fredag 27 mars 2020

F.r.e.d.a.g

Det blev inte många timmars jobb i dag. Jag var så omotiverad och hade svårt att komma på nå vettigt att göra i jobbväg, så jag flexade ut och började storstäda istället. Så skönt att ha det gjort inför helgen, älskar känslan av ett nystädat hus. Nästan så att jag måste åka o köpa en bukett blommor imorgon för att fira att huset är nystädat och att min karantän är över.

Alltid när jag har nystädat så får jag sån lust att baka. Inte så konstigt eftersom det är mycket roligare att vara i köket när det är välstädat. Men så onödigt att börja stöka ner och damma med mjöl precis när man har skurat.

Få se om jag ändå kanske bakar lite i morgon för jag har faktiskt ett paket jäst som håller på att gå ut. Måste ju använda upp jästen som är sån bristvara. Jag tycker det är lite lustigt att helt plötsligt verkar alla vilja baka.


Till middag fick vi besök av Olivia o Emil som vågade sig hit nu när mina hostningar mest bara är små harklingar.

Vi bjöd på
älg-ryggbiff och stekt halloumi
ugnsrostad potatis, morötter, rotselleri, palsternacka och zucchini
Dessutom hade jag gjort två olika sallader, 
rödbetor och fetaost på salladsbädd och
en vanlig sallad med mozzarella.

Som vanligt hade vi riktigt mysigt och satt länge o åt och pratade. Underbar start på helgen, fast lite svårt att få nån riktig fredagskänsla när man varit hemma så länge.

torsdag 26 mars 2020

Sarah Bernhardt-bitar sockerfria

När man som jag har varit hemma i karantän i två veckor är det lätt att man äter lite för mycket och lite för onyttigt. I alla fall älskar jag att äta när jag har småtråkigt. Men jag har fortsatt att försöka undvika kolhydrater och dessa godbitar har varit räddningen. Tack vare dessa har jag klarat mig från att baka något som är proppat med vetemjöl och socker.

Sarah Bernhardt är min favorit på caféer, så gissa om jag blev eld o lågor när jag kom på att de borde gå att göra sockerfria. Glutenfria är de ju alltid. Dessutom är jag lite slö så istället för att stå och göra dem en o en gjorde jag en stor rektangel som jag sedan skar i småbitar.


Sarah Bernhardt-bitar sockerfria


Mandelbotten

1 äggvita
1 dl mandelmjöl
1 msk Ica sötströ

Chokladkräm

80 gram sockerfri mörk choklad
1 dl vispgrädde

Chokladöverdrag

60 gram sockerfri mörk choklad
lite kokosolja

Mandelbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna.
Platta ut en ganska platt rektangel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 12 minuter tills kakorna får färg.
Låt svalna och börja med chokladkrämen.

Chokladkräm
Koka upp grädden och ta bort den från värmen.
Tillsätt chokladbitar. Rör till all choklad smält.
Låt fyllningen stelna tills den blir fast.
Bred chokladkrämen över mandelbotten.
Ställ i kylskåpet så att de stelnar ytterligare.

Chokladöverdrag
Smält chokladen, tillsammans med kokosolja så spricker inte chokladen lika lätt.
Låt den svalna lite.
Bred chokladen över chokladkräm o botten, låt stelna i kyl.
Skär i rutor.


Jag skar mina rutor i ganska små bitar, för oftast vill jag bara ha en liten bit efter maten till en kopp te. Vill man nån gång har lite mer så kan man ta två bitar istället. Dessa kommer jag definitivt göra snart igen, kanske redan i helgen.

Blandat ihop mandelmjöl, sötströ och äggvita.
Gräddad mandelbotten
Den goda chokladkrämen på mandelbotten.
Färdiga rutor, klara att njutas av.

onsdag 25 mars 2020

Kyckling- och risgratäng

Vi hade kvar en massa ris från i helgen då vi beställde hämtmat, dessutom hade jag kvar ganska många stekta kyckling-innerfiléer från en annan middag. Så självklart försökte jag komma på något roligare och godare än att bara värma det i micron. Så istället för gammal uppvärmd mat blev det en helt ny och god maträtt.


Kyckling- och risgratäng 

färdigstekt kyckling(innerfilé)
färdigkokt ris
Sås
0,5 dl mango chutney
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Topping
2 dl riven ost

Lägg riset i en smord gratängform och lägg kycklingbitarna över.
Koka ihop allt till såsen och häll det över riset och kycklingen. Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min i 225 grader eller tills den fått fin färg.
Servera med en god sallad.

tisdag 24 mars 2020

Karantän

Jag älskar mitt hus o jag älskar att vara hemma och att få jobba hemma är bland det bästa jag vet. Så jag borde ju vara hur nöjd och glad som helst nu när jag ska hålla mig hemma. Men när man är tvingad att vara hemma och måste jobba hemma då är det absolut inte lika roligt. Tro mig!

Fast lite mysigt är det ju att gå i mjukiskläder hela da'n och dricka gott te (mitt älskade chai-te) istället för jobb-te under dagen. En annan positiv sak är att jag får vara hemma hela morgonen med Ida, i vanliga fall åker jag till jobbet långt innan hon går i väg till skolan. Så helt nattsvart är det definitivt inte.

Chai-te med skummad mjölk

Njuter även över att jag inte är helt isolerad utan att jag kan och får gå på promenader, så att jag kommer ut litegrann och får frisk luft, motion och dagsljus. Igår var jag så inne i mitt jobb så jag glömde att ta mig ut. Det misstaget gjorde jag inte om idag, så på förmiddan flexade jag ut och gick på en ca halvtimmes promenad. Det räckte för att jag ska känna mig mycket gladare o piggare nu ikväll. Tänk vad en liten promenad kan göra för humöret.

Det jobbigaste är dock ovissheten om hur länge det kommer vara så här, det är nog därför jag inte kan njuta fullt ut av att få vara hemma. Hostan verkar inte bli bättre, snarare går det åt fel håll. Tycker att jag har fler hostattacker idag än i helgen och där emellan har jag en del torrhosta. Så resten av veckan blir jag åtminstone hemma.

Dagens höjdpunkt var arbetsmötet med mina kolleger, som jag deltog i via Teams. Så kul att se och höra dem igen efter så många dagar hemma. Kändes nästan som att jag var på jobbet igen.

Morgonte med ingefära. Städat o fint på bordet.
Efter några timmars jobb har det blivit några koppar te och bordet är mycket stökigare.

Limerutor

Tänk att det fanns en tid innan Corona och Covid-19 då man umgicks med varandra och hade det mysigt o skönt utan tanke på smittorisk. En sån dag hade vi en härlig eftermiddag i solen mot vår husvägg och min mamma hade med sig goda limerutor som vi mumsade på. Få se när vi får träffa mamma igen på normalt sätt och inte bara via FaceTime eller på flera meters avstånd utomhus.

Det verkar som att många har mer tid till att laga mat och baka numera, så då tänkte jag bjuda på receptet på dessa limerutor som vi åt ute i solen. Kommer ni testbaka dem?


Limerutor

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning
4 ägg
3 dl strösocker
2 lime, skal och saft
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnera med florsocker och rivet limeskal

Mördeg
Mixa ihop mjöl, florsocker och smör i en matberedare.
Tryck ut degen i en smord ugnsform ca 20x30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.
Gör fyllningen under tiden.
Fyllning
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, ca 5 min med elvisp.
Vänd ner limesaft och finrivet limeskal.
Blanda ihop mjöl o bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll fyllningen på den gräddade mördegsbotten i formen.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna.
Pudra med florsocker och riv ev. lite limeskal över, skär i rutor och servera.

söndag 22 mars 2020

Fel hur jag än gör

Efter en mysig o god middag har jag nu sjunkit ner i tv-soffan och det känns som att jag kommer bli kvar här ett tag. Kanske resten av kvällen. Det är ju en hel del sevärt på tv ikväll - Mästarnas mästare, Robinson och framför allt statsministerns tal till folket pga Corona-viruset.

Jag har varit rätt lugn angående Corona men nu börjar jag faktiskt att oroa mig för lite allt möjligt och rent praktiskt känns det jättejobbigt. Har man minsta förkylningsbesvär ska man vara hemma, basuneras ut hela tiden. Men hur lätt är det egentligen i praktiken?!

Förra veckan var jag förkyld och var därför hemma o vilade. Nu är jag feberfri men har fortfarande hosta så därför är det bestämt att jag ska jobba hemifrån till veckan, i alla fall början av den. Men jag känner mig som värsta boven som är hemma. Trots att jag kommer jobba hemifrån känns det ändå som att jag smiter undan. Men går jag på jobbet med hosta gör jag ju också fel, riktigt fel.

Jag tycker det här är skit-jobbigt rent ut sagt. Inte kul att ha känslan att man gör fel vad man än gör. Med tanke på att jag hade ont i halsen i 3 veckor innan jag blev förkyld "på riktigt", vågar jag inte tänka på hur länge hostan ska sitta i.

Uppdaterat efter statsministerns tal till nationen: Nu inser jag att jag gör rätt som stannar hemma och måste slå bort mitt egna dåliga samvete. Jag gör rätt, jag gör rätt, jag gör rätt....

Usch jag orkar inte ens tänka på det så nu återgår vi till nå roligare - mat!


Till middag tog vi upp en bit älg-flankstek från frysen, men eftersom biten inte var jättestor tog jag även upp en påse med kyckling-innerfiléer. Jag vill alltid vara säker på att maten inte tar slut innan alla har hunnit äta sig mätta.

Både köttet och kycklingen samt färska champinjoner stekte vi och serverade sedan med potatisgratäng, kålrotsgratäng, sallad och bea-såser.

Nu ska jag lägga bort datorn och försöka njuta av söndagskvällen.

Matsedel v.13 mars 2020

God morgon!
Är ni friska, eller? Känns som att det mesta handlar om det just nu, tyvärr. Jag ska jobba hemma i början av veckan eftersom jag hostar en del och när jag nu har möjlighet att jobba hemma så tar vi (jag o chefen) det säkra före det osäkra.

Mat är desto roligare att prata om än sjukdomar och som vanligt kommer här en veckomatsedel som jag hoppas kan inspirera er kommande vecka.


Matsedel v.13 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak