måndag 19 december 2016

Julpavlova med lingon och kolagrädde

Tänkte tipsa om en god efterrätt som har en perfekt blandning av söt kola o maräng och sura lingon. Lingonen och den fina kransformen gör att den passar riktig bra nu i jultider och den går alldeles utmärkt att förbereda. Den är även naturligt glutenfri, som passar i dessa tider då fler o fler vill undvika gluten. Receptet hittade jag i Buffé och det enda jag ändrade var att jag drog ner på sockermängderna.


Julpavlova med lingon och kolagrädde

Maräng

4 äggvitor 
2 dl strösocker 
2 tsk majsstärkelse 
0,5 tsk salt 
1 tsk färskpressad citronjuice 
1,5 dl frysta lingon 

Kolagrädde

3 dl vispgrädde 
1 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Lingontopping

1 dl frysta tinade lingon 
1 msk rörsocker 

Maräng

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggvitan med elvisp tills den börjar bilda mjuka toppar.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast maräng. 
Vispa ner majsstärkelse, salt och citronjuice.
Rör ner lingon i marängen.
Klicka ut marängen till en kransform på en bakpappersklädd plåt, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100°C. 
Grädda i 1,5 timme, ta ut och låt svalna.

Kolagrädde

Vispa grädden. 
Rör ihop den karamelliserade mjölken/dulce de leche i en bunke. 
Tillsätt sedan den vispade grädden och blanda runt.

Topping

Rör ihop lingonen med sockret tills det löses upp.

Vid servering

Toppa marängen med kolagrädden. 
Ringla över lingonen.

Jag älskar pavlova och den här var inget undantag, det krispiga höljet med den krämiga mitten är såå himla gott. Karamelliserad mjölk (kolasås) i grädde har jag använt mig av förr och jag blev inte besviken den här gången heller. Lingon och kolasås är en perfekt kombination som ofta används i efterrätter, framför allt till jul.

Marängen bakade jag några dagar i förväg och sen fick den stå under tårtfatslock i rumstemperatur. Kolagrädden och lingontoppingen gjorde jag i ordning dagen innan festen, men jag väntade med att montera ihop allt tills precis innan servering för att inte marängen skulle smälta.

Garnerad och redo att avnjutas! 
Marängkrans innan garnering.
Vågade inte föröka lossa kransen från pappret för jag var så rädd att jag skulle ta sönder den ömtåliga marängen.

Ida klagade över huvudvärk när vi kom hem i dag så hon fick en tablett och gick o la sig för att vila innan maten. Strax därefter sov hon. Så nu är den stora frågan: Är hon sjuk eller bara trött efter helgen? Jag lär få svar på det inom 12 timmar. Jag håller alla tummarna att det bara är helgens sena kvällar och tidiga morgnar orsakat av basketmatcher, glöggmingel och badhusbesök som har satt sina spår.

Fredag nyss

Varför går helgerna så otrolig fort? Jag hinner inte alls så mycket som jag vill hinna på de lediga dagarna. Men nu är det bara fyra dagar kvar tills jag är ledig igen och då blir det några fler dagar ledigt än bara en helg. Lovely!

Nu börjar det även bli hög tid att slutföra allt inför julafton som är redan på lördag - de sista paketen ska inhandlas och slå in, laxen ska gravas, sillen ska läggas in, kylen ska fyllas, skinkan ska griljeras och de sista tomtarna ska plockas fram.

Men först ska jag göra mig i ordning för dagens arbetsdag. Ha en bra måndag och ikväll kommer ni få något smarrigt recept från lördagens glöggmingel. Är det något speciellt ni är nyfikna på? Här hittar ni allt vi bjöd på.

söndag 18 december 2016

Glöggmarinerad ost med dadlar

Då var denna härliga helg över och i morgon är det dags för en ny arbetsvecka, den sista innan julledigheten. En otroligt efterlängtad och välbehövlig julledighet. Jag ska vila, ta det lugnt och sova i flera da'r 😀 Har ni någon dag extra ledigt denna jul med minimalt med "gratis-ledighet"?

På gårdagens glöggmingel började vi med lite glögg och tilltugg, bland annat dessa ost- och dadelpinnar.


Glöggmarinerad ost med dadlar

200 gram herrgårdsost, eller annan mild hårdost
torkade dadlar
0,5 dl olivolja
1 dl glögg
0,5 msk rosépeppar, korn

Skär osten i tärningar och lägg i en påse.
Dela dadlarna 3-4 bitar och lägg i påsen tillsammans med olivolja och glögg. 
Krossa rosépepparkornen lätt i handen och strö över.
Vänd runt allt så att osten och dadlarna täcks av marinaden.
Låt stå i några timmar i kylskåp och ta sedan upp osten och dadlarna. 
Trä upp en dadelbit och en ostbit på varje tandpetare.

Ett gott litet tilltugg som passar i jultider eftersom både dadlar och glögg hör till julen. Osten och dadlarna fick marinera över natten och strax före gästerna kom trädde jag på ost och dadlar på tandpetare. Jag gjorde några stycken, resten serverade jag i en skål med tandpetare på sidan om.


Glöggmingel 2016

Nu är vårt årliga glöggmingel avklarat och vi är en lite småtrött familj. Men all energi jag får av goda vänner, trevliga kvällar och festmatlagning gör att jag ändå känner mig rätt pigg trots få sovtimmar. Tredje omgången disk körs i diskmaskinen och jag är än en gång glad att vi har en diskmaskin och vilken tur att det är spishällen och inte diskmaskinen som gått sönder. Det hade inte varit kul att handdiska allt.

Vi fick många fina (och goda) presenter men det som var lite extra fint var den handstöpta ljuskronan som Idas kompis Albin gjort. Visst är den vacker? (den syns på bilden nedan)


Glöggmingel 2016



Glögg och tilltugg

glögg
juldrink
ädelost
glöggmarinerad ost och dadlar på pinne
stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök
kantarellkrustader
varm brietårta med hjortronsylt
kex


Varmrätt

potatis
broccoli
sallad

barnmenyn: grillkorv, köttbullar, pommes


Efterrätt

julpavlova med kolagrädde och lingon
grädde
hallon
polkamousse med oreo

fredag 16 december 2016

Bättre fredagsförmiddag

Gårdagen var inte så rolig med den trasiga spisen och sen en natt med dålig sömn på det, så då förstår ni kanske att jag inte var på toppenhumör när klockan ringde i morse. Tack o lov att det var fredag! Och det blev en riktigt bra fredag trots allt.

På jobbet blev det go'fika på förmidda'n eftersom en kollega fyller år i dag, vi bjöds på en god bullkrans (wienerkrans?) från stans bästa konditori och även på Ballerina Strössel. En nyhet jag aldrig har provat men eftersom den var nötfri, god och smårolig har jag planerat att köpa hem den till Ida som inte får äta vanliga Ballerina. Lite fika är alltid ett säkert kort för att få mig på bra humör 😀

Go'fika. Har ni smakat Ballerina Strössel?

Ett annat säkert kort att få mig på bra humör är presenter. Jag älskar presenter och innan lunch hann dagen bli ytterligare lite bättre då jag fick en fin julklapp med camembert, kex, marmelad, salami, chips och choklad. En riktigt Sara-julklapp. Vilken lyx!

När jag ändå hade en kanonförmiddag lyxade jag till det med en god Ceasarsallad med kyckling till lunch - för andra gången den här veckan. Hör inte till vanligheterna.

Julklapp och Ceasarsallad med kyckling.

Oj vad tiden gick fort i kväll. Nu måste jag skynda mig i säng för det är mycket som ska hinnas med i morgon innan gästerna dyker upp och det blir ingen sovmorgon för Ida har basketsammandrag och samling redan kvart i nio. Hur ska det gå, jag som älskar mina sovmorgnar på lördagarna.

Det går inte så bra nu!

Spishällen har gått sönder efter blott tre och ett halvt år. Jag hade gärna köpt en ny på en gång för vem vill vara utan spis? Ja inte en som älskar stå i köket och laga mat o baka, speciellt inte när det är dags för fest dessutom. Serviceteknikern vill dock prova laga den och måste då beställa reservdel som vi måste vänta på. Suck!

Så typiskt att det händer just nu! I morgon har vi glöggmingel med middag för 19 personer och om en vecka är det julafton och då ska vi också vara hemma. Tack o lov har vi bra vänner med prylar så vi har fått låna en liten extra spis med två plattor. Det är långsamma plattor och bara två, men det är i alla fall en spis. Bättre än inget!

Det blir lite högt. Tur att vi har en pall i köket 😀

torsdag 15 december 2016

Saffransminimuffins med apelsinfrosting

På lördag är det dags för vårt årliga glöggmingel och jag har redan i dag börjat förbereda en del saker. Men efter att ha vispat, rivit, skurit, kokat, blandat och hållt på i några timmar blev jag lite småtrött och tog en välbehövlig och mysig fikapaus. Men först blandade jag ihop en apelsinfrosting för att använda till de saffransminimuffins jag bakade i helgen. Jag hade inte tid att vänta tills frostingen hade stelnat utan spritsade på den trots att den fortfarande var lite för lös, men smaken var underbar.


Saffransminimuffins med apelsinfrosting

Minimuffins

0,5 g saffran
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt 
120 g osaltat smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg

Värm upp mjölken tillsammans med saffran och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smör och strösocker och blanda sedan i ett ägg i taget.
Blanda i dom torra ingredienserna och lite i taget av saffransmjölken. 
Blanda till en slät och fin smet.
Fyll muffinsformar i en muffinsplåt till knappt tre fjärdedelar med smet. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. 
Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.

Apelsinfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1-2 apelsiner, skalet

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Riv apelsinskal och blanda ner.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så gott det här blev med de goda smakerna saffran och apelsin. Jag använde två apelsiner för att få en riktigt kraftig och god apelsinsmak. Om man låter frostingen stelna lite i kylskåpet blir den lättare att spritsa och blir då även snyggare, men har man inte tid att vänta så blir det som det blir. 

Fin vacker gul färg
Apelsinfrostingen fick en lite ljusare gul nyans.
De blev lite toppiga men jag skar bara bort toppen innan jag spritsade på frostingen.
Nu är det slut på pausen. Undra vad jag ska hitta på att göra nu? Det första jag måste göra är att röja lite i köket efter allt jag har gjort hittills. Det är bunkar, skärbrädor, slickepottar, vispar och knivar över hela bänken. Så först blir det lite tråkjobb innan jag får börja med det roliga igen.