tisdag 7 april 2020

Enkla äggmuffins

Eftersom jag var så trött igår gick jag och la mig och somnade redan före 22 så jag vaknade hyfsad pigg av mig själv halv sex i morse. Skönt att få en lugn stund på morgonen, jag som älskar långfrukostar brukar ju inte hinna med det på vardagar. Men i dag blev en en lång och lugn frukost innan det är dags att väcka Ida och åka till jobbet.

Isak erbjöd sig precis att skjutsa mig till jobbet, skönt med den lyxen ibland istället för morgonpromenaden. Pga Corona och att man ska hålla sig hemma vid minsta förkylningssymtom så tar jag hem datorn varje dag så att jag kan jobba hemma om jag måste. Och det är inte den lättaste varianten vi har på jobbet, så det känns skönt att ryggen får vila lite idag.

Men nu är det dags för te, äggmuffins och lågkolhydrat-rostbröd! Receptet finns på bloggen sedan tidigare men det är så gott o enkelt så det är värt att publicera igen.


Enkla äggmuffins

Smörj en muffinsplåt. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o peppra. 
Rör om gulan lite.
Strö lite riven ost på
Tillaga i 200 grader i 10 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.


Superenkel frukost och perfekt att göra till många istället för att stå o steka en massa ägg. De som sedan blir över kan förvaras i kylskåp och värmas i micron, för de är godast om de inte är kylskåpskalla.

måndag 6 april 2020

Kycklingenchiladas

Igår hade jag ingen middag planerad men jag hade ett drygt halvkilo kyckling färdigstekt. Barnen ville ha vår storfavorit kycklingtortillas, men vi hade inte så mycket grönsaker som jag vill ha i den röran. Så istället gjorde jag en annan variant av kyckling och tortillabröd och kallar det för Kycklingenchiladas. Vad är egentligen skillnaden på tortillas och enchilada?


Kycklingenchiladas

Kycklingröra
6 hg kyckling
100 g spenat
2 dl crème fraiche
1 dl salsa
salt, peppar

Tomatröra
ca 400 g (fin)krossade tomater
1 dl salsa
0,5 tsk chilipeppar
salt, peppar

8 tortillabröd
riven ost

Strimla kycklingen, stek den och salta o peppra. Lägg åt sidan.
Stek spenaten tills vätskan kokat bort.
Tillsätt den stekta kycklingen, crème fraiche och salsa.
Smaka av med salt o peppar.
Fyll tortillabröden med kycklingröran och lägg dem hoprullade i en smord ugnsform.
Blir det nån kycklingröra över så lägg den bredvid tortilla i formen.
Blanda ihop tomater och salsa, krydda med chilipeppar, salt o peppar.
Häll över tortillarullarna.
Strö sedan över rikligt med riven ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter. 
Om det behövs kan du höja temperaturen och gratinera i ytterligare ca 5 minuter om inte osten fått tillräckligt fin färg.


Jag använde en liten burk salsa à 220 gr och använda halva burken till kycklingröran och andra halvan till tomatröran.

Till mig själv använde jag low carb-tortillabröd, så det blev en lågkolhydratvariant.

Tortillarullar på rad
Tomatröra
Täckt med riven ost
Färdig att äta

söndag 5 april 2020

Uppskjutet men bra ändå

Igår hade vi planerat för ett födelsedagsfirande här hemma hos oss, men som så ofta i dessa tider blir det inte alltid som man tänkt sig. Födelsedagsbarnet vaknade och kände sig lite småförkyld så med hänsyn till oss valde han att ställa in. Tråkigt, men så rätt gjort.

Men i dag kände han sig bättre och eftersom solen sken valde vi att vara utomhus. Safety first! Trerättersmiddagen skjuter vi på tills alla känner sig helt pigga o krya och istället grillade vi hamburgare och åt tårta o paj ute i solen. Vi satt ute på min älskade altan i flera timmar, ett riktigt bra avslut på helgen.

Eftersom alla i vår familj fyller år på andra halvåret är det så himla kul att vi nu har fått in två vårbarn i familjen. Kul att få något speciellt att fira under april o maj också. Älskar att fira saker 💖

Stökigt men härligt!
Hade även bakat godaste och enklaste blåbärspajen.
Fjolårets favorit! Alltså denna glutenfria och sockerfria tårta är så himla god.
I brist på goda sommarbär garnerade jag tårtan med riven choklad.

Matsedel v.15 april 2020

Jag har förstått att många har påsklov kommande vecka, men vi får vänta ytterligare ett tag och får lov veckan efter påsk istället. Vilken annorlunda påsk det kommer bli för många, nu när man ska hålla sig hemma och inte resa i väg. Vi hade tack o lov ingen påskresa inplanerad som vi var tvungna att ställa in, men vi hade väl hoppats på att träffa lite folk och äta en massa gott. Det lär väl dock inte bli av nu, att träffa folk alltså för äta en massa gott tänker vi ändå göra.

Men innan det är dags att planera påskmaten blir det en vecka med "vanliga" middagar.


Matsedel v.15 april 2020

Måndag
Vi rivstartar veckan med en riktig festmåltid, som ni bör förbereda redan ikväll genom att lägga köttet i marinad. Att helsteka kött på låg temperatur i ugnen är verkligen min favorit, det blir så himla gott.

Tisdag
En av de absolut godaste laxrätterna jag vet. Kanske inte så konstigt eftersom jag älskar både pasta och pesto.

Onsdag
Vi fortsätter med ännu mer pasta. De här pastastubbarna kräver lite pyssel, men inget svårt moment och det är så värt det lilla extra arbetet. Jag är sugen att göra något liknande men strunta i pastan för att dra ner på kolhydraterna. Det borde också blir gott, tycker jag.

Torsdag
Det här är en riktigt enkel vardagsrätt som alla brukar älska. Så himla smidigt när man slipper steka kycklingen först.

Mysfredag
Variera tacofreda'n med detta smarriga, eller ät det till lunch på lördagen av resterna från fredagstacon.

Veckans godsak
Sött, salt och choklad - Kan det bli bättre? Självklart använder jag inga nötter, utan använder salta frön istället och det blir lika gott.

fredag 3 april 2020

Recept mars 2020

Bättre sent än aldrig! Det hann bli den 3 april innan jag lyckades sammanfatta mars månads recept. Men nu fick jag lite tid över till att sitta vid datorn. Jag slutade lite tidigare och sedan köpte vi mat från en lokal restaurang som nu behöver all vår hjälp och tack vare det fick jag en lång ledig kväll.

Nu när jag ska sammanställa recepten från mars är det svårt att inte reflektera över allt som hänt den här månaden. När mars började var det lite snack om Corona men det kändes mer som att det var något som hände i vissa andra länder. Medier skrev en del om det, men det var inte huvudfokus.

Tänk vad mycket som kan hända på en månad. Nu vet vi att de flesta (alla?) länder är drabbade och det har nog aldrig pratats så mycket om karantän, både egenvald och påtvingad, restriktioner, vård och symtom.

Recept mars 2020


Månaden började vi i Jämtland och där lagade jag Pestofilé som vi åt till tagliatelle och en caprese (tomater och mozzarella).


En av dagarna i Åre gjorde jag goda varma smörgåstårtor med grillad kyckling till lunch. Smarrigt och gott!


När vi kom hem från Jämtland var det dags att dra ner på kolhydrater igen. Jag och Ida lagade en supergod middag en kväll som vi knappt kunde sluta äta av - Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika


Lax är så otrolig gott och jag skulle gärna äta det oftare, men det är nog bara jag i familjen som vill äta det mer än en gång i veckan. Vi gjorde det enkelt för oss och använde smaksatt färskost när vi gjorde Ugnslax med parmesanfärskost


Jag jobbade hemma en förmiddag och hade inte några rester jag kunde värma till lunch, så istället gjorde jag lchf-microbröd som jag sedan använde till en lunchmacka med ost o skinka.


Vi hade tjäderfiléer i frysen sedan höstjakten så en helgmiddag blev det en tjädergryta med kantareller som vi åt med goda tillbehör.


Min mamma bjöd på limerutor som vi njöt av i solen på vår gård en av många solig härliga lördagar som vi haft i mars.


Av kyckling- och risrester blev det en god ny middag som gjorde succé - Kyckling- och risgratäng


Sarah Bernhardt är bland det godaste jag vet och under mina två hemmaveckor hade jag små bitar av dessa godbitar i kylen som jag kunde njuta av till teet. Men nu är mina sockerfria Sarah Bernhardt-bitar  slut och jag måste snart baka dem igen för de är ju beroendeframkallande.


Sötstark kycklinggryta med ananas och thaichilisås bjöd jag på till en vardagsmiddag, övriga familjen åt ris till den medan jag valde broccoli. En gryta med både sötma och hetta.

torsdag 2 april 2020

Guldstjärna

Det blev inget blogginlägg igår. 
Tänkte att ni ändå inte skulle ha trott på något jag skrev eftersom den var 1 april, så jag lät bli. 

Nej, så var det inte alls. Tiden räckte inte till helt enkelt. Ida hade bjudit in Olivia och Emil på middag, så vi hade trevligt sällskap större delen av kvällen. Sen var jag tvungen att jobba ett litet tag och därefter öppnade jag inte datorn nå mer.

Ida ville så gärna bjuda på den goda indiska kycklinggrytan som de hade gjort på skolans hemkunskap och den var verkligen god. Ida fixade nästan allt själv, det jag hjälpte henne med var att skära löken i fina bitar, skära och steka kycklingen lite lätt samt koka riset. I övrigt skar, stekte, blandade ihop, kryddade och passade hon allt själv. Guldstjärna till min lill-tjej som inte är så liten nå mer.


Egentligen skulle jag ju ha publicerat ett inlägg med mars månads alla recept igår precis som jag brukar när det är ny månad. Men jag har inte hunnit sammanställa recepten så ni får fortsätta vänta. Men jag hoppas att jag hinner sammanställa inlägget ikväll, trots att jag måste jobba en stund även då. Det är mycket nu....

Men snart är det helg och tid för lite återhämtning!

tisdag 31 mars 2020

Sötstark kycklinggryta med ananas

Ikväll är jag mycket piggare än igår, tack o lov. Så trött jag var i går alltså, länge sedan jag var så trött utan att vara sjuk. Trots att jag har sovit lite oroligt i natt så känner jag mig pigg, sån härlig känsla.

Förra veckan åt vi en god kycklinggryta som vi även åt för någon månad sedan men då glömde jag bort att ta kort. Så nu var jag tvungen att tillaga den igen för att kunna dela med mig av receptet. Men det gjorde ingenting för den är så himla god - söt, stark och krämig i en härlig blandning.


Sötstark kycklinggryta med ananas

1 kg kycklingfilé
3 msk krossad ananas i juice
1 cm riven färsk ingefära
4-5 msk thaichilisås
1 msk kycklingfond
1-2 tsk soja
3 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg över i en ugnsform.
Blanda ananas, ingefära, thaichilisås, fond, soja och grädde i en kastrull och koka upp. 
Låt koka 5-10 minuter, smaka av med salt o peppar och ev mer thaichilisås. 
Häll såsen över kycklingen och tillaga i 200 C ca 15-20 minuter.
Servera med ris (jag åt broccoli till kycklingen). 


På jobbet fixar vi förmiddagsfika varje fredag, som jag har berättat om tidigare. Nu har jag missat fredagsfikat 4 veckor i rad pga sportlov, planeringsdag, sjukdom och hemmajobb. Men på fredag är det äntligen dags för mig att vara med på go'fikat igen. Men den här gången får jag inte bara njuta av godsakerna, utan nu är det min tur att även planera och fixa fikat tillsammans med två andra.

Jag har suttit och kollat lite recept och fått lite inspiration nu ikväll. Så imorgon ska jag dela med mig av mina idéer och se om de godkänns av de andra. Vi har strukturerat och planerat det mesta, men vi saknade lite smågrejer och det är det jag tror jag har hittat nu.