lördag 10 december 2016

Nobelmiddag hemma hos oss

Nobelbanketten i all ära men jag är så himla nöjd med vår egna lördagsmiddag så nu ligger jag i soffan och är proppmätt. Är sugen på en till kopp te, men ärligt talat vet jag inte om det går ner nå mer.

Vi har haft en supermysig lördag som började på bästa sätt, med en långfrukost och allmänt slöande fram till lunch. Därefter åkte vi till mina föräldrar för det traditonella julbakandet av "Farmors kaka" en rågsiktskaka som fått sitt namn efter min farmor. Mina barn tycker att det är lite konstigt att åka till mormor för att baka farmors kaka. Bästa stunden är när man har bakat klart och det är dags för att fika de nygjorda goda mackorna. Det är julmys på hög nivå!


Eter bakandet var det dags för hockey, juldrink och tilltugg vid tv:n. Juldrinken blev så god som jag hade hoppats på och det var ju tur det, för jag fick leta på många affärer innan jag hittade Blossas alkoholfria årgångsglögg Blåbär och Ingefära. Den som väntar på nå gott.... Till det åt vi de goda och enkla skagenstjärnorna. Både drink och drinktilltugg fick väl godkänt så det blir nog repris nästa helg.

När Luleå hockey hade säkrat vinsten var det dags för varmrätt och för första gången tillagade vi ren och det blev sååå gott. Vi tillagade steken på låg temperatur och tog ut den i helt rätt tid. Till det åt vi snabbrostade cocktailtomater, vitlöksostsås och gratäng, antingen potatis eller vitkål.

Alltså det var så himla gott så det kändes som en Nobelmiddag 😀


Efterrätten blev en kopp chai-te och en bit saffransbulle med vit choklad som jag fick med mig från mamma. Den intog jag ensam i soffan där jag njuter av lördagslugnet, Olivia är hos en kompis, Leif och Ida gick över till grannarna, Isak sitter på sitt rum o spelar. Så det är me, myself and I och jag njuter.

Ugnsomelett lchf

Det finns så många varianter på ugnsomelett och det är olika proportioner i alla recept känns det som och jag lär mig aldrig hur jag brukar göra. Till vårt mini-julbord förra veckan gjorde jag en god och krämig omelett med proportioner som är lätt att komma ihåg. En halv dl grädde till varje ägg. Perfekt, eller hur?


Ugnsomelett lchf

6 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

Blanda ihop ägg och grädde, smaka av med salt o peppar.
Häll i en smord ugnsform.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Nu lär jag komma ihåg mängderna när jag ska göra ugnsomelett på julafton. Men man kan ju i alla fall konstatera att det inte spelar så himla stor roll med proportionerna med tanke på alla receptvarianter det finns på omelett.

Jag serverar ofta nån typ av stuvning eller sås till ugnsomelett t.ex. med sparris, svamp eller räkor. Antingen kan man hälla den på omeletten innan servering eller så kan man servera den på sidan om så får man själv avgöra om man vill ha stuvning eller inte.

torsdag 8 december 2016

Ägglåda med räkor

Nu tänkte jag ge er ännu ett gott tips till julbordet!
Vi, framför allt jag, äter mycket ägg numera och försöker variera det en hel del. Den här ägglådan kom jag på när vi hade ägg som var lite väl hårdkokta. De är så torra och tråkiga när man har råkat koka dem för länge, men då får man fixa till lite godsaker runt omkring som gör att de blir goda trots överkokningen.


Ägglåda med räkor

4 (hård)kokta ägg
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche 
1,5 tsk dill
1 tsk persilja
salt o peppar
1,5 dl riven ost
räkor

Dela de kokta äggen och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop grädde, crème fraîche, dill, persilja, salt o peppar.
Häll blandningen över äggen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter.
Garnera med handskalade räkor.

Det här var ett perfekt sätt att göra äggen både godare och festligare och jag kommer servera denna ägglåda snart igen. Kanske en variant på fyllda ägghalvor som man ofta serverar till jul och påsk.

Dagen efter hade jag med mig två ägghalvor i matlådan som jag åt kalla och de var minst lika goda då. De var kanske snäppet godare till och med för "såsen" var krämigare när den var kall. Jag älskar mat som blir perfekt i matlåda eftersom jag nästan varje lunch har med mig rester hemifrån.


Torsdagskvällar har nästan blivit den nya fredagskvällen för mig. Jag älskar torsdagskvällar och vetskapen att det är fredag imorgon. I morgon börjar min arbetsdag lite smålyxigt med en frukost-föreläsning "Vad gör tonåringar på nätet". Ska bli spännande att se om jag får veta nå nytt. eller om jag har så bra koll som jag tror.

onsdag 7 december 2016

Vitkålsjanssons

Ibland blir man lite gladare! 
Alltså om nån skulle säga åt mig att Janssons frestelse med vitkål istället för potatis är supergott och att man inte saknar potatis det minsta lilla, så skulle jag nog vara lite skeptisk. Nog kan det var gott men såå gott, skulle jag nog tänka. Men nu har jag provat och det var precis såå gott och jag saknade inte potatis det minsta lilla.


Vitkålsjanssons

0,25-0,5 vitkålshuvud
1 gul lök
0,75 dl vispgrädde
150 g färskost
1 burk Grebbestad Ansjovis á 125 g
salt, peppar
riven ost
sesamfrön

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde, färskost och ansjovisspad. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp hälften i en form och fördela hälften av ansjovisen över. Upprepa. 
Fördela lite riven ost ovanpå, strö sesamfrön överst.
Sätt in i ugnen i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.

Är så glad att jag nu kan ha den här supergoda lchf-varianten på julbordet. Perfekt! Min pappa som älskar Janssons (och potatis) fick också smaka den här varianten och han var också lite chockad över hur god och "vanlig" den smakade.

Riven ost brukar man ju inte ha på Janssons men det var gott med det tunna lagret jag hade. Inspiration till receptet hittade jag hos 56kilo.se, men jag har gjort vissa förändringar t.ex. så minskade jag ansjovismängden och uteslöt vitlöken.

tisdag 6 december 2016

Chokladhus

Brukar ni göra pepparkakshus? Inte vi! Men i fjol gjorde vi ett chokladhus och jag är lite sugen på att göra det igen. Det känns nästan som att jag som älskar, verkligen älskar, choklad måste ha ett hus gjort av choklad, eller hur? 

Men vårt chokladhus får absolut inte stå framme för länge o samla damm för självklart vill vi äta upp den goda chokladen se'n också.

Bilderna är från i fjol när vi byggde ihop ett chokladhus under mellandagarna. Men jag glömde visst ta kort på det färdigpyntade huset. Så kan det gå! Snart har jag kanske ett nytt hus att fota....och då ska jag försöka komma ihåg att fota det färdiga resultatet.

Redo att pyntas. 
Älskar choklad!
En tjej redo att pynta!
Chokladpyssel
Smält choklad är klister och sen pyntas det med non stop och mini-marshmallows
Delar av pyntet

måndag 5 december 2016

Julklappstips: BookBeat

Hur går det med julklappsinköpen för er? 
Handlar ni mycket i fysiska affärer eller blir det mest nätshopping för er?

I år blir det nog mer nätshopping för mig. Jag har inte riktigt tiden att springa i affärer i år, istället sitter jag och surfar runt på nätet på kvällarna när jag har lite tid över. Nu när det är ljust endast ett fåtal timmar per dag är det såå viktigt för mig att gå på lunchpromenader, istället för att springa i affärer. Inte bara för motionens skull utan framför allt för ljusets skull. Så skönt att plugga in hörlurarna och sen ut o njuta av ljuset tillsammans med en bra bok.


Jag har ju tidigare skrivit om BookBeat och alla bra böcker jag hittar där både till barnen och mig själv. Snart är det dags att börja lyssna på Sofie Sarenbrants Tiggaren. Längtar! Sofie är en favoritförfattare som aldrig har gjort mig besviken, hennes böcker brukar vara spännande, och svåra att lägga i från sig, redan från första sidan.

Nu lagom till jul lanserar BookBeat prenumerationspresentkort. Så du kan ge bort 1, 3 eller 6 månaders prenumeration på BookBeat. Perfekt julklapp till någon som läser mycket eller till någon som du tycker borde läsa mer 😀

Presentkorten hittar du på www.bookbeat.se/presentkort
Klicka dig in där för att läsa mer om hur du ska göra.

Mycket bättre att ge bort en prenumeration på en massa böcker istället för att försöka välja en passande bok. Perfekt för mig som alltid har beslutsångest. Varför välja när man kan få många :)

Dessutom gäller fortfarande erbjudandet om en fri månad hos BookBeat om du registrerar dig via www.bookbeat.se/blogteam.


I samarbete med BookBeat

Redan

Oj vad trött jag var i morse när alarmet ringde. 
Men så fort som dagarna går så är det snart kväll och jag får sova igen. 

Det har varit en bra helg då vi har hunnit med mycket roligt men med lite för lite sömn o vila och det får jag lida för nu. Men det är det värt! Men visst skulle det vara skönt med fyra vardagar och tre dagar helg?


I dag är det bara utvecklingssamtal för Olivia som står på efter-jobbet-agendan i övrigt är det en ledig måndagkväll som gäller. Så jag tror det blir en sitta-i-soffan-kväll, för det har inte blivit många minuters soffhäng i helgen. Soffan, tända ljus och flera koppar te låter som en perfekt plan för kvällen, eller hur?

Men först är det några timmars jobb som gäller!