söndag 2 december 2018

Lucka 2: Julmustkyckling

I lucka nummer två gömmer sig julens godaste kycklingrätt som vi alltid äter på första advent. Julmust i grytan och julmust i glasen är det som gäller då. Fast i år ska vi äta det i morgon måndag istället eftersom Isak inte är hemma till middag i dag och enligt honom är det här svingott 😀 och då vill jag ju inte att han går miste om vår mysiga  och goda tradition.


Julmustkyckling

1 kg kycklingfilé
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Koka upp.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

***************

Fick en välbehövlig o skön sovmorgon i dag och har precis tänt första ljuset och satt mig framför Vinterstudion för lite frukost. En riktig mysmorgon, så det lär bli några koppar te innan jag lämnar köket. OM jag lämnar köket, jag kanske stannar här hela da'n - mitt favoritrum. 

Funderar på att baka lite i dag, men har så svårt att bestämma vad jag ska baka så det kanske slutar med att det inte blir nå bakat överhuvudtaget.

lördag 1 december 2018

Lucka 1: Rocky Road nötfri och underbart god

I dag är det 1 december och det är dags att köra igång Matros julkalender 2018 och vi börjar med julens absolut godaste godis. Gör man en sats redan nu så hinner man göra (minst) en till innan jul. Rocky Roads blandning av sött, salt och choklad har alltid varit en storfavorit. Originalet innehåller jordnötter men pga allergi har jag bytt ut jordnötterna mot salta frön istället. Och vet ni vad? Det blir minst lika gott.


Rocky Road

300 g mörk god choklad
20 st dumlekola
2 dl mini-marshmallows
1 dl saltade och torrostade solroskärnor
1 dl saltade och torrostade pumpakärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner alla frön i chokladen, rör runt.
Rör ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.


torsdag 29 november 2018

Matros julkalender 2018

I år tänker jag ha en julkalender här på bloggen. Jag bjuder er på ett gammalt favoritrecept varje dag fram till jul och vi börjar på lördag med lucka nummer 1 och sedan fortsätter vi fram till julafton. 
Vad tror ni om det? Hänger ni med?


Det bästa med julen är alla traditioner så jag vill ju dela med mig av alla våra traditioner och godsaker. Jag vill inte ha en massa nya godsaker varje jul utan jag vill ha gamla godingar spetsade med några få nyheter. 

Precis så blir även bloggen fram till jul, gamla favoriter varvade med årets nyheter och det blir en blandning av mat, godis och bakning.

Perfekt juluppladdning enligt mig 

onsdag 28 november 2018

Chans till helgfest

Ni missar väl inte min tävling i samarbete med Smakbox som jag har just nu på Instagram (se bild nedan). 
Leta upp inlägget och var med o tävla om en proppfull smakbox med tema helgfest
Tävlingen pågår till fredag 30 november och vinnaren presenterar jag på lördag. 
Ta chansen!


måndag 26 november 2018

Lussekatter - godare än snygga

Igår när jag inte hade några större planer passade jag på att baka lussekatter. Så himla gott och mysigt och vilken härlig doft. Jag använde ett nytt recept i år - igen. Det finns ju så många recept som jag känner att jag vill prova och därför blir det ett nytt recept nästan varje år.

Egentligen tycker jag inte att det är så himla stor skillnad från gång till gång. Det viktigaste är att inte ta för mycket mjöl för lussekatter har en tendens att bli torra fort. Eftersom jag inte vill ha så mycket mjöl blir inte degen helt lättarbetad och därför blir inte lussekatterna så himla snygga. Men hellre goda än snygga, eller hur?


Lussekatter - godare än snygga

2 pkt saffran
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl)
1 dl russin

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. 
Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. 
Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran med vattnet/rommen i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. 
Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225°C 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Det finns inte många dofter som är mer underbara än när man bakar lussekatter. Då vet man dessutom att det snart är jul och den känslan älskar jag. Har ni något favoritrecept som ni alltid följer eller är ni lika nyfikna som jag är och provar nya recept nästan varje år.

söndag 25 november 2018

Veckomatsedel v.48 sista novemberveckan 2018

God morgon, hoppas ni har en lugn och skön söndag framför er. Det har jag! Än så länge har vi inga stora planer för dagen. Men det kan ändras. Lite julbak och inköp av julgran står på dagens to-do-list, riktigt roliga och mysiga saker.

Nu har årets mysmånad börjat på riktigt för i går satte jag upp julgardinerna och i dag sätter vi nog upp lite adventsstjärnor och ljusstakar. Varför vänta när man längtar och dessutom har tid att njuta av julförberedelserna. Nästa helg är det risk att det bara blir ett stressmoment.

Men först en veckomatsedel som bland annat innehåller en efterrätt som passar perfekt i jul- och adventstider.


Veckomatsedel v.48 sista novemberveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 24 november 2018

Ugnsstekt broccoli

Det känns som jag har hunnit riktigt mycket i dag, men det är kanske inte så konstigt eftersom vi steg upp strax efter halv sju - trots att det är lördag. Vi har tillbringat några timmar i baskethallen och fick se Ida och hennes lag spela tre jämna och bra matcher. Så kul att se! Men i morgon blir det sovmorgon, vinterstudion och super-chill förmiddag.

Jag älskar broccoli och blomkål i alla dess former. Enklaste sättet att göra ett supergott tillbehör är att tillaga broccoli i ugnen. Har ni inte provat så är det verkligen dags nu!


Ugnsstekt broccoli

färsk broccoli
olivolja
salt 
svartpeppar

Dela broccolin i mindre buketter, skiva stammen.
Lägg allt i en ugnsform.
Ringla över olivolja, salta o peppra.
Tillaga i 200 grader i ca 10 minuter.

Godast är broccolin om den har kvar lite tuggmotstånd så ha den inte för länge i ugnen. Det blir så gott så man behöver knappt äta något annat till. Riktigt godis!

Man kan även ugnssteka fryst broccoli som man först tinar och tar bort så mycket vätska som möjligt från. Det blir också gott men inte alls lika gott som med färsk.

Ugnsstekt färsk broccoli, stekta färska champinjoner och flankstek.