lördag 29 december 2018

Dinner for two

I onsdags var jag och Leif ensamma hemma vid middagstid så då passade vi på att äta och laga god mat tillsammans. Något som vi båda älskar. Se'n satt vi o njöt av maten och pratade om allt möjligt utan att bli avbrutna en endaste gång 😀


Vi åt helstekt flankstek som vi sedan skar i skivor när den var färdigstekt, till det åt vi ugnsrostad sötpotatis, pepparostsås och sallad. I glaset hade vi en lättdrucken Chianti Reserva. En lättlagad festmiddag - bland det bästa som finns.


I dag har vi inga middagsplaner men det känns som vi borde rensa i kyl och skafferi en aning. Kanske lyckas jag få till en festmiddag av rester. Det är ju ändå lördag så man vill ju gärna äta lite godare. Se'n har vi ju nyårsafton alldeles strax som jag inte heller har börjat planera.

fredag 28 december 2018

Saltlakritschokladfudge

Än är det inte för sent att göra julgodis. Hinner man inte allt före jul så har man ju en härlig ledighet efter jul att fixa godsaker på.


Saltlakritschokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 g Marabou med saltlakrits
10 krossade lakritskarameller (turkisk peppar)

Mät upp grädde, strösocker och sirap i en stor kastrull. 
Låt koka till 120 grader. 
Under tiden det kokar kan du krossa lakritskaramellerna.
Rör sedan ner honung och smör.
Bryt till sist ner den chokladen i blandningen. 
Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. 
Häll upp i en bakpappers-klädd form ca 15x25 cm.
Häll de finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna i kylen över natten. 
Skär sedan i lagom stora (ganska små) bitar och förvara i kylskåp.

Otroligt sött men väldigt gott var detta godis som var superenkelt att göra. Tänk på att koka i en stor kastrull så att det kan koka ordentligt för då tar det inte alls speciellt lång tid.


Jag och Ida var på en härlig promenad i dag och det var så härligt med frisk luft och dagsljus. Det var ganska många minusgrader men eftersom det inte blåste och vi hade klätt på oss ordentligt så kändes det inte alls speciellt kallt.

Även Ida tyckte om promenaden så nu hoppas vi på en repris imorgon. Men vi får inte ta det för lugnt på morgonen för då missar vi dagsljuset.

Nu är det dags för en omgång Sequence - årets jullovsspel!

Julfika med vänner

I går var jag ut o åt med två barndomskompisar, som så ofta när vi träffas så är det pasta som gäller. Så himla gott, största problemet är att man blir så himla mätt. Och vi som skulle orka fika också.

När vi hade ätit klart åkte vi till mig för efterrätt, men vi väntade ett tag med att duka fram fikat eftersom vi fortfarande var så mätta. Istället satt vi o surrade en lång stund först. När maten hade sjunkit undan en aning dukade jag fram chai-te, lussekatter, saffransbullar med vaniljmandelmassa, saffranssnitt, kanelkakor med hjortronkräm och saltlakritsfudge som vi mumsade på samtidigt som vi fortsatte surra 😀

Recepten på saffranssnitten och saltlakritsfudgen kommer.


I dag funderar jag på att göra någon god festmiddag och fira att hela familjen är samlad och ska äta middag tillsammans. Det känns som det var evigheter sedan som vi hade en lugn och skön ledig  vanlig kväll hela familjen. I och för sig lär inte hela familjen vara hemma hela kvällen eftersom det är hockey på hemmaplan. Men jag ska i alla fall vara hemma hela kvällen...

Jag har fått önskemål på kyckling så jag ska försöka hitta något nytt gott recept att prova. Efter all julmat så är jag sugen på en stor fräsch sallad också.

torsdag 27 december 2018

Kålsallad med apelsin och granatäpple

Då är det första vardagen efter jul och trots att jag fortfarande är ledig ska jag försöka komma in i lite vardagsrutiner igen. Och helt ledig är jag inte för jag har faktiskt jobbat en timme på förmiddan, men jag hade sån tur så jag kunde sitta hemma och göra det jag var tvungen att göra.

Den här goda och fräscha kålsalladen hade jag på mitt julbord och den passar perfekt till julmaten. Det bästa med kålsallader är att de är så hållbara. Igår satte jag ner lite olika salladsblad i det som blev över och helt plötsligt hade jag en jättegod sallad till köttet.


Kålsallad med apelsin och granatäpple

1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
granatäppelkärnor
vinägrett
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Finstrimla kålen, skär apelsiner i mindre bitar.
Blanda vit- o rödkål, apelsinbitar och granatäppelkärnor i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.

onsdag 26 december 2018

Julen 2018

Hoppas ni har en bra jul. Vi har haft det bra men annorlunda (mer om det i ett annat inlägg) och nu äntligen har jag en lugn mysfrukost med en massa te och godsaker. Det har varit många fullspäckade dagar med julförberedelser och annat, så trots att jag har varit ledig har det inte blivit någon favoritfrukost förrän nu.

Julafton firade vi med min mamma och min syster med familj och vi började med glögg, saffransbullar och pepparkakor innan vi bänkade oss för Kalle. Eller vissa bänkade sig framför tv:n och vissa pysslade på i köket och förberedde julmaten så att vi kunde äta när Kalle var slut.


Julbord 2018

inlagd sill
wasabi- och ingefärasill
skärgårdssill
sillsallad
gravad lax
västerbottensskagen
ägghalvor


julskinka
köttbullar
prinskorv
älgstek
ugnsomelett med sparrisstuvning
potatisgratäng
kokt potatis
Janssons frestelse
rotsaksgratäng
grönkålspaj


fillimpa
glögglimpa
mjukt tunnbröd
julknäcke
finn crisp
glutenfria kex

Norrgott
äppelmos
fikonmarmelad
rödbetssallad
julsenap

Till efterrätt blev det ris à la malta o saftsås med bär och julgodis


Under julklappsutdelningen var vi endast familjen o mamma och Ida hade stor show när hon delade ut julklapparna som tomten hade lämnat under julgranen.

Det är lika nervöst varje år innan man vet om barnen blir nöjda över sina julklappar. Och i år verkar jag tomten ha lyckats riktigt bra. Så nöjda och glada barn! Tänk att jag lyckades så bra trots tidsbrist och tankar på annat håll.

måndag 24 december 2018

Lucka 24: Ris à la Malta och saftsås

Nu är julafton här - som vi har längtat! 
I alla fall vissa i familjen har längtat lite extra mycket. 

Bakom sista luckan i kalendern gömmer sig julens vanligaste efterrätt. I alla fall tidigare, det känns faktiskt inte som att Ris à la Malta är lika vanligt numera. Vad tror du? Själv har jag inte nån tradition att äta ris à la malta eftersom jag faktiskt aldrig har tyckt om det. 


Ris à la malta

500 gr kall risgrynsgröt, färdigköpt 
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte för hårt, med vaniljsocker. 
Rör ner grädden i den kalla gröten. 
Servera till saftsås.


Saftsås

2 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon 
3 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1-2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. 
Lägg i färska eller frysta bär. 
Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. 
Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Malta.

söndag 23 december 2018

Lucka 23: Vegetarisk saffranspaj

Uppesittarkväll med familjen i lugn o ro och en massa godsaker - finns inte mycket som slår den känslan i jul. Efter en massa stress för att hinna bli klar med allt så är det så himla skönt att sjunka ner i soffan och bara njuta.

Nu börjar matros julkalender lida mot sitt slut och nästsista luckan innehåller en god vegetarisk paj smaksatt med saffran. Kanske något för julbordet imorgon?


Vegetarisk saffranspaj

Mager pajdeg

3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Arbeta samman alla ingredienser till en deg. 
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. 
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.

Här hittar du tips på andra pajdegar om du hellre vill ha någon annan variant.

Fyllning

10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost

Äggstanning

3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär zucchini i bitar, strimla purjolöken, skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter, tills pajen stannat helt och fått fin färg.