torsdag 2 maj 2019

Frisk äppel-päron-drink

Nu kör vi en gammal klassisk drinktorsdag. Visst kommer ni ihåg vad drinktorsdag är? Jag bjuder på ett drinkrecept redan på torsdag så att ni hinner köpa hem ingredienserna för att fixa en god fredagsdrink efter jobbet.


Frisk äppel-päron-drink

2-4 cl Absolut Vodka Pear
3 cl Sourz Apple
2 cl färskpressad lime
Schweppes Lemon
grönt äpple, t.ex. Granny Smith

Blanda Vodka Pear, Sourz Apple och lime i en shaker med is och skaka.
Sila upp i ett (highball)glas med is.
Fyll upp med Schweppes Lemon och garnera med en skiva grönt äpple.



Jag tycker om svaga drinkar, så att man kan dricka flera och man vill ju inte bli full 😀 Vill ni ha en starkare drink kan ni öka på mängden vodka. Jag provade den här drinken utan lime först men det blev inte alls lika bra, så skippa inte den. Friskt och fräscht vill man ha det!

tisdag 30 april 2019

Enkel halloumisallad

När det blir varmare ute blir man mer sugen på fräsch mat, eller hur? Jag äter gärna sallader på våren och sommaren, medan på vintern vill jag nog ha en köttbit, grytor och gratänger. I fredags när det bara var jag och Leif till middag så slängde jag ihop en enkel sallad med grillad halloumi. Så gott och så enkelt.


Enkel halloumisallad

halloumi
färsk spenat
körsbärstomater
avokado
paprika
balsamicokräm

Lägg färsk spenat på ett fat.
Fördela halverade tomater, paprika- och avokadobitar över.
Stek eller grilla halloumin, skär den i bitar och lägg på salladsfatet.
Toppa med balsamicokräm.


Balsamicokräm är så himla gott och förhöjer vilken sallad som helst. Ida som också älskar den äter hur mycket sallad som helst bara jag ställer fram lite balsamicokräm 😀


Så himla skönt att ha stora barn som klarar sig utan majbrasor, de är lika nöjda med att vara hemma så vi slipper ut o leta nån bra majbrasa. Speciellt i dag när jag känner mig hängig/förkyld så är det skönt att slippa stå o frysa vid nån majbrasa. Jag håller mig hellre inne i värmen och myser o njuter av god mat o dryck och trevligt sällskap.

måndag 29 april 2019

Idas currypastasallad med kyckling

Är det här sista soliga o härliga dagen på ett tag nu? Det hotas med att kyla och till o med snö är på väg in. Hoppas de har fel. Har precis legat o småslumrat ute i vår loungemöbel. Hur skönt var inte det? Så det vill jag göra fler gånger.

Idag är det dags för Ida att bjuda på ett till gott recept. Den här gången bjuder hon på en currypastasallad som hon lagade under påskhelgen.


Idas currypastasallad med kyckling

pasta
curry
grädde

grillad kyckling
gurka
paprika
tomat

Koka lite pasta enl anvisningarna på förpackningen.
Häll bort vattnet, spara lite i en skål bredvid.
Krydda med curry (ganska mycket), häll i lite grädde och pastavatten för att få det krämigt.
Låt svalna något.
Tillsätt kyckling i bitar tillsammans med bitar av dina favoritgrönsaker. t.ex gurka, paprika och tomat.


Pastavatten är perfekt att använda för att få krämighet. Har ni provat? Gör det, det blir bättre än vad många tror.

När man gör så här så är det endast pastan som blir krämig. Vill man däremot att hela salladen blir krämig, så är det bättre att blanda ner crème fraiche i den färdiga salladen. Antingen kryddar du den själv eller använder en smaksatt crème fraiche.

söndag 28 april 2019

Frisk och fräsch kväll med mat o drinkar

Igår hade vi goda vänner över på middag och jag hade längtat att få dricka årets första Aperol Spritz ute i solen. Men vad tror ni händer? Strax innan gästerna kommer så blir det mulet! Så surt. Men efter ett tag lättade molnen lite så då tvingade jag ut gästerna till vår loungehörna och jag fick äntligen dricka sommarens favoritdrink i lite sol 😀

Eftersom vi tycker om drinkar så bjöd jag på ytterligare två friska, fräscha och goda drinkar under kvällen och det verkar som att alla fick godkänt.

Till middag hade jag gjort det enkelt för mig då vi bjöd på pulled pork som hade tillagat sig själv i min crock pot hela dagen. Lite grönsaker och några röror och sedan har man en festmåltid som alltid uppskattas.

Till efterrätt gjorde jag min goda chokladmousse med yoghurt, som är perfekt när man vill hålla nere på sockret. Dessutom hade jag ställt fram glass till barnen (och de vuxna som ville ha).


Välkomstdrink

Aperol spritz
popcorn
saltade och torrostade solroskärnor
chilicheese-snittar
ostsnurror


Pulled pork-buffé

sallad, gurka, tomater, paprika
avokado- och mangosalsa
rostad majsröra
tortillabröd, tacochips
salsa, bbq-sauce, crème fraiche

rosévin, öl
vatten, läsk, rabarersaft


Drink efter maten

Cosmopolitan


Efterrätt

hallon
glass

kaffe,te, läsk, rabarbersaft


Avslutningsdrink 

Frisk äppel-päron-drink

Matsedel v.18 april/maj 2019

God morgon! Jag har vaknat upp med en härlig känsla i kroppen efter en trevlig middagsbjudning i går, solen skiner och vetskapen om att jag har en ledig dag framför mig. Lite småfix är det enda som står på dagens agenda när både bilar och cyklar ska städas, perfekta sysslor en solig söndag.

Men som vanligt börjar jag söndagen med att ge er en veckomatsedel där jag hoppas att ni hittar lite inspiration inför kommande matvecka.


Matsedel v.18 april/maj 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 26 april 2019

Förbereder mig

Här pågår det festplanering för fullt - jag fryser in is, pressar lime, skär apelsiner och provsmakar drinkar inför morgondagens middag då jag även har lovat att ha några drinkar redo. Dessutom rostar jag majs, kokar hallon, hackar choklad och kollar att jag har handlat allt inför middagen också.

Jag hoppas att vädret fortsätter leverera så att vi kan ta välkomstdrinken ute på altanen där drinkarna smakar som godast. Jag ska bjuda på min sommarfavorit. Kan ni gissa vilken drink det är?

Det var bara jag och Leif hemma till dagens middag så vi gjorde det lätt för oss. Han åt några grillade starka korvar och jag åt en god sallad med grillad halloumi. Snabbt och enkelt och mer tid för annat.


Nu ska jag sätta mig i soffan o vila fötterna ett tag innan jag fortsätter med festfixet. Fast jag tror faktiskt att det mesta som går att förbereda redan är gjort, bara en del smågrejer kvar att göra ikväll. Blev inte så sent trots att jag var lite trögstartad. Skönt!

Ha en ljuvlig fredagkväll!

onsdag 24 april 2019

Marängtårta med hallonpaj

Fler helger är på ingång. Lovely! Vill ni ha recept på en supergod och enkel tårta att göra, kanske redan till Valborg, så fortsätt att läsa. Jag hittade receptet på Matplatsen och det var så knäppt 😀 så jag var tvungen att testa och jag blev definitivt inte besviken. Men hur knäppt är det inte att först baka en paj som man se'n sätter i en tårta 😂

Tårtan kan man beskriva som söt, syrlig, knaprig, len och väldigt god. Det bästa med köpta marängbottnar, förutom att de är enkla att använda är att de är helt äggfria så Isak tål dem. De är lite väl söta men med osockrade bär blir det bra.


Marängtårta med hallonpaj

1 förp färdiga marängbottnar
0,5 form hallonpaj (se recept längre ner eller använd överbliven)
ca 3 dl marsankräm
5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Lägg en marängbotten på ett fat.
Bred på marsankrämen och klicka sedan ut rikligt med kall hallonpaj på denna. 
Toppa med lite vispad grädde och lägg på den andra marängbotten. 
Klä tårtan i vispad grädde och strö lite hallon ovanpå. 
Låt stå i kylen ca 1 timme innan servering.

Hallonpaj

150 gram smör
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 500 g frysta hallon

Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna. 
Lägg de tinade hallonen i en pajform och fördela smeten någorlunda jämt över. 
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Låt pajen bli riktigt kall, gärna över natten. 
Ungefär halva pajen går åt till tårtan så resten kan man äta som den är.


Om man bara ska använda pajen till tårtan kan man nöja sig med 1 dl socker. Men man vill kanske äta upp den andra halvan som den är och då kanske det blir för lite med 1 dl. Ni får avgöra själv hur sött ni vill ha det. Men värt att tänka på eftersom köpta marängbottnar är så söta.

En marängbotten och ett lager marsankräm....
...och sedan ett lager hallonpaj....
...sedan ett lager vispad grädde och ytterligare en marängbotten innan den täcks med grädde och bär.
Blir extra god om den avnjuts ute i solen.
Så gott med alla spännande och goda lager.
Mums!