lördag 17 augusti 2019

Tusen gånger starkare

Vilken lugn och härlig lördag jag har haft!

Jag började dagen med att skicka i väg Isak till Stockholm och är lite avis på honom. Jag vill också ha några dagar i huvudstaden. Förhoppningsvis dröjer det inte så länge tills jag också får vara där.


Till lunch blev det grillad surdegstoast med halloumi och paprika på stan tillsammans med två kompisar. Så välbehövligt att få komma hemifrån i ett par timmar och prata med andra vuxna. Trots att jag älskar att vara hemma och umgås med Ida så är det skönt att komma ut ibland också.

Vi har verkligen så mysigt jag och Ida på dagarna. Jag försöker verkligen se positivt på detta elände med hennes brutna ben och något väldigt positivt är all tid vi två får tillsammans. Ja, egentligen får vi extra mycket tid tillsammans hela familjen, för både Olivia och Isak är också mycket med oss nu.

Ser ni bilden här nedanför? Det är lycka på ett fat. Mamma kom hit med nybakad blåbärskaka så vi fick lyxefterrätt idag. Lovely! Ni skulle ha sett Ida efter första tuggan. Hon älskade blåbärskakan och visade det tydligt.


Kvällen avslutade vi med en kanonfilm som jag hade glömt bort. Jag såg den med Olivia när hon var i Idas ålder och nu var det Idas tur. Så glad att jag fick upp den som förslag när jag googlade så jag blev påmind om den. Alla med tonårsbarn (eller nästan tonåringar) borde se denna film med sina barn. Eller egentligen borde nog alla se den. Filmen jag pratar om är Tusen gånger starkare. Se den nu!

fredag 16 augusti 2019

Mintchokladkladdkaka

Helgen är här och man kan unna sig lite godsaker, eller hur? Då kan jag tipsa om den här goda kladdkakan med smak av mint. Finns det någon godare smakkombination än mint och choklad? Jag tror inte det!


Mintchokladkladdkaka

150 g smör
150 g Marabou mintkrokant
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj en springform med ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 15 min.


Jag hade tyvärr inne kakan nån minut för länge. Jag var så rädd att den skulle bli för kladdig så istället blev den torr och det är ju nästan värre. Så gör inte samma misstag som jag gjorde! Kakans stelnar ju något också när man väl har tagit ut den så den kan vara rätt kladdig i ugnen.

En god kaka med bästa kombinationen - choklad och mint!
Servera med en klick glass eller grädde!

Nu när jag är hemma med Ida och hennes brutna ben blir det lite väl många fikastunder för mig. Eftersom vi mest är hemma och inne så blir det många koppar te och eftersom vi fortfarande har kvar massa fika i frysen sedan våra kalas i somras så är det alldeles för enkelt att ta en godbit till teet. Men snart ska jag bli sockerfri igen, ska bara.....

Känns konstig att det är fredag, inte mycket till fredagskänsla för mig. Men känns skönt att både jag och Leif är hemma med Ida nu i två dagar och att jag då inte behöver göra allt själv. Jag ska faktiskt passa på att ta en fika på stan med några kompisar. Känner att jag behöver komma ut lite och prata med vuxna 😀

torsdag 15 augusti 2019

Taco-gratäng med ostkräm

Igår var det dags för tacomiddag igen, men istället för vanliga tacos gjorde jag en tacopaj och en krämig tacogratäng. Så himla gott och roligt att variera våra taco-middagar. Tack o lov blev det inte ens nå protester från familjen 😀


Taco-gratäng med ostkräm

Köttfärs
800 g köttfärs
2 påsar tacomix
250 g krossade tomater
Topping
purjolök
körsbärstomater
Ostkräm
200 g philadelphiaost, naturell
1 dl crème fraiche
riven ost

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka några minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form.
Strimla purjolöken och strö över köttfärsen tillsammans med halverade tomater.
Blanda ihop philadelphiaost och crème fraiche. 
Bred/klicka ut det och avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader.
Servera tillsammans med sallad och eventuellt tacochips.


Eftersom vi åt tacos igår blir det inte någon tacofredag i morgon. Undra vad vi då ska hitta på? Trots att det inte är nån större skillnad på dagarna numera så vill jag ändå få lite fredagskänsla. Så lite godare och "roligare" vill jag äta.

Fast den riktiga go'middan sparar jag till söndag för då är det vår bröllopsdag. Tror t.o.m att jag ska ta ett glas bubbel då. Annars dricker jag inget vin nu när Ida behöver så mycket hjälp, inte för att jag någonsin blir full utan nöjer mig med 1 eller 2 glas. Men jag vill vara helt skärpt och med kanonbalans när jag ska hjälpa henne. Ingen större uppoffring 💕

tisdag 13 augusti 2019

En bättre kväll

Igår var två barndomskompisar här på middag, så det blev en kväll med en massa mat och en massa surr. Tanken var att vi skulle ha träffats ute på stan redan förra veckan, men med Idas brutna ben blev det ändrade planer. Förra veckan var det mest kaos och jag ville vara hemma med Ida för att få lite ordning på vardagen. Nu kände jag mig redo att träffa dem men jag ville vara hemma i närheten av Ida, så istället för en kväll på stan blev det en mysig kväll hemma i mitt älskade kök💖

De var så himla gulliga för de kom med en present till Ida. Gissa hur glad hon blev💝 I paketet gömde det sig ett spel. De hade sett min efterlysning på roliga spel och hade gett sig ut på stan för att hitta ett förhoppningsvis bra spel. Det är inte lätt att veta om ett spel är roligt eller inte. Men de lyckades! Det var ett roligt spel som gick fort att spela. Precis som vi vill ha det.


Första tanken var att de skulle köpa med sig Take-away-mat, men Ida hade en ovanligt bra dag i går så jag kunde vara i köket och fixa lite middag och efterrätt. Kul att vara tillbaka i köket och att livet mer o mer blir som vanligt🙏 

Jag gjorde en av mina favoritkycklingrätter i en gratängvariant - Kyckling Alfredo med en massa parmesanost. En smakrik och supergod kyckling. Till den serverade jag flera goda tillbehör,
pasta, stekt vitkål, broccoli, stekta champinjoner, stekta baconbitar, romanticatomater, ruccola och paprikabitar. Så fick var och en göra sin egen favoritportion.


De flesta av vår middagar avslutas med chai-te och choklad, så även igår. Jag bakade en kladdkaka med Marabous mintkrokant som blir en god kladdkaka med perfekt mintsmak. Älskar kombinationen av mint och choklad.

måndag 12 augusti 2019

Köttfärs- och pastagratäng med curry

Jag tror att det är många av er som är tillbaka på jobbet i dag efter sommarsemestern. Visst har jag rätt? Själv blir jag hemma några veckor till pga Idas benbrott. Nu när vardagen drar igång på allvar för många tänkte jag ge er ett perfekt middagstips.

Det här är ett av Isaks favoritrecept och det är tack vare honom som vi äter det lite då och då. När han gick på lågstadiet (vet att det inte heter så nå mer, men alla förstår vad jag menar) så var skolans Fussilligratäng, med pasta, köttfärs och curry, storfavoriten så han gick in i köket och frågade efter receptet. Och det fick han!



Köttfärs- och pastagratäng med curry

5 hg köttfärs
4-5 hg pasta, fusilli
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. 
Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.


I originalreceptet ska det vara 5 hg pasta, dvs ett paket. Men jag tycker att det blir lite för mycket pasta, så jag använder mindre. Jag kokar ett helt paket men använder inte allt till gratängen. Det är perfekt att ha lite kalla pastarester i kylskåpet, det går alltid att använda till någon lunch eller middag.



I natt har jag och Ida sovit en hel natt, den första sedan Idas benbrott i tisdags. Så välbehövligt för oss båda att få sova flera timmar i följd. Trots att jag vaknade redan kl. 6 så känner jag mig så mycket piggare i dag. Tänk vad lite sömn kan göra.

Att Ida har kunnat sova så länge borde betyda att värken har lindrats. Hoppas, hoppas, hoppas, för sedan hon fick nytt gips i fredags har hon haft så otroligt ont. Hennes nya gips går runt hela benet och är inte bara en skena på baksidan som det var de första dagarna. Det nya gipset är neonrosa och lyser upp vår smådeppiga vardag.

söndag 11 augusti 2019

5 godaste långpannekakorna

Här flyter dagarna ihop men det borde vara söndag och dags för en ny 5 godaste. I dag tipsar jag om mina fem godaste långpannekakor. Det är så himla smidigt att baka långpannekakor, många kakor för liten ansträngning.

5 godaste långpannekakorna


Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Nu har vi fullt med röda vinbär på vår stora buske och bara jag orkar ska jag nog försöka plocka in lite bär. Dels för att äta som de är och dels för att baka lite med dem. Den här kakan med en supergod topping är en storfavorit, inte helt oväntat så är det med min favoritkrydda.



Banankaka med mörk choklad

Banankakor blir så saftiga och goda, den här med mörk choklad gör den extra smarrig.



Silviakaka

Den här klassikern har ni väl alla smakat? Så himla god med så vanliga och så få ingredienser.



Daimrutor

Krispig daim på denna mjuka kaka gör den till en favorit. För alla gillar väl daim?



Kanelbullekaka

Den här saftiga kakan med mycket kanelsmak är nog ändå favoriten tror jag. Perfekt om man är sugen på kanelbullar men inte orkar baka det.



Om ni vill ha fler tips på vad ni kan baka i långpanna så hittar ni det här, där hittar ni förutom kakor även goda varianter på matbröd.

torsdag 8 augusti 2019

Så deppigt

Tänk vad livet kan förändras på några dagar💕 

I senaste blogginlägget skrev jag att jobbet drar igång om 3 dagar, dvs idag skulle jag ha varit tillbaka på jobbet. Nu blev det, tyvärr, inte så och det är så deppigt. Det deppiga är inte att missa jobbet utan att livet inte är som vanligt.

I tisdags precis innan Idas basket camp skulle dra igång ramlade hon så illa på läktaren så hon bröt benet. Så istället för en rolig basketdag för Ida och en semesterdag hemma för mig blev det en heldag på akuten med väntan, smärta, morfin, röntgen och slutligen helbens-gips. Brottet är mitt på smalbenet men de gipsar ändå hela benet. 


Förstår ni hur jobbigt det är? Att inte kunna böja benet, utan att det hela tiden måste vara rakt. Försök sätta er ner och samtidigt ha ena benet rakt. Dessutom är det svintungt eftersom det är gips på det. Se'n lite smärta på det. Förstår ni att det är jobbigt?

Vi har mycket praktiskt att ordna. Att bryta benet är så mycket jobbigare och tuffare än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Ett armbrott går inte att jämföra (det har Ida också provat). Vi har redan fått kryckor, rullstol, toasits och duschstol hemlevererade för att underlätta vardagen. Men nu upptäcker vi att vi inte har speciellt handikappvänligt. Nivåskillnader, trång korridor och smala dörrar är några exempel på saker vi hade undvikit om vi hade vetat.


I åtta veckor ska hon gå gipsad. Vet ni hur länge det är? Det känns som en evighet och ibland känns det så hopplöst. Ibland känner hon sig som en fånge som inte kan röra sig och blir så ledsen. Mitt hjärta brister när hon är så ledsen💔

Det kan låta som en dröm att bli uppassad hela dagarna. Men det är inte kul att inte klara nånting själv. Men min kämpe försöker och kämpar. Redan igår klarade hon gå på kryckor, bara nån hjälper henne att hålla i benet när hon ställer sig upp och sätter sig ner. Men ändå vilken frihet att kunna ta sig till toan själv utan att nån bär en.

Men självklart hade det kunnat vara värre. Nu vet vi ju att Ida blir frisk om 8 veckor ❤️