lördag 24 april 2010

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd

I dag blåser det kallt, mellan varven skiner solen och det ser så skönt ut ute. Men blåsten förstör det sköna. Jag och Ida håller oss nog inne i dag, hon är lite småförkyld med en krupp-liknande hosta.

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
150 g tunnskivat kött, gärna bresaola
70 g ruccola
75 g Västerbottensost eller parmesan
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
svartpeppar

Fördela ruccolan på ett stort uppläggningsfat, men spara några blad.
Lägg på köttet.
Hyvla osten tunt och fördela på fatet.
Ringla över citronjuice och olivolja.
Strö på resten av ruccolan. Mal över lite svartpeppar.
Servera genast.

Gott och enkelt! Inga problem att göra till många personer.

fredag 23 april 2010

Parmarullar med ost och spenat

Idag gjorde Isak och Ida pricktest. De fick både bra och dåliga resultat. Isak fick äntligen det besked han har väntat så länge på. Han ska få börja testa äta ägg, ytterst lite och väl tillagat. Även Ida kan prova lite ägg. Det tråkiga men ganska väntade resultatet är att Ida verkar vara ordentligt allergisk mot jordnötter.

I dag är det fredag och vi gjorde plockmat i sann fredagsanda. Idag serverades korvspett, köttbullspett, räkor, parmarullar med ost och spenat, lufttorkad skinka, tunnskivat kött och västerbottensost på ruccolabädd, brieost, vitlöksdressing, honungsmelon, jordgubbar, rädisor, bladspenat, körsbärstomater, päron och gurkstavar.

Till vänster på fatet är parmarullarna
Parmarullar med ost och spenat
2 hg parmaskinka i tunna skivor
20 g finriven parmesanost eller västerbottensost
120 g philadelphiaost
70 g fetaost
1 msk tomatpuré
1 st finhackade urkärnade jalapeño
1 st finhackade soltorkade tomater
0,5 st pressad vitlöksklyfta
1 näve små färska spenatblad

Blanda samman ostarna, tomatpuré, jalapeño, soltorkade tomater och vitlök mycket noga så att blandningen blir jämn och fin.
Smaka av att du har en bra kombination av alla ingredienser.
Fördela på skivorna av parmaskinka och rulla ihop tillsammans med några blad spenat.

De här rullarna tyckte jag väldigt mycket om, de lär återkomma. Det blev en smakrik lite het ostfyllning. Jag åt flera parmarullar i kväll. Honungsmelonen gjorde rullarna ännu godare. Jag använder oftast Västerbottensost istället för parmesanost av flera anledningar, dels kan parmesan innehålla ägg och dels tycker jag att det känns bättre att använda svenska produkter och extra kul är det att gynna saker från Norrland. Lite svårt att veta exakt hur mycket jag hade av de olika ostarna eftersom jag gjorde lite på måfå, men jag tror måtten stämmer ganska bra.

onsdag 21 april 2010

Limelax på ruccola- o kokosbädd

Nu längtar jag efter lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag men det är ändå jättekallt ute. Det är t.o.m minusgrader på morgonen när barnen cyklar i väg till skolan.

Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar

Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.

En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.

tisdag 20 april 2010

Köttgryta med vitkål

Vitkål är ofta billigt så det gäller att försöka hitta många användningsområden för det. I en köttgryta är det gott och det är ett bra sätt att dryga ut grytan lite.
Köttgryta med vitkål
400g grytbitar
1 msk senap
2 msk soya
1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar

Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
Lägg i köttet utan att bryna det först och lök, koka i ca 45-60 minuter.
Tillsätt morötter och vitkål koka ytterligare i 15 minuter.
Tillsätt grädden. Koka upp. Salta och peppra.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.

En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.

söndag 18 april 2010

Kladdkaka med päron och After Eight

Idag har jag varit på två promenader, både med Olivia och med mamma, och det var nog tur det eftersom jag har ätit lite väl mycket kladdkaka den här helgen. Åsa bjöd på en riktig höjdarefterrätt igår. Chokladkladdkaka, mint och päron kan inte bli fel, eller hur? Både jag och Olivia längtade så efter den att vi var tvungen att baka efter middagen.

Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight

Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.

Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.

Coleslaw

Igår hade vi en trevlig dag och kväll i Sunderbyn. Vi började med att åka till stallet till deras häst Candy. Isak älskade att rida medans Olivia inte var lika road. Strålande sol och klarblå himmel på morgonen förvandlades till blötsnö och blåst så vi var rätt blöta innan vi var klara. Den planerade fika-picnicen ställdes in och fikat intogs inomhus vid köksbordet istället. Sen blev det god middag, underbar efterrätt och mycket surr och lek.

Nu är grillsäsongen här och till grillat är det gott med olika röror, en av dessa goda röror är coleslaw med bl.a. vitkål.

Coleslaw
3 dl vitkål
3 dl morot
0.5 färsk ananas eller 1 svenskt äpple, välj efter säsong
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
Havssalt efter smak
Svartpeppar

Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet.
Strimla moroten.
Hacka den färska ananasen fint och pressa ur juicen (kasta inte juicen, den är god att dricka), eller riv äpplet.
Blanda vitkål, morot och fint hackad, urvriden ananas eller rivet äpple med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.

Jag använde ett äpple den här gången, nästa gång ska jag prova med ananas. Tycker man om majonnäs kan man ta 2 msk istället. Men eftersom jag inte är så jätteförtjust i majonnäs-smak nöjde jag mig med 1 msk. Gott till grillat tillsammans med en sallad.

torsdag 15 april 2010

Kyckling- och baconsallad

Idag har jag varit på utbildning hela dan. Kul att få göra något annat än att sitta på kontoret. Utbildningen var på helt rätt nivå, jag förstod det mesta men ändå var det nytt för mig. Hur ofta är det så perfekt?
Kyckling- och baconsallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och babyspenat
gurka i bitar
tomat i bitar
purjolök i skivor
majskorn
paprika i bitar
fetaost i bitar
oliver
bacon
kyckling i bitar
thaichilisås
soja
vatten

Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden steker du kycklingen i stekpanna. Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera med olivolja och balsamvinäger.


Jag använde dessa grönsaker och ost idag. Men ta dina favoriter eller vad du har hemma.