söndag 19 juni 2011

Grillfest för många

Nu är vi snart på väg till Rix Fm-festivalen med många av barnens favoriter -Danny, Eric Saade och Ulrik Munther. Det blir tredje gången vi ser Danny uppträda i Luleå i år - Melodifestivalen, på Kulturens hus med EMD och nu. Jag hoppas regnet håller sig borta, det ser lite oroväckande ut.

Måste tipsa er om en fiffig grej som de gjorde i går på 18-årskalaset vi var på. Om man är många som ska äta och vill bjuda på grillat så kan det vara svårt att hinna få mycket mat klart ungefär samtidigt och det kan ta tid också. Ett bra sätt är då att dagen före festen försteka köttet eller kycklingen i ugnen. Då behöver maten bara få lite färg och bli lite varmt när det är dags att äta, dvs det behöver bara ligga några minuter på grillen. Perfekt! Och vid det här laget har ni väl lärt är att jag älskar att förbereda saker. Så det här är verkligen ett tips i min smak.

De hade använt stekpåsar för att ugnssteka fläskfilé och kyckling. Nackdelen med stekpåsar är att maten inte får någon stekyta men vid ett sånt här tillfälle är det ju en fördel eftersom man vill att köttet ska få färg och stekyta på grillen istället.

lördag 18 juni 2011

Vinnarna är...

Efter en härlig dag i mina kusiners stuga där vi firat barnens tremänning som fyllde 18 år är vi nu hemma igen. Vilken härlig dag vi haft med kak- och tårtfika på eftermiddagen och sedan en god grillmiddag med smaskiga tillbehör framåt kvällen. Solsken och regn har avlöst varandra hela dagen så dynorna fick vi bära in och ut flera gånger. Barnen har gungat, fiskat, kastat frisbee och haft roligt i flera timmar.

Nu har barnen dragit vinnarna i chokladtävlingen och vinnarna blev:
Sassa
och
Sofia

Maila mig (mat-ro@hotmail.se) era adresser så kommer choklad hem till er. Grattis!

torsdag 16 juni 2011

Kavringsnittar med räk- och laxröra

Nu håller jag på att fundera vad jag ska packa morgondagens picnickorg med. Några förslag? Jag, Olivia och Isak ska äta lunch i Stadsparken efter att Olivia har haft dansuppvisning. Hon har hela veckan gått Dance Camp och de avslutar veckan genom att ha uppvisning av balett, modernt, street och jazz. Det brukar vara jättekul att se och jag blir lika imponerad varje år att de har lärt sig så många olika danser på bara fyra dagar.
Kavringsnittar med räk- och laxröra
Kavring
500 g oskalade räkor
liten bit gravad lax
2 msk löjrom
100 g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
stor bunt gräslök
dill
cayennepeppar

Skala och dela räkorna och skär laxen i småtbitar.
Blanda ihop philadelphiaost, crème fraiche och kryddor.
Blanda i räkor, lax och löjrom till en bra konsistens.
Kantskär kavringen och dela varje skiva i fyra trekanter.
Klicka på röra på varje kavringsbit.

Det är svårt att misslyckas med räkor, gravad lax, löjrom och philadelphiaost. Håll inte stenhårt på måtten jag har angivit utan se till att det blir en bra kombination i din smak.

onsdag 15 juni 2011

Krossad potatis

Vilket härligt väder det blev i dag.Vi satt ute och åt grillmiddag och det var riktigt varmt och skönt...det firade jag med ett glas rosévin. Till efterrätt åt vi jordgubbar och glass. Efter att vi ätit ett tag kom jag på att jag hade glömt att läsa innehållsförteckningen på glassen Ida åt. Den innehöll äggula men det verkar ha gått bra. Hon åt i och för sig inte så mycket glass utan mest jordgubbar. Nu är vi en väldigt trött och smågnällig familj som längtar efter semester, det är 4 dagar kvar att stiga upp tidigt på. Sen kan vi sooova och ta det lugnt på morgonen. Att ta det lugnt på morgonen är det absolut bästa med att vara ledig.

När det finns färskpotatis är det så mycket roligare och godare att variera potatisen man kan koka, ugnssteka, grilla, göra sallad eller så krossar man den.
Krossad potatis
färskpotatis
olivolja
flingsalt
örtkryddor
svartpeppar

Tvätta och skrubba potatisen.
Koka den nästan färdigt i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av.
Smörj en plåt med olivolja.
Placera ut potatisarna på plåten och tryck till med handen.
Pensla med olivolja och krydda med valfria kryddor.
Ställ in i 225 grader i ca 20 min.

Ett litet annorlunda sätt att servera potatis på. Man kan variera genom att smaksätta garneringen på olika sätt, t.ex. kan man stör på riven ost eller fetaost eller kanske knaperstekt bacon. Jag kokade potatisen och förberedde i god tid innan gästerna kom och sedan medan vi drack fördrink satte jag in plåten i ugnen.

tisdag 14 juni 2011

Lammfärspaj

Nu har vi nyss kommit hem från Idas förskolas sommarfest där var och en hade med sig egen mat att grilla. Det var mycket korv och hamburgare på grillarna, vi grillade varma mackor som blev jättegoda. Efter maten fikade vi i massor på det som några föräldrar hade bakat och bjöd på. Det fanns bullar, någon långpannekaka och Rice crisp tårta. Själv bjöd jag på wienerkaka, ungefär som wienerbröd men det bakas i långpanna. Jätteenkelt.

Till fredagens skolavslutningsbuffé gjorde jag en lammfärspaj som var riktigt god.
Lammfärspaj
valfri pajdeg (Jag valde den med grahamsmjöl)
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 squash
300 g lammfärs
2 dl passerade tomater
2 tsk rosmarin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
1 dl mjölk
100 g fetaost
2 tomater i skivor
20 svarta kalamataoliver

Gör pajdegen. Kavla eller platta ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 26 cm i diameter.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 min.
Hacka lök och vitlök. Skär squash i små tärningar. Bryn det i olja.
Rör i passerade tomater och rosmarin och koka ihop några minuter utan lock.
Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Häll såsen i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över.
Smula över osten och lägg på tomatskivor och oliver.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, tills den har vacker färg, ca 40 min.

Saftig och god paj som gick bra att förbereda. Jag gjorde pajen och köttfärsröran dagen före, sedan var det bara att lägga ihop allt och grädda innan vi skulle äta. Som vanligt är det bra att låta pajen svalna ganska mycket innan den äts då kommer alla smaker fram bättre. Om man inte har lammfärs hemma går det lika bra med annan färs, fast då går man miste om lamm-smaken.

måndag 13 juni 2011

Tävla om choklad från Lindt

Tävlingen är avslutad.

Choklad är det bästa som finns!
Mina chokladfavoriter varierar, just nu är det Intense Bluberry. Lindt har många goda smaker och nu har ni chansen att vinna en chokladkaka från Lindt.
Det ni behöver göra för att vara med och tävla är att gilla Mat-ro på Facebook, klicka på facebook-loggan till höger så kommer ni direkt till Mat-ros facebook-sida och där klickar ni på Gilla-knappen högst upp. Sedan lämnar ni en kommentar till det här inlägget också så att jag vet att ni är med i utlottningen. (Ni som redan har gillat Mat-ro på Facebook behöver alltså bara skriva en kommentar till inlägget för att vara med och tävla).

Om ni inte har Facebook men ändå vill vara med och tävla får ni skriva in ert bästa bakrecept som innehåller choklad.

Förtydligande: Det är alltså till detta inlägg ni ska ge en kommentar. Ni behöver inte kommentera något på Facebook, där räcker det att ni gillar mat-ro-sidan.

Tävlingen är avslutad.
Tävlingen pågår t.o.m fredag 17 juni. Vinnarna dras på lördag 18 juni.
Tävlingen är avslutad.

söndag 12 juni 2011

Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön

Det blir kanske inget regn idag trots att det såg ut som det i morse, men det är mulet, blåsigt och kallt. Vi som hade så otroligt varmt. Hur kan det bli såå kallt över en natt?

Nu måste jag snart bestämma vad jag ska baka till på tisdag då Idas förskola ska ha sommarfest. Jag har lovat baka och då blir det självklart nå mjölk- och äggfritt bak. Ida vill baka bullar men det lät lite för jobbigt då vi inte har i ordning i köket än.

Till fredagens skolavslutningsbuffé hade jag förberett en fläskytterfilé som bryntes med peppar och sesamfrön innan den stektes klart i ugnen och sen fick blir riktigt god i en marinad.
Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön
1 fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,75 dl oliv- eller rapsolja
0,75 msk soja
0,75 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 tsk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix
Garnering
persilja
frysta lingon

Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme.
Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar.
Garnera med persilja och lingon strax före servering.

Kött som serveras kallt och förbereds i förväg är perfekt buffémat och någonting som jag ofta har på mina bufféer. Den här varianten med sesamfrön var väldigt god men jag tycker nog att det var lite för lite marinad så nästa gång tar jag lite mer av alla ingredienser till marinaden.

Andra förslag på kött som serveras kallt.



Men en av de godaste har jag ingen bild på, det är en honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin.