söndag 15 mars 2020

Matsedel v.12 mars 2020

Jag har sovit nästan åtta timmar i natt utan att vakna, helt otroligt och så skönt. Så nu är jag redo för den här dagen, som så många andra helgdagar börjar jag dock med långfrukost framför Nyhetsmorgon.

Före jag dukar fram frukost ska jag dela med mig av veckans veckomatsedel. Vilken blir er favorit?


Matsedel v.12 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 14 mars 2020

Corona

God morgon!

Det var längesedan jag var frånvarande så här länge från bloggen. Det har varit lite mycket den här veckan och det i samband med att jag inte har varit helt frisk har gjort att jag har prioriterat ner bloggen. Jag har insett att jag inte har hunnit och orkat göra allt jag velat.

Tredje veckan med halsont tär på psyket och jag kommer knappt ihåg hur det känns att svälja utan att det ömmar 😥 Men det är inte halsfluss och inte Corona så det är bara att ta det lugnt och vänta ut förkylningen eller kanske förkylningarna. För det mest troliga är nog att jag har haft flera förkylningar direkt efter varandra. Första veckan hade jag lite feber men efter det har jag inte varit jättesjuk, utan det är mest att jag har haft ont i halsen och det i sig har varit väldigt irriterande då det blev så långvarigt. Men nu känns det bättre. Vågar jag hoppas att det är över nu? 🙏

På tal om Corona - Är ni rädda och oroliga? Jag är inte speciellt orolig, men nog tänker jag på det en del (svårt att undvika då jag läser och följer med i media) men det styr absolut inte mitt liv. Vissa hyllor på affärerna är tomma för att folk har börjat bunkra. Varför denna hysteri, vi måste väl dela med oss och se till att alla har chans att bli mätta och rena?

Skylten som mötte oss vid entrén igår.

Man får många mejl numera angående Corona, det är information om än det ena o än det andra. T.ex. så blir det ingen dansträning för Ida de närmaste veckorna och inga fler basketmatcher under den här säsongen. Precis när Ida var redo att spela match igen efter benbrottet 😭 Men de fortsätter åtminstone med träningarna så länge skolorna håller öppet. Först sas det att träningarna också skulle ställas in och det tyckte jag var lite väl drastiskt eftersom de ändå träffas i skolan varje dag. Men det var nog fler som hade samma åsikt eftersom träningsbeslutet ändrades.

Se'n får man informationsmejl från olika flyg- och resebolag och ibland blir det lite fel. Det här mejlet fick jag från Norwegian igårkväll. Hur tänkte de nu? Har ni försökt nysa i armbågen? Känns lite jobbigt o krångligt 😂 Jag tror att jag fortsätter nysa och hosta i armvecket istället.

tisdag 10 mars 2020

Sista kvällen.....

Igår var det dags att bryta sockersuget och det gör jag på bästa sätt genom att sluta så gott det går med  alla sorters kolhydrater. Jag har flera gånger tidigare kört lchf och nu är det dags igen. För mig är det bästa sättet. Jag äter lågkolhydratkost i några månader och på så sätt försvinner suget efter pasta, bröd och kakor.

Det finns ju så mycket gott man kan äta även utan kolhydrater eller med lite kolhydrater för jag är inte speciellt strikt. Det viktiga är att det är socker- och glutenfritt för det är just socker och gluten som triggar mitt sockersug.

Så i söndags var det sista kvällen med kolhydrater och självklart gjorde jag en pastarätt då. Pasta är bland det godaste jag vet och tillsammans med bröd det jag längtar mest efter när jag kör min lågkolhydratkost.


Jag blandade ihop tagliatelle, fläskfilébitar, halverade körsbärstomater, färsk basilika och mozzarella tillsammans med lite crème fraiche och kalvfond. Hela receptet hittar ni här.

Lite kul när jag nu länkade till receptet och läste det inlägget, för där stod ungefär samma som i dagens blogginlägg. Nämligen att jag åt den här goda pastan för jag skulle dra igång med lågkolhydratkost igen. Då såg jag på Brynäs-Luleå och idag ser jag på HV71-Luleå. 😀

Hade det inte varit för hockeyn på tv:n hade jag nog blivit kvar i köket även i dag. För även i dag var det basketträning för Ida så det blev sen middag och innan vi hade ätit och städat bort så var klockan nästan åtta.

måndag 9 mars 2020

Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika

Av någon konstig anledning verkar jag aldrig ta mig från köket på måndagar. Jag har suttit kvar vid köksbordet efter middan och det var likadant förra måndagen också. I och för sig blev det en ganska sen middag både i dag och förra veckan och när det dessutom inte är något bra på tv:n som lockar så är det lika skönt att sitta kvar.

Jag läser nyheter o lite bloggar, scrollar igenom instagram o facebook och funderar på vad dagens blogginlägg ska handla om.

Tanken var att vi skulle äta kycklingtacos idag men eftersom Isak hade ätit på stan med kompisar efter skolan ändrade jag snabbt och spontant middagsplanerna. Istället gjorde jag en krämig och supergod broccoligratäng och dessutom stekte jag lite vitkål och paprika som behövde användas upp.

Tillsammans blev det en supergod och snabblagad middag till mig och Ida. Ida berömde maten flera gånger och jag njöt av berömmet och att hon också älskar broccoli lika mycket som jag gör.


Broccoligratäng

1 bukett färsk broccoli
4 ägg
2 dl grädde
50 g färskost
salt o peppar
grillkrydda

Dela broccolin i mindre bitar. Lägg i en smord ugnsform, salta o peppra.
Ställ in i ugnen i 200 grader i  ca 10 minuter för att broccolin ska mjukna.
Blanda ihop ägg, grädde och färskost, Krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat något, men inte för mycket för den är godaste om den fortfarande är lite krämig.

Stekt vitkål o paprika 

vitkål
paprika
salt o peppar
grillkrydda

Strimla vitkålen och skär paprikan i mindre bitar.
Stek i olja, krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.


Något annat som är typiskt för måndagar det är att jag försöker komma i säng lite extra tidigt för oftast är jag så himla trött just på måndagar. Och i dag är det inget undantag. Snarare är jag nog lite tröttare än vanligt för jag har varit vaken en hel del i natt pga en hemsk huvudvärk, som nu äntligen verkar ge med sig.

Så jag ska faktiskt packa bort datorn och gå o lägga mig nu så att jag är pigg o kry imorgon.
God Natt!

söndag 8 mars 2020

Matsedel v.11 mars 2020

Efter en veckas semester och gårdagens magiska dag då man inte ville vara inomhus, så blir det en jobbdag hemma idag. Vi har resväskor att packa upp och en massa tvätt att ta hand om förutom de vanliga söndagssysslorna som att förbereda kommande vecka med mat och logistikplanering.

Men först tänkte jag ge er en ny veckomatsedel som innehåller lite smått o gott, hoppas ni hittar något som faller er i smaken.


Matsedel v.11 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 7 mars 2020

Soliga Luleå

Vilken underbar dag☀️
Luleå visade sig från sin absolut bästa sida idag, klarblå himmel och strålande sol.


Men det underbara började redan i natt då jag fick sova i min egna säng med mina egna kuddar. I morse duschade jag riktigt varmt o länge i bästa duschen och sedan åt jag frukost länge o drack flera koppar te ur bästa kopparna.

Borta bra men hemma bäst stämmer så bra in på mig. Jag tycker om att vara på semester men jag älskar verkligen att vara hemma. Och dagar som denna måste man ju älska Luleå och vårvintern, bästa årstiden.

Vid lunchtid tog vi en promenad på isvägen medan Ida åkte skidor bredvid oss på ett skoterspår. Sedan gick vi hem och grillade varma mackor som vi satt ute på altan o njöt av. Det var sååå varmt där vi satt i solen och fikade o lyssnade på takdroppet. Så mysigt!

Till middag bjöd Olivia på Spaghetti al Pomodoro som vi åt framför hockeyn❤️ Vilken lyx att bli bjuden på go'middag av stora dottern. Men disken fick jag ta hand om 😂

fredag 6 mars 2020

Varm smörgåstårta med grillad kyckling

Borta bra men hemma bäst!
Nu är vi hemma i Luleå igen och det känns så skönt att jag ska få sova i min egna säng igen och framför allt med mina egna kuddar. Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig extra tidigt och få njuta extra länge 😀 Bilresan gick bra men det är så otroligt segt och så otroligt mycket skog.

En av dagarna i Åre gjorde jag varm smörgåstårta i portionsform till lunch. Perfekt lunchmat tillsammans med lite sallad. Den här gången var det kyckling som var fyllningen och jag använde en färdiggrillad kyckling för enkelhetens skull.


Varm smörgåstårta med grillad kyckling

1 grillad kyckling, bröstfilérna
1 bit purjolök
1 stor morot
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 msk röd pesto
ev. lite mjölk
6-8 polarpärlan, jag använde fullkorn
1-2 tomater
1 röd paprika
ost, gärna riven

Dela kycklingen, lägg låren åt sidan (och ät någon annan gång) och skär filéerna i mindre bitar.
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Skala och riv moroten, stek den mjuk.
Blanda ihop kyckling, purjo, morot, ost, crème fraiche och pesto till en bra röra.
Fyll på med mer ost, crème fraiche eller mjölk för att få en ganska fast men ändå bredbar röra.
Lägg ut 3-4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt.
Lägg kycklingröran på alla brödskivor, lägg på ytterligare en brödskiva på varje och sedan ytterligare röra.
Skiva tomat o paprika och lägg överst, toppa med ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är varmt och osten fått lite färg.
Servera med sallad.


Min röra med fullfet crème fraiche och färskost blev för hård så jag hällde i lite mjölk för att få den smidigare och mer lätthanterad.