fredag 7 februari 2020

Fredag = Ätardag

God morgon, skönt att vakna upp till en ny härlig fredag med en hel helg framför oss💖
Men absolut bästa känslan är nog att lägga sig på fredagkväll och veta att man har två sovmorgnar framför sig. Även fast jag sällan sover länge så tar jag det lugnt i flera timmar på morgonen åtminstone och det älskar jag.

Jag hade planer på att ta lite sovmorgon i morse också, men det är det där med att sova på morgonen. Jag är inte speciellt bra på det, tyvärr. Fast det är inte så hemskt att vara tidigt på jobbet och sedan få gå hem tidigt. Älskar att få börja njuta av helgen lite extra tidigt✌


Känns som att det kan bli en härlig ätardag idag. Jag börjar med fredagsfika på jobbet vid halv tio. En ny underbar tradition för mig nu när jag får nya kolleger och ny arbetsplats💕 Min gamla enhet på 6 personer har precis slagits ihop med en större enhet så vi är på väg att flytta till dem och jag längtar tills vi är på plats på riktigt. Det går lite segt dock, men snart....

Eftersom det är fredag så lär det ju bli nå gott ikväll också och där emellan lär jag hinna med både lunch och lite mellanmål/fika om jag har tur. Som sagt var, det lär bli en ätardag 😀 
Vad har ni för planer idag? 

torsdag 6 februari 2020

Krämig pasta med röding, dill och ärter

Nu ska ni få receptet på en kanonrätt som vi åt i söndags. Det var sååå gott! Jag har även haft turen att  få äta det i matlåda två luncher den här veckan. Men nu är den tyvärr slut, snyft. Men det kommer inte dröja tills vi äter det igen. Så gott var det. Lova nu att ni testar det här snart. Har ni inte röding så får ni ta lax istället och jag är säker på att det blir lika gott.


Krämig pasta med röding, dill och ärter

ca 500 g röding eller lax
ca 400 g pasta
gröna ärter

3 dl crème fraîche
2 msk dill
1,5 tsk dijonsenap
0,5 citron, skal och saft
salt, peppar

parmesanost

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Stek fisken i stekpanna på spisen eller i ugn.
Koka ihop crème fraîche, dill, dijonsenap och citronskal o saft.
Smaka av med salt o peppar.
Blanda ihop såsen med pastan ordentligt. 
Rör sedan ner fisken och ärterna försiktigt.
Strö parmesan över hela rätten eller låt var o en strö över sin tallrik.

onsdag 5 februari 2020

Lördagsmys

När snön vräkte ner i lördags höll jag mig inne mest hela da'n och strax efter tre lagom till hockeyn började dukade jag upp lite mellanmål/förrätt som vi åt framför tv:n.

Kändes som det var en lördag värd att fira. Alla lördagar är värda att fira men den här lördagen innebar även att långa januari var slut och februari började, eller mellomånaden som jag brukar kalla den. För nu är äntligen Melodifestivalen igång och flera lördagskvällar framöver är räddade.


Mellanmål/Förrätt/Småplock/Mingelmat

Toast Skagen med kräftstjärtar
chips o cheese balls
rostade o saltade solroskärnor
tuc-kex i två olika smaker
finn crisp chips
ostar
vindruvor, paprika
guacamole

Självklart hade jag bubbel i glaset för lite extra fest stämning. Bubbelvatten är oftast det godaste till mat men till mingelmat/småplock är det så himla gott med lite festligare bubblor.

När hockeyn var slut och Lule hade vunnit var det dags att börja med middagen och vi fortsatte på fest-temat, trots att vi åt rester från frysen. Men den som spar han har...


Festmiddag på rester

oxfilé
ugnsrostad sötpotatis
balsamicosås och bearnaise
sallad med fetaost


Såna här mysiga dagar med god mat o dryck är perfekt att plocka fram från minnet, så här mitt i veckan. Men nu är det snart helg igen. Det går fort nu....

tisdag 4 februari 2020

Tråkiga tisdagen

Tisdagar måste väl ändå vara veckans tråkigaste dag. Fast det kan vi ju försöka ändra😍

Måndagar är inte så hemska som sitt rykte, fast det glömmer jag oftast bort. Tisdagar är värre. Man har kommit förbi måndagen och tror att det ska bli bättre och att man ska vara piggare men så är det sällan. Trots att man har påbörjat arbetsveckan så är det en evighet kvar till helgen (på måndagar vet man att det är länge kvar).


Trots att det är minus 17 ute och med köldfaktorn känns det som minus 23 tänker jag dra på mig täckbyxorna och promenera i väg till jobbet om ett tag. Älskar min nya rutin att promenera till jobbet, en perfekt start på dagen som gör mig så mycket piggare. Få se om jag lyckas hålla rutinen nu när Leif ska börja jobba på bortaplan för det innebär att jag måste vara hemma längre på morgonen och även måste komma hem tidigare för att fixa middag och kvällens skjutsningar. Men jag ska försöka...

Tråkiga tisdag till trots så tror jag att det kommer bli en ganska rolig arbetsdag idag för jag ska börja med ett halvdagsbesök från min gamla arbetsplats. Alltid kul att träffa gamla bekanta. Fast vi får se om det bara är nykomlingar eller om det är nån jag känner. Kul att nätverka och byta erfarenheter med varandra för vi jobbar ju faktiskt med liknande saker.

Uppdaterat:
Det kändes inte jättekyligt trots de många minusgraderna. Vilken härlig och vacker promenad jag fick, måste dela med mig av ett kort. Det är så otroligt vackert med rimfrost.

måndag 3 februari 2020

Köttbullar i tomatsås med spagetti

Nu när en ny arbetsvecka har dragit igång tänkte jag dela med mig av ännu ett bra vardagsrecept. Såna kan man inte få för många av, eller hur?

Vi hade köttbullar kvar i frysen från i julas som jag tog upp i veckan. Men istället för de två vanligaste sättet att servera köttbullar på gjorde jag en ny variant. Vanligtvis äter vi köttbullar med makaroner och ketchup eller med potatis och brunsås. Jag var förberedd på klagomål när jag serverade köttbullarna på det här sättet, men alla klagomål uteblev till min stora förvåning och glädje.


Köttbullar i tomatsås med spagetti

Köttbullar
Spagetti

Tomatsås
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
salt 
svartpeppar

Topping
parmesan

Finhacka chili, vitlök och gul lök. Fräs i olivolja i ett par minuter.
Tillsätt sedan oregano, basilika, krossade tomater och balsamvinäger.
Koka upp och sänk sedan värme och låt tomatsåsen puttra under lock på svag värme.
Smaka av med mer örtkryddor, salt o peppar.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka med tills de är varma.
Blanda ner spagettin och rör runt tills allt blandat sig väl.
Toppa antingen allting med parmesanost eller låt var och en strö det över sin portion.

söndag 2 februari 2020

Söndag med snö

Efter flera dagars snöande verkar det nu vara uppehåll. Tillfälligt eller blir det en snöfri söndag? 
Det är så vackert ute med all vit fin snö, men nu räcker det. Det behöver inte komma mer snö för jag har ju börjat drömma om våren och sommaren.

Det blir till att skotta en del snö i dag, men i övrigt har vi inga speciella planer. Utan det blir nog som de flesta söndagar - förbereda oss så bra som möjligt inför kommande vecka. Jag ska planera och förbereda några middagar, planera veckans logistik "vem gör vad när?", tvätta o stryka kläder och se till att vi börjar veckan i ett städat hus.


Men som de flesta lediga dagar börjar jag med en långfrukost och en massa koppar te 💖

lördag 1 februari 2020

Recept januari 2020

Som jag har längtat men nu är februari här och det är dags att sammanfatta recepten från årets första månad. Jag bjöd på en hel del gott i januari och bakade även ovanligt mycket. Kul att jag har kommit igång med det igen. Är lite sugen på att baka något till ikväll då Melodifestivalen drar igång, men tror inte jag hinner för nu är det hockey i drygt två timmar och det vill jag ju inte missa.

Recept januari 2020


Till julaftonskvällen gjorde jag en saffransglass på 3 ingredienser och som är äggfri. Jag använde mitt favoritrecept på glass som jag sedan smaksatte med saffran. Ett perfekt grundrecept som man se'n smaksätter lite hur man vill. Favoriten är nog att krossa chokladkakor och sätta ner i glass-smeten innan infrysning.


Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad bjöd jag på under glöggminglet i december, men receptet dröjde. Perfekt bufférätt, som lär dyka upp fler gånger hemma hos oss.


Gratinerad hummer åt vi till förrätt på nyårsafton, som så många andra.


Gluten- och sockerfri hjortronkaka frestade jag med i början på januari när många vill dra ner på socker efter julens alla kakor och allt julgodis.


Inför jul bakade jag kanelkakor, som blev en ny storfavorit hos mig. Så enkel men så god.


Jag bjöd på ytterligare en god kall kräm/sås som man enkelt blandar ihop inför middagen och med få ingredienser - Parmesankräm


Jag blev lite nostalgisk när jag kände igen smakerna på den här goda starka fläskfilégratängen med mango chutney


Sockerfria men söta och goda chokladbollar/dadelbollar bjöd Ida på i januari och vi mumsade och njöt.


Torra, gamla och tråkiga pannkakor blev saftiga, fräscha och goda kanelpannkakor


Vi hade som så ofta bruna bananer och dem bakade jag en limpa av, en bananlimpa med havremjöl.


Isak blev nostalgisk när jag bakade Philadelphiabullar i långpanna och han kom ihåg att det var en favorit hos honom när han var liten.


Krämig kycklingpasta bjöd jag på en stressig måndag efter jobb och basketträning. Men tack vare söndagens förberedelser gick det fort att få middagen på bordet.

Hembakade nybakade grahamslimpor med solrosfrön bjöd jag på en lördag, tillsammans med årets första hembakade semlor.


Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost gav oss helgkänsla mitt i veckan i slutet av januari.