måndag 3 juni 2019

En kvar

Fler som var trötta i morse när klockan ringde? 

Det blir ju lätt så efter långledigheter då man gärna är uppe lite längre på kvällarna. Men vetskapen att vi snart åker på semester gjorde att det ändå var ganska lätt att ta sig upp. I morgon måste vi stiga upp ännu tidigare, men sen är det sena kvällar och sovmorgon som gäller igen 💕


Nu ska jag väcka Ida och göra mig klar för denna arbetsdag. 
Ha en underbara måndag!

söndag 2 juni 2019

Matsedel v.23 juni 2019

Redan juni! 
Helt otroligt att vi redan har juni. Snart är det både skolavslutning och midsommar, men till dess hoppas vi på lite mer sol o värme för då ska det ju vara sommar på riktigt. I dag är det sista dagen på min långa sköna ledighet. Jag har varit ledig 5 dagar men det känns som fler, det är ett bra betyg på ledigheten.

Som oftast på söndagar jag börjar jag med att dela med mig av en veckomatsedel. Sedan ska jag nog gå ut o sätta mig i solen med en kopp te och fundera på vad jag ska roa mig med resten av dagen.


Matsedel v.23 juni 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 1 juni 2019

Sommarens snyggaste

Man håller ju knappt koll på dagarna och när man gjorde och åt vad. Men sån välbehövlig och härlig ledighet. Jag har hunnit göra undan en massa måsten och ändå har jag hunnit vila och slöa också. Härligt❤️

För nån dag sedan drack vi sangria, i väntan på grillmidda'n, och drömde oss bort till Spanien. Tänk om några dagar är vi där med temperaturer uppemot 30 grader. Det mesta inför packningen är framtaget och jag har koll på läget. Jag hatar verkligen att packa så det känns så himla skönt att det mesta är gjort.


Don Simon Premium Sangria är en nyhet i en elegant och somrig flaska från Spaniens största vinhus. Premiumsangrian är fräsch, god och och håller hög kvalitet. Den har en omsorgsfull blandning av kryddor, frukt och socker, och den har även en lätt kolsyra. Den har en välbalanserad doft med mörka bär, körsbär, citron, kanel, kryddpeppar, vanilj och frukt. Smaken har en trevlig sötma som piggas upp av en lätt kolsyra. I den fruktiga eftersmaken finare man inslag av mörka bär, pomerans kryddor och frukt.

Det kan nog vara sommarens snyggaste flaska.

Den här Sangrian var faktiskt riktigt bra. Lite apelsin, nektarin, melon och is i glaset och sedan fyllde jag upp med sangrian. Så himla smidigt och gott i sommarvärmen i väntan på maten (satt man i lä så var det faktiskt riktigt varmt).

Nått glas Sangria lär jag nog dricka i Spanien men jag tror det kommer bli desto fler glas torr Cava 😍 Kanske hittar jag nån ny favorit.

fredag 31 maj 2019

Kanelbullar i långpanna med marsánkrämsfyllning

Det var nån vecka sedan jag bakade dessa bullar men jag har väntat på att jag ska fika nån dag och ta ett bättre kort. Men jag försöker ju undvika att fika så det har inte blivit något nytt kort och eftersom jag vill dela med mig av detta goda recept nu så får ni hålla tillgodo med dessa kort. Bullarna blir så mycket godare än vad bilden visar. Tro mig!


Kanelbullar i långpanna med marsánkrämsfyllning

Bulldeg

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Bullfyllning

125 g rumsvarmt smör
4 tsk malen kanel
1 dl strösocker
marsankräm (2 dl mjölk + marsanpulver)

Topping

uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.

Rör ihop smör, kanel och socker till fyllningen.
Rör ihop marsankrämen.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på kanelfyllningen över hela degen.
Bred ut marsankrämen på en tredjedel av degen i mitten. 
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. 
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter.


Kanelbullar med lite vaniljsmak blir ju aldrig fel, men det smakade inte så mycket marsankräm som jag hade hoppats så nästa gång prova jag nog ta lite mer. Min deg blev för lång för plåten men det fixade jag enkelt. Se sista bilden här nedanför.

Kanelfyllning över hela degen och sedan marsankräm över mitten
Vik först ena tredjedelen...
...och sedan den andra.
Lägg i ugnsplåt och klipp jack.

onsdag 29 maj 2019

Köttfärsgratäng med osttäcke Lchf

Även fast vi har en långhelg framför oss så kan det vara skönt med lättlagad vardagsmat. Köttfärsrätter som tillagas i ugnen är ju bland det enklaste som finns. Den här gratängen är en köttfärssås som jag har täckt med den det goda osttäcket som man brukar ha på tacopajer där man blandar crème fraîche och riven ost.


Köttfärsgratäng med osttäcke Lchf

800 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk fond
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt, peppar
Osttäcke
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
0,5 kruka färsk oregano, bladen
tomater

Finhacka lök o vitlök och stek tillsammans med nötfärsen. 
Rör ner krossade tomater, tomatpuré, fond och kryddor. 
Låt puttra några minuter. 
Sleva upp köttfärsröran i en ugnsform. 
Osttäcke
Rör ihop creme fraiche, ost och grovhackad oregano, salta lite och fördela över köttfärsröran. 
Lägg över tomatskivorna. 
Tillaga i 200 grader i ca 25 minuter tills gratängen har fin färg.


Gott att bara servera sallad och ev. gurka till gratängen. Jag gjorde en stor sats köttfärssås, ena halvan använde jag till gratängen och den andra serverade jag som köttfärssås till spagetti för de som hellre ville äta det.

tisdag 28 maj 2019

What a feeling

Älskar dagar som den här!
Det är tisdag men känns som fredag. Bättre kan det knappt bli💕


Vi planerar och förbereder oss för fullt inför vår Spanien-resa. Nu är det inte länge kvar 😍 Men det är en del att fixa både hemma och inför resan innan vi åker så det blir perfekt med några lediga dagar så vi hinner bli klara i tid.

Vi ska tvätta (äntligen lite sommarkläder), packa (note to myself - ta inte med för mycket), städa (vill inte lämna ifrån oss ett stökigt hus), hyra bil (många val som ska göras), växla pengar (hur mycket?), handla solskyddskrämer (Isak tål bara en sort och den är nu beställd så check på den).

måndag 27 maj 2019

Skagencheesecake

Igår firade vi mamma med en supergod skagencheesecake som passar på vilken fest som helst. Den gör alltid succé. Kanske nånting för er som ska ordna studentfest i år. På midsommarbuffén är den lika självklar som sillen.

Receptet finns sedan tidigare här på bloggen, men värd att lyfta fram igen.


Skagencheesecake

Kavringsbotten

6-8 skivor kavring
75 g smält smör

Cheesecakesmet

500 g räkor med skal
3+1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,5 finhackad rödlök
2 msk röd stenbitsrom
4 st gelatinblad

Garnering

500 g räkor med skal
röd stenbitsrom eller löjrom
machésallad
cocktailtomater
gul paprika
gurkskivor
ev. 1 citron i tunna skivor

Kavringsbotten
Smula kavringen i en bunke. Smält smöret, häll i bunken och rör om.
Tryck ut kavringsdegen i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. 
Ställ kallt. 
Cheesecakesmet
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. 
Skala och hacka räkorna grovt. 
Blanda dem med ca 3 dl crème fraiche, majonnäs och färskost, finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur gelatinbladen ordentligt. 
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. 
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. 
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. 
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. 
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnering
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, grönsaker och ev. citron


Man garnerar så klart cheesecaken som man vill och jag varierar mig varje gång. Just garneringen är ju halva nöjet och den här gången blev det så här, nästa gång lär det bli på annat sätt. Jag vill gärna fräscha upp med mycket grönsaker men det är ju en smaksak.