Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning
Bulldeg
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Topping
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen.
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper.
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt.
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
Bullarna ska få fin färg och bli genomgräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna innan du skär i bitar.
De blev supergoda och så himla enkelt att baka bullar i långpanna. Mina goda hockeybullar bakar jag också i långpanna. De måste ni prova!
Det här kanelbullereceptet hittade jag hos Victorias provkök och blev så himla nyfiken på det. Enligt Olivia så var det de godaste bullarna någonsin. Men jag tror bara hon har dåligt minne 😀 Nybakade bullar är alltid godast.
Vill man ha äggfritt så går det jättebra att strunta i att pensla med ägg. Men eftersom Isak ska äta lite ägg då o då nu när hans äggallergi har blivit bättre, så passar det perfekt med äggpenslade bullar.
Bred ut den krämiga kanelfyllningen på den utkavlade degen. |
Vik ihop degen 3 gånger. |
Klipp flera jack i degen. |
Nygräddad och god! |
Skär i bitar när den svalnat. Ät o njut! |