söndag 7 oktober 2018

Matsedel v.41 oktober 2018

Dags för en ny veckomatsedel för att ge er lite inspiration inför kommande vecka. Hoppas ni hittar något gott som ni vill prova i veckan. Soppa med ingefära kan jag tipsa om i dessa förkylningstider, Ida har varit hemma hela veckan och jag hoppas vi har haft nog med förkylningar nu på ett tag.

Här hemma går vi bara o väntar på att Idas första basket-cup ska dra igång med tre matcher idag. Två timmar kvar! Fast med tanke på hennes förkylningsvecka ska hon bara spela två av matcherna, om hon ens orkar det.


Matsedel v.41 oktober 2018

Köttfri måndag
En riktig höstsoppa med billiga o goda morötter tillsammans med ingefära som är perfekt i dessa förkylningstider, fyller även på med lite c-vitamin i form av apelsin.

Tisdag
En av de godaste laxrätterna som finns.

Onsdag
Använd gärna älgkött. God köttgryta som får en underbart god smak tack vare marinaden.

Torsdag
Mat i ugn är så perfekt på vardagar. Det kan ta lite tid att tillaga hel kyckling i ugn, men man hinner ju så mycket annat under tiden eftersom den klarar sig själv.

Mysfredag
Räkor som har marinerats i ett dygn. Har du provat?

Veckans godsak
Orkar man inte baka kanelbullar är det här ett perfekt alternativ. Saftiga och kanelsmakande mjuka kakor.
Kanelbullesockerkaka


********************

Jag är en av tio finalister!
Missa inte att rösta på mig och Matro i Matbloggsprisets Folkets Val.
Du röstar genom att gilla min bild i tävlingsinlägget på Matbloggsprisets fb-sida.

Tack på förhand🙏

fredag 5 oktober 2018

Krossad potatis med örter och Västerbottensost

Har ni någon härlig fredagskänsla? Det har jag, men mer om det senare för nu tänkte jag först ge er detta kanongoda recept på potatis. Smakrik, supergod och går att förbereda. Vad mer kan man begära?


Krossad potatis med örter och Västerbottensost

ca 1 kg potatis 
3 msk olivolja (jag valde olivolja med örter)
flingsalt
färska örtkryddor (jag valde citrontimjan och rosmarin)
riven Västerbottensost

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. 
Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom lite lätt med hjälp av baksidan på en slev så de krossas en aning. 
Ringla över olja och flingsalt.
Strö över färska örter tillsammans med riven ost. 
Gratinera potatisen i ugnen i 225°C i cirka 25 minuter tills potatisen börjar bli krispig.


Potatisen kan du förbereda genom göra klar allt förutom att tillaga den i ugnen och se'n bara köra klart den i ugnen när det är dags att äta. Sånt älskar jag!

Jag brukar variera örterna med det jag har hemma eller är sugen på och citrontimjan är en storfavorit för mig som jag ofta använder.

*****************

Jag har sån härlig känsla i kroppen och det beror nog inte bara på vetskapen att det är fredag och helgen närmar sig med stormsteg utan det hänger nog ihop med min lugna morgon också. Fast egentligen började det i går med en supermysig eftermiddag hos mina föräldrar där vi gjorde ett riktigt storkok köttsoppa som vi sedan njöt av. Köttsoppa med klimp är ju sååå gott. 


Efter att ha börjat klockan sex hela veckan kände jag igår att jag var förtjänt av och behövde en sovmorgon. Men inte sov jag speciellt länge i morse istället gick jag upp och bakade en kanelbullekladdkaka till jobbet (recept kommer) och åt frukost framför Nyhetsmorgon. Skön start på dagen! 

Oftast är det inte att sova som är det viktiga utan det är att få ta det lugnt och slippa börja dagen med stress. Måste bli bättre på att ta det lugnt på morgonen. Förmodar att de på jobbet tycker att det är helt ok att jag tar sovmorgon om det alltid betyder att jag kommer med nybakat 😀

Min feel-good-dag kommer fortsätta med After Work med en kompis, en italiensk AW som jag har varit sugen att prova ett tag. Förra gången jag försökte få med min kompis då skulle hon till Italien och fick äta riktig italiensk mat istället. Lite kul faktiskt.


Nu är min sovmorgon slut och jag ska åka i väg till jobbet.
Ha en bra fredag!

**********

Missa inte att rösta på mig och Matro i Matbloggsprisets Folkets Val.
Du röstar genom att gilla min bild i tävlingsinlägget på Matbloggsprisets fb-sida.

Tack på förhand🙏

torsdag 4 oktober 2018

Höstpepp

Det är ingen hemlighet att hela familjen älskar Smakbox. 
Överraskningen är nästan det bästa, att få packa upp alla produkter som gömmer sig i boxen är en höjdpunkt hemma hos oss. Smakbox brukar bestå av en härlig mix av matlagning, godsaker och drycker. Alla hittar nån favorit!

Nu har jag ett riktigt kanonerbjudande till dig så att du också kan få njuta av att öppna ett paket fullt med godsaker. Med min rabattkod MATRO får du 50% på första boxen. Wow, säger jag bara. Detta kanonerbjudandet gäller på oktoberboxen med tema Höstpepp, till mitten av november ungefär. Men varför vänta? Här startar du din prenumeration, utan ytterligare köptvång.


