torsdag 3 augusti 2017

60-årsfirande dagen lång

I går var vi på 60-årsfest nästan hela da'n när min kusin fyllde år och firade. Det var så himla trevligt så vi tog oss nästan aldrig hem, jag och Ida älskar fest o kalas 😀

Vi började med bubbel, Mat-Tinas Spumante som jag aldrig smakat tidigare men det var riktigt gott och lättdrucket. Perfekt en sommardag.

Lånade Idas armband för att märka mitt glas så jag hade koll på det under hela kvällen.

Efter bubbel och paketöppning blev det fika och jag hade tur då det bjöds på min favorittårta - pinocchiotårta, full med jordgubbar. Mums! Dessutom fanns det gott te, det är man inte alltid bortskämd med som te-drickare.

Ser ni att det står 60 med de tända ljusen? Häftigt!
Jubilaren blåser ut ljusen med hjälp av två av sina underbart gulliga barnbarn.

Vid middagstid fortsatte vi ätandet då det dukades upp en pajbuffé med mycket gott bl.a. olika pajer, skagencheesecake, lufttorkad skinka och olika sallader, grönsaker o såser. En buffé helt i min smak!


Efter middagen dukades tårtan fram igen som efterrrätt innan vi fortsatte med en musik-quiz med två låtar vardera från 1957, 1967, 1977, 1987, 1997, 2007 och 2017, där vi skulle gissa på titel, artist och ytterligare en följdfråga till varje låt. Jag älskar musik-tävlingar och den här var på rätt nivå och tog lagom lång tid. Fast de första åren var jag inte så duktig på 😀

Orkade tyvärr inte ta med min riktigt kamera så ni få hålla till godo med suddiga mobilbilder. Men ni kan nog ändå föreställa er hur gott det var och hur trevlig vi hade.

tisdag 1 augusti 2017

Sol o regn

Vilket väder det har varit idag eller vilka väder ska man kanske säga. 

Det började med mulet o uppehåll, se'n sprack det upp och blev soligt o kanonväder och nu vräker regnet ner och har så gjort i några timmar.

Vi hade tur som hann woka klart i muurikkan ute på grillen innan ovädret kom. Vi åt dock inomhus vår supergoda räkwok och dagsfärska baguetter. Har ni inte provat räkwoken så måste ni göra det.

Här hittar ni receptet. 

I dag blev den extra spicy för jag gjorde som jag tipsade om i receptet, dvs stekte chili, ingefära och vitlök i oljan innan vi wokade alla grönsaker. Supergott!


Nu ska jag göra mig en stor kopp te och krypa ner i soffan o ta det lugnt resten av kvällen. 
Underbart med en hemmakväll i soffan!

Hemgjord pommes frites

Att göra pommes frites från grunden med potatis som friteras i en fritös är ju så mycket godare än vanlig pommes. Har ni provat? Det är bland det godaste tillbehöret jag vet. Jag kan inte låta bli att äta alldeles för mycket. Jag frossar lite i alla dessa kolhydratbomber nu för till hösten ska jag börja med kolhydratfattig kost igen 😀 Dessutom använder vi bara fritösen på somrarna då vi kan stå ute med allt osande.


Hemgjord pommes frites

Skär potatisen i stavar.
Fritera i 12-14 minuter, lite beroende på storleken på potatisstavarna.
När de är gyllenbruna ta upp, rinn av och salta.

Eftersom man inte kan fritera för mycket potatis i varje omgång så tar det lite tid. Hela familjen älskar det här så det går åt mycket potatis och vi får fritera många omgångar. Men vi väntar inte på att allt är färdigfriterat eftersom de är godast nyfriterade.

Potatisstavar i väntan på att friteras.

På dagens agenda står presentinköp - vi har flera kalas inom den närmaste veckan som jag behöver hitta bra presenter till. Fast jag har en idé till alla, så det ska nog inte behöva ta så lång tid bara jag hittar det jag vill. Ska bara städa igenom huset lite snabbt innan jag cyklar in till stan.

Sen hoppas jag solen tittar fram till middagen för igår försvann solen och värmen på eftermiddagen och kom aldrig tillbaka, så vi struntade i räkor och bubbel i går och hoppas det är räk- och bubbelväder ikväll istället.

måndag 31 juli 2017

Cheesecakecrème med saltknäcking granola och bär

När jag tittar igenom vilka recept jag har på lager för att ge er så är det mest efterrätter. Hmmm undra hur det kan komma sig. Kan det bero på att jag är en "sockerråtta" och älskar efterrätter och sötsaker?! Att det är sommar och vi grillar gamla klassiker kan också spela in, för det blir inte så många nya maträtter provade i sommar.


Cheesecakecrème med saltknäcking granola och bär

Saltknäckig granola

2 msk smör
1 msk strösocker
2 dl granola eller müsli, gärna med frukt eller bär
0,5 tsk flingsalt

Cheesecakecrème

0,5 citron
200 g färskost (av philadelphiatyp)
0,5 dl vispgrädde 

Till garnering

bär, jag hade blåbär
citronmeliss

Saltknäckig granola
Värm smör och socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. 
Tillsätt granolan, rör om och häll ut på ett på en tallrik. 
Strö över saltet och låt svalna.

Cheesecakecrème
Riv det yttersta skalet av citronen.
Vispa färskost och vispgrädde luftigt med elvisp ca 2 minuter. 
Vänd ner citronskal. 

Varva granola, cheesecakecrème och bär i glas.
Garnera med citronmeliss.

Det här var en efterrätt i min smak där sött, salt och lite surt blandades. Men det var nog bara jag som tyckte att det var supergott, barnen åt lite men sen var de nöjda och bad om glass istället 😀

Efterrätt på väg ut till övriga familjen.
Granolan stekt i smör och lite socker och sen är även lite flingsalt tillsatt.
Vacker o god efterrätt.

Nu ska jag skynda mig ut i solen igen och sen ska vi packa med oss badkläder och åka till stranden för sol, bad och fika. Gäller att passa på för enligt prognosen har vi en hel del regn att vänta de närmaste dagarna. Sommaren 2017 kommer jag inte minnas som en favorit-sommar.

Till middag blir det räkor och bubbel. Gäller att det göra det bästa av situationen och vetskapen att det är sista semesterveckan som startar i dag 😀 

Ha en bra måndag så hörs vi senare!

söndag 30 juli 2017

Helstekt citronkyckling i ugn

Helstekt kyckling tillagad i ugn är så himla smidigt då den klarar sig själv i ugnen och blir klar efter cirka en timme. Oftast tillagar jag två stycken när jag ändå håller på för då får vi över kycklingkött till någon annan dag som vi kan använda till sallader, grytor eller liknande. Så perfekt!

Oftast använder jag detta recept men kan byta ut lite kryddor, framför allt örtkryddorna, mellan de olika gångerna. Det viktiga är att inte snåla med kryddor för helstekt kyckling med skinn kräver mycket kryddor för att smaka något.


Helstekt citronkyckling i ugn

1 hel kyckling
kryddblandning
1,5 tsk salt
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
till kycklingen och formen 
färska kvistar av örtkryddor, jag valde citronmeliss och citrontimjan
0,5 citron
smält smör

Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den.
Blanda ihop kryddblandningen. 
Gnid in blandningen i skinnet på kycklingen och strö lite inuti. 
Pressa citron i botten på en ugnssäker form, tillsammans med lite smör. 
Lägg sedan citronhalvan i buken tillsammans med örtkvistar.
Lägg kycklingen i formen med bröstet upp. 
Droppa över smör och lägg folie över formen (eller lock om du har).
Ställ in längst ner i ugnen i 225 grader.
Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter.
Stek ytterligare ca 45 minuter.
Ta ev. bort folie/lock om du vill ha lite krispigare yta.
Pröva med sticka att köttet är färdigt, saften ska vara klar och ofärgad.


Ni har väl inte missat min lilla filmsnutt från i går som finns på Instagram? Vi såg Per Gessle som spelade och sjöng låtar från alla sina tre karriärer och självklart var det Gyllene Tider-låtarna jag sjöng/skrek och dansade mest till. Första gången jag såg Gyllene Tider var 1981 och sen har jag sett dem/Per Gessle en gång varje årtionde. Hoppas det blir minst en gång på 20-talet också.

lördag 29 juli 2017

Kladdkaka Rocky Road - nötfri

Lördag i semestertider känns inte så speciellt, eller hur? Förutom att man kan unna sig lite godsaker med gott samvete så då tänkte jag tipsa er om denna goda kladdkaka som jag bjöd på i torsdags. Sött, salt och choklad - kan det bli annat än bra?!



Kladdkaka Rocky Road - nötfri

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
15 dumlekolor
1,25 dl mini-marshmallows
1 dl rostade och salta solrosfrön

Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör sedan ner i äggblandningen.
Rör ner det smälta smöret och blanda till en smidig smet.
Häll i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Halvera dumle-kolorna och lägg dem tillsammans med marshmallows och solrosfrön i ett jämnt lager. Tryck ner det något i smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Sött och salt i en otroligt god kombination med choklad. Rocky Road är mitt favoritgodis till jul och här får jag den kombinationen i en kladdkaka. Yummie.

Som vanligt när man gör kladdkaka får man inte ha den för länge i ugnen för man vill ju ha den just kladdig. Även om kakan känns kladdig i ugnen så stannar/stelnar den till en aning efteråt.


I dag vaknade vi och det regnade ute, kändes konstigt efter flera soliga morgnar och frukostar på altanen. Man vänjer sig fort med fin-väder. Men enligt prognosen ska det klarna upp och även bli sol ikväll. Om det stämmer så tänker jag och Leif åka till Piteå för att se Per Gessle, men eftersom det är utomhus vill vi ha bra väder. Så vi avvaktar lite innan vi bestämmer oss.

Jag har faktiskt kvar en bit av kladdkakan så jag tror jag ska ta det och en stor kopp chai-te nu samtidigt som jag läser bloggar och tidningar.

Ha en bra lördag!

fredag 28 juli 2017

Tjejmiddag på altanen

Igår var det dags för årets sommarmiddag med två barndomskompisar och jag/vi hade sån tur med vädret så vi kunde sitta ute hela kvällen. Vid nio-tiden blev det dock lite småkallt men det räckte att ta en filt runt sig så fick man upp värmen igen.

Om en vecka ska vi träffas igen och då är det inte jag som står för matlagningen så då vankas det grillat och jag hoppas vi har lika tur med vädret då. Ser dock inte helt lovande ut.

Tjejmiddag på altanen



Vi började med Prosecco och krustader i loungen
(ja det börjar bli tjatigt men det här gänget har jag inte bjudit på krustader tidigare)
Jag gjorde två varma varianter
brieost o hjortronsylt



Under all god topping bestående av 
parmaskinka, oliver, mozzarella, cocktailtomater och basilika
gömmer sig en 
Till det åt vi även
baguetter
brieost
sallad



Choklad till efterrätt är nästan en självklarhet när vi träffas 
och den här gången hade jag extremt svårt att bestämma vad för typ av chokladefterrätt jag skulle göra så det blev två olika sorters kladdkakor.
Rocky road med saltade solrosfrön istället för jordnötter
mintchoklad
som vi åt till grädde och/eller glass och chai-te