tisdag 26 november 2019

Potatis- och skinkgratäng - snabbmat

Att använda färdig potatisgratäng är ett bra snabbmatstips. Den behöver inte bara ätas som den är utan den är perfekt att använda som bas till en potatis- och skinkgratäng också. Jag blandade gratängen med bitar av julskinkan vi köpte för nån vecka sedan. Den var inte så god som jag hade hoppats på så vi fick kvar en bit, perfekt att använda till matlagning.


Potatis- och skinkgratäng - snabbmat

1 förpackning potatisgratäng
1 bit (jul)skinka
riven ost

Skär skinkan i bitar.
Häll potatisgratängen i en ugnsform, blanda med skinkan.
Strö över riven ost.
Tillaga i 225 grader i 25 minuter.
Servera med en sallad.


Det här är verkligen ett enkelt sätt att använda upp skinkrester på och snabbt få middag på bordet en småstressig vardag.

söndag 24 november 2019

5 godaste med smak av pepparkakor

Jag fortsätter jultemat i 5 godaste, den här gången tipsar jag om godsaker med pepparkakssmak. Har ni bakat några pepparkakor i år? Vi har bakat en omgång, älskar doften i huset efter pepparkaksbak. En av flera underbara jultraditioner som vi har.

5 godaste med smak av pepparkakor


Banoffee pie med julkänsla

Klassikern med dulche de leche (karamelliserad mjölk) och banan på digestive-botten, men här har jag även smulat ner pepparkakor i botten. Supergott.


Fryst pepparkakscheesecake

Fryst cheesecake är så himla gott och smidigt eftersom det går att förbereda, den här julvarianten är smaksatt med kanel och lingonsylt och garnerad med pepparkakor och pepparkakssmul.


Mjukpepparkaka

Den här är så god så jag gör den året om. Att den är äggfri är det inte många som tror. Om det sedan blir över någon kaka kan du rosta den i skivor och servera som snittar med ost och fikonmarmelad.


Pepparkakskladdkaka

En kladdkaka med smak av både choklad och pepparkakskryddor. Kan det bli bättre?


Pepparkakspannacotta

En god, lättfixad och populär efterrätt är denna pannacotta med pepparkakssmak. Visst använder ni gelésocker istället för gelatin när ni gör pannacotta? Så himla smidigt.

lördag 23 november 2019

Whiskykyckling

Trots att det är lördag steg vi upp tidigt för att komma i väg i bra tid för vi har några mil i bil innan vi är framme vid dagens mål - Ikea. Dessutom tänker vi åka över till Torneå och Finland för att shoppa lite där också för vissa saker är så mycket billigare där så då passar vi på när vi ändå är i närheten.

Planen var att åka till Ikea 10 augusti men det kom ett brutet ben emellan. Men nu när både rullstol och kryckor, i stort sett är kastade kommer vi äntligen i väg. Som vi har längtat! Framför allt Ida som ska handla till sitt nya rum som blev färdigt i augusti.

Medan vi är på roadtrip till Haparanda och Ikea tänkte jag bjuda er på receptet från gårdagens goda kycklingmiddag.


Whiskykyckling

1 kg kycklingfiléer
salt och svartpeppar

Whiskysås
3 dl vispgrädde
0,5 dl whisky
0,5 dl kinesisk soja

Garnering
cocktailtomater
lite persilja

Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek bitarna, salta o peppra.
Lägg kycklingen en ugnsform.
Blanda ihop grädde, whisky och soja och häll över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 25 min. 
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i formen när den tas ut ur ugnen. Strö på lite persilja.
Servera till ugnsrostad potatis och sallad.

fredag 22 november 2019

Morgonlugn

Är det fler än jag som är vakna tidigt denna fredagsmorgon?
Jag vaknade två timmar före klockan skulle ringa och jag hade gärna sovit även dessa två timmar. Men det positiva är att jag får njuta extra mycket och länge av denna fredag 😀

En kopp te och ett tänt ljus i ett tyst hus är bästa starten på morgonen💖 Så mycket bättre än stress, stress, stress. Nu försöker jag undvika stress så mycket det går på morgonen, även när jag sover tills klockan ringer, för alla mår bättre av en mjukstart. Men ibland går det inte lika bra med lugnet.


Efter dagens arbete ska jag hem och provsmaka en drink. Hårt jobb 😂 Jag håller på att planera ett glöggmingel för vänner och har klurat på en välkomstdrink, så den måste jag provsmaka för att se om jag vill bjuda på den eller om jag måste tänka om. Håll tummarna att den blir lika god och julig som jag hoppas.

Jag älskar att fixa glöggmingel, att mitt i julstressen träffa goda vänner och få prova en massa nya godsaker med julsmaker. Det brukar bli en salig blandning av gamla godingar och nya favoriter, jag har ju lite svårt att hejda mig när jag väl sätter igång att planera fester. Fast jag har blivit bättre....

Jag har haft uppehåll med mina glöggmingel i två år pga att jag varken har hunnit eller orkat fixa nån fest. Men nu är jag redo och sugen på att fixa glöggmingel igen.

torsdag 21 november 2019

Snart....

God morgon på er! Hoppas ni har vaknat upp till en bra dag. Jag har tyvärr vaknat med huvudvärk, värsta känslan. Jag är så van huvudvärk eftersom jag har det hyfsat ofta (inte lika ofta nu som förr dock), men att vakna med den är bland det värsta. Jag är ganska säker på att huvudvärken beror på att jag har fel styrka på jobb-glasögonen. Men nya är beställda och jag hoppas att de snart är här.

Få se om det blir en hel arbetsdag idag eller om jag måste avbryta tidigare. Bra glasögon är ett viktigt arbetsredskap.


Mina julförberedelser och min julkänsla stannade av i och med allt regnande som tog bort all fin vit snö som lyste upp så fint. Nu är det grått, mörkt och svinhalt. Dags att ta nya tag för nu när det är så mörkt ute behöver vi alla fina stjärnor och ljusstakar inne. Så till helgen - en vecka för tidigt  - tar vi fram dem. Tänkte även julbaka lite så att huset fylls av ljuvliga juldofter. Bästa doften och känslan!

Nu kör vi torsdag så är det snart härliga underbara fredag!

tisdag 19 november 2019

Startskottet

Nu har startskottet för julen 2019 gått hos oss.

Utegranen med belysning är på plats. Vi fick tag i en riktigt tät o fin gran i år, det är alltid lika spännande att komma hem och ta bort nätet för att se om granen ser så bra ut som man tror. Alltid samma lycka när man lyckas. I år har vi även en ny belysning med många små ljus, istället för de gamla traditionella lite större och färre ljus. Den lyser upp så fint ute på gården och jag blir glad varje gång jag tittar ut. Det är extra fint idag då våra gatlysena inte fungerar. Vilken tur att vi var tidiga med egen belysning.

Jag har även bytt till julgardniner, så mycket julkänsla för mig med de gardinerna. Mina egensydda julgardiner som jag har haft varje år sedan jag flyttade hemifrån för väldigt länge sedan. Jag får det till nästan 30 år sedan. Men jag måste väl ha räknat jättefel 😂

Julgardin och utegran.
Vi har inte en stor lampa på toppen av granen utan det är lampan som hänger över bordet inne som speglar sig i fönstret 😀

I söndags slog vi till med årets pepparkaksbak och det luktar fortfarande ljuvligt och juligt i hela huset. Snart är det dags att baka lussekatter, för egna är ju absolut godast. I helgen har vi tjuvsmakat både en köpt saffranslängd och köpta saffranssnäckor. De var riktigt goda, framför allt längden men inte slår det mina egna.


Funderar på när man vågar ta fram stjärnor och adventsljusstakarna. Jag brukar ju vara ganska noga med att de inte ska fram innan första advent, men jag kanske är lite wild and crazy i år och tar fram dem redan nästa helg. En hel vecka för tidigt 🌟

Nu gäller det bara att komma igång med julkappsinköpen också så jag inte har den stressen och pressen hängande över mig i december. Det är inte så många personer jag ska köpa till så det går nog fort att fixa, trots att vissa är svåra att handla till än andra. Det svåra brukar vara att sluta köpa, när jag väl kommer igång är det så kul att få ge så jag brukar köpa lite för mycket till var o en.

Har ni tjuvstartat eller är ni kanske julpoliser som håller stenhårt på traditioner och datum?

måndag 18 november 2019

Baconpasta

Då har vi startat igång en ny vecka och jag som har varit vaken sedan strax efter fyra behöver mer än vanligt en snabblagad vardagsmiddag idag. Nu är klockan halv sju och helst av allt skulle jag vilja gå och lägga mig för att försöka somna om, men snart ska Ida väckas och sen är det dags att åka till jobbet. Sova får jag försöka göra nån annan gång. Blir så irriterad när jag inte kan sova på nätterna, så onödigt att vakna klockan fyra.

Den här enkla baconpastan gjorde jag förra veckan och den blev riktigt uppskattad. Kanske läge att göra den igen idag.


Baconpasta

2 pkt bacon
ca 300 g pasta
0,5 dl tomatpuré
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
1-2 dl pastavatten
salt o peppar

Stek bacon (jag gör det i ugnen), klipp i bitar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara sedan lite pastavatten.
Koka ihop tomatpuré, grädde och crème fraiche.
Tillsätt stekt bacon och kokt pasta, samt 1 dl pastavatten.
Koka ihop till krämig sås. Tillsätt mer pastavatten om det behövs.
Smaka av med salt o peppar.