onsdag 19 september 2018

Nu vänder det

Känner ni att det vänder nu? Onsdagkväll och nedförsbacke till helgen 😀


Jag och Ida har bara en dag kvar av arbetsveckan för på fredag ska vi vara lediga från jobb och skola och istället kommer vi vara på Sunderby sjukhus där Ida ska testa om hon klarar av att vara i samma rum som jordnötter. Är hon luftburet allergisk, eller? Och hur mycket känner hon av om hon känner av något? Så spännande fast vi är inte så hoppfulla. Men vi är redo att överbevisas.
Nu ska jag avsluta det här blogginlägget och börja planera helgens festmåltid då vi ska fira världens bästa 19-åring. Kommer ni ihåg fjolårets mysiga och lyckade 18-årsfirande? Det gör vi! Blir svårt att överträffa 😀

Njut nu av nedförsbacken!

tisdag 18 september 2018

Fläskfilé i currysås med banan

Mina barn älskar curry och så fort det serveras mat kryddad med curry så jublas det. Ja, kanske inte jubel men de blir glada i alla fall.

Varma bananer brukar man antingen älska eller hata. Hur är det med dig?


Fläskfilé i currysås med banan

1 pkt bacon
500 g fläskfilé
salt, svartpeppar
2-3 bananer
3 dl vispgrädde
3 tsk curry
3 msk mango chutney
1 klyfta pressad vitlök
0.5 tsk salt

Stek bacon i stekpanna eller ugn. Klipp i små bitar.
Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor, stek skivorna, salta o peppra.
Lägg köttet i en ugnsform.
Skiva bananerna ovanpå köttet.
Blanda grädde, curry, mango chutney, pressad vitlök och salt i en bunke.
Häll blandningen över det andra i ugnsformen. 
Strö över baconbitarna.
Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter.
Servera med kokt ris och sallad eller andra grönsaker.


Tycker man om varm frukt i mat så kan man fylla på med mandarinklyftor, ananasbitar och/eller äppelbitar som också passar till currysås.

Tråkig färg, men.....
....tillsammans med gul currysås och röda baconbitar blir det färgglatt och fint.

Det kommer bli en stressig höst med alla aktiviteter har jag precis insett. Med början den här veckan. Ida kommer ha träning 5 dagar i veckan, vissa dagar är det så tidigt att det är svårt att hinna göra riktig middag innan. Vi måste få till nya bra rutiner för att få jobb, läxläsning, middag, skjutsning och träningar att fungera på bästa sätt. Men det löser sig...vi har varit med förr 😀

Men det lär bli många snabba o lättlagade vardagsmiddagar på bloggen den här hösten, känns det som. Fast just den här veckan måste jag komma på några festrätter för på torsdag fyller Olivia år och det ska firas i dagarna två 💝

måndag 17 september 2018

Nougathavrerutor

De här kakorna är en av mina favoritkakor, en riktig sockerbomb men såå goda. När jag var yngre bakade jag dem ofta men se'n fick jag nötallergiska barn (trodde jag). Men efter att både Ida och Isak provokation mot hasselnötter gick bra (trots skyhöga värden på blodprov) så vågar jag nu använda nougat i bakning igen.

Havrekakor är alltid en favorit och dessa toppade med nougat blir så perfekt. Vill du göra dem glutenfria så går det också bra, använd glutenfritt havre och istället för den lilla mängden vetemjöl använder du nån mjölmix. Är man ovan att baka glutenfritt är det perfekt att börja med kakor liknande dessa då det är sån liten mängd vetemjöl.


Nougathavrerutor

200 g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk sirap
250 g nougat

Smält smöret
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap.
Tillsätt det smälta smöret.
Bred ut i en lite mindre långpanna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Skiva nougaten med t.ex. en osthyvel.
Lägg nougatskivorna på den heta kakan så att nougaten smälter, bred sedan ut den i ett jämnt lager.
Skär kakan i bitar medans den är varm.
Kyl ner kakan i kyl eller frys.

***********

Har veckan börjat bra för dig? Det har varit en helt ok dag för mig, men måndagar är verkligen ingen favoritdag. Hade gärna haft helg ytterligare en dag. Det vill jag oftast men framför allt den här helgen där större delen av lördan försvann till att lindra huvudvärk. 

Så perfekt att jag i dag hade en 45 minuters massage inbokad på lunchen. Så välbehövligt och skönt. Jag provade ett nytt ställe och dit tänker jag återvända för hon hittade mina ömma punkter på en gång så nu hoppas jag att jag får vara smärtfri ett tag.

Nu ska jag njuta av en lugn måndagkväll, hoppas ni också får en lugn och skön kväll!

söndag 16 september 2018

Matsedel v.38 september 2018

God morgon, eller god förmiddag har det ju hunnit bli ser jag. Jag brukar skriva veckomatsedel-inlägget efter vår frukost men i dag började jag städa köket och plocka i ordning lite ute inför vintern istället. Men nu tar jag en te-paus och passar då även på att skriva till dig.

Olivia tjuvkikade lite när jag höll på att komponera matsedeln och blev då så sugen på köttfärslimpan så den kommer vi nog snart äta hemma hos oss. Själv blev jag sugen på köttgrytan, en riktig höstgryta.


Matsedel v.38 september 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


***********

Nu är matsedeln klar och teet uppdrucket så då är det väl bara att fortsätta med höststädningen. Jag tror jag ska tvätta fönstren, lika bra att passa på när solen skiner och det är riktigt skönt ute. Just fönsterputsning gruvar jag mig alltid så otroligt mycket för eftersom det känns sååå tråkigt. Men varje gång när det väl är gjort så tänker jag "Det var ju inte så farligt, det var ju faktiskt riktigt kul och gick ju hyfsat fort". Varför är man sån? Istället för att dra sig för något är det ju bara att sätta igång!

Ha en underbar söndag!

torsdag 13 september 2018

Wow vad många ostar

Jag har hittat en guldgruva i Luleå. 
En liten butik med italienska delikatesser och specialiserade på ost.
Emporio Barattini heter den och ligger på Storheden vid Leos lekland. Ägaren heter Alessandro och kommer från Italien och ostar är hans grej.

Det är inte nån hemlighet att jag älskar mat från Italien och för någon vecka sedan fick jag testa en massa goda italienska ostar på Emporio Barattini. 
Tror ni jag njöt? 
Så många goda ostar på ett o samma ställe. Men det bästa av allt var nog alla berättelser om ostarna. Var de kom ifrån, till vad de används, hur de tillverkas osv. Passionerade människor är så härligt.

Helt ärligt så är jag ganska okunnig när det gäller ostar, och jag tror inte jag är ensam om det. Parmesan, nån tryffelost och några andra italienska ostar känner man kanske till. 
Men se'n då? 

Men det har Alessandro fixat på ett utmärkt sätt. Han säljer nämligen ett paket med 5 olika ostar på ca 100 g/st, på så sätt får man en chans att prova lite olika för att se'n hitta sin favorit. 
Eller så har man en perfekt kombination till kvällens ostbricka.


Det är bra om man äter ostarna i en viss ordning för att de ska smaka som bäst. Man börjar med den mildaste och avslutar med en med mycket smak. Ganska naturligt, eller hur?

Börja med en mild Taleggio. Idas favorit.
Sottocenere al Tartufo. Olivias favorit
Viktigt att skära bort kanterna på ALL ost. En stav tryffelost är inte helt fel.
Fior D'Arancio. De häller vin i osten för extra smak. Om ni tittar ordentligt så ser man ett "hål" uppifrån och ner.
Det här är nog min nya favorit
Bleu di Nicoletta
Prova droppa lite honung på ädelost - så himla gott alltså och då är jag inte så förtjust i honung i vanliga fall. Men det söta tillsammans med det salta är en perfekt kombo.
Piave Vecchio Oro - en god hårdost. Smaken påminde om något men jag kom aldrig på vad.
Snygg kant, eller hur? För visst ser ni att det står Piave.

De fem ostarna här ovanför är de som ingår i ostbrickan, men det finns en massa andra ostar också. Bland annat de ni ser här nedanför. Vi fick höra så många intressanta historier om ostarna men tyvärr kommer jag inte ihåg allt. Men gör ett besök på Emporio Barattini så får ni kanske också höra en eller annan historia. Jag är verkligen en matnörd som älskar att veta mer om saker jag äter. 

Självklart finns det god parmesan också.
Hur spännande är inte det här? Svensk mozzarella!
Tyvärr hade han ingen hemma när vi var där, men jag ska snart dit igen och då ska jag köpa med mig minst en burk svensk mozzarella.

Självklart är det inte bara ostar som finns i denna italienska delikatessaffär. Där finns olivoljor, pasta, oliver och annat som hör till Italien. Citronpastan var jag tvungen att köpa men har inte hunnit prova än. Det var några andra kunder i affären när vi var där och de hyllade pastan till skyarna. Passar visst extra bra till lax. Tips!

Gilla/Följ Emporio Barattini på Facebook och Instagram

onsdag 12 september 2018

Gör mig glad

Jag skulle bli så himla glad om du vill nominera mig till Matbloggspriset
Klicka på länken och följ instruktionerna. 
Superenkelt och jag blir superglad😘


Efter en nästan 11 timmar lång arbetsdag i går tar jag lite sovmorgon i dag innan jag ska i väg o klippa mig. Så jag kommer nog in på jobbet först vid lunch. Känner att jag verkligen behöver lite vila o lugn just nu. Förra veckans alla arbetstimmar tillsammans med en förkylning satte sina spår, se'n började den här veckan med en rivstart också. Återhämtning är viktigt!

Sitta med datorn i knät framför Nyhetsmorgon med en kopp te. Det är återhämtning och lugn för mig och precis vad jag gör just nu. Ta en promenad och lyssna på ljudbok är också återhämtning, men just i dag var det lite grått o regnigt och då föredrar jag soffan. Små-slö som jag är.

Kom nu ihåg att nominera mig ---> http://matbloggspriset.se/nominera/

måndag 10 september 2018

Ruccolapestokyckling

I helgens goda kycklinggryta använde jag en av mina nya favoritsmaker på färskost - Ruccolapesto. Har ni smakat? Att använda smaksatt ost är ett himla enkelt knep för att smaksätta grytor. Mitt favoritknep 😀


Ruccolapestokyckling

1 kg kycklingfilé
champinjoner
broccoli
1 förpackning ost med ruccolapesto-smak
4 dl grädde
salt o peppar

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Dela champinjonerna, stek, salta o peppra. Lägg i ugnsformen.
Tina fryst broccoli eller koka färsk broccoli nästan färdig. Dela i mindre bitar och lägg i ugnsformen.
Koka ihop ost och grädde, smaka av med salt o peppar. Häll i ugnsformen.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter.
Servera till t.ex. pasta.

Vill man så kan man koka ihop allt i en gryta på spisen istället för att värma på och koka ihop det i ugnen. Men jag tycket det är så smidigt och skönt att ha maten i ugnen, undan tiden så gör jag sallad och dukar. Dessutom är ugnsformar ofta finare än kastruller.

Här ser ni den goda osten jag använde.
Jag åt sallad till kycklingen, medan de övriga även åt pasta.
God helgmiddag!