Idag har jag äntligen hunnit putsa fönster, dessutom hann jag med en promenad - skönt. Ida verkar äntligen vara frisk och Luleå hockey tog sin första vinst för säsongen.
Fläskfilégryta thai
600 g fläskfilé
1 burk kokosmjölk
2 dl grädde
0,5-1 dl thaichilisås
2 msk tomatpuré
1 stor gul eller röd lök
3-4 st morötter
1 röd paprika
0,5 burk minimajs (à 425 g)
Salt
Peppar
Chilipeppar
Skär filéen i tunna skivor. Skär morötter i skivor, löken i klyftor och paprikan i bitar.
Bryn filén gyllenbrun på bägge sidor, salta och peppra.
Koka upp kokosmjölk, grädde, thaichilisås, tomatpuré och lite chilipeppar.
Tillsätt morötter och lök. Låt puttra tills de är mjuka.
Tillsätt fläskfilén, paprikan och minimajsen, koka någon minut tills allt är varmt och paprikan mjuknat något.
Smaka av med mer krydda om det behövs.
Servera med ris och sallad.
Det här tyckte hela familjen om, framför allt Leif och Olivia sa att det var jättegott. Jag använde inte hela burken med kokosmjölk. Grönsakerna kan man variera efter egen smak, broccoli eller bambuskott skulle också passa i grytan. Vill man ha en stark gryta är det bara att öka på mängden chilipeppar.
lördag 26 september 2009
torsdag 24 september 2009
Amerikansk kaneläppelpaj
I tisdags kom Isak hem från skolan med nästan 40 graders feber, men efter en alvedon och sömn blev han feberfri tack o lov. Det räcker med Idas långvariga feber.
Amerikansk kaneläppelpaj5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st ägg, uppvispat
Skala kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget.
Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen.
Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
Grädda i 200° i 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.
Jag uteslöt ägget och tillsatte därför lite mer smör. Pajen hade jag bara inne i ugnen i 30 min och den blev ganska hård på ytan, kan ju ha varit pga att jag inte använde nå ägg.
måndag 21 september 2009
Italiensk paj
Idag har Ida varit till läkaren för hon har haft feber i 10 dagar, inte så hög feber men hon är inte feberfri. Öronen, halsen, lungorna och snabbsänkan var bra så det är bara att vänta ut febern som bör ge med sig snart.
I helgen blev jag sugen på italienska saker bl.a. pesto och mozzarella så jag gjorde en paj med dessa godsaker. Det blev kvar rätt mycket så det blir dagens middag också.
Italiensk paj
pajskal
1 påse ruccola (70g)
6 soltorkade tomater
1 näve svarta oliver
1,5 boll mozzarella
2 ägg
1 burk crème fraiche
3 msk pesto
Gör pajskalet enligt anvisningarna och förgrädda 10 min i 200 grader.
Grovhacka ruccolan, skär tomaterna och osten i bitar.
Lägg ruccola, tomater, oliver och mozzarella i pajskalet.
Blanda ihop ägg, crème fraiche och pesto. Häll i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
I helgen blev jag sugen på italienska saker bl.a. pesto och mozzarella så jag gjorde en paj med dessa godsaker. Det blev kvar rätt mycket så det blir dagens middag också.
Italiensk paj
pajskal
1 påse ruccola (70g)
6 soltorkade tomater
1 näve svarta oliver
1,5 boll mozzarella
2 ägg
1 burk crème fraiche
3 msk pesto
Gör pajskalet enligt anvisningarna och förgrädda 10 min i 200 grader.
Grovhacka ruccolan, skär tomaterna och osten i bitar.
Lägg ruccola, tomater, oliver och mozzarella i pajskalet.
Blanda ihop ägg, crème fraiche och pesto. Häll i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
söndag 20 september 2009
Popcorn-tårta
Idag är det Olivias födelsedag och hon har öppnat paket hela dagen. Till fikat hade vi pepparkakor, köpta chokladbollar, kanelbullar, vanilj-äppelpaj, dajmtårta och popcorn-tårta. Till middag hade hon önskat sig taco-pizza.
Popcorn-tårta
ca 2 msk matolja
0,5 dl opoppade popcornca
1,5 liter vaniljglass
0,5 dl kolasås
0,5 dl ljus sirap
75 g smör
100 g kex av bragotyp
100 g digestivekex
Poppa popcornen - kom ihåg att INTE salta.
Blanda kolasås och sirap. Häll sirapsblandningen över hälften av popcornen. Andra hälften sparar du till garnering. Blanda.
Ta fram en skål som har rätt form för den tårta du vill göra, t.ex. en springform. Klipp till en bit smörpapper så att den täcker formens botten på ett ungefär.
Häll i popcornmassan. Bred ut den över botten.
Sleva upp glass och tryck ut den ovanpå popcornmassan. Fortsätt så till det bara är ca 2 cm kvar till kanten. Ställ formen i frysen.
Smält smöret. Krossa kexen, för hand eller i mixer till smulor. Blanda med smöret till en jämn massa.
Ta ut formen ur frysen och tryck ut kexmassan jämnt över glassen.
Ställ in i frysen igen och låt stå där ett par timmar.
En stund innan servering, ta ut formen och lägg över den på serveringsfatet (vänd upp och ner tills den släpper). Dekorera med resten av popcornen.
Det här var en annorlunda tårta och reaktionerna var olika. Vissa tyckte den var jättegod och ville ha mer popcorn, andra tyckte den var god men skulle gärna vara utan popcorn. Jag tror den kan göra succé på många barnkalas i alla fall, för de flesta barnen tycker om glass och popcorn. Jag gjorde halv sats och till det passar en avlång sockerkaksform som rymmer 1,5 liter perfekt.
Popcorn-tårta
ca 2 msk matolja
0,5 dl opoppade popcornca
1,5 liter vaniljglass
0,5 dl kolasås
0,5 dl ljus sirap
75 g smör
100 g kex av bragotyp
100 g digestivekex
Poppa popcornen - kom ihåg att INTE salta.
Blanda kolasås och sirap. Häll sirapsblandningen över hälften av popcornen. Andra hälften sparar du till garnering. Blanda.
Ta fram en skål som har rätt form för den tårta du vill göra, t.ex. en springform. Klipp till en bit smörpapper så att den täcker formens botten på ett ungefär.
Häll i popcornmassan. Bred ut den över botten.
Sleva upp glass och tryck ut den ovanpå popcornmassan. Fortsätt så till det bara är ca 2 cm kvar till kanten. Ställ formen i frysen.
Smält smöret. Krossa kexen, för hand eller i mixer till smulor. Blanda med smöret till en jämn massa.
Ta ut formen ur frysen och tryck ut kexmassan jämnt över glassen.
Ställ in i frysen igen och låt stå där ett par timmar.
En stund innan servering, ta ut formen och lägg över den på serveringsfatet (vänd upp och ner tills den släpper). Dekorera med resten av popcornen.
Det här var en annorlunda tårta och reaktionerna var olika. Vissa tyckte den var jättegod och ville ha mer popcorn, andra tyckte den var god men skulle gärna vara utan popcorn. Jag tror den kan göra succé på många barnkalas i alla fall, för de flesta barnen tycker om glass och popcorn. Jag gjorde halv sats och till det passar en avlång sockerkaksform som rymmer 1,5 liter perfekt.
lördag 19 september 2009
Blåbärsformar
Tyvärr är inte Ida frisk ännu, i natt hade hon fruktansvärd hosta som gjorde att hon och jag var vakna i flera timmar. I morgon fyller Olivia 10 år och en present fick hon redan i går - en hårtoning. Så numera har min stora dotter guldbrunt hår. I morgon ska vi ha kalas så idag är det mycket förberedelser, jag har bl.a. gjort blåbärsformar.
Blåbärsformar
125 g margarin
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
Fyllning:
1-2 dl blåbär
v Rör fett och socker poröst.
v Blanda ner vetemjölet blandat med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
v Arbeta ihop degen.
v Forma degen till en längd och skär den i 16 bitar.
v Rulla dem till kulor och lägg dem i formarna.
v Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i 1-2 msk blåbär.
v Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 15 minuter.
Jag gjorde degen i matberedaren så det gick lätt och snabbt. Vill man kan man servera dem med en klick grädde, men jag föredrar dem utan.
Blåbärsformar
125 g margarin
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
Fyllning:
1-2 dl blåbär
v Rör fett och socker poröst.
v Blanda ner vetemjölet blandat med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
v Arbeta ihop degen.
v Forma degen till en längd och skär den i 16 bitar.
v Rulla dem till kulor och lägg dem i formarna.
v Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i 1-2 msk blåbär.
v Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 15 minuter.
Jag gjorde degen i matberedaren så det gick lätt och snabbt. Vill man kan man servera dem med en klick grädde, men jag föredrar dem utan.
tisdag 15 september 2009
Apelsinkyckling
Nu börjar jag bli rastlös att bara vara hemma med en ond rygg och en sjuk Ida. Jag hoppas hon är lite piggare imorgon så att vi kan gå ut en sväng i alla fall.
Apelsinkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
rivet apelsinskal
pressad saft från apelsin
tabasco
ost
gräslök eller basilika
Ø Stek kycklingen i ugn eller panna.
Ø Fräs vitlök och ev. lök i smör, slå sedan över grädde.
Ø Riv apelsinskal och pressa ur saft och tillsätt till såsen. Koka ihop någon minut.
Ø Krydda med tabasco (och ev. med ost och gräslök eller basilika).
Ø Lägg i kycklingen. Låt allt bli varmt.
Ø Servera till nykokt pasta.
Den här kycklingen tycker hela familjen om, det blir en fräsch smak tack vare apelsinen. Idag använde jag Mineolas istället eftersom jag inte hade nån apelsin hemma. Jag använde lite torkad basilika också, det har jag aldrig gjort förut men det blev riktig gott av det. Gul lök brukar jag aldrig ha i den här såsen.
Apelsinkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
rivet apelsinskal
pressad saft från apelsin
tabasco
ost
gräslök eller basilika
Ø Stek kycklingen i ugn eller panna.
Ø Fräs vitlök och ev. lök i smör, slå sedan över grädde.
Ø Riv apelsinskal och pressa ur saft och tillsätt till såsen. Koka ihop någon minut.
Ø Krydda med tabasco (och ev. med ost och gräslök eller basilika).
Ø Lägg i kycklingen. Låt allt bli varmt.
Ø Servera till nykokt pasta.
Den här kycklingen tycker hela familjen om, det blir en fräsch smak tack vare apelsinen. Idag använde jag Mineolas istället eftersom jag inte hade nån apelsin hemma. Jag använde lite torkad basilika också, det har jag aldrig gjort förut men det blev riktig gott av det. Gul lök brukar jag aldrig ha i den här såsen.
Ajvar-torsk
Nu har Ida fått ögoninflammation också, men hon verkar inte så besvärad av det som tur är. Olivia klagade i morse att det stack och kliade i ögat, få se om hon har blivit smittad.
Ajvar-torsk
600 g torskfiléer, eller annan vit fast fisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
2 msk persilja, hackad
1 dl ost, riven
1. Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
2. Vispa ihop grädde och ajvar relish. Häll det över fisken. Strö över persilja och ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 225° ca 20 minuter.
4. Servera till ris.
Jag använde stark ajvar relish så därför använde jag inte svartpeppar. Hela familjen tycker om ajvar relish och det var inget undantag idag. Den här fisken var både god och enkel att göra.
Ajvar-torsk
600 g torskfiléer, eller annan vit fast fisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
2 msk persilja, hackad
1 dl ost, riven
1. Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
2. Vispa ihop grädde och ajvar relish. Häll det över fisken. Strö över persilja och ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 225° ca 20 minuter.
4. Servera till ris.
Jag använde stark ajvar relish så därför använde jag inte svartpeppar. Hela familjen tycker om ajvar relish och det var inget undantag idag. Den här fisken var både god och enkel att göra.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)