måndag 24 februari 2020

Varm smörgåstårta med skinka, purjo och champinjoner

I lördags då jag var home alone gjorde jag det enkelt för mig till middag och gjorde en supersmarrig varm smörgåstårta. Det är så otroligt gott. Jag är inte så mycket för vanliga varma mackor men det här, det är något helt annat och så mycket godare.

Fyllningen och brödet kan man variera efter vad man har hemma eller är sugen på. Den här gången blev det lite kylskåpsrensning och en lyckad sådan. Tänk att det kan bli så här gott av lite rester. Lovely! Servera med en sallad så har du en god och mättande middag.


Varm smörgåstårta med skinka, purjo och champinjoner

2 portioner

6 skivor rostbröd
Fyllning
1 dl crème fraiche
0,75 naturell färskost av philadelphiatyp
1 msk finhackad purjolök
0,5 dl skivade champinjoner
1 dl skinka i strimlor
Topping
1 tomat i skivor
1 bit paprika i strimlor
riven ost

Blanda ihop crème fraiche, ost, purjolök, champinjoner och skinka.
Lägg ut 2 skivor bröd på en plåt.
Bred hälften av fyllningen på brödet.
Lägg på 2 skivor bröd och bred på resten av fyllningen innan ytterligare 2 skivor bröd läggs överst.
Lägg på tomat och paprika på översta brödet. Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är genomvarmt och osten fått fin färg.


Det blev lite torrt och tråkigt överst så nästa gång sätter jag nog lite röra där också, eller så brer jag på lite smör eller färskost innan jag lägger på toppingen. Tidigare när jag har gjort varm smörgåstårta har jag använt annat bröd, typ Polarbröds jubileumskaka, men det blev oväntat gott med vanligt rostbröd också.


Har veckan börjat bra för er? Det känns som min vecka har börjat stressfritt och väldigt lugnt. Undra om det beror på att jag kom hem extra tidigt. Planen var att ha ett möte mellan 3 o 4 i andra lokaler än där jag jobbar, men mötet slutade redan före halv och eftersom jag redan hade lämnat arbetsplatsen så gick jag hem istället för att gå tillbaka och jobba ytterligare en halvtimme. Skönt att få lite bonustid innan skjutsningar, matlagning och kvällsaktiviteterna sätter igång.

Nu är dagens alla skjutsningar och aktiviteter avklarade och middagen är bortdiskad så nu börjar kvällslugnet lägga sig och alla pysslar med sitt på olika håll i huset. Mysigt!

söndag 23 februari 2020

Veckomatsedel v.9 februari 2020

Nu tycker jag det är dags för en veckomatsedel igen. 
Vet ni hur länge sedan jag senast publicerade en? Det är drygt åtta månader sedan, oops. Men det är ju bland annat för att jag i höstas körde med "5 godaste...." istället.

5 godaste.... kanske också återkommer, men nu först kände jag för en veckomatsedel och som brukligt publicerar jag den på söndagmorgon så att ni kan inspireras av den när ni gör er egna matsedel för kommande vecka.

Veckomatsedel v.9 februari 2020


Köttfri måndag
Ruccolasallad och fetaost är en perfekt smakkombination i en paj. Välj ditt egna favoritskal eller välj någon ny variant här.


Tisdag
Kycklingfärs är inget jag använder speciellt ofta, men här lyckades jag riktigt bra och fick till en god gratäng.


Onsdag
En av de godaste fisksopporna som finns och den är verkligen bara saffransdoftande för saffranssmaken tar inte över i den här soppan tillsammans med en massa godsaker.


Torsdag
Oj så länge sedan vi åt det här kom jag på nu när jag såg receptet. Det var en favoriträtt på helgerna ett tag. Framför allt för att Ida tyckte det var kul att hjälpa till att fylla schnitzlarna.


Mysfredag
En riktig favorit som passar så bra på fredagar då man vill äta något gott som är enkelt att tillaga. Igår gjorde jag en ny variant som jag njöt av i tv-soffan. Det receptet kommer snart men i väntan på det kan ni göra den här godingen.


Veckans godsak
På tisdag är det fettisdag och det kommer frossas i semlor. Vill ni baka något enklare men minst lika gott måste ni testa den här goda semmelkakan. Det har ju kommit en massa varianter de senaste åren, men det här är min storfavorit bland semmelkopiorna.

lördag 22 februari 2020

En bättre fredag....och lördag

Vilken lång och härlig fredagkväll jag fick. 
Precis som jag hade planerat slutade jag lite tidigare fast det blev ändå plustid på flexen, se'n hem och skriva handlingslista och i väg till Kvantum för lite helghandling. Trots allt detta var inte klockan mer än halv fem när vi hade plockat in allt i kyl o frys och kunde duka fram lite bubbel, ost och ostpinnar.

Så vi satt länge med vårt fredagsmys och pratade o njöt av helgen innan vi började tillaga varmrätten. Vi stekte potatis och morötter i ugn, blandade ihop en sallad, kokade ihop en ostsås och stekte flera skivor älg-ryggbiff. Sedan satt vi länge vid middagsbordet innan det var dags för efter-middag-teet och en chokladbit.


Det var precis en sån fredagkväll som jag älskar - lugn o ro med en massa gott att äta o dricka tillsammans med familjen. Jag hoppas det blir en lika bra lördag fast den kommer jag inte tillbringa med familjen för de kommer vara på ishallen för dubbla matcher medan jag stannar hemma och ser hockeyn på tv.

Lika mycket som jag älskar att umgås med familjen lika skönt är det att få vara ensam lite då o då, att själv bestämma över fjärrkontrollen, mat och mat-tider. Men innan hockeyn börjar borde vi hinna ta oss ut i solen, tyvärr är det inte bara sol utan även väldigt slaskigt.

fredag 21 februari 2020

Smile

God morgon!

Ville bara säga åt er att njuta av dagen, le och ha det så bra som man bara kan ha det på fredagar 💖


Själv ska jag snart åka i väg till jobbet och det innebär att jag har jobbat full dag redan vid 3-tiden och jag kan börja njuta av helgen lite extra tidigt. Älskar vår flextid och älskar att vara tidigt på jobbet, det är något speciellt med att jobba då. Så skönt att börja morgonen med lugn, men jag tycker lika mycket om allt snack o rörelse som blir när arbetskamraterna börjar droppa in en efter en.

Efter att ha haft eget arbetsrum i nästan alla år som jag jobbat sitter jag nu i kontorslandskap med åtta andra och det går riktigt bra. Jag har lätt för att skärma av när andra snackar och har då inga problem med att fokusera på mitt. 

Ikväll tror jag att jag ska fira med lite bubbel 💕

torsdag 20 februari 2020

Mycket att se fram emot

Är det fler än jag som längtar till tisdag? 
För ni har väl koll på att det då äntligen är fettisdag och helt legalt att äta en massa semlor💖

Jag har redan tjuvätit ganska många faktiskt för det är ju sååå gott och jag kan inte motstå dessa godingar🙈 Men jag har bara bakat en omgång i år, så en omgång till borde jag hinna/orka göra innan semmelsäsongen är över.


Men innan fettisdagen är här så har vi ju en underbar helg framför oss. Love it 💕 Nu har vi dessutom ett nystädat hus, så i helgen kan vi njuta riktigt mycket. Eftersom Leif jobbar borta på veckorna och jag måste fixa allt här hemma så har vi bestämt att lyxa till det med städerska för att få vardagen att fungera. Känns så skönt och nu verkar vi ha fått tag i en riktigt bra städerska också, peppar, peppar.... Vi har ju provat några gånger tidigare men inte varit helt nöjda.

I dag slutade jag lite extra tidigt så det känns nästan som att jag har tjuvstartat helgen lite och imorgon kommer jag också gå hem tidigare om inte något oförutsett inträffar som gör att jag måste stanna på jobbet.

Som ni kanske har märkt så älskar jag fredagar, men nu älskar jag dem ännu lite mer för på nya arbetsplatsen har de fredagsfika. Det är mycket som är så mycket bättre med att jag har bytt arbetsplats (kommer inte på en enda negativ grej faktiskt) men det bästa är nog deras fredagsfika 😀

Man turas om tre o tre att fixa fika på fredagsmorgonen då dukas det upp mackor, pålägg, grönsaker och ibland även något sött. I fredags var det även nygjorda quesadillas, nån gång har de haft korv med bröd. Så det blir spännande att se vad vi bjuds på imorgon. Om ungefär en månad är det min tur. Vad ska jag då hitta på att dela med mig av för gott 🙇

onsdag 19 februari 2020

Banankaka med mörk choklad i långpanna

Är det fler än jag som köper hem bananer och ibland går de åt i ett rasande tempo och ibland är det ingen som rör dem? Så himla svårt eftersom de har så kort hållbarhet, ingen i familjen tycker om dem om de har börjat bli bruna. Sån tur då att en av mina favoritkakor är just banankaka och att man ska använda riktigt bruna bananer.

Igår bakade jag en omgång lyx-banankaka i långpanna. Lyxen kommer av att en god kaka blir lite extra god då man tillsätter mörk choklad också. Perfekt att ta med till jobbet och lysa upp en ganska tråkig onsdag.


Banankaka med mörk choklad i långpanna

200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter. 


Halverar du receptet så passar det perfekt i en "vanlig" sockerkaksform. Jag brukar göra den i min favoritform som är rund med hål i mitten och dessutom ökar jag tiden 10-15 minuter. 

Jag hade inget gräddfil hemma så jag använde vanlig filmjölk och det gick riktigt bra det också.


Vilken hockey-tv-vecka det här 💖 Igår vann herrarna mot Malmö, i dag spelar damerna första kvartsfinalen mot Linköping, imorgon spelar herrarna och på lördag är det dubbla matcher då både damerna och herrarna spelar. På söndag kan det ev. bli en tredje och avgörande kvartsfinal för damerna men vi hoppas att Luleå är vidare till semi redan på lördag.

Älskar när det är mycket sport på tv så man kan sitta och slötitta med datorn i knäet och en stor kopp te framför sig. Vinterstudion på helgerna är bland det bästa och mysigaste jag vet, bästa starten på dagen.

Ida har varit hemma från skolan två dagar med kraftig förkylning, knappt nån feber men med hemsk snuva och hosta. Imorgon ska hon försöka gå till skolan trots hostan, så vi hoppas det går bra. Nu verkar jag tyvärr ha blivit smittad för jag sitter o småhostar hela tiden. Hoppas det bara är nå tillfälligt och snabbt övergående. Vill i.n.t.e bli sjuk o hängig.

Det är nog bäst att jag går o gör mig en kopp te 💕

tisdag 18 februari 2020

Att vara frisk eller inte

En natts sömn hjälpte inte för Ida, utan hon var minst lika förkyld i morse när jag väckte henne för att kolla läget. Jag förstod redan igår att hon skulle bli hemma i dag, men Ida ville verkligen att jag skulle väcka henne för att se att hon var tillräckligt sjuk för att vara hemma. Det är ju positivt att hon inte tog chansen att få en dag hemma oavsett om hon var sjuk eller inte.

Jag känner mig i alla fall tillräckligt frisk för jobb och håller tummarna att jag klarar mig från Idas baciller, för de verkar inte speciellt roliga. Jag är ändå ganska imponerad att vi har klarat oss så här långt in på året innan vi blev krassliga, när folk runt omkring oss har hostat o snörvlat ett bra tag redan.


Ikväll är det nog dags att göra en ny omgång ingefärashot om jag ska kunna motstå förkylningsbacillerna ett tag till. Den förra tog slut väldigt fort eftersom nu även Isak har börjat älska den och tog en shot varje morgon och kväll.

Planen var att göra skinkwok till middag men jag tror att jag ändrar planerna eftersom det är en av Idas favoriträtter och som hon mår nu lär hon inte ha mycket aptit. Istället gör jag kanske en av mina och Isaks favoriter - korvstroganoff, som Ida inte alls gillar. Tur att man är anpassningsbar och snabbt kan ställa om till nya förutsättningar.

Nu kör vi tisdagen!