fredag 23 november 2018

Mysfredag med go'middag

Efter några dagars bloggtystnad är jag nu tillbaka. Det var så fina bilder på Ida i förra inlägget så jag ville inte publicera ett nytt inlägg. Jag blev så glad varje gång jag jag in på bloggen och fick se Ida, men nu är det dags att uppdatera ändå känner jag.

Jag sa precis "Så härligt med fredag" och jag menar det verkligen. Efter en stressig vecka fick jag en favoritfredag och veckans stress är som bortblåst. Har även lyckats förtränga allt jag inte har hunnit med i veckan.

Ett glas rödvin, gemensam matlagning och se'n en god middag med nästan hela familjen. Då trivs jag som bäst. Nu har jag satt mig i soffan framför Idol och med en god kropp te. Som jag njuter av denna fredag!


Vi hittade en bit flankstek i frysen som vi stekte och åt tillsammans med ugnsstekt broccoli, stekta färska champinjoner, chili-bea, lite sallad och pommes för de som ville (jag struntade i det).

Flankstek är en favoritbit att grilla på sommaren men den är lika god att steka. Vi saltar o pepprar, steker, låter vila ett tag, skär upp i skivor och se'n vi har en kanonmiddag. Flansktek ser inte speciellt rolig ut innan man har tillagat den, stor, platt och tråkig bit. Men låt er inte luras, med rätt tillagning är den jättegod.


Det lär bli en hyfsat tidig kväll ikväll för det blir ingen sovmorgon i morgon trots att det är lördag. Ida har basketsammandrag med tre matcher och samling redan klockan 8. Inte min favorit att stiga upp och stressa iväg på lediga dagar, men det är så himla roligt att se Ida spela basket så det väger upp den tidiga morgonen.

Njut helgen!

tisdag 20 november 2018

Muffinsbak

I fredags när jag var hemma från jobbet hade jag och Ida en mysig eftermiddag när hon kom hem från skolan. Varken jag eller Ida är så mycket för pyssel med papper, penna o dyl, bästa pysslet enligt oss är att baka. Så självklart tog vi en bakeftermiddag eller rättare sagt så bakade Ida och jag tittade på.

Vi gjorde det riktigt enkelt för oss genom att använda Mildas nya färdiga muffinssmet. Bara att trycka ut direkt i muffinsformarna. Inga smutsiga skålar eller redskap. Kan det bli bättre 😀

Det gäller att få ut all smet.

Det var himla enkelt och riktigt roligt, hälsar Ida. När väl all smet var uttryckt tillsatte hon lite olika saker till muffinsformarna, strössel, hjortron och dumlekola hamnade i de olika muffinsarna.

Sen var det dags att grädda dem och vänta på resultatet. Skulle det bli gott? De blev oväntat goda och så kul för barn att kunna göra allt själv. Ida är ju så stor så hon kan även baka på riktigt men för yngre barn måste det här vara kanonkul.

Vill man så kan man fortsätta pysslet genom att pynta med nån god och fin frosting, men vi var så fikasugna så vi skippade extrapyntet den här gången.

Strö på fyllningen
11 muffinsar blev det av ett paket muffinssmet
Hjortron i några, strössel i några och dumle i de sista. 
Favoriten blev den med dumle

måndag 19 november 2018

Nu förstår jag

God morgon! Här börjar en trött familj vakna till liv, vi hade nog alla velat ha helg någon dag till. Men det är snart helg igen, veckorna går ju i en rasande fart och nu är det inte länge kvar till första advent heller. Längtar efter ljusen, pynten, godsakerna och myset!

Har faktiskt tänkt börja med advents- och julbaket rätt snart för jag längtar så och julgardinerna åker nog upp redan nästa helt. Måste passa på när man har lite tid över...

Det har varit några stressiga veckor på jobbet och jag ser ingen ljusning heller, tyvärr. Men nu har jag äntligen fått svaret på varför jag äter så mycket mer onyttigt under stressiga perioder (se bild) 😀


Nu ska jag dricka upp teet, packa ner matlådan i väskan, klä på mig och åka i väg till jobbet. Jag hade tänkt promenera till jobbet, men måndagar är för stressiga med många tider att passa så det blir bilen i dag och morgonpromenaden får vänta till någon annan dag.

Ha en underbar måndag!

lördag 17 november 2018

Godaste chokladhavrerutorna - Veganska och glutenfria

Bästa lördagsgodiset är fika enligt mig. Godis kan jag klara mig utan, men en kopp te och fikabröd är svårare att motstå. Om det dessutom är dessa chokladhavrerutor som det bjuds på då kan jag inte stå emot. De är så otroligt goda, helst direkt från frysen.


Godaste chokladhavrerutorna - Veganska och glutenfria

3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk glutenfritt mjöl, jag använder Lailas gula mjölmix
8 dl glutenfritt havregryn
250 g smält mjölkfritt margarin
1 dl ovispad rice dream (risgrädde)

Blanda alla ingredienserna i en bunke.
Häll smeten i en liten långpanna och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Sätt in i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 min.
Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.


Behöver kakorna varken vara glutenfria eller veganska så kan man använda vanligt havregryn, vetemjöl, smör och vispgrädde. Så var receptet från början sedan har jag själv gjort det mjölk- och glutenfritt.

Smeten är så himla god så jag skulle kunna äta bara den, utan att grädda först 😀

fredag 16 november 2018

Parmesan- och kycklinggratäng

Har fredagsmyset kommit igång hemma hos er? 

Själv är jag ensam hemma för övriga familjen är på damhockey, för ikväll ska det slås publikrekord. Men jag stannar hemma och fortsätter vila, så välbehövligt och nu känner jag mig friskare o piggare. Det är nästan så att jag känner för att ta fram dammsugarn. Nej, jag skämtade bara, jag tänker ligga i soffan hela kvällen.

Men jag ska i alla fall tipsa om en supergod kycklinggratäng med parmesanostsås. Det är nästan så att man vill slicka formen för att såsen är så god.


Parmesan- och kycklinggratäng

1 kg kycklingfilé
salt, peppar och grillkrydda
riven ost (behöver ej vara parmesan)

Parmesanostsås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl grädde
125 g naturell färskost
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar
3 dl riven parmesan

Skär kycklingfiléerna i bitar, stek tills de fått färg, krydda. Lägg i en ugnsform
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör. 
Vispa ner grädde, färskost och kryddor och låt sjuda en stund. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner den rivna parmesanosten 
Smaka av med ev lite mer salt och peppar
Häll såsen i ugnsformen på kycklingen.
Strö riven ost överst, behöver inte vara parmesan.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter.


Tack vare att den goda parmesanostsåsen innehåller mycket och god parmesan så räcker det att ha "vanlig" ost uppepå gratängen, det smakade ändå riktigt mycket parmesan. Men se till att du köper en riktigt god parmesan som du river själv.

Jag serverade pasta och sallad till gratängen. Mums!


Jag gjorde även en godare gratäng 😀 i alla fall enligt mig. I den tillsatte jag även färsk broccoli som jag hade kokat nästan mjuk. Kyckling, broccoli och parmesan - Vilken vinnarkombo!

torsdag 15 november 2018

Applepie Martini

Dags för en drinktorsdag på bloggen igen! 
Jag tycker det är ett så himla trevligt att börja helgen redan på torsdag med att planera fredagsdrinken. Håller ni inte med?

Det här är en gammal favorit som jag tar till lite då och då, nu senast var det då jag hade kollegerna hemma hos mig på middag och ostprovning. Den här drinken finns i lite olika varianter men jag tycker att de flesta har lite för lite äpple så jag har tagit i rejält med äppeljuice.


Applepie Martini 1 glas

2-4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag (se nedan för 2 olika recept)
2 cl färskpressad citron
6 cl äppeljuice
Garnering (till flera glas)
1 klyfta citron
1 tsk socker
1 tsk kanel

Garnering
Förbered glasen en bra stund innan så det hinner stelna.
Fukta kanten på ett martiniglas med citronklyftan.
Blanda socker och kanel på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom.

Drink
Blanda ingredienserna till drinken i en shaker och fyll på med is. (Detta kan göras någon timme i förväg och förvara i frysen så blir drinken riktigt kall.)
Skaka ordentligt så den blir isande kall.
Häll upp i glaset och servera genast.


Vaniljsockerlag

1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 vaniljstång, både urskrapade frön och stång

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Sila ev. genom ett kaffefilter för att få bort all vaniljstång.
Förvara i kylskåp.

Vaniljsockerlag - snabbvariant

1 dl vatten
1 dl strösocker
2 krm vaniljsocker

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Förvara i kylskåp.


Jag garnerar glasen, pressar citron och kokar vaniljsockerlag några dagar i förväg, det går alldeles utmärkt. Då har man mer tid till annat på festdagen. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker.


Senast jag drack den här favoritdrinken serverade jag den som en välkomstdrink tillsammans med romdipp och lantchips. En fullpoängare!

Strömavbrott

Det är inte bara jag som har slut energi. Hela huset fick också helt slut energi i dag 😀 
Kändes nästan som ett tecken.

Min kropp har försökt säga åt mig ett längre tag att vila men jag har inte lyssnat. Tills nu! Huset fick tillbaka energin (strömmen) efter nån timme, men för mig lär det nog ta nån dag eller två. I dag är jag hemma och ska dricka ingefära-te, sova och ligga o läsa hela da'n. Inga måsten inga to-dos, bara vila. Ska försöka i alla fall 😉


Jobbet är en riktig sjukstuga, jag tror att alla är mer eller mindre krassliga - feber, inflammationer, huvudvärk, förkylningar och allt vad det är. Det positiva är väl att nu kan det bara bli bättre.

Nu ska jag lägga bort datorn och vila ett tag, men jag återkommer senare med en god drink. 
Det är drinktorsdag igen!