Smakbox Höstpepp finns i två varianter - dels den vanliga med ca 20 produkter till ett värde av ca 400 kr och dels Smakbox Balans med mer gluten- och laktosfritt och mindre socker, med drygt 20 produkter till ett värde av ca 470 kr.

För er som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan de erbjuda hemleverans med tjänsten Budbee, för oss andra kommer den till Schenkers närmaste uthämtningsställe.

Ni har väl inte missat min tävling på Instagram (@matro_sara)? 
Där jag i samarbete med Smakbox tävlar ut en Höstpepp-box. Tveka inte, in och försök vinn! 
Tävlingen pågår till söndag 7/10.


*********************

Missa inte att rösta på mig och Matro i Matbloggsprisets Folkets Val.
Du röstar genom att gilla min bild i tävlingsinlägget på Matbloggsprisets fb-sida.

Tack på förhand🙏


onsdag 3 oktober 2018

I did it

Jag är så lycklig och det är tack vare er 💖

Jag lyckades bli en av tio finalister i Matbloggsprisets Folkets Val
Helt otroligt, men plötsligt händer det...

Jag ser det som en vinst och en stor ära att vara en av finalisterna men jag har faktiskt inga stora förhoppningar om att vinna detta ärofyllda pris.
Mitt mål och min önskan var att bli en finalist. Och jag lyckades.
Lilla jag bland dessa stora mat- och bakbloggare med tv-produktioner och kokböcker bakom sig. Vilken ära!

Nu fortsätter tävlandet på Matbloggsprisets Facebook-sida där det gäller att få så många Gilla-markeringar som möjligt. Om ni vill rösta på mig och Matro så ska ni gilla min bild som ni hittar här och som ser ut som bilden här nedanför. 


In och gilla 🙏

tisdag 2 oktober 2018

En tidig tisdag i oktober

Som vanligt när Ida inte ska till skolan så smiter jag i väg riktigt tidigt till jobbet. På så sätt kan jag åka hem till sjuklingen tidigare utan att tappa en massa tid. För att inte tala om hur effektiv jag är på morgonen när jag är helt ensam utan kolleger, mejl och telefon.

Jag är så fokuserad på att komma iväg tidigt så jag hinner inte ens känna efter om jag är trött. Och det är nog lika bra det.


Så här tidigt är det så himla mörkt ute så jag fuskar lite och tar bilen i dag, känns lite för kämpigt att cykla i väg i mörkret. Med bil känns det även enklare att smita hem till Ida på lunch för att se hur hon mår. I gårkväll var hon hängigare och med lite mer feber än tidigare under da'n, men jag hoppas att hon har fått sova i natt och känner sig piggare i dag.

Ha en underbar oktobertisdag!

måndag 1 oktober 2018

Rödbetsgratäng

Nu är det en härlig tid för rotsaker, i helgen fick ni recept på kålrotsgratäng och nu ska ni få receptet på en rödbetsgratäng. Så goda gratänger men så olika. Den här rödbetsgratängen tycker jag nästan är godast som ensamrätt tillsammans med en sallad.


Rödbetsgratäng

1 kg färska, okokta rödbetor
100 g färsk spenat
150 g fetaost
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl riven ost
salt o svartpeppar

Skala och riv rödbetor.
Blanda tillsammans med spenat och fetaost i en ugnsfast form. 
Rör ihop grädde och philadelphiaost, krydda med salt o peppar, och häll i formen. 
Strö sist över lite riven ost.
Gratinera i 225 °C i cirka 30-40 minuter.


Rödbetor har en söt och ganska tydlig smak och det är en av anledningarna till att gratängen passar bäst som ensamrätt. På ett buffébord skulle den nog göra succé med sin goda smak och fina färg.


Jag som skrev i morse att det var dags att sätta igång med morgonbestyren och sen cykla i väg till jobbet. Men så blev det inte. När jag väckte Ida och frågade om hon hade sovit gott svarade hon ledset "Nej, för jag har så ont i halsen och kan knappt svälja". En snabb titt i halsen var det enda jag behövde för att inse att hon hade riktigt ont, för hon var riktigt svullen, röd och hade beläggning.

Vi åkte till hälsocentralen o tog ett snabbtest för att kolla halsfluss men det var negativt, så förmodligen är det ett virus som vi får vänta ut. Skönt att hon är så stor så hon kan vara hemma ensam, så senare än tänkt tog jag mig i väg till jobbet och hann jobba en massa timmar ändå.

Det är alltid tråkigt att vara sjuk men just nu är det extra tråkigt för till helgen är det dags för säsongens första basket-cup. Vi håller tummarna o hoppas Ida är frisk o pigg till dess, för det vill hon verkligen inte missa.

Första arbetspasset

Klockan är sju och jag har redan hunnit jobba ett pass. Dags att stämpla ut och sätta igång med de vanliga morgonbestyren innan jag cyklar i väg för dagens andra arbetspass. Eftersom vi hade två nya funktioner som skulle lanseras i dag så var jag tvungen att stiga upp tidigt och se till att de fanns på plats när de flesta loggar in i systemet.

Men ska jag vara helt ärlig så var det inte så jättejobbigt. Det jobbiga med att börja jobba tidigt är morgonstressen när alla ska komma i väg i tid, men att sitta hemma och jobba i lugn o ro tillsammans med morgonens första kopp te är helt ok.


Hoppas ni också får en bra start på denna första måndag i oktober!