måndag 24 september 2018

Fem dagar kvar

God morgon! Då har vi vaknat upp till en ny vecka, en vecka med fem arbetsdagar igen. Det var så himla skönt och välbehövligt med en tre-dagars-helg. Så mycket mer man hinner, trots att jag egentligen inte var hel-ledig på fredag. Känner mig så nöjd med helgen och allt jag har hunnit, så nu är jag redo för jobb och vardag(stress)en.

Det kan nog bli en bra måndag för tack vare att det blev tidiga kvällar hela helgen så känner jag mig faktiskt riktigt utvilad trots att jag har legat vaken i natt. Är det fullmånen som spökar lite i förtid?


Ha en bra måndag, det är bara 5 dagar kvar till helg 😂

söndag 23 september 2018

Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Är ni redo för en ny arbetsvecka? Tänk imorgon börjar septembers sista vecka. Det var ju alldeles nyss det var tokvarmt och vi hade semester. Tiden går fort när man har roligt 😀

Som vanligt när jag gör dessa veckomatsedlar så hittar jag gamla favoriter som jag blir sugen på. Den här veckan måste jag tipsa lite extra om veckans godsak, den är såå otroligt god och är en riktig höstkaka med lingon och kanel. Jag får alltid en massa wow-kommentarer när jag bjuder på den. Och vem vill inte ha det?


Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 22 september 2018

Plockmat x två

Vilken underbar lördag vi har haft, vi tjejer i familjen!

Killarna är på sitt håll men vi tjejer är hemma och myser och har haft en helt ledig och härlig lördag.  Så ovanligt att bara vara ledig och göra en massa mysigt. Ingen stress, inga måsten.

Till hockeyn, som tyvärr slutade med förlust, dukade vi fram lite snacks framför tv:n. Yummi.


Hockeysnacks

gurk- och morotsstavar
sugar snaps
dipp
ölkorv
serranoskinka
rostade och saltade solrosfrön
taralli


Eftersom vi älskar plockmat fortsatte vi med det temat även till middag. Det blev en sen middag med mycket gott på bordet. Där alla hittade flera av sina favoriter. Såna här middagar är så tacksamma att göra eftersom det är superenkelt att fixa och alla älskar det.

Plockmatsmiddag
Västerbottensskagen
serranoskinka o brieost
vitlöksbröd
sallad
ugnsomelett
sparrisstuvning
chicken nuggets

Alldeles strax ska jag gå och lägga mig, tänkte fortsätta denna lugna lördag med att ta en tidig kväll och läsa några kapitel ur boken jag håller på med just nu. Det är alldeles för sällan jag kommer i säng i så pass bra tid så att jag orkar läsa lite innan jag somnar. Men ikväll kanske det händer....

God natt, nu loggar jag ut denna blåsiga men härliga lördag.

Söndagsgryta med fläskfilé och massa gott

Nu ska ni få receptet på en riktigt god gryta med fläskfilé och en massa annat gott, passar perfekt att bjuda på imorgon för att avsluta helgen på bästa sätt. Eller varför inte äta den redan ikväll - namnet till trots.

Det här är en variant av Kreolskans söndagsgryta - den har ni väl hört talas om? Jag har skippat korven och har annan kryddning så därför ändrade jag även namnet lite.


Söndagsgryta med fläskfilé och massa gott

1 fläskfilé
1 paket bacon
färska champinjoner 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
röd paprika

3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

1-2 dl syltlök
1-2 dl cornichoner
1-2 dl svarta oliver 

Putsa fläskfilén och skär i skivor, stek och salta o peppra.
Stek bacon, strimla.
Klyfta champinjonerna, stek och salta o peppra.
Hacka lök, finhacka vitlök, dela chilin och gröp ur kärnorna, strimla den. Fräs i lite smör.
Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Stek lite snabbt.
Lägg allt i en gryta tillsammans med grädde, crème fraîche, kalvfond, soja och timjan.
Låt småputtra i ca 10 minuter
Tillsätt syltlök, cornichoner och oliver till grytan. Koka upp och låt allt bli varmt.


Så gott det här var och precis vad jag var sugen på. Cornichoner är ju såå gott. Varför äter jag det så sällan? Och det visade sig att Ida älskar syltlök, så det måste jag också börja använda oftare.


Eftersom jag var ledig igår fick jag en bonusdag den här helgen och det känns helt underbart att det är lördag i dag och vi har hela helgen framför oss. En helg med en ganska kort to-do-list dessutom. Lovely!

Undra vad man då ska passa på att göra? Shoppa? Baka? Fika? Slöa? Ja, vi får se vad vi känner för att göra. Nu ska jag i alla fall börja med lite te och soffhäng.

Ha en härlig lördag!

fredag 21 september 2018

Life is good

Vaknade alldeles för tidigt men det gör inget för jag vaknade med ett härligt fredagshumör. 
Solen skiner, ledig från jobbet och vi ska ha middagsgäster. Känns som att det kan bli en bra dag det här. Hoppas inte känslan är fel 😇


Har börjat morgonen på bästa sätt - med lugn o ro och en stor kopp te. Åh vad jag älskar att ta det lugnt på morgonen. Stor skillnad mot för de stressiga vardagsmorgnarna när jag vill komma till jobbet så fort som möjligt och inte vill "slösa" tid hemma.

Men nu har jag tagit det lugnt tillräckligt länge, så nu är det dags att lämna frukostbordet och sätta igång med dagens to-do-list. Alldeles strax ska vi åka till sjukhuset för en luftburen-jordnöts-provoakation för Ida. Håll tummarna att det går bra!

Njut fredagen!

torsdag 20 september 2018

Vaniljvinbärskaka

Jag har ju glömt att ge er receptet på den här goda kakan som jag bakade till Idas kalas för över två månader se'n. Jag tror i alla fall att jag har glömt det, om inte så kommer det här igen.

God sockerkaka, smarrig vaniljkräm och syrliga vinbär blir en perfekt kombo. Den smakar lite som vaniljsockerkakan som är en storfavorit. Vet ni vilken jag menar? Den här. Man bakar dem på helt olika sätt, men det som gör dem lika är vaniljsmaken och den lite kladdiga mitten.


Vaniljvinbärskaka

250 g smör
3 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
Fyllning
2,5 dl vaniljkräm eller marsankräm
2,5 dl röda vinbär

Rör rumsvarmt fett och socker poröst. 
Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan. 
Blanda torra ingredienser och rör ner det omväxlande med mjölken i smeten. 
Bred ut ca hälften av smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant. 
Bred ut vaniljkrämen, inte ända ut till kanten och häll vinbären över. 
Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, se till att smet möter smet i kanterna. 
Grädda i 175 grader ca 50 minuter i nedre delen av ugnen. 
Låt kakan svalna lite innan du tar loss kanten.

Jag blandade ihop kallrörd marsankräm som jag använde som fyllning, men kom ihåg att inte göra den för lös. Man vill ha vaniljkräm inte vaniljsås.

Så gott med de syrliga bären till den lite söta kakan och vaniljkrämen. Lite florsocker innan servering gör kakan vackrare och om man vill kan man servera en klick grädde till.

Smet i botten, vaniljkräm, röda vinbär....
....och sen mer smet överst. Se'n är det dags för gräddning.
Färdiggräddad smarrig kaka som gömmer vaniljkräm och röda vinbär.
Dags att smaka!

I dag är det inte vilken dag som helst för det är Olivias födelsedag. Min älskade Olivia fyller 19 år💖 Det har inte blivit mycket till firande i dag, men lite sång och paket fick hon i morse och middag på restaurang efter jobbet. Nu är hon på hockey, hoppas Luleå ger henne en vinst mot Örebro i present. Imorgon blir det lite mer firande med go'middag här hemma. Se'n laddar vi för nästa år då hon fyller 20 år!

Nu ska jag gå o förbereda morgondagens middag och efterrätt.
Ha en bra torsdagkväll så hörs vi imorgon!

onsdag 19 september 2018

Nu vänder det

Känner ni att det vänder nu? Onsdagkväll och nedförsbacke till helgen 😀


Jag och Ida har bara en dag kvar av arbetsveckan för på fredag ska vi vara lediga från jobb och skola och istället kommer vi vara på Sunderby sjukhus där Ida ska testa om hon klarar av att vara i samma rum som jordnötter. Är hon luftburet allergisk, eller? Och hur mycket känner hon av om hon känner av något? Så spännande fast vi är inte så hoppfulla. Men vi är redo att överbevisas.
Nu ska jag avsluta det här blogginlägget och börja planera helgens festmåltid då vi ska fira världens bästa 19-åring. Kommer ni ihåg fjolårets mysiga och lyckade 18-årsfirande? Det gör vi! Blir svårt att överträffa 😀

Njut nu av nedförsbacken!