tisdag 10 september 2019

Mjukt och hårt fröbröd

Som jag redan har berättat så är det sockeravvänjning deluxe som gäller för mig. Nu är det slut på fika och goda mackor för ett tag framåt. Mitt bästa tips för att lyckas är att inte ha kakor i frysen och nu äntligen har vi tömt frysen från alla kakor som jag bakade till sommarens kalas. 

Ett annat bra tips för en mack-älskare som mig är att se till att ha gott lågkolhydrat-bröd hemma. Därför har jag idag bakat mina två favoriter när det kommer till lågkolhydrat-bröd, dels ett sprött fröknäcke och dels ett mjukt fröbröd som jag fryser in och tar fram bit för bit. 


Sprött fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
Flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. 
Koka upp vattnet. 
Häll vattnet och oljan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper på smeten och tryck ut tunt över hela plåten.
Ta bort bakplåtspappret.
Strö över lite flingsalt.
Grädda på 150 grader i 45 minuter. Ta ev. ut och skär i bitar. 
Låta dem sedan torka i ugnen på 50-75 grader nån timma eller två så blir de extra spröda.


Det här fröknäcket är så himla gott som snacks, mycket godare än chips. Sprött, salt och helt perfekt. Men se till att det får torka ordentligt så det inte är för mjukt.



Mjukt fröbröd

4 ägg
3 dl riven ost 
(Jag blandar västerbottensost och en mildare variant)
1,75 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1,25 dl linfrön
1 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl nyponskal

Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på stor ugnsplåt. 
Fördela jämt med slickepott.
Grädda i 220-225 gr i 10-15 min.
Skär sedan i bitar.
Frys in och ta fram innan servering.


Det här mjuka fröbrödet har blivit en storfavorit för mig. Godast tycker jag att det blir när jag blandar en stark och en mild ost. Första gången hade jag bara Västerbottensost men då tog ostsmaken över. Men prova dig fram.

Det funkar även att rosta detta bröd, perfekt enligt mig som älskar rostade mackor.

måndag 9 september 2019

Grahamsrutor i långpanna

Jag har ju glömt att ge er receptet på de lättbakade och supergoda grahamsrutorna som jag bakade när vi åt fisksoppa. Fast ni som har sökt har kanske redan hittat dem på bloggen för de finns faktiskt publicerade för flera år sedan. Men jag tycker det är dags att ge er receptet på nytt.


Grahamsrutor i långpanna

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten.
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.


Istället för kesella går det att använda t.ex. yoghurt eller fil, som jag använde nu senast för det var det jag hade hemma och bäst-före-datumet hade passerat.

På bilderna ser det ut som jag använt en liten långpanna. Men det har jag inte! Jag har bara tagit halva brödet och lagt på en skärbräda.


I dag har jag börjat med sockeravvänjning igen så nu blir det inga grahamsrutor för mig på ett tag. Så här i början är jag stenhård med att äta så lite kolhydrater som möjligt, så bröd med vetemjöl är definitivt uteslutet. Det har blivit alldeles för mycket av det goda i sommar och framför allt nu med Idas brutna ben. Vi har inte haft så mycket roligt för oss förutom att äta o fika 😀 Så nu tänker jag istället baka både mjukt och hårt fröbröd så jag har att mumsa på.

söndag 8 september 2019

Uppmuntran

När dottern behöver muntras upp åker mamman på affären tidigt på morgonen 💕

Ida har haft så ont i hälen i det gipsade benet hela helgen (i fredagkväll var jag nära att åka till akuten för koll) så i morse när hon vaknade tidigt pga värken tyckte jag att hon behövde muntras upp med lite go'frukost. Så då åkte jag i väg till affären och köpte nybakade baguetter och god juice.

Inte likt mig att ta mig ut så tidigt, jag brukar ju sitta vid frukostbordet till lunch ungefär 😀 Men vad gör man inte för sina barn.....


Vi har tillbringat större delen av dagen i soffan så att Ida kan ha benet i högläge. Vi tänkte kolla om värken lindras om hon inte sitter i rullstolen så mycket som hon gör under skoldagar. So far so good, men det är på kvällen det brukar vara som värst och det är ju några timmar kvar. Håll tummarna att hon slipper ha så ont i kväll 💖

5 godaste med äpplen

Nu känns det som höst🍁
Det har blivit lite kallare och regnar lite mer och är sååå mörkt på kvällarna, så nu är det ljusmys som gäller. Det bästa med hösten.

Vi har två äppelträd av olika sorter som bara är några år gamla och det ena gav oss drygt 5 goda äpplen av en tidig sort. Nu väntar vi på att det andra trädets äpplen också ska bli riktigt mogna och goda för där kryllar det av äpplen och grenarna orkar knappt hålla dem. I väntan på att de ska bli mogna funderar jag vad jag ska göra av äpplena förutom äppelmos.

5 godaste med äpplen


Äppelcurrysås

En fräsch och lite annorlunda sås/kräm som passa både till fisk och kyckling. Funderar faktiskt på att göra den till dagens middag eftersom vi ska grilla kycklinglårfilé.


Gravlaxröra med äpplen

En riktigt fräsch och god röra med gravad lax. Äpplet gör så otroligt mycket till den här röran, blir så mycket fräschare och "lättare".


Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

Äpple i maträtter med fläsk är ett gammalt knep för att få bort lite av fläsksmaken. I den här rätten med curry och mango chutney är det en perfect match.


Äppelpaj med mördeg

Äppelpajer finns det hur många varianter som helst av och de flesta är supergoda. Det här är en av mina senaste favoriter.


Äppelkaka äggfri

Äppelkaka istället för paj är ju bara så gott. Den här äggfria varianten smakar precis som en kaka med ägg och den gjorde jag många gånger när Isak var riktigt allergisk mot ägg och det är fortfarande en favorit.

lördag 7 september 2019

Chili i Crock Pot

Igår åt vi en god chiligryta som hade fått stå och puttra i min Crock Pot under hela dagen. När jag smakade av den så kändes den riktigt stark men med tillbehör som t.ex. ananas och crème fraîche mildrades den ordentligt och den blev perfekt kryddad. Ida tyckte dock att den var i starkaste laget.


Chili i Crock Pot

Chili-kryddblandning

1 msk chiliflakes
1 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk chilipeppar
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
0,5 tsk kanel

Övrigt
1 kg högrev
25 g mörk choklad, i bitar
2 klyftor vitlök, pressad
400 gr krossade tomater
2 msk oxfond
ev vatten

Blanda ihop alla ingredienser till kryddblandningen.
Putsa köttet och skär i stora bitar. Tillsätt till grytan.
Strö kryddblandningen över köttet och rör om så att alla bitar får krydda på sig.
Tillsätt choklad, vitlök, tomater och fond.
Tillaga på låg temperatur i 8 timmar.
Dela köttbitarna med två trägafflar, rör om och servera med goda tillbehör.


Våra tillbehör den här gången

isbergssallad, färsk spenat
gurka, tomat
krossad ananas
limeklyftor
crème fraiche
tacosås
tacochips
mjuka tortillabröd


Egentligen blir det en för blöt chili för att använda mjuka tortillas, men övriga familjen tycker så mycket om det så det står ofta på bordet när vi äter chili, taco, pulled pork och liknande. Själv äter jag det som en chili-sallad.

Kött, kryddblandning och choklad

Än så länge skiner solen och det verkar bli en helt underbar lördag. Men prognosen säger att det ska bli mulet kring lunch och sedan börja regna ikväll, tyvärr. Så jag tror faktiskt att jag ska passa på att ta mig ut på en promenad nu på förmiddan.

Ikväll blir det att paketera älgkött för alldeles strax ska Leif i väg och stycka och lär komma hem med några bitar kött och lite köttfärs. Jag har inte riktigt hunnit tömma frysen på fjolårets kött men det är inte många bitar kvar och jag har en plan för när de ska ätas. Vi har ju några födelsedagar under hösten....

fredag 6 september 2019

Lyxtorsdag

Jag håller fortfarande på med min frysrensning inför älgjakten. Men det hindrade mig inte från att ordna lite vardagslyx med god middag och efterrätt för en kompis igår. Det enda jag köpte var lite färska grönsaker i övrigt använde jag det vi hade i frys och skafferi.

Ida blev först lite besviken att jag inte gjorde någon ny smarrig efterrätt utan använde kakor vi hade i frysen, men när vi sedan fikade så tyckte hon att det var riktigt gott och saknade inte något nybakat.

Till middagen ugnsstekte jag en laxbit som jag sedan blandade ihop med pasta, pesto, färsk spenat, romanticatomater och annat gott. Här hittar ni receptet. Jag hittade även två till laxbitar i frysen så de tog jag också upp och de ligger nu och gravas i kylskåpet för kommande fester.


Efterrätten blev rabarber- och jordgubbsmuffins i miniformat och mina söta men goda chokladkolakakor.

Mysigt att lyxa till en vanlig jobbtorsdag med kompisbesök. Eller vanlig o vanlig. Jag har inte så många vanliga jobbdagar nu när jag agerar taxichaufför, assistent och sjuksyster till Ida som behöver extra mycket hjälp med sitt brutna ben.

torsdag 5 september 2019

Ost- och paprikafylld köttfärslimpa

Nu är det torsdag och helgen närmar sig med stormsteg. Härlig känsla. Det här kommer vara en feel-good-helg och jag börjar redan ikväll med kompisbesök, oj vad vi kommer prata om livet, jobbet och familjen. Kommer förmodligen även ha gäster imorgonkväll, bara jag kommer på vad jag ska bjuda på. Har ni tips på nå gott, fräscht och hyfsat lättlagat?

I övrigt har jag lovat Ida en myshelg, då det nog endast kommer vara hon och jag hemma stora delar av helgen.

Köttfärslimpa är en perfekt vardagsrätt, om man fyller den med nå smarrigt så blir den extra saftig och god. Det blir mycket mat med liten ansträngning. Det tar dock lite tid i ugnen så det är inget man lagar när man har bråttom iväg på aktiviteter.


Ost- och paprikafylld köttfärslimpa

1 kg köttfärs
100 g cream cheese
2 msk kalvfond
1,5 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
125 gram färskost, chili o paprika
2 dl riven ost
0,5 paprika

Rör ihop köttfärs, ost, fond och kryddor.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen (eller lite längre).
Rör ihop färskost och riven ost. Hacka paprikan.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera ostfyllningen där och strö på paprikan.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.


Servera med kokt potatis, broccoli och brun-/gräddsås. Jag gör min sås på ett ungefär så här, jag ändrar proportionerna lite efter vad jag har hemma.

Brun-/Gräddsås

3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.