Brukar ni äta bananbröd/bananlimpa? Det känns som att väldigt många äter det just nu och det finns en massa olika recept att välja på.
Bananlimpa med havremjöl
7 dl havregryn (som mixas till 6 dl havremjöl)
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bruna bananer
Garnering
solroskärnor
1 banan
Mixa havregrynen till havremjöl.
Tillsätt salt, bikarbonat och filmjölk.
Rör om ordentligt.
Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner i degen. Blanda ordentligt.
Smörj en avlång limpform och ströa med solroskärnor
Lägg smeten/degen i formen.
Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen och tryck till lite.
Grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 50 min.
Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.
Perfekt att söta brödet med banan istället för sirap som det annars ofta är i bikarbonatbröd. Dessutom känns det bra att använda havregryn och på så sätt äta mindre vetemjöl. Använder du glutenfria havregryn så blir det den en glutenfri limpa, perfekt om man inte vill köpa hem en massa glutenfri mixer. Om du inte vill mixa havregryn kan du använda färdigt havremjöl och använd då 6 dl.
Nästa gång strör jag nog lite solrosfrön uppepå också eller kanske blandar jag i lite i smeten för det är ganska gott att få lite crunch i den annars mjuka o saftiga limpan.
Mixa havregryn till mjöl |
Lite torr och tråkig deg innan bananerna tillsätts |
Nu med mosade bananer ser degen/smeten bättre ut |
Smörj och bröa formen med solroskärnor |
Dela bananen på längden |
Lägg smeten i formen och lägg bananerna ovanpå. |
Gräddad o klar |
Låt svalna på galler och skär sedan upp och njut av en söt o god limpa. |
Nu ska jag gå ut på en promenad och fånga ljuset innan det försvinner för dagen. Det blir nog bara en kort sväng, men bättre det än inget alls. Sedan ska jag hem och fortsätta i köket och förbereda lite inför kommande vecka. Allt för att få vardagen att flyta på så bra som möjligt med jobb, träningar och andra aktiviteter.
Njut av söndagen så hörs vi senare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar