måndag 24 januari 2022

Vilken helg

I helgen har mamma-hjärtat mått bra. Alla mina barn har sovit hemma och huset har varit fullt igen. Så mysigt att ha alla barnen här i flera dagar, även de två utflyttade. Den ena valde att sova här för att sambon var borta och den andra för att sambon hade en kompis som sov över. Undra hur länge det dröjer tills vi är så här många igen 🙂

Isak hade även med sin hundvalp Rufus och var därför tvungen att vakna och gå ut med honom redan vid 7-8-tiden och var den som steg upp först. Att Isak vaknar och stiger upp först är inget vi är vana med, inte sedan han var riktigt liten i alla fall 🙂

Redo att gå ut o leka i snön
Efter en massa bus och lek så blir man såå trött

Efter denna mysiga och lugna helg var jag redo att ta mig an sista arbetsveckan på nuvarande jobb. Idag har jag rensat en massa dokument både digitalt och i pappersform. Jag tror inte att jag kommer samla på mig lika många pappers-dokument någonsin mer. För nu är det ju mer digitalt, tack o lov. Digitala dokument tar mindre plats, är lättare att dela med andra och är enklare att uppdatera.

Missa inte att följa mig på instagram där jag heter @Matro_Sara


Jag hade tänkt ge er ett recept nu ikväll, men tiden rusade i väg så jag hann inte med det. Men då har ni kvar nå gott att se fram emot. Kanske kommer det imorgon. Men jag lovar inget 🙂

onsdag 19 januari 2022

Påverkas eller inte

Jag har sovit tio timmar i natt. 10 timmar! Så underbart att vakna och känna sig pigg. Skönt att jag lyckades sova igen så pass mycket så pass fort. För igår natt blev det inte många timmars sömn och som vanligt är det månen som påverkar mig.

Jag vet att det inte finns vetenskapliga bevis och många tycker att det bara är svammel att en fullmåne skulle påverka människors sömn. Till er vill jag bara säga: Lyckliga er. Jag skulle också vilja tro att månen inte påverkar sömnen, men jag har alltför många bevis på motsatsen.


I går kväll var jag in på jobbet för att packa ihop mina grejer. Jag slängde en massa gamla papper som varken jag eller nån annan kommer ha användning av. Slängde även ett par skor 🙂 Känns skönt att det tråkiga städjobbet nu är gjort. Det tråkiga var att jag inte fick träffa och surra med några kolleger.

Pga den höga smittspridningen så ska vi inte träffas så många och framför allt så ska jag och övriga som jobbar hemma hålla oss hemma. Dvs vi ska inte hålla på att hatta hit o dit mellan kontoret och hemmajobb. Allt för att skydda så många som möjligt. Så för att visa hänsyn och följa jobbets regler åkte jag in på kvällstid för att röja. Både tråkigt och lite läskigt att vara ensam på ett stort kontor, men ack så nödvändigt.

Jag är ju så himla glad över mitt nya jobb och känner mig så taggad att få börja där och lämna mitt nuvarande jobb. Men trots det så kändes det ändå lite konstigt och vemodigt att packa ihop mina grejer. Men jag ångrar inte alls mitt beslut.

tisdag 18 januari 2022

Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Den här goda fläskfilén med en favoritsallad åt vi i onsdags och fick genast lite helgkänsla. Det här är typisk Sara-mat. En god fräsch sallad toppad med en god kryddad köttbit. Bättre än så kan det knappt bli.

Alltså jag älskar sötpotatis och är så glad att alla i min familj också gör det. Jag tycker det är så himla gott så jag tycker synd om de som inte har förstånd att uppskatta denna godsak 🙂 När vi gör ugnsrostade rotsaker har vi nästan alltid med några sötpotatisar och en sallad med sötpotatis är hur gott som helst. Tycker du om sötpotatis?


Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Asiatisk fläskfilé

800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl hoisinsås
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 klyfta vitlök, riven

Putsa fläskfilén. Stek den i en het panna till gyllene runtom, ca 3-4 minuter.
Blanda hoisinsås med soja, sesamolja och riven vitlök. 
Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och pensla med såsen. 
Tillaga i ugnen i 150 grader till innertemperaturen är 65 grader, ca 30 minuter. 
Ta ut köttet och pensla med såsen precis efter att du tagit ut det ur ugnen.
Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i ganska tunna skivor.

Sötpotatissallad

Rostad sötpotatis

1 kg sötpotatis
ev 1 msk olivolja
1 tsk salt

Tvätta och skär sötpotatisen i skivor eller bitar. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla ev lite olja över.
Salta och rosta mitt i ugnen till fin krispig yta i 225 i ca 20 min.

Sallad och topping

70 g babyspenat
1 liten rödlök
små tomater
1 paprika
sojabönor
sesamfrön, ev rostade

Skär lök och grönsaker.
Vänd ihop sötpotatis, spenat, rödlök, tomater, paprika och sojabönor.
Lägg det skivade köttet på sötpotatissalladen. 
Ringla ev lite av såsen/glacen över köttet.
Strö sesamfrön över köttet. 


När jag rensade skafferi och kylskåp för ett tag sedan hittade jag 3 oöppnade burkar med hoisinsås inköpta vid olika tillfällen. Jag undrar vad jag har sett för olika smarriga recept och köpt på mig denna ”soja-sås”.

Det konstigaste är kanske att jag aldrig provade recepten, när jag väl köpt hoisinsås. Ja, ja, nu blev det av i alla fall tillsammans med min favorit – sesamolja.

Jag har planerat att göra wok nån dag den här veckan och då lär jag också använda hoisinsås som kryddning. Nu när jag har hittat alla dessa burkar måste jag börja använda dem 🙂

måndag 17 januari 2022

Hundvakt

Jag är ingen djurmänniska och skulle aldrig komma på tanken att köpa ett djur och har alltid sagt bestämt nej när barnen har haft sina ”vi-måste-köpa-hund”-perioder. För stort ansvar och för mycket jobb, enligt mig och det är absolut inget som lockar.

Men nu när Isak har flyttat hemifrån och bestämmer själv över sitt liv, och inte har en mamma som bromsar, så har han och hans sambo köpt hund. En supersöt liten Rufus som vi fick äran att ta hand om i går.

Jag, Sara, som hundvakt är det nog inte många som har tänkt sig 🙂 Men plötsligt händer det…. Fast helt ärligt var det Ida som hade huvudansvaret och skötte det galant.

Ser nästan ut som en liten rävunge 🙂 
Myser med Ida
Det är jobbigt att busa, både ute och inne, med Ida så då måste man vila lite.

Det var i går. I dag var det åter till jobbet och där känner jag nu äntligen att jag kommer hinna med all överlämning och rensning som jag vill hinna innan jag slutar på jobbet. Skönt, för ett tag kändes det lite osäkert. Men det innebar även att luften gick lite ur mig efter lunch. Fast det löste jag genom att stämpla ut lite tidigare. The countdown is on…

Så typiskt när man har stressat en tid och varit osäker på om allt skulle hinnas med och när man sedan andas ut/kopplar av så blir man lite extra trött eller ofokuserad. Men i vanliga fall ändrar man ändå snabbt fokus till nästa arbets-uppgift. Men nu när jag ska sluta så är det inte så lätt att ändra fokus och ta sig an något nytt. Tur att jag då fortfarande har en del arbetsuppgifter kvar och även en massa flextid att använda.


fredag 14 januari 2022

Slut för den här gången

14 januari i dag och nu ska julen vara slut för den här gången. Som vanligt plockade vi bort alla julsaker under Trettonhelgen och väntade inte till i går. Skönare och mindre stressigt att göra det en ledig dag. Det enda som är kvar är en otroligt vacker amaryllis. Älskar dessa blommor med knallröda vackra och mäktiga klockor.



Julen är slut men helgen är här. Årets första riktiga fredag. Lovely. Efter 5 hela arbetsdagar är det dags för fredag och helg – igen. Den här veckan har gått i ett rasande tempo och jag har inte ens hunnit längta efter helg. Men så härligt ändå att den är här nu.

Äta gott, slöa framför Vinterstudion, gå på nån promenad och bara ha det bra är mina planer för helgen. På grund av de nya restriktionerna håller vi oss hemma med familjen och struntar i shopping och middagar med vänner ett tag framöver.

Som jag sagt tidigare – Den som spar hen har. Så från nästa vecka tar jag ut semester en dag i veckan av de semesterdagar som jag inte kunde ta ut under 2021. Det innebär att jag nu kommer ha tre 4-dagars-veckor på raken. Känns inte helt fel och förmodligen något man skulle kunna vänja sig vid 🙂

Kolla bilden här nedanför. Det var inte bara amaryllisen som var kvar från jul, jag hade sån tur så jag hittade en kvarglömd saffransbulle i frysen.

Ha nu en bra fredag och helg!

onsdag 12 januari 2022

Kycklingsallad

Fler än jag som är sugna på fräsch och god mat nu efter julfrosseriet? Fast helt ärligt blev det ovanligt lite frosseri för mig i år. Men nu när semmelsäsongen är igång så är det stor risk att det blir semmel-frosseri istället. Både jag och Leif är lika galna i semlor. Inte bra 😀

Förutom semlor älskar jag även fräscha, vackra och goda sallader. Kyckling-sallader är alltid en favorit här hemma och speciellt om det är tillsammans med god kryddad stekt kyckling. Soja och thaichilisås är en storfavorit när det kommer till kryddning. Vad är din favorit?

Kycklingsallad

kyckling
soja
thaichilisås
salt, peppar

salladsblad
goda grönsaker, t.ex. majs, rivna morötter, gurka, tomat och paprika
lök, t.ex rödlök, salladslök eller purjo

Skär kycklingen i mindre bitar.
Stek dem på inte alltför hög värme, för att bevara dem saftiga o goda.
Tillsätt soja och thaichilisås, rör om och låt koka in.
Smaka av med salt och peppar

Skär grönsakerna och lök, blanda ihop i en skål eller på ett stort fat.
Placera salladsblad runt om.
Häll den varma kycklingen över alla grönsaker.
Servera, ät och njut, ev tillsammans med nybakat bröd.

Eftersom kycklingen blir lite krämig och väldigt god av sojan och thaichilisåsen så tycker inte jag att det behövs någon dressing till salladen.

********************

I dag blev det ingen kycklingsallad, men däremot en sötpotatissallad med asiatisk fläskfilé. Så himla många goda smaker på tallriken och det blev precis så gott som jag hade hoppats på. Det receptet kommer senare i veckan…

Sitter o försöker hitta inspiration till morgondagens middag då jag måste jobba till 17 och även Leif kommer hem sent eftersom han ska jobba på annan ort. Dessutom har Ida träning. Nu när jag skriver allt detta så inser jag att det inte blir mycket till middag imorgon för Ida måste ju åka till träningen redan innan jag slutar. Så var o en får nog fixa sin egna middag vid lämplig tidpunkt 

tisdag 28 december 2021

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

Har ni börjat fundera på nyårsmenyn? Eller är ni kanske bortbjudna och kommer till dukat bord? Det lutar åt att vi firar här hemma så jag sitter och klurar på en 3-rättersmeny.

Det skulle inte förvåna mig om vi äter räkor och/eller löjrom till förrätt, oxfilé till varmrätt och choklad till efterrätt. Inte så originellt 😀 och jag förmodar att ni är fler där ute som har liknande meny på gång.

Vill ni ha ett gott drinktilltugg till välkomstdrinken/bubblet så kan jag tipsa om detta. Att riva ner lite citronskal i crème fraichen blev verkligen supergott och fräscht. Och löjrom tackar väl ingen nej till?

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

1 dl crème fraîche
0,5 citron, skal
100 g löjrom
rödlök

lantchips

Finriv citronskal och rör ner i crème fraiche.
Klicka krämen på chips och toppa med löjrom och rödlök.

Jag tycker lantchips passar perfekt till detta eftersom de är lite ”tjockare” och behåller krispet längre.


Nu har jag verkligen kommit in i semester-mood, så himla skönt med hyfsat sena kvällar och sovmorgnar. Jag älskar känslan att inte behöva gå o lägga sig för att orka upp och vara pigg dagen efter. Jag är ju aldrig nån nattsuddare så trots att jag är uppe längre på kvällarna har jag kommit i säng före midnatt varje kväll 😀 Få se hur det blir på nyårsafton.

I dag är planen att ligga i soffan nu några timmar och se Vinterstudion och nån serie. Lagom till middag kliver jag nog upp och fixar go’middag för jag och Leif har date night ikväll och ska laga nå gott att äta på tu man hand innan hockeyn sätter igång.