Även fast vi har en långhelg framför oss så kan det vara skönt med lättlagad vardagsmat. Köttfärsrätter som tillagas i ugnen är ju bland det enklaste som finns. Den här gratängen är en köttfärssås som jag har täckt med den det goda osttäcket som man brukar ha på tacopajer där man blandar crème fraîche och riven ost.
Köttfärsgratäng med osttäcke Lchf
800 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk fond
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt, peppar
Osttäcke
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
0,5 kruka färsk oregano, bladen
tomater
Finhacka lök o vitlök och stek tillsammans med nötfärsen.
Rör ner krossade tomater, tomatpuré, fond och kryddor.
Låt puttra några minuter.
Sleva upp köttfärsröran i en ugnsform.
Osttäcke
Rör ihop creme fraiche, ost och grovhackad oregano, salta lite och fördela över köttfärsröran.
Lägg över tomatskivorna.
Tillaga i 200 grader i ca 25 minuter tills gratängen har fin färg.
Gott att bara servera sallad och ev. gurka till gratängen. Jag gjorde en stor sats köttfärssås, ena halvan använde jag till gratängen och den andra serverade jag som köttfärssås till spagetti för de som hellre ville äta det.