.
Tulpanbukett nr 2 på ett nystädat köksbord

Jag hade ju tänkt göra en fläskfilégryta idag men det hann vi inte med så det blev varma mackor på lite rester istället. Nu sitter Ida framför tvn med en skål ostkrokar, Leif, Olivia och Isak är på hockey så jag ska fortsätta och njuta av mitt rena fina hem med en kopp chai-te.
4 varianter av varma mackor. Man fick välja med  tacoköttfärs,
svampstuvning, skinka o paprika eller skinka o lök

Långkokta fläskkotletter

Lunchdags och jag har tagit en liten paus i städandet för att göra våfflor. Nu är i alla fall alla julsaker bortplockade så nu återstår bara att dammtorka, dammsuga och skura, sen har vi det fint. Tror jag ska åka och köpa lite tulpaner när jag har städat klart. Det är jag värd!

Igår tillagade jag fläskkotletter i min Crock Pot för att det skulle bli riktigt långkokta och möra. Fläskkotletter brukar vi oftast grilla så jag är lite ovan att tillaga dem inne i köket.
Långkokta fläskkotletter
fläskkotletter
1 gul lök
2 msk fond
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
salt, peppar

Skala och skiva löken. Bryn den på låg värme så att den blir lite mjuk utan att ta färg. Lägg i grytan.
Bryn fläskkotletterna så att de får färg, krydda med salt och peppar. Lägg i grytan.
Blanda ihop vatten, fond och tomatpuré, häll över kotletter och lök.
Koka på på låg temperatur i Crock Pot i ca 4-6 timmar eller i kastrull på spisen i 1-2 timmar.
Om du vill ha sås så silar du buljongen och kokar upp tillsammans med grädde.

Jag fick igång Crock Poten för sent så vi hann bara koka kotletterna i ca 3 timmar och det hade behövts mer. Köttet var mört att tugga men lite hårt att skära framför allt för barnen.

Jag har tagit upp en liten fläskfilé från frysen som ska tillagas till middag. Jag ska göra nån gryta för att dryga ut köttet för det var en alldeles för liten bit till vår familj. Men nu måste jag ta tag i städningen igen.

fredag 13 januari 2012

Nya tekoppar - igen

Det är nå speciellt med fredagskvällar när man har jobbat en hel vecka. Efter att ha varit långledig under jul och nyår är det nu äntligen dags för en mysig fredagkväll igen. Min Crock Pot är fylld med fläskkotletter, potatisgratängen står i ugnen och vinet är upphällt.

Härligt rött mönster.

Jag älskar tekoppar/muggar, jag skulle kunna köpa nya varje vecka men tyvärr räcker inte våra köksskåp till. Av någon lustig anledning är det ofta på Indiska jag fastnar för tekoppar i olika storlekar, form och färg. Det är mycket som måste stämma för att det ska vara gott att dricka ur muggen. Den får inte vara för tunn, inte för smal, inte för liten och sen ska det gärna vara fint mönster och/eller fin färg dessutom.

De var nästan i tunnaste laget för min smak,
men att de var stora och rymmer mycket te väger upp tunnheten.

I veckan var jag just på Indiska och då hade de halva reapriset på sina kvarvarande julsaker, bl.a på en stor härlig tekopp som jag inte kunde motstå. Så två stycken fick följa med mig hem. När jag berättade för Leif att jag hade köpt temuggar tittade han på mig med en konstig min :)

torsdag 12 januari 2012

Falafel

Imorgon är det fredag och den är välkommen, trots att det är fredag den trettonde. Den här första veckan har känts lite lång och det har varit tungt att stiga upp. Ska bli skönt att få sovmorgon i två dagar. Har ni städat bort julen än? Jag har påbörjat det men inte fått bort allt, men det sista tänker jag hinna imorgon när jag slutar tidigt.

Med frysen full av älg-, fläsk- och lammkött äter vi alldeles för mycket kött. Nu måste jag skärpa mig så vi äter lite vegetariska middagar emellanåt också. Jag har dålig fantasi när det gäller vegetarisk mat oftast blir det soppa eller ev. en paj. Vad äter ni när ni ska äta vegetariskt? Idag åt vi i alla fall falafel och jag känner mig så nöjd med det.
Falafel
1 burk kikärter, 400 g
1 st gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1+2 msk flytande margarin

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk flytande margarin.
Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i margarin i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.

Vi åt falafeln med pitabröd, sallad, gurka, tomat, rödlök, majs och yoghurt med thaichilisås. Det kan nog vara gott att äta till tabbouleh också. Jag, Leif och Olivia tyckte det var gott och Ida åt med god aptit tills Isak började prata om att det inte var gott då la hon bort sin mat och ville inte äta nå mer.

onsdag 11 januari 2012

Skagenröra med Västerbottensost

Igårkväll försökte jag vara duktig och planera dagens middag, men jag lyckades inte. Så dagens stress-middag blev korv och makaroner. Barnen blev glada men jag tycker det är så otroligt tråkigt. Så nu sitter jag och läser mattidningar för att få lite inspiration till morgondagens middag. Snart ska jag åka och storhandla för kylskåpet börjar bli ganska tomt, jag hoppas att jag får lite inspiration på affären om jag nu inte hinner komma på nå bra middagar innan.

Jag har glömt ge er receptet på nyårsaftonens skagenröra med Västerbottensost. Men här kommer det!
Skagenröra med Västerbottensost
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl vispad grädde
500 g räkor med skal
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna.
Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med cayennepeppar.
Servera till crostini, i krustader eller på toast.
Det här blev en annorlunda skagenröra med stark ostsmak, lite väl stark för mig faktiskt. Nästa gång tar jag lite mindre ost och då tror jag den blir perfekt. Originalreceptet innehöll inte cayennepeppar, men eftersom jag tycker att cayennepeppar är så otroligt gott till skagenröra och räkor så kryddade jag även den här röran med det.

Chokladcupcakes

Det gick ganska bra även i morse att få upp Olivia och Isak. Lite tjat behövde jag ta till, men det har funnits värre dagar. Nu ska vi rusa i väg till skola, dagis och jobb. Hörs senare!

Som jag har visat tidigare gjorde jag chokladcupcakes till Isaks hockeycup till helgen. Dessa garnerade jag med utstansade hjärtan och stjärnor i sockermassa som jag sen skrev lagnamnet på. Lite pyssel men kul!

Jag har börjat använda kursiv text till själva receptet så man enkelt ser vilken text som är recept och vad som är annat svammel från mig. Vad tycker ni om det? Var det bättre som jag hade tidigare eller är det här bättre?
Chokladcupcakes
Chokladmuffins
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Chokladfrosting
75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
40 g vit choklad
40 g mörk choklad
2 msk kakao

Muffins
Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Sikta ner det i smeten.
Rör ner mjölken.
Häll smeten i formar, fyll till ca 3/4.
Grädda ca 20 minuter i 200 grader.
Låt kallna
Frosting
Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred ut på muffins.
Dr Oetker har sockermassa i sitt sortiment och det var första gången jag provade att använda det. Jag följde beskrivningen på förpackningen och det var inga problem. Till halloween köpte jag orange färg som man antingen kan använda att färga t.ex. sockermassa eller frosting med eller använda som jag gjorde i helgen, till att skriva. Färgen är som gelé men man kan späda ut den med sprit för att få den mer rinnig.

tisdag 10 januari 2012

Burgundisk kycklinggryta

Idag var det lite segare på jobbet än vad det var igår, sista timmen var jag så trött i huvud och ögon så jag hade helst velat lägga mig och vila. Det hade sett fint ut på jobbet:) Men det är väl oftare det är jobbigare andra dagen. Det gick bra att få upp Olivia och Isak i morse när de skulle till skolan för första gången den här terminen. Få se hur det går imorgon, om de likt mig är mycket segare då.

I helgen åt vi en smakrik kycklinggryta med lite annorlunda (men god) smak som jag blivit tipsad om av mamma.
Burgundisk kycklinggryta
600-700 g kyckling(lår)filé i munsbitar
1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl
1 tsk salt, 1 krm peppar
2-3 msk smör till stekning
12-16 små steklökar, skalade
200 g färska champinjoner delade i kvartar
2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar
5 dl rödvin
2 msk koncentrerad kycklingfond
några timjankvistar
ev. valfria grönsaker t.ex. morötter, haricots vert eller broccoli

Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri.
Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp.
Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt i grytan.
Tillsätt ev. valfria grönsaker (jag tillsatte en minimorötter).
Koka under lock ca 15 min tills kycklingen är genomkokt.
Smaka ev av med mer salt och peppar.

Grytor är så himla bra för man kan sätta ner lite allt möjligt i dem och sen kan barnen (eller kräsna vuxna) enkelt plocka bort det som de inte tycker om. Jag brukar försöka ha mycket olika grönsaker i grytor för då kan det slinka ner nån grönsak hos något barn utan att de märker det. Mina barn kan ibland vara lite dåliga på att äta kokta grönsaker t.ex. morötter och broccoli medan de älskar gurka, majs och tomat.

måndag 9 januari 2012

Pulled beef

Då har jag klarat av att jobba för första gången 2012. Det gick bättre än en förväntat, dagen gick i ett rasande tempo. Men vilken kylig dag vi vaknade upp till, den här vintern då det har varit nollgradigt för det mesta kändes 18 minusgrader rejält kallt.

Jag förstod att det skulle bli stressigt med middag idag eftersom jag jobbar till 17 och Leif skulle i väg på träning med Isak kl.17. Så då är jag glad att jag har en Crock-pot Slow cooker. Igårkväll tog jag upp en bit högrev som fick ligga framme och tina över natten. I morse kryddade jag den och satte ner den i min Crock-pot som jag satte på låg temperatur i 10 timmar. När jag kom hem vid 17.30 kokade jag pasta, gjorde en sallad och delade köttbiten i små (trådiga) bitar med två gafflar och sen serverade jag en god och vällagad middag ca 15 minuter efter jag kom hem. Inte illa! Jag är rätt nöjd.
Pulled beef
ca 1,5 kg högrev med ben eller en liten mindre bit utan ben
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 msk balsamvinäger
salt
peppar
grillkrydda
0,5-1 dl vatten

Blanda ihop chilisås, olja, balsamvinäger och kryddor.
Bred det över köttbiten som sen sätts ner i grytan.
Häll på vatten.
Ställ crock-poten på låg temperatur i ca 10 timmar.
När köttet är tillräckligt mört tar du upp den på en tallrik och delar i mindre bitar med hjälp av två gafflar.
Sila såsen och häll tillbaka sås och kött i crock-pot.
Servera till pasta, pommes frites eller pitabröd.

Vi åt en liknande maträtt men med fläskkarré (pulled pork) när jag precis hade fått crock-poten. Den gången tyckte jag att det blev lite väl sött så jag använde varken ketchup eller farinsocker idag. Barnen tycker att det här är jättegott, de åt mycket förra gången och de åt mycket idag. Isak har ofta roliga uttalanden, idag sa han "Vad har Crock-poten utfört för magi idag då?" Han tycker alltid det blir gott när jag använder den.

Om man inte har en crock pot kan man ha köttbiten i ugnen i 8-10 timmar i 100-125 grader. Det här måste ni verkligen prova för det är så gott och så enkelt, det tar lite tid men det är det värt.

Imorgon jobbar jag också till 17. Undra vad jag ska komma på för bra mat som vi kan äta då när jag kommer hem.

söndag 8 januari 2012

Ostrensarlax

Vilken hockeyfamilj vi är! När Isaks hockey var klar åkte jag och tjejerna hem och åt lunch medan killarna stannade kvar för att se de andra matcherna, efter ett tag åkte även Olivia tillbaka till ishallen. När de sen kom hem från cupen som var slut så var det skridskoskoledags för Ida så då åkte hon och Leif tillbaka till ishallen. Egentligen är hon ett år för liten men i en hockeytokig familj kan det aldrig bli för tidigt att lära sig åka skridskor.

När Leif och Ida var på ishallen passade jag på att gå på en långpromenad. Skönt och välbehövligt! Eftersom vi alla kom hem ganska sent blev det lax till middag som är snabblagat. Jag tömde kylskåpet på lite olika ostsorter som jag strök på laxen innan den ugnstektes. Nu ska jag göra matlista för veckan och packa Idas dagisväska och min jobbväska, sen är vi redo för första arbetsveckan 2012.
Ostrensarlax
lax
örtsalt
50 g cream cheese
75 g örtagårdsost
0,5-1 dl turkisk yoghurt

Salta laxen och lägg den i en smord ugnsform.
Blanda de olika ostsorterna med turkisk yoghurt.
Stryk på oströran på laxen.
Tillaga i ugnen ca 20 min i 200 grader.

"Mmmm det här var riktigt gott" sa Leif efter första tuggan och min kylskåpsrensning blev faktiskt riktigt lyckad. Även barnen åt mer eller mindre utan större klagomål.

Igår var Isak lycklig då han fick åka in på isen genom björngapet. Idag var det Olivias tur att få en dröm uppfylld, nämligen att åka ismaskin.

Cookie-cheesecake

Nu är Isaks hockeyturnering över, det gick inte så jättebra men de vann sista matchen i alla fall. De mötte samma lag (Brooklyn) i en träningsmatch i veckan och förlorade stort, men i dag vann de alltså. Det gäller att vinna de viktiga matcherna :)

Imorgon är det åter dags för jobb. Hade gärna varit ledig nån dag till för att hinna städa bort julen innan jullovet är slut men hela helgen har gått åt till hockeyn. Tjugonda' Knut är väl inte förrän på fredag och då slutar jag tidigt så jag får väl satsa på det istället. Olivia och Isak har jullov en dag till och börjar först på tisdag och det känns skönt att det bara är jag och Ida som måste kämpa oss upp i morgon och hinna bli klara i tid.
Cookie-cheesecake
12 st Ballerina Kladdkaka vanilj
200 g Cream cheese
1,5 dl yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
0,75 dl socker
1 lime, saft och rivet skal
2 ägg

Vispa cream cheese och yoghurt mjukt med elvisp.
Häll övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Lägg en kaka i botten av varje form.
Häll smeten i formarna (ungefär till kanten på muffinsplåten) ovanpå kakorna och grädda i cirka 20 minuter i 175 grader.
Smeten ska helt ha stelnat men inte vara bränd. Låt svalna och ställ i kylen till servering.

Antingen kan man äta det som en efterrätt med bär och grädde, eller så äter man den bara som den är utan tillbehör. Jag tyckte nog att den var godast att äta som en kaka med bara en god kopp te.

I botten är den alldeles svart för där ligger Ballerina-kakan. Mina formar hade lite större botten än vad kakan var, det blir nog ännu finare om kakan täcker hela botten.

lördag 7 januari 2012

Isak och björngapet

Nu är vi hemma efter en lång dag som började redan klockan sex i morse, så tidigt har jag inte stigit upp på lääänge, men eftersom Leif och Isak skulle vara på ishallen redan klockan 7 var vi tvungna att stiga upp i tid. Leif gick ut och skottade fram bilen och jag fixade frukost till hockeyspelaren. När de hade åkt i väg kröp jag ner i sängen hos Ida och somnade om i någon timme. Så mysigt!

Isak först ut!
  
Inför Isaks lags andra match idag fick de åka ut genom björngapet precis som a-laget. Jag tror det var många stolta killar (och föräldrar) just då. Vem tror ni var först ut genom björngapet? Isak så klart! När de sen presenterade laget så sa de "Nr 7 Isak "Happyface" Edman". Kul att tränarna alltid uppfattar honom som en "glad skit". Vi här hemma får ju se andra sidor av honom ibland.

Nu har vi precis ätit en snabbmiddag bestående av tacos och stark tacopaj. Barnen har bänkat sig i soffan för att se Gladiatorerna, själv ska jag ta en kopp te för att försöka piggna till.

fredag 6 januari 2012

Bakning till Isaks hockey-cup

Nu har jag pysslat färdigt med bakningen inför imorgon då vi ska ha fikaförsäljning på SSAB-cup, en hockeyturnering för 11-åringar.


Jag har bl.a. gjort choklad-cupcakes med chokladfrosting som jag sen dekorerat med hjärtan och stjärnor av sockermassa.


Det som var mest pyssligt och tidskrävande var att skriva lagnamnet på alla sockermasse-hjärtan och stjärnor. Det blev inte så jättevackert, att skriva för hand har aldrig varit min starka sida, men det viktiga var ju att visa vilket lag som är bäst.

Det blev några hjärtan och stjärnor att skriva på.
Isak spelar alltså i LHF Vit om nån skulle missa det :)

Nu är det bäst att diska undan och komma i säng för imorgon ska jag upp tidigt och göra mackor som vi också ska sälja.

Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås

Idag lär det bli en seg dag eftersom jag såg Sverige ta guld i junior-vm-hockeyn i natt. Ida vaknade ovanligt tidigt (typiskt) men tack o lov var Isaks iPad nere vid oss så hon sysselsatte sig själv i över en timme med den. Världens bästa barnvakt nu för tiden! Jag måste ta mig ut på en promenad trots att det verkar vara ett busväder med snö och blåst, för frisk luft brukar vara det bästa när man är trött (förutom att sova).

Igår åt vi goda tjocka revbenssjäll från grisen vi köpte precis innan jul av en bekant.
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revben, tjockskurna, av fris, sågade
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
0,5 msk röd chili, torkad, grovmald
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt

Koka upp vatten, tillsätt torkad chilipeppar och övriga kryddor.
Lägg i köttet och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en stor bunke.
Blanda runt revbenen i såsen.
Smörj en ugnssäker form och lägg i revbenen, spara såsen till pensling.
Stek i mitten av ugnen i 175° ca 40 min och pensla lite då och då med såsen.
Skär upp i bitar och servera.

Ida och Isak sitter och väntar på middagen.

Till revbensspjällen åt vi sallad, dressing med yoghurt och thaichilisås och potatishalvor. Potatishalvorna tillagde jag i ugn samtidigt som revbensspjällen. Smidigt! Det här var en god marinad men det mesta man gör med thaichilisås blir ju gott, eller hur?

torsdag 5 januari 2012

Potatishalvor

Redan torsdagkväll! Vad fort den här sista lediga veckan har gott, på måndag börjar jag jobba igen. Hela lördagen lär gå till Isaks hockey-cup och på söndag gäller det att förbereda sig för jobb igen. Vi har nyss avslutat en god trettondagsaftonsmiddag och nu har Leif, Olivia och Isak skyndat iväg till kvällens hockeyderby mot Skellefteå.

Redan igår tog jag upp revbenssjäll till dagens middag men jag hade problem att komma på vad jag ville äta till spjällen. Tiden gick och jag fick lite ont om tid så då tog jag fram några stora potatisar som jag delade på mitten, sen penslade jag med olja och kryddade dem innan de åkte in i ugnen tillsammans med revbenssjällen.
Potatishalvor
6 medelstora potatisar
Olja
Krydda, t.ex. grillkrydda
Flingsalt

Skölj potatisarna. Skala dom inte
Dela dom på mitten, längs med potatisen. Skär ev. bort en bit i botten så att de står stadigt.
Pensla med olja.
Krydda med grillkrydda, eller annan god krydda, och flingsalt.
Sätt ugnen på 200 grader och låt potatisen vara inne i ca 30 minuter eller tills den är mjuk.
Potatis brukar inte tillhöra Isaks favoriter, men den här potatisen tyckte han var jättegod och åt 3-4 halvor. Även vi andra tyckte det var gott men ingen lyckades äta lika många som Isak. Eftersom den dessutom var så himla enkel att göra lär den dyka upp en hel del på vårt bord i fortsättningen.

Nu är det dags för efterrätt, men den äter jag och Ida själva eftersom de andra är på hockey.

onsdag 4 januari 2012

CocaCola-rutor

Efter att ha varit inne hela da'n såg jag fram emot en långpromenad efter middagen men oj vad det blåste och var kallt. Min långpromenad blev en rask promenad på endast 20 minuter med en paus på Kvantum för att kompletteringshandla lite.

Igårkväll innan semifinalen i juniorhockey-vm tänkte jag baka nån långpannekaka till fikaförsäljningen på Isaks hockey-cup till helgen. Eftersom jag inte var sugen att baka något av det gamla vanliga letade jag recept på nätet. Jag fastnade för en cocacola-kaka med marshmallows eftersom vi hade kvar marshmallows från Rocky road-tillverkningen före jul. Men tyvärr levde inte kakan upp till mina förväntningar.
CocaCola-rutor
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g margarin
3 msk kakao
2,5 dl Coca Cola
1,25 dl filmjölk
2 ägg, uppvispade
4-5 dl marshmallows
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk coca cola

Sikta mjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Värm upp margarin, Coca Cola och kakao till kokpunkten.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och rör om väl.
Tillsätt de uppvispade äggen och filmjölken och rör om väl.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna 30x40cm och strö över marshmallows och tryck ner dem lite lätt.
Grädda kakan i 175 grader ca 30-35 min.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och coca cola.
Rör smidigt.
Bred på kakan när den kommer ut ur ugnen.

Kakan innan den ska in i ugn och gräddas.

Först tänkte jag att det måste ha stått fel att man skulle hälla glasyren på den varma kakan så jag hade tänkt låta den svalna först som man gör med mockarutor. Men när kakan kom ur ugnen såg den tråkig ut med torkade marschmallows överst så då blandade jag snabbt ihop glasyren och hällde på den och då smälte marschmallows lite och kakan såg genast aptitligare ut. Chokladglasyren med smält marshmallows under gör att det ser ut som en god seg chokladkolaglasyr så man blir lite besviken när det är en vanlig tråkig florsockerglasyr.

Jag tyckte att den blev för söt och smakar mest florsocker, men Olivia och hennes kompisar tyckte den var god. Leif tyckte att man kunde ana coca cola-smak men jag håller inte med honom.

tisdag 3 januari 2012

Kexchokladpaj

Vad det har snöat i natt. När jag vaknade fick jag skynda mig ut för att skotta fram bilen så att jag skulle kunna skjutsa Isak på hockeyträning. Eftersom det dessutom hade blåst och drivit en hel del var det enormt mycket snö på sina ställen och tung var den för det var nollgradigt. Typiskt att snön vräkte ner just i natt när Leif jobbar och jag var tvungen i väg tidigt. Imorgon hoppas jag att jag slipper ut med bilen.
Igår när Ida var redo med packad väska
för att sova hos mormor och morfar.

Det gick bra för Ida att sova hos mormor och morfar, hon hade somnat sent och vaknat tidigt men hon hade inte längtat hem. Det lär bli en tidig kväll för henne idag och har jag riktig tur kanske det blir lång sovmorgon imorgon dessutom.

Kexchokladpaj
3 st kexchoklad à 55 g
4 msk smält margarin
150 g mörk choklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Krossa kexchokladen i matberedare.
Blanda ner det smälta margarinet och rör om.
Häll smeten i en smord pajform ca 20 cm i diameter och platta till.
Grädda i 175 grader i 8 min.
Låt svalna.
Smält chokladen och blanda ned grädden.
Rör ner vaniljsockret och äggulorna.
Låt svalna en stund.
Bred över pajskalet.
Låt stå kallt i kylen i 4 timmar.
Servera med bär och grädde eller vaniljglass.
Vilken godispaj! Tycker man om choklad tycker man om det här och jag tycker om choklad så jag tyckte om det här. Använd inte en för stor pajform för då blir det en väldigt platt paj. Min form är 19 cm i diameter och pajen blev ändå ganska platt.

måndag 2 januari 2012

Norrlandsröra med rökt älgstek

Det blev ingen bakning för mig idag, det blev ingen lugn innedag heller. Isak och en kompis ville på bio så jag skjutsade och hämtade dem i stan. Sen efter några timmar hos kompisen så var det dags att hämta Isak igen och det gjorde jag i samma sväng som jag skjutsade Ida till mormor och morfar där hon ska sova i natt. Det är inte ofta (nästan aldrig) hon sover borta så det ska bli spännande att se hur det går. Jag och Leif hade tänkt passa på att gå på bio men han var tvungen jobba över och har inte kommit hem än trots att klockan är över sju.
Blanda ihop och få en god röra!
Norrlandsröra med rökt älgstek
1 dl crème fraiche
0,5 dl vispad grädde
100 g rökt älgstek
0,5 msk pepparrot
5 cm purjolök
0,5 kruka persilja
salt och vitpeppar

Skär köttet och purjolöken i småbitar, finhacka persiljan.
Blanda alla ingredienser, smaka ev. av med mer pepparrot och salt o peppar.
Klicka på kavring, crostini eller liknande.

Jag är inte speciellt förtjust i rökt kött men sådana här röror med ganska mycket pepparrot tycker jag är så himla gott. Vi serverade norrlandsröran och skagenröran i var sin skål och ställde sen fram ett fat med tacochips, salta kex och crostinis så fick var och en ta så mycket den ville av valfri röra.

Italiensk potatiskaka

Idag vaknade vi upp till riktigt tråkigt väder, det blåser och snöar så snön yr. Det blir nog en innedag idag. Måste baka minst en långpannekaka eller liknande till helgens hockeycup så vi har till fikaförsäljningen. Lika bra att göra det idag när vädret inte är det bästa.

Leif har börjat jobba idag men vi andra i familjen är hemma en vecka till. Vi sover så länge på morgonen så jag vet inte hur vi ska klara att börja stiga upp klockan sex igen. Känns helt omöjligt. Nu ska jag fixa i ordning frukost till mig och Ida som är de enda som är vakna. Undra om jag ska väcka Olivia och Isak så att de börjar vända tillbaka dygnet lite. På lördag har Isak hockeymatch redan klockan åtta.

Till nyårsmiddagen bjöd vi på en god potatiskaka som vi förmodligen kommer bjuda fler på framöver. Den var god och perfekt att förbereda, precis så vill man ha det när man ska ha gäster, eller hur?
Italiensk potatiskaka 8 personer
2,5 paket bacon, skivad 
5 st bakpotatisar eller ungefär samma mängd vanlig potatis
1 msk maizena
200 gram parmesanost eller Västerbottensost
2 msk basilika, färsk
1 msk körvel, färsk
1 msk timjan, färsk
salt och peppar

Dagen innan
Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
Eftersom jag använde en gammeldags form utan teflon
använde jag bakplåtspapper för säkerhets skull.
Bacon är ju så fett i sig så det kanske är onödigt
men jag vågade inte chansa.

Finahcka de färska kryddorna.
Skala och riv potatisen och osten grovt.
Blanda potatis, ost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.
Vik över baconändarna så att skarvarna möter.
Vi hade så mycket potatis så baconskivorna nådde inte fram att mötas,
så överst la vi några skivor andra vägen för att täcka glappet.

Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i 185 grader ca 60 minuter.
När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar men helst under natten. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Samma dag som servering:
Ta ur potatiskakan ur formen och skär i cm-tjocka skivor.
Bryn på i stekpanna så får både kakan och baconet lite färg.
Det går att steka i förväg och sedan bara värma på allt i 150 grader i 10-15 minuter.
Det är blev en riktig festlig och god potatisrätt som vi nog kommer göra snart igen. Det är ju så enkelt och skönt att kunna förbereda. Potatiskakan gjorde vi dagen innan och sen stekte vi på skivorna på förmiddagen så behövde vi bara värma på det innan middagen och slapp stå i stekoset då. Bacon ger god smak men samtidigt tar det över mycket smak så man kände inte av de färska kryddorna, ev. provar vi göra den utan bacon nästa gång för att se hur det blir då.

söndag 1 januari 2012

Rostbiff, ugnsstekt på låg värme

Nyårsdagen! Vad har ni för planer idag. Som vanligt det här jullovet ska vi nog mysa och ta det lugnt. Gå ut en sväng, äta o fika lite, titta på lite skidåkning, spela nå spel, kanske tittar vi lite på Ivanhoe.

Jag är så nöjd med gårdagens middag - köttet blev perfekt och potatisen var god och så enkel att göra. Det mesta gick att förbereda så det var ingen stress alls innan middagen. Precis som man vill ha det!

Rostbiff, ugnsstekt på låg värme
1 kg rostbiff
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. Det tar många timmar.
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i tunna skivor och servera med goda tillbehör.

Jag använde (så klart) en älg-rostbiff men det går lika bra med nöt. Det tar många timmar men det är det helt klart värt för köttet blir så mört och gott. Eftersom det är svårt att planera så att köttet blir klart precis till middagen så ugnsstekte vi det tidigare på dagen och lät köttbiten sedan ligga kvar i folie till det var dags att äta. Vi hade kvar termometern i köttet och såg att temperaturen inte steg nå ytterligare. När det sen var dags att äta skar vi upp köttet i tunna skivor, täckte med folie och värmde i ugnen på ca 125 grader ett tag.

Rostbiff är ju även gott att äta kallt så det är inget måste att värma på det innan middagen. Får man rester och vill göra nå roligare med köttet så kan jag rekommendera min storfavorit som jag ofta äter, nämligen marinerad rostbiff där marinaden består av många av mina favoriter bl.a. balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater.

2011 års nyårsmeny

Nu har vi precis kommit hem från fyrverkerierna och de var lika bra som vanligt. Under en sekvens så kändes det som att de kom närmare och närmare så att man nästan kunde ta i dem. Läckert! Vi har haft en trevlig och mysig kväll med god mat och gott sällskap.

 

Mingel-förrätt
Salta kex
Crostini
Tacochips
Skagenröra med Västerbottensost
Norrlandsröra med rökt älgstek
Salsa
Svarta och gröna oliver
Gurkstavar


Varmrätt
Italiensk potatiskaka med bacon och Västerbottensost
Smör med rostad vitlök och soltorkade tomater
Sallad med bl.a. sharonfrukt
Blomkål i ugn



Efterrätt
Kexchokladpaj
Blåbär
Glass
Grädde

Drycker
Mousserande vin
Rött vin
Öl
Julmust
Vatten
Festis
Kaffe
Te

GOTT NYTT ÅR
2012