Kanellängder
Deg
50 g jäst
125 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering
ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)
Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Rör ihop fyllningen under tiden.
Ta upp degen på arbetsbänk och dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop, dela i två längder.
Klipp med sax jämna blad och vik varannan flik/blad åt vänster och varannan åt höger.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.
Jag har ätit alldeles för många bullar i dag, men nybakade kanelbullar är ju sååå gott. Det är inte mycket som är godare än det, eller hur?
Klipp jämna flikar i degrullen. |
Vik varannan flik åt höger och varannan åt vänster som på den högra längden. |
Klippta och vikta bullängder redo att jäsa. |
Nyuttagna från ugnen redo att ätas. |