Ibland köper vi skinka från en bonde och då måste vi börja med att rimma skinkan, sedan ugnssteker vi den innan vi avslutar med att griljera. Sedan är det bara att njuta av den småvarma underbart goda skinkan. Julens godaste skinkmacka är definitivt den som man äter när skinkan är nygriljerad och varm.
Det är många moment men inget är speciellt krångligt. Så värt att lägga ner lite extra tid på skinkan.
Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt du kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.
Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.
Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.