Men än är det sommar och en av sommarens godaste kakor är denna! Och än är det inte försent att baka en. I alla fall så har jag en massa goda rabarber kvar i trädgården. Hur är det med er?
Vaniljrabarberkaka
Deg
350 g smör
7,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll i det smälta smöret och rör ihop till den smet/deg.
Tryck ut ca hälften av degen i en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper.
Fyllning
3 ägg
4,5 dl crème fraiche, yoghurt och/eller kvarg
2,5 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g rabarber
1 msk strösocker
0,5 msk potatismjöl
Blanda ägg, crème fraiche/yoghurt/kvarg, rörsocker och vaniljsocker.
Häll fyllningen över smuldegen.
Skär rabarbern i tunna skivor.
Blanda socker och potatismjöl och vänd runt rabarbern i det.
Fördela rabarbern ovanpå vaniljkrämfyllningen.
Strö sedan över resten av degen.
Grädda i mitten av ugnen i 200°, 30–35 min.
Låt svalna och skär sedan i rutor.
Jag blandade turkisk yoghurt och lätt crème fraiche i min fyllning och det blev supergott.
Är ni rabarberälskare kan ni ta lite mer rabarber i kakan för att få lite mer rabarbermak. Hemma hos oss var det delade meningar – jag tycker att man kan ha något mer rabarber, men Ida tyckte att det var fullt tillräckligt.
Ida älskade att äta kakorna direkt från frysen för då smakade fyllningen som glass. Tips!
På väg in i ugnen