I köttfärssås är det perfekt att använda rivna morötter, kålrötter och rotselleri. När det har kokat ihop med köttfärs och tomater så ser man knappt skillnad på köttfärs och rotsaker, så det går att lura även de värsta skeptikerna.
Jag gjorde min höst-köttfärssås i min slowcooker - Crock Pot, men självklart kan du koka den i en gryta på spisen nån timme istället.
50/50 köttfärs rotsaker |
Blanda ihop med krossade tomater och annat gott. |
Till slut har du en sååå god köttfärssås. |
Höst-köttfärssås
1 kg köttfärs
4 morötter
1 kålrot
1 rotselleri
0,5 dl tomatpuré
800 g krossade tomater
1-3 dl vatten
1 buljongtärning
salt
svartpeppar
chilipeppar
oregano
basilika
Bryn köttfärsen, krydda med salt, svartpeppar och chilipeppar.
Lägg i crock pot-grytan (om du har en gryta som går att bryna i så gör du det).
Skala och riv morötter, kålrot och rotselleri. Tillsätt till grytan.
Blanda ihop allt med tomatpuré, krossade tomater, 1 dl vatten och buljongtärning.
Tillaga på låg temperatur i 4-5 timmar. Fyll ev. på med mer vatten under tillagning.
Tillsätt oregano och basilika och låt koka ihop ytterligare några minuter.
Smaka av innan du serverar med goda tillbehör.
Jag brukar ta lite mer köttfärs än rotfrukter, men det är nog bara för att jag är lite feg. Jag tar mer o mer rotfrukter för varje gång. Rotfrukterna brukar jag dela upp så hälften är morötter och en fjärdedel kålrot och en fjärdedel rotselleri på ett ungefär och även lite beroende på vad jag har hemma.
Det här är ett enkelt och smidigt sätt att minska kött-ätandet och det går att lura de flesta med att det är en vanlig köttfärssås med en massa köttfärs. Tror inte att det är många som känner skillnad. Prova!