tisdag 12 maj 2020

Tomat- o löksallad med persilja o balsamvinäger

I dag har det nog varit alla väder - sol, regn och snö i en salig blandning. Nu är jag less det här kalla o tråkiga vädret, men tyvärr verkar det inte vara nån värme på gång. Ja, ja det kommer väl så småningom, ingen idé att sura för det lär inte bli bättre väder för det. Den som väntar på nå gott....

Trots vädret har vi satt igång grillsäsongen och det godaste till grillat kött är goda sallader. En av de enklaste och godaste salladerna är den här med tomater och lök. En riktig sommarsallad för mig, då den passar perfekt till grillat.


Tomat- o löksallad med persilja o balsamvinäger

3 stora tomater
1 rödlök
1-1,5 msk balsamvinäger
ev. 1 msk olivolja
2-3 msk persilja
salt o peppar

Skär tomaterna och finhacka löken. 
Blanda ihop tillsammans med balsamvinäger.
Krydda med färsk (fryst) persilja, salt o peppar.


Jag älskar balsamvinäger, så jag använder bara det i "dressingen". Men vill man ha en lite mildare smak blandar man vinägern med lika mycket olivolja innan man häller det över tomaterna och löken.

måndag 11 maj 2020

Havreformar med chokladkolakräm

Ska vi avsluta den här måndagen med något riktigt gott? Just måndagar behöver man ofta muntras upp lite, eller hur? Fast det har faktiskt varit en riktigt bra måndag för mig. Så skönt, för måndagar brukar inte vara min favoritdag. Men nu har det kanske ändrats.

Men jag skulle inte tacka nej till en sån här godbit som jag bakade i lördags. Men de ligger i säkert förvar i frysen för att kunna tas upp när vi är riktigt fikasugna. För så mycket gäster har man ju inte nu för tiden.


Havreformar med chokladkolakräm

15-20 st

Havreformar

160 g smör
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 ägg
1 dl socker

Chokladkolakräm

75 g smör
1 dl florsocker
0,5 msk mjöl
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2,5 msk grädde

Havreformar
Smält smöret. 
Knäck ett ägg i ett glas och blanda ihop med en gaffel.
Häll ungefär halva ägget i en skål, blanda ner sockret och vispa ihop.
Häll i det avsvalnade smöret. 
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner till en klumpfri smet. 
Fyll aluminiumformar till knappt hälften. 
Grädda i 175 grader ca 12-15 min.
Gör chokladkrämen under tiden.

Chokladkolakräm
Blanda alla ingredienser till chokladkolakrämen i en kastrull.
Koka upp och låt den koka så att den tjocknar. 

Gör hål i havreformarna och fyll varje hål med ca 1 msk chokladkolakräm medan de är varma.
Låt kallna.


Nästa gång gör jag hålet lite större så det blir lättare att fylla med chokladkolakrämen. Då blir de nog även lite vackrare om krämen håller sig i hålet. Men det är ju viktigare att det är gott än vackert och de var otroligt goda. Jag älskar ju både havrekakor och choklad så den här kombon var perfekt.

Havresmet
Fyll formarna till ca hälften.
Nygräddade och varma
Gör hål i formarna på en gång.
Fyll sedan formarna med god chokladkolakräm.
Låt svalna innan du provsmakar

Med tanke på hur tidigt jag vaknade i morse borde jag vara trött, men det är jag inte. Men det börjar nog ändå bli dags att gå o lägga sig men jag fastnade framför Diggiloo på tv och det var så många bra låtar efter varandra just nu så jag tar mig inte här ifrån. Längtar efter sommar och längtar efter konserter.

Ha en bra fortsättning på måndagen och veckan!

Lugn start

God morgon!

Måndagmorgon innebär som vanligt att jag vaknar tidigt och tar en lång och lugn frukost innan jag väcker Ida och sedan cyklar i väg till jobbet.

Jag tänkte skriva att morgonruschen drar igång, för så brukar det vara. Men det märks att barnen har blivit större och fixar det mesta själv numera. Så oftast är det ingen rusch och stress på morgonen. Inte vad jag märker av i alla fall eftersom jag oftast åker i väg till jobbet ganska direkt efter att jag har sett att Ida är vaken och uppe. Isak som går sista året på gymnasiet har ju distansundervisning och ganska få lektioner och de börjar sällan (aldrig) direkt på morgonen.

Frukost med fin utsikt

Har ni sett att de fina och luktfria liljorna jag fick i den fina tack-buketten för nästan två veckor sedan fortfarande är så himla fina? Även några andra rosa blommor från samma bukett har hållit sig fina länge. Kan inte speciellt mycket om blommor så har tyvärr inget namn på dem. Helt otroligt hur länge jag har fått njuta av den här buketten, och än är det inte över.

Oftast när jag äter frukost själv, gör jag mig en kopp te och en macka och sätter mig framför datorn vid köksbordet med Nyhetsmorgon på i bakgrunden. Oftast blir det ingen lång stund jag sitter där på vardagsmorgnar förutom just då på måndagar då jag oftast sitter nån timme och hinner läsa igenom det mesta jag vill på datorn.

Varför jag vaknar så tidigt på måndagar? Jo, för Leif åker i väg på jobb och kliver oftast upp vid 4-5-tiden och då kan jag sällan sova vidare.

En typisk frukost när jag är ensam - en kopp te, en macka och datorn.

I dag blev jag klar extra tidigt och skulle ju hinna med ytterligare en kopp te, men jag tror jag sparar mig. För jag vet hur te-sugen jag blir när jag kliver in på jobbet och det känns lite väl mycket att hinna med tre koppar före klockan ens har hunnit bli åtta.

söndag 10 maj 2020

Matsedel v.20 maj 2020

Igår satt vi länge ute i solen och njöt av vårt varma hörn på altanen. Då kändes inte sommaren långt borta. Men det gör den nu! När jag steg upp var altanen och luften täckt av snö. Snyft! Nu verkar det dock mer o mer övergå till regn, men jag hade ju velat ha en till solig o fin dag under helgen.

Det får nog bli en innedag idag, kanske läge att förbereda några middagar inför kommande vecka och fylla på brödförrådet i frysen. Eller kanske bara ligga i soffan och ta det lugnt....

Jag har fixat ihop en veckomatsedel till er som jag hoppas ni kan hitta nå gott i. Och kolla in veckans godsak - kladdkaka och chokladbollar - allt-i-ett. Hur gott?


Matsedel v.20 maj 2020

Måndag
Vi börjar veckan med en gammal favorit som jag och Leif ofta åt innan barnen. Men eftersom de stora barnen var mjölkallergiska när de var små dröjde det flera år innan de fick smaka detta.

Tisdag
Åh det här är så gott och fräscht, längtar tills vi får lite värme för då ska jag sitta ute på altanen och äta den här goda laxsalladen.

Onsdag
Ytterligare en gammal favorit, eller en variant på en favorit från min och Leifs första tid tillsammans.

Torsdag
Det här är en vardagsfavorit hemma hos oss, supergott med knappt nån ansträngning.

Mysfredag
Det här måste ni testa! Grillade burgare fyllda med tre sorters ost, det kan ju inte bli fel.

Veckans godsak
Två favoriter i en o samma kaka. Smart, va?

fredag 8 maj 2020

Bästa helgkänslan

Helgen har börjat och jag älskar den känslan!

Fredagkväll och lördagmorgon är mina favoritstunder och då jag njuter som mest. Fast i dag njöt jag nog som mest strax efter att jag lämnade jobbet, för då gick jag raka vägen till massage. En timmes helkroppsmassage! Så borde man börja varje helg.

Jag var på ett nytt ställe och med en ny massageterapeut och det är alltid lite nervöst om man ska bli nöjd eller inte. Men jag blev riktigt nöjd! Hon var duktig, tog i lagom hårt och hittade mina ömma punkter och det bästa av allt - hon pratade inte så mycket. Jag älskar att halvslumra och drömma mig bort när jag får massage och jag är inte alls sugen på att småprata. Så idag var det riktig avkoppling för mig.

Middagsplanerna var att grilla fläskkotletter som jag hittade billigt på Ica. Men Leif hade andra planer, så han åkte till den lokala slaktaren och köpte fina skivor ryggbiff istället. Tack vare det menybytet fick vi en extra gäst till middag. Olivia kom hem och åt - alltid lika mysigt.

Förutom ryggbiff grillade vi majskolvar, zucchini och champinjoner, till det åt vi tomat- och rödlökssallad och tzatsiki. En perfekt fredagsmiddag, helt enkelt.

torsdag 7 maj 2020

Citronpasta med kyckling o grönsaker och tzatziki

Nu ska ni få receptet på den goda och fräscha kyckling- och pastarätten vi åt igår. Tack vare kycklingen och alla grönsaker blev det lite wok-känsla över middagen och wok älskar vi. Kändes annorlunda att servera tzatziki till, men jag var så fruktansvärt sugen på det så då fick det bli så. Vilken tur för det blev en perfekt kombo och verkligen "pricken över i:et". Ibland är det just det oväntade som är det bästa.


Citronpasta med kyckling o grönsaker

7 hg kycklinginnerfilé
3 hg citronpasta
2-3 stora morötter
1 rödlök
1 stånd färsk broccoli eller ca 3 hg fryst
salt, peppar
2 tsk franska örter
0,25 citron, pressad
250 g körsbärstomater

Dela alla grönsaker i mindre bitar/skivor och stek i omgångar.
Stek inte helt mjuka, för det är gott med lite tuggmotstånd.
Dela kycklingen på hälften, stek, salta o peppra.
Blanda ihop alla grönsaker och kycklingen, krydda med franska örter.
Pressa lite citron över.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pastan och tomaterna med det övriga.
Servera till tzatziki.


Om du inte hittar citronpasta kan du använda vanlig pasta, men pressa då över mer citron i slutet. Så fräscht o gott med citronsmaken. Franska örter är en färdig kryddblandning av olika örter, har du inte den kan du använda t.ex. oregano, basilika och/eller timjan istället.

Vi var överens om att man faktiskt kan ha ännu mer grönsaker. Älskar såna utlåtande, så nästa gång tillsätter jag även paprika och fyller på med mer morötter och broccoli.



Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset.
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.


En effektiv och bra torsdag avslutas nu i soffan med lite serie-tittande. Hann mer än planerat på jobbet, älskar den känslan. Varför sluta vara effektiv? Nej precis, så det var lika bra att sätta igång med veckostädningen och fick, utan problem, hjälp av Ida. Efter en effektiv timme, en power hour, var vi nöjda och belönade oss med köpesmat. Sushi till Ida och en poké bowl till mig.

Vet ni hur mycket man hinner på en timme om man hjälps åt? Mer än man tror. Älskar våra power hours.

onsdag 6 maj 2020

Lyckad middag

Älskar när jag lyckas lite extra med maten💖

Det är inte alltid mina nya recept möts med stående ovationer, men i dag var det nästan så. Jag fick väldigt mycket beröm både för pastan med kyckling och grönsaker och för tzatzikin som jag hade som tillbehör.

Det var så himla gott o fräscht och precis sån mat man är sugen på nu när man längtar efter vår och sommar. Recept kommer.... Det vill ni inte missa.


Det känns som det är tisdagkväll, men det är ju faktiskt redan onsdag och alldeles snart är det helg igen. Varför har den här veckan gått så himla fort? Är det för jag var så utvilad efter helgen? Himla tur att jag sov så mycket i helgen för den här veckan har jag sovit oroligt varje natt. Som vanligt när det är dags för fullmåne alltså.

Det lustiga är att trots att jag sover dåligt när det är fullmåne så är jag ändå ganska pigg, det är som att jag inte behöver lika mycket sömn de veckorna. Ganska skönt faktiskt, men tråkigt att vara vaken så mycket på nätterna.

Jag borde ta mig ut på en promenad nu ikväll, solen skiner och jag har inget annat planerat, men jag hamnade i soffan efter middan och det är väldigt svårt att ta sig härifrån känner jag. Tror jag ska höra av mig till en kompis för att få promenad-sällskap för då är det mycket lättare att ta sig ut. Och sen när jag kommer hem så kommer kvälls-teet att smaka så mycket bättre.

Ha en bra onsdagkväll, så hörs vi mer imorgon!