lördag 25 april 2020

Bregottkakor med Norrgott

Vill ni slänga ihop nå gott till dagens fikastund? Då tycker jag att ni ska prova dessa supergoda kakor som var så enkla att göra. När man använder smält smör blir det så mycket enklare att baka tycker jag, ingen maskin eller elvisp behövs. Det blir en krispig och porös god kaka som passar på vilket fikabord som helst. 


Bregottkakor med Norrgott

150 g Bregott eller Norrgott
0,75 dl socker
1,25 dl maizenamjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna
Blada alla torra ingredienser i en skål
Häll över smöret och blanda till en deg
Rulla små bollar, ca 20-25 stycken, och lägg i formar
Grädda i 175 grader 20-25 minuter


Jag använde så klart Norrmejeriers Norrgott, lokalt o bra. Bregottkakor är en gammal klassiker, men de flesta använder rumsvarmt smör. Det här receptet med smält smör hittade jag hos Fredriks fika. Han använde dock 300 g smör så jag halverade det receptet för att inte ha för mycket fika kvar i frysen som man frestas att gå o småäta av.

Jag hade inga småbrödsformar hemma utan fick ta mina minimuffins-formar istället, men som ni ser så funkade det också.

Lätthanterlig deg som var enkla att rulla bollar av
Kom o fika!

I morse när jag vaknade var det soligt och fint men nu drar det in mer o mer moln och nyss kom värsta stormbyn och eftersom gatorna är fulla av sand o grus såg det ut som en sandstorm ute. Men nu är det lugnt igen. Skumt, undra om det ska blåsa eller vara lugnt idag?

Känns som det blir en innedag idag, är lite sugen på att rensa ett förråd. Blev inspirerad av en kollega som hade rensat o röjt en massa under påsk. Det borde vi också göra, lite segt bara att komma igång. Men när det väl är gjort är det så himla skönt. Bästa känslan!

Hoppas ni får en underbar och frisk lördag!

torsdag 23 april 2020

Pasta- och kycklingsallad med pesto

Igår var det kylskåpsrensning som gällde till middag och jag lyckades få till en riktigt god middag som alla gillade. Båda hemmavarande barnen berömde maten. Lovely, det händer inte varje dag. Men vem älskar inte kyckling, pasta och pesto?

Eftersom inte allt är ihopblandat kan man själv välja hur mycket grönsaker och sallad man vill ha på sin portion. Alla valde dock att ta mycket grönsaker o sallad. Men roligt det där för jag är ganska säker på att om jag hade serverat en pasta- och kycklinggryta med sallad på sidan om så hade det inte ätits lika mycket av salladen. Tips för att få barn (och vuxna) att äta mer grönt!


Pasta- och kycklingsallad med pesto

3 hg pasta
6 hg kycklingfilé
blandade salladsblad
1 bit gurka
1 liten paprika
2 tomater
1 morot
1 mozzarella
några blad basilika
2-4 msk pesto
lite soja
salt, peppar
parmesan

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna.
Skär kycklingen i mindre bitar, stek och krydda med salt o peppar.
Tillsätt lite soja och rör runt kycklingen i.
Rör ner 1-2 msk pesto och rör runt kycklingen i.
Tillsätt lite av pastavattnet till kycklingen så att det får småputtra i.
Häll bort pastavattnet när pastan är klar.
Rör ner 1-2 pesto i pastan, rör runt.
Häll pastan till kycklingen och blanda om. 
Tillsätt ev mer pesto och smaka av med lite salt och peppar.

Skär gurka, tomat och mozzarella i bitar. Grovriv moroten.
Blanda ihop sallad, grönsaker, basilika och mozzarella i botten på ett stort fat.
Häll pastan och kycklingen överst.
Servera ljummen eller kall med riven parmesan.


Det var dessa grönsaker jag hade hemma, så då använde jag dem. Hade jag valt helt själv hade jag även haft rödlök i salladen. Jag älskar Icas röda pesto som är nötfri, så jag använde nog mer än 4 msk totalt, men det är ju en smaksak. Börja med lite och öka på tills det blir en bra smak enligt dig.

Färgglatt i botten på fatet.
"Man tager vad man haver" kan bli riktigt gott.
Salladsfat toppat med pestokryddad kyckling och pasta.

I dag har jag jobbat hemma och varit så himla effektiv. Älskar såna dagar och jag känner mig så nöjd att jag har jobbat bort en massa grejer som jag hade kommit efter med.

Är så glad att det funkar så himla bra att jobba hemma. Känns tryggt att veta. Men imorgon ska jag vara på kontoret igen för vissa saker är enklare att göra på plats där och då vi inte har restriktioner om att jobba hemma så mycket som möjligt så är jag lite bekväm och åker in till kontoret. Fast helt ärligt känns det inte helt ok att vara bland så mycket folk, oavsett om alla känner sig friska.

onsdag 22 april 2020

Dålig start

Tänk hur en dag kan vända ♥️

I natt kunde jag inte somna, jag borde varit trött men det var helt omöjligt att somna och när klockan passerade 2 blev jag rejält stressad när jag insåg att det inte kommer bli många timmar sömn. Jag tror det är månen som spökar, många är skeptiska men jag är helt säker på att jag påverkas av månen och dess faser.


Till slut somnade jag i alla fall men det blev för få timmar för mig så självklart fick jag värsta huvudvärken efter några timmar på jobbet. Jag satt på ett möte och värken blev värre o värre och till slut trodde jag nästan att jag skulle spy, men jag klarade mig. Jag tog tabletter och sedan gjorde jag klart några måsten innan jag packade ihop mina grejer och cyklade hem.

Lite lunch och sedan gick jag faktiskt o vilade i en timme (så välbehövligt) innan jag stämplade in igen och jobbade ytterligare nån timme, fast nu hemma vid köksbordet. Imorgon kommer jag jobba hemma för att komma ikapp med lite läs- och skrivjobb som jag ligger efter med efter några intensiva dagar på kontoret. Älskar den här valfriheten att kunna jobba hemma, både när man inte är helt pigg men även när man behöver sitta i fred och komma ikapp med vissa arbetsuppgifter.


Till middag blev det lite kylrens för imorgon ska vi hämta ny beställd mat och innan dess är det bäst att använda upp det vi redan har hemma. Jag la sallad, grönsaker, rivna morötter och mozzarella i botten på ett stort fat. Sedan toppade jag med pestokryddad pasta och kyckling. Det blev riktigt gott och båda barnen berömde maten. Älskar det! Extra kul att det kan bli så gott när man "tager vad man haver".

Efter maten så gick vi tjejer på en promenad i solen, precis vad jag behövde både för att känna mig piggare och för att hålla huvudvärken borta. Nu avslutar jag kvällen i soffan med en stor kopp te och känner mig på så himla bra humör.

Tänk hur bra det kan bli trots en dålig start ❤️

tisdag 21 april 2020

Olivia bjöd på Spaghetti al Pomodoro

Jag kollade igenom mina kort för att se om jag orkar komplettera mina gamla inlägg med bilder igen eller om jag ska avvakta att de hittar problemet. Jag kom fram till att jag avvaktar ett tag till och hoppas att de kommer på en lösning.

Men då när jag gick igenom korten hittade jag bilder från en god middag Olivia bjöd mig på för ganska många veckor sedan. Jag tror faktiskt att vi åt det framför tv:n o såg hockey och det var ju ett bra tag sedan hockeysäsongen abrupt tog slut pga Corona.


Spaghetti al Pomodoro 

2 portioner 

olivolja
3-5 vitlöksklyftor 
300-350 g körsbärstomater
torkade chili flakes
200 g spaghetti
0,5 kruka basilika
salt
1 msk smör
Parmesan

Värm olivoljan i en stor kastrull över medelvärme. Skiva vitlöksklyftorna tunt och stek i oljan. 
Rör om då och då  och stek tills vitlöken får en gyllene färg, ca 5 minuter.
Halvera tomaterna, tillsätt dem till kastrullen och låt steka med tills de mjuknar.
Strö lite chili flakes över.
Koka spagettin ca 2 minuter kortare än anvisningarna.
Tillsätt sedan lite av pastavattnet till tomaterna och vitlöken.
Tillsätt spagettin till det övriga, rör runt ordentligt och värm på medelvärme. 
Rör ner hackad basilika och smör för extra krämighet. 
Smaka av med salt och ev mer torkad chili.
Strö ordentligt med finriven parmesan över.


Tyvärr glömde vi handla basilika så det fick vi klara oss utan, tyvärr. Jag älskar ju basilika. Pastan åt vi tillsammans med vitlöksbaguetter och det var en riktigt bra kombo. Tips om ni tänker äta denna pastarätt!

Så mycket gott på en o samma tallrik
Stekt skivad vitlök
Kolla så gott!

Som jag förstod blev det en väldigt intensiv jobb-dag och tyvärr blev den mer intensiv än jag hade trott. Det var ingen bra kombo att somna sent, börja jobba före 6, inte ta någon te-paus på förmiddan, slänga i sig lite lunch först klockan 1 och sedan inte komma hem förrän vid 5-tiden till hungriga barn.

Så nu är jag riktigt trött och längtar tills tvättmaskinen är klar och jag har hängt tvätten för då blir det sängen på en gång. Tror till och med jag ska försöka mig på lite sovmorgon imorgon. Tanken är god, men jag vet ju att jag sällan kan sova på morgonen så det lär nog bli att jag stiger upp samma tid som vanligt.

Det värsta med att jag har sovit för lite är att jag brukar få förkylningssymtom och ont i halsen då. Är det min kropp som försöker säga mig nå? I vanliga fall gör det inte så mycket utan jag ser till att lägga mig tidigt nästa kväll och om jag då lyckas sova ordentligt försvinner symtomen. Men i dessa tider ska man ju inte ens gå ut med de symtomen eftersom jag inte kan vara säker att det beror på sömnbrist, så då känner jag att det är extra viktigt att jag kan sova och få lite återhämtning.

Nu har tvättmaskinen tystnat och jag ska göra sista rycket för ikväll!

måndag 20 april 2020

Fira ofta

Igår var det den 19:e och jag har ju bestämt att jag ska fira den 19:e varje månad i år eftersom jag fyller jämnt den 19 juli. Och varför bara fira en dag, när man kan fira flera dagar? Fast nu får vi se om jag ens kan fira ordentligt den 19 juli eller om jag få vara 49 i ett år till och ta mitt planerade mingelparty nästa sommar istället.

Men oavsett om det blir stort kalas i sommar eller inte så fortsätter jag mitt firande den 19:e varje månad. Igår blev det god middag med familjen, lite förbubbel och ett par nya örhängen. En perfekt kväll helt enkelt. Undra vad jag ska hitta på nästa månad?


Jag hade tänkt skriva ett inlägg redan igårkväll men då upptäckte jag att många av mina kort på gamla blogginlägg var borta så då tappade jag sugen att blogga. Jag hoppas bilderna kommer tillbaka av sig själv om nån dag. De jobbar på problemet men vet inte när det kommer vara åtgärdat.

Jag blev dock lite lugnare när jag fick veta att fler hade problem så det inte var jag som hade gjort något galet.

Vilken måndag det har varit och än är den inte slut. Redan före 5 skjutsade jag Leif till tåget och sedan har det varit full arbetsdag, hem för lite middag, köksstädning o Robinson och snart ska jag jobba nån halvtimme till. Men se'n blir det raka vägen i säng för att hinna sova några timmar för morgondagen lär bli minst lika intensiv med full agenda och jag ska försöka stämpla in redan klockan sex.

Men sedan hoppas jag på tre lite lugnare dagar då jag skriva lite instruktioner utan tidspress och deadlines. Känns skönt!

söndag 19 april 2020

Matsedel v.17 april 2020

Då var det redan söndag igen. Jag tyckte det var alldeles nyss jag publicerade en veckomatsedel och nu är det dags igen. Den här veckans matsedel innehåller en massa goda middagar, känns nästan som helg-hela-veckan. Jag måste sätta mig och planera vår egen matsedel också för den här veckan som passerat var en katastrof med en massa sista-minuten-lösningar. Och det tycker jag inte om!


Matsedel v.17 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


***************

Efter en veckas påsklov drar skolan igång igen men för Isak som har distansundervisning blir det ingen större skillnad. Ida däremot ska tillbaka till en skola som har blivit en massa fler elev under påsk, eftersom en skola i närheten har varit tvungen att stänga pga mögel och alla de barnen har nu flyttats till Idas skola. Det blir många barn på liten yta och jag funderar framför allt på hur de tänker lösa mat-situationen.

torsdag 16 april 2020

Tacolasagne

Vill ni variera morgondagens tacomiddag tycker jag absolut att ni ska testa den här tacolasagnen. Den är utan pasta men varvas i lager på samma sätt som vanlig lasagne så därför fick den heta tacolasagne. Den fick högsta betyg här hemma så jag kommer definitivt göra den snart igen.

Ja då har ni morgondagens middag färdigplanerad så nu behöver ni inte fundera mer på det. Jag däremot måste fundera vad vi ska äta imorgon.


Tacolasagne

8 hg köttfärs
2 pkt tacokrydda
500 g krossade tomater

6-7 tortillabröd
ostsås av mix och 2 dl mjölk
riven ost

2 dl crème fraiche
1 dl riven ost

jalapeño

Stek köttfärsen. Blanda sedan ner tacokryddan och därefter tomaterna.
Låt koka några minuter.
Koka ihop ostsåsen enligt förpackningens anvisningar.
Smörj en ugnsform, täck botten med köttfärsröra.
Lägg på tortillabröd (klipp och pyssla ihop så att det blir ett lager).
Varva sedan köttfärs, ostsås, riven ost och tortillabröd några varv.
Avsluta med lite köttfärsröra.
Blanda ihop crème fraiche och riven ost. Bred röran över köttfärsen överst i formen.
Lägg ev. några jalapeño överst för ytterligare hetta.
Tillaga i 225 grader ca 20 min.