måndag 6 februari 2017

Silviakaka i långpanna

I lördags hade jag en riktig bakdag och det var kaos i köket med ingredienser och skålar överallt. Jag höll på med flera saker samtidigt och är glad att jag blandade rätt varje gång, så att jag inte blandade Silviakakans topping i kladdkakesmeten eller nå liknande.

Ida har önskat Silvikaka så självklart var det en av kakorna vi bakade. Denna lite småtråkiga kaka som blir helt underbar med den saftiga goda glasyren.


Silviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

I många Silviakakerecept så använder man bara hela ägg i kakan och se'n har man äggula i glasyren och det innebär att man får över äggvitor. Äggvitor som kanske blir liggande i kylskåpet om man inte kommer sig för att göra t.ex. maränger.

Men det här receptet  är mycket fiffigare och mer genomtänkt för man byter man ut 1 ägg mot 2 äggvitor i kakan och eftersom man använder 2 äggulor i glasyren blir det inga rester i kylskåpet. Sånt gillar jag!

Den här kakan ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